Kediler neden yatarken kuyruk sallar?

19 Mart 2022
4795
Kediler neden yatarken kuyruk sallar?

Bazı insanlar için kedileri anlamak zor olabilir. Kediler, ruh halleri ve duyguları kadar köpekler kadar açık değildir ve köpeklere göre daha gizemlidir. Ancak kedilerin davranışlarını gözlemleyerek onlarla iletişim kurmanın birçok yolu vardır. Kedilerin kuyruk hareketleri insanlar için birçok anlam ifade edebilir. Peki, kediler neden yatarken kuyruk sallar?

Kedilerin yatarken kuyruklarını sallamasının nedenleri

Köpekler kuyruk salladığında bu çoğunlukla olumlu anlama gelir ancak konu kediler olunca kuyruk sallama hem olumlu hem de olumsuz anlam ifade edebilir. Kediler aynı zamanda kuyruğunun hangi kısmının hareket ettiğine ve nasıl hareket ettiğine bağlı olarak da farklı duygular iletebilir. Yani bir kedinin yatarken kuyruğunu sallamasının nedenleri için basit bir açıklama getirmek pek mümkün değil ve anlamlandırmak için genellikle olasılıklardan yola çıkılır. Kedinizin kuyruk hareketlerini ve duygularını daha iyi anlamanıza yardımcı olmak için okumaya devam edin.

Selam veriyor

Odaya yeni geldiyseniz ve kediniz siz içeri girdikten sonra kuyruğunu sallamaya başladıysa, bu bir selamlama yöntemi olabilir. Kediniz size ayağa kalkma gereği duymadan selam veriyor olabilir. Kedinizin sizi selamlamasının birkaç yolu vardır ancak bunların çoğu ayağa kalkmayı gerektirdiği için kediler genellikle kuyruğunu sallayarak size “merhaba” demeyi tercih edebilir.

Kediniz özellikle uzanırken kafa ovuşturma, size sürtünme gibi davranışları yapamayacağı için kuyruklarını sallamaya başlarlar. Çok rahat oldukları için ya da hemen geri gideceğinizi düşündükleri için kalkmayı tercih etmeyebilirler. Ya da daha basit bir sebeple sizin onlara gelmenizi bekliyor olabilirler. Kediniz size bakıyor ve rahat görünüyorsa kuyruğunu yere vurmasının nedeni muhtemelen size selam vermesidir. Kedinizin size selam verdiği durumlarda kedinizin kuyruğu yukarı doğru uzanarak ileri geri sallanabilir.

Mutluluk veya memnuniyet

kedilerde kuyruk sallamanın anlamları

Kediniz uzanırken kuyruğunu yere ya da kanepeye vuruyorsa, bu kedinizin rahat ve mutlu olduğu anlamına gelebilir. Kediniz uyuduğu sırada onu okşuyorsanız bundan hoşnut olduğunu göstermek için de kuyruğunu sallayabilir. Bununla birlikte, sallanan bir kuyruk her zaman kedinizin gelip onu sevmenizi istediği anlamına gelmez. Kediniz miskin ve rahat olduğu için mutludur ancak kendini sosyal hissetmeyebilir ve onu sevmeniz rahatsız edebilir. Kediniz mırıldanmak yerine homurdanır şekilde sesler çıkarıyorsa ya da hırlıyorsa, bu ilgiden memnun olmadığını gösterir ve kedinizden uzaklaşmanızın zamanının geldiğinin sesli bir uyarısıdır.

Hayal kırıklığı

Bir kedi uzanırken kuyruğunu geniş kavislerle sallıyorsa, bu bir hayal kırıklığı işareti olabilir. Eğer kedinizin kuyruk sallaması içinde bulunduğu hüsrandan dolayı ise onu evcilleştirmeye çalışmanız bir çizikle karşılaşmanıza ya da kedinizin aniden odadan kaçmasına neden olabilir.

Kediler, uyanmak, rahatsız edilmek ya da kötü bir gün geçirmek gibi sebeplerden dolayı kendilerini hayal kırıklığına uğramış hissedebilirler. Kuyruklarını sallamak, hayal kırıklıklarını iletmenin ve özellikle de huzursuzluk veya belli belirsiz homurdanma ya da inlemelerle birleşince bastırılmış enerjiyi serbest bırakmanın en iyi yollarından biri olmaktadır.

Ağrı ya da hastalık

Kediler yırtıcı canlılar olmasına karşın, köpek, çakal ya da yırtıcı kuşlar gibi daha büyük hayvanlar tarafından zayıf görünerek onlar için potansiyel bir av imajı çizmekten kaçınırlar. Bunun için de kuyruklarını sallayarak çektikleri ağrıları ya da rahatsızlıkları gizlemeye çalışırlar.

Özellikle kediniz normal bir şekilde davranırken aniden kuyruğunu sallamaya başlamışsa bir rahatsızlığını gizlemeye çalışıyor olabilir. Bunu tespit etmek ciddi bir dikkat ve gözlem gerektirir. Bu nedenle kedinizdeki olağandışı halleri iyi gözlemeli, saldırganlık, saklanma, iştahta değişiklik ya da huzursuzluk gibi diğer belirtilerin olup olmadığına da dikkat etmelisiniz. Bu durumdan şüphelendiğinizde kedinizin kontrolünü gerçekleştirmek ve şüphelerinizin gerçekçi olup olmadığını kontrol için veterinere gitmeniz gerekebilir.

Rüya görüyor

Kediniz derin bir uykudayken kuyruğunu sallıyorsa, bu bir rüyanın içinde olduğunu gösterebilir. Kediler uykularında hareket ederler, ancak bu hareketler oldukça ince ve küçük olur. Kediniz eğer eğlenceli bir rüyanın ortasındaysa bilinçsiz bir şekilde kuyruğunun ucunun sallandığını görebilirsiniz.

Oyun oynamak istiyor

Oyun oynamak isteyen kedi

Kediniz karnının üzerine uzanıp kuyruğunu sallıyorsa, bu zıplamak üzere olduğunu gösterebilir. Oyun oynamaya hazırlanan bir kedi istemsizce kuyruğunu sallayabilir. Birçok kedi oyun oynamaya hazır olduğunun bir işareti olarak kuyruğunu sallar ve bu bazen kuyruklarının yere çarpmasına neden olur. Bu nedenle kediniz kuyruğunu sallarken birkaç dakika içinde sıçrarsa şaşırmayın ancak kesin olarak sıçramasını da beklemeyin çünkü kediler genellikle sıçramazlar.

Kedinizin oyun oynamak istediğini anlamak için kuyruk sallamayla birlikte göz bebeklerinin büyüdüğünü ve takip ettikleri şeye aşırı bir şekilde dikkat ettiğini gözlemlemeniz gerekecektir. Hatta mırıldandığını bile duyabilirsiniz. Kediler ayrıca zıplamadan önce dengesini toparlamaya çalışırken alt kısımlarını kıpırdatacak ve ağırlık merkezini değiştirecektir.

Konsantrasyon

kedilerde kuyruk sallama

Kediler aynı zamanda kendisini ilgilendiren bir şey gördüğünde uzanırken kuyruğunu sallayabilir. Bu bahçedeki bir kuş ya da oda içindeki bir oyuncağı olabilir. Bir kedi kendisi için büyüleyici bir şey bulduğunda kuyruğunu yere vurmaya başlayabilir. Örneğin içinde ne olduğunu merak ettiği bir kutu ya da çanta da kedinizin kuyruğunu sallamasına neden olabilir. Bu durumda kediniz çevredeki diğer uyaranları yok sayacak ve dikkatini çeken şeye doğru yönelerek kuyruğunu sallamaya başlayacaktır.

Bu davranış kedilerin doğasından gelir ve oldukça yaygın görülen bir durumdur. Kediniz birkaç saniye pür dikkat o nesneye baktıktan sonra nesneyi yakından incelemek için bir anda harekete başlarsa şaşırmamalısınız. Bu davranışın ayırdına varabilmek için kedinizin dikkatinin ne üzerine yoğunlaştığına yakından bakmanız gerekebilir.

Heyecanlıdır

Kediniz heyecanlandığında da refleks olarak kuyruğunu sallıyor olabilir. Pencerenin dışında gördüğü bir kuş kedinizi aşırı heyecanlandırabilir ve sık sık kuyruğunu yere vurabilir. Kediler muhtemelen o kuşu pençelerinde hayal ediyor ve bundan dolayı da heyecanlanıyordur. Kediniz muhtemelen kuyruğunu çırparak kuşun dikkatini çekmeye çalışıyordur.

Evinizde hamster ya da kuş gibi kedinizin menüsüne girebilecek farklı evcil hayvanların olması da kedinizin aşırı heyecanlanmasına neden olabilir. Kedigiller bu hayvanları av olarak gördüklerinden heyecanlanıp kuyruklarını yere vurabilirler. Kediniz aynı zamanda bir yandan diğer yana kuyruğunu çırpmaya başlayabilir, hayvana pür dikkat bakabilir, çömelme pozisyonu alabilir. Bu durum kedinizin açık alandaki kuşları avlamak için yaptığı hareketlere çok benzer ancak diğer evcil hayvanlarınızın ölmesiyle sonuçlanabileceği için bu konuda çok dikkatli olmanızda fayda var.

Tehdit altında hissediyor

Kediniz uzanırken kuyruğunu büyütüyor ve sallamaya başlıyorsa kendisini tehdit altında hissediyor olabilir. Kediler genellikle kendilerini tehdit altında hissederler ve diğer kedilerle oyun oynarken ya da bir kavga öncesinde kuyruklarını sallamaya başlarlar. Bu durumda kedinizin sabırsız olduğunu, sinirli olduğunu ve daha agresif bir şekilde kuyruğunu yere adeta bir yumruk gibi vurduğunu görebilirsiniz.

Kedinizin tehdit altında olduğunu düşünmek hoş olmasa da, bu kediler için normal bir davranıştır. Aynı zamanda kedinizin tehdit altında hissettiğini gözleyebileceğiniz diğer hamlelere göre fark edilmesi en kolay ipucudur. Kediniz tehdit altında hissettiğinde kuyruğu sağa sola hareket etmeye başlayacak, kulakları dikleşecek ve gözlerini rakibine odaklayacaktır. Çoğu zaman da kediler rakibine daha büyük görünmek için yan tarafa dönerler.

Sınırı aştınız

Kedi sahipleri zaman zaman farkında olmasa da kedisini rahatsız edebilecek davranışlarda bulunabilir ve bu durumda da kediler kuyruğunu yatarken dövmeye başlayabilir. Kedileri uzun süre beslemek kedileri endişelendirebilir ve gerilmesine neden olabilir. Sinirli bir kedinin sabrını test etmek ise hiç de akıl karı bir iş değildir.

Kedinizi bir süredir okşuyorsanız ve kuyruğunu sallamaya başladığını fark ettiyseniz, elinizi kedinizin üzerinden çekmenin zamanı gelmiş demektir. Aksi taktirde, aşırı sinirlenmiş bir kedinin ısırık izleri ve çizikleri vücudunuzda ortaya çıkabilir.

Kediler ses duyduklarında neden kuyruklarını sallar

Ani sesler hayvanlar için tehdit unsurudur. Nasıl insanlar için kendiliğinden bir anda ortaya çıkan garip sesler ürkütücü ise kediler için de durum aynıdır. Bu nedenle ani sesler kedinizin dikkatini çeker ve kuyruğunu sallamasına neden olabilir.

Gürültü vahşi yaşamdaki canlılar için rahatsızlık vericidir ve her hayvanın kendine özgü gürültüye karşı tepki verme davranışı vardır. Köpekler gürültüyle karşılaştıklarında havlamaya başlarken, kediler kuyruklarını sağa sola sallar. Eğer kedi kuyruk sallamanın da ilerisine giderek sesin geldiği kişiye ya da nesneye saldırmaya başladıysa, bu onun oldukça hassas olduğunu gösterir.

Diğer kedi kuyruk hareketlerinin anlamları

Kedilerde kuyruk hareketlerinin anlamları

Kedinizin yatarken kuyruğunu sallaması, kedinizin görebileