Amerikan Bobtail Özellikleri ve Bakımı

Amerikan Bobtail Resimleri
Kısa kuyrukları ile diğer tüm kedilerden ayrışan Amerikan Bobtail ırkı kediler renk ve desen görünümleri ile tıpkı vahşi bir vaşağı andırmaktadırlar. Genellikle orta ila büyük boyda bir kedidirler. Doğal olarak oluşan kısa kuyrukları vardır. Kuyrukları kısa olmasına karşın son derece iyi kaslıdırlar ve bu kas kütlesi onlara güçlü bir görünüm kazandırır. Kulak yapıları, belirgin gözleri, renk ve desenleri onlara kendine özgü vahşi bir görünüm kazandırır.
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Amerikan Bobtail ırkı kediler kısa kalan kuyrukları, vücut yapıları ve onu tamamlayan desenleri ile her ne kadar vahşi bir görünüme sahip olsalar da aslında hiç de vahşi bir mizaca sahip değildirler. Bu ırkın kedileri son derece sahiplerine karşı sadık ve sevgi doludurlar. Üstelik yüksek zekâ seviyeleri onları tam da bir oyun kedisi ve evde iyi bir dost yapmaktadır. Bu kişilik özellikleri de onları zaten bugün tüm dünyada iyi bir hayran kitlesine ulaştırmıştır.

Amerikan Bobtail ırkı kediler özgüvenlidirler. Kendilerine olan güvenleri yüksektir. Arkadaş canlısı kedilerdir ve bulundukları evde zamanla sahipleriyle duygusal bir bağ kurarlar. Çoğu ev ortamına da hızla uyum sağlamaları onları diğer kedilerden bir adım öne çıkarmaktadır. Çocuklu aileler veya yalnız yaşayan bekâr kişiler için de iyi birer sadık arkadaştırlar diyebiliriz.

Siyam kedileri gibi çok sesli bir ırk olmayan Bobtail’lar yine de ev içerisinde sahiplerine karşı duygularını ve isteklerini belli etmekten çekinmezler. Özgüvenleri yüksek birer kedi demiştik Babtail’lar için. Öyle evin bir köşesine pusup saatler geçirmezler. Onlar son derece eğlenceli, enerjik ve arkadaş canlısıdırlar. Yüksek zekâ seviyeleri onları kapalı odalardan, kilitli kapılardan bile bir yolunu bulup çıkmalarına yardım eder. Ancak bu zekâlarını ev içerisinde bir şeyleri dağıtmak için kullanmazlar. İnsan odaklı olan Bobtail ırkı kediler, miyavlama sesleri ile sahiplerinin dikkatini çekerler. Karınları acıktığında veya canları oyun istediğinde miyavlama seansları başlar. Bu da sahiplerinin işlerini bir hayli kolaylaştırır.

Bobtail ırkı kediler aktivite seviyesi yüksek kedilerdir. Hareketlidirler ancak oradan oraya zıplayan, koşturan aşırı bir aktiflikleri de yoktur. Oyunu seven Bobtail’lar sahipleriyle çok da güzel oyun oynarlar. Bununla beraber eğer uygun bir şekilde tanıtılırsa aynı ev içerisinde kedilerle ve köpeklerle de iyi geçinir ve oyunlarına dâhil ederler. Eve bir yabancı gelse dahi yatağın altına saklanmak veya başka bir odaya kaçmak yerine, meraklı gözlerle misafiri tararlar. Bu özellikleri özgüvenlerinden ve dışadönük mizaçlarından gelir.

Sahiplerine karşı olan sevgi ve sadakatleri yüksek zekâ seviyesiyle birleştiğinde onları iyi bir eğitilen de yapmaktadır. Eğer Bobtail’lar erken yaşlardan itibaren yani henüz yavruyken eğitime tabi tutulursa ilerleyen yaşlarda onunla yaşamak müthiş keyif verici olur. İyi de birer gezgin olan Bobtail’lar ile dışarıda yürüyüşler yapabilir, günlük egzersizlerini de böylece yerine getirmiş olursunuz.

Tarih

Yakın zamana kadar Amerikan Bobtail’lar kedi severler tarafından pek de ilgi görmüyorlardı. Pek çok insanın ise bu ırktan haberi bile yoktu. Ancak 1960’lardan bu yana Kuzey Amerika’da yaşamlarını sürdürdüğünü öğrenen insanlar bu duruma şaşırmış ve her geçen yıl Bobtail’lara olan ilgi artmaya başlamıştı.

İlk Bobtail ırkı kedi, Amerika Birleşik Devletleri’nin Arizona eyaletinde bir çocuk tarafından rezervasyon sırasında motele bırakılmasıyla biliniyor. Adı “Yodie” olan bu kısa kuyruklu kedi, bir başka çiftin motelde konaklarken bulunması ile tanınmaya başladı. Ancak Yodie’nin akrabaları ve ataları o zamanlar bilinmiyordu. Kısa kuyrukları nedeniyle vaşağı andıran Yodie’nin ataları da bir vaşak melezi olarak kayıtlarda geçmektedir. Amerikan Shorthair kedilerin Doru Vaşaklar ile (Felis Rufus; vaşakla yakından ilişkili yerli bir Kuzey Amerika benekli kedisi) üremesi mümkün olsa da, bu tür Bobtail melezleri, özellikle de ilk nesil erkeklerin kısır olduğu düşünülmekteydi. Motel’de bulunan Yodie’nin kısa kuyruğunun ise evcil kedi popülasyonunda kendiliğinden bir mutasyon sonucu meydana gelmesine daha olası bakılmaktadır.

Yodie’nin yabancılara karşı olan yakınlığı ve kısa kuyruğunun da ona farklı bir görünüm kazandırması, motelde konaklayan çiftin ilgisini çekmişti. Bunun üzerine onu yanlarında götüren çift evlerine döndüğünde Siyam cinsi kedileriyle çiftleştirdi ve bu çiftleşmeden doğan ilk yavruların bazıları kısa kuyruklu bazıları ise normal kuyruklu dünyaya gelmişti. Siyamların kısa kuyruklu ataları olmadığı için Yodie’nin kısa kuyruğuyla bu genin daha baskın olduğu düşünüldü.

2000’li yıllara gelindiğinde ise CFA (Kedi Meraklıları Derneği) tarafından nispeten yeni bir cins olarak kabul edildiler. Amerikan Bobtail ırkının oluşması için hiçbir soylu ırktan kedi ile çiftleştirme yapılmamıştır. Geniş, doğal gen havuzları, Bobtail’lara sağlam bir vücut yapısı ve davranış açısından dayanıklı bir esneklik kazandırmıştır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Amerikan Bobtail’ların orta ila nispeten büyük bir vücutları vardır. İskelet yapısı gelişmiş, iri kemiklerden oluşur ve bu da onları daha sağlam ve diri gösterir. Göğüs yapıları dolgun ve geniştir. Omuzları belirgin bir çıkıntıya sahiptir ve arka bacak kısımları hafif yüksektir. Genellikle kaslı ve atletik bir görünümleri vardır.

Kafa

Amerikan Bobtail’ların kafa yapıları geniş vücutlarına orantılı olarak ortalama büyüklüktedir. Yüz elmacık kemikleri hafif çıkıntılıdır. Burunları ve kaşları arasında hafif bir eğrilik görülür. Belirgin kaşlarının altında parıldayan yuvarlak gözleri baş yapıları ile uyumludur.

Kulaklar

Nispeten büyük kafalarına orantılı orta büyüklükte, uçları hafif sivri, tabanda ise geniş kulakları vardır. Kulaklar hafif dışa eğimlidir. Dik kulakları onlara tıpkı bir vaşak görünümü verir.

Gözler

Badem şeklindeki gözleri diğer kedi türlerine kıyasla görece biraz daha büyüktür. Görünümleri sert bir bakış kazandırır ve vaşağı andırır. Belirgin kaşları ile tamamlanan gözleri Bobtail’lara doğal bir avcı bakışı izlenimi verir. Göz renkleri genellikle bakır, altın, sarı veya yeşil renk olabilmektedir.

Bacaklar ve Ayaklar

Amerikan Bobtail’ların bacak ve pençeleri vücutlarına orantılı ve yeterli uzunluktadır. Pençeleri büyük ve yuvarlaktır. Uzun tüylü Bobtail’larda parmak tüyleri görülebilmektedir. Önde beş, arkada ise dört parmakları bulunur.

Kuyruk

Amerikan Bobtail’lar kısa kalmış kuyruklarıyla diğer ırklardan belirgin bir şekilde ayrışırlar. Kuyrukları kısa, esnek ve son derece etkileyicidir. Bu genetik yapıları onlara tıpkı bir vaşak görünümü kazandırır. Kuyrukları hafif kavisli veya bükük görülebilir. Tabanda geniş olan kuyrukları, güçlü ve sağlam bir yapıdadır.

Tüy

Tüyleri orta-uzun ve hafif yoğundur. Bacaklarında, karın kısmında ve kuyruklarında biraz daha uzun tüylenme görülebilir. Tüylerinin dokusu çok mat değildir ve esnek bir yapıdadır. Kürk desenleri ise Tekir tonlarında çizgiler taşır.

Renk

Amerikan Bobtail’lar tüm renklerde ve desenlerde görülebilirler. Kürk desenleri bu cinse doğal bir vahşi görünüm kazandırır ve kısa kuyruklarıyla birlikte vaşak görünümünde olurlar.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Sahiplerine karşı sadık ve son derece bağlı olan Amerikan Bobtail ırkı kediler yüksek de bir zekâ seviyesine sahip oldukları için tam bir evcil kedi sınıfında değerlendirilirler. Bu ırktaki kedilerin çocuklarla, aile bireyleriyle iyi geçinebildikleri gibi diğer kediler ve hatta köpeklerle bile anlaşabildiği bilinir. Bu kişilik özellikleri onları eğitim konusunda da diğer kedilerden bir adım öne çıkarır.

Amerikan Bobtail kedilerin sahiplerine olan bağlılıkları onlardan alacakları komutları da yerine getirmede işleri bir hayli kolaylaştırır. Henüz yavruyken sahiplenilen bir Amerikan Bobtail kedisi tuvalet eğitimi, tırnak bakımı gibi eğitimleri almaya çok yatkındır. Eğitim süreleri boyunca sahiplerine hiçbir zorluk çıkarmayacak olan Bobtail ırkı kediler iyi huylu ve sakin mizaçlarıyla ideal canlılardır.

Sağlıklı bir Amerikan Bobtail ırkı kedi 14 ila 16 yıl yaşam sürmektedir. Bu süreler onların düzenli beslenme programına ve egzersizlerine göre değişiklik gösterir. Ev içerisinde hiç aksatılmadan protein bakımından zengin kaliteli mamalarla düzenli beslenen ve aktiviteye bağlı egzersizleri aksatılmayan bir Amerikan Bobtail kedisi ortalama yaşam süresince sağlıklı bir yaşam sürebilir.

Amerikan Bobtail kedisi en sağlıklı kedi ırklarından biri olarak bilinir. Ama bu herhangi bir genetik hastalığa sahip olmadığı anlamına gelmez. Genetik yapı itibariyle bazı kalıtsal hastalılara yatkınlıkları vardır. Genetik özellikleri gereği kuyrukları çok kısadır veya hiç yoktur. Ancak bu sadece fiziksel bir anormalliktir ve kedinin sağlığını etkilemez. Amerikan Bobtail kedisinin sağlığını olumsuz etkileyen hastalıklar ise omurga hastalıkları, kemiklerde kayma, sinir hastalıkları, bağırsak ve mesane hastalıkları gibi hastalıklardır. Rutin aşılarını yaptırarak, veteriner kontrollerini ihmal etmeyerek ve iyi şartları sağlayarak bu hastalıkların önüne geçebilirsiniz.

Kedilerde çiftleşme dönemi dişi ve erkek kedilerde değişiklik gösterir. Genellikle 6 ila 8. ayda çiftleşme dönemine giren dişi kediler 1 yaşını doldurmak üzereyken çiftleştirilebilirler. Erkek kediler ise her zaman çiftleşmeye hazırdırlar. Sağlıklı bir hamilelik dönemi ve yavrulama için dişi Amerikan Bobtail kedilerin 1 yaşını doldurmaları önerilmektedir.

Amerikan Bobtail kedileri geç olgunlaşan kedilerdir. Kızgınlık dönemine ortalama 8 aylıkken girerler ancak yetişkinliğe erişmeleri 2 yaşını bulabilir. Sağlıklı yavruların dünyaya gelmesi için dişi kedilerin tam olgunluğa erişmeleri beklenmelidir. Sağlıklı ve yetişkin bir dişi Amerikan Bobtail kedisi, ortalama 65 gün süren hamilelik sürecinden sonra her doğumda ortalama 4 yavru dünyaya getirirler. Bu sayı kedinin yaşı, sağlık durumu, çiftleşme sayısı gibi nedenlere bağlı olarak değişebilir.

Amerikan Bobtail kedisi orta – büyük boyda kediler kategorisinde yerini alır. İri yapılı ve büyük kediler olduğundan daha ağır görünebilir. Yoğun tüyleri de onları iri gösteren nedenlerden biridir. Çevre koşulları, beslenme, genetik gibi nedenlere bağlı olarak değişmekle birlikte ağırlıkları 4 – 7 kg arasında değişir. Yemek yemeyi çok seven bu kediler eğer kontrolsüz beslenirse daha yüksek ağırlıklara çıkabilir. Dişi Amerikan Bobtail kedisi ortalama 3,5 – 5 kg ağırlığındayken, erkek Amerikan Bobtail kedisinin ağırlığı 5 – 7,5 kg arasında değişir.

Tüm kedi familyasının kendine özgü bir beslenme düzeni ve alışkanlıkları vardır. Bobtail ırkı kedilerin vücut yapıları kilo almaya oldukça müsait olması nedeniyle düzensiz bir beslenme programı ile obez olması içten bile değildir. Bu nedenle düzenli bir diyet programı ile günde 2 öğün yeterli porsiyonlarda onları beslemek doğru olacaktır.

Mama tercihini ise içeriği protein bakımından zengin kaliteli mamalardan yana kullanmak iyi olacaktır. Düzensiz beslenmenin önüne geçerek günde 2 öğün kaliteli mamalarla beslenen Amerikan Bobtail ırkı kediler ortalama yaşam sürelerinde sağlıklı bir yaşam sürebilir. Günlük öğünlerinin yanı sıra düzenli aktiviteye bağlı egzersizlerinin de yapılması ile kilolarını koruyabileceklerdir.

Birçok uzun tüylü kedi gibi Amerikan Bobtail kedisi de tüylerinin sağlığının korunması için özel bir beslenme programına ve ona uygun mamaya ihtiyaç duyar. Kullanılan mamanın protein değeri yeterli düzeyde olmalı, gerekli vitamin ve mineralleri içermelidir. İhtiyaçlarını göz önünde bulundurarak onun için en doğru mamayı seçmek için veterinerden yardım almalısınız. Yemek konusunda değişiklikten hoşlanmayan bu kedilerin diyetlerinde değişikliğe gitmekten kaçınılmalı; eğer değişikliğe gidilecekse kademeli olarak yapılmalıdır. Onun için özel olarak üretilen mama ve su dışında bir şey vermekten kaçınılmalı; su kapları her zaman temiz tutulmalıdır.

Çok aşırı bir bakım istemeyen Amerikan Bobtail ırkı kedilerin tüylerini haftada bir ya da iki kez taramak yeterli olacaktır. Haftalık bu tüy bakımı hem kendilerini iyi hissetmesine fayda sağlayacak hem de tüy yumaklarının ve deri hastalıklarının oluşmasının önüne geçilecektir. Bobtail’lar özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında çokça tüy dökerler. Bu dönemde tüylerinin kısaltılması daha iyi olacaktır. Bununla birlikte diğer tüm kedilerde olduğu gibi diş eti iltihabının önüne geçmek için düzenli dişlerinin fırçalanması ve haftada bir tırnaklarının kesilmesi Amerikan Bobtail ırkı kedilerin bakımı için yeterli olacaktır.

Çoğu uzun tüylü kedi gibi Amerikan Bobtail kedisi de çok tüy döker. Bu nedenle de bakımı için fazla zaman harcamak gerekir. Tüy dökme mevsimi dışında tüyleri haftada en az üç kez özel kedi fırçasıyla taranmalıdır. Taranmadığında tüyleri birbirine dolaşarak düğüm olur ve parlaklığını ve sağlığını yitirir. Tüy dökme mevsiminde ise daha çok tüy dökeceği için tarama sıklığı arttırılmalı, ölü tüylerden daha kolay kurtulmak için belirli aralıklarla banyo yaptırılmalıdır.

Kısa kuyrukları ile vahşi bir görünümleri olsa da son derece uysal ve sahiplerine karşı sadık birer ırk olan Amerikan Bobtail kedileri tüm dünyada ilgi gören evcil kediler arasında yer almaktadır. Sağlıklı bir Amerikan Bobtail ırkı yavru kedinin fiyatı ortalama 1000 ila 3000 TL arasında değişiklik gösterir.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.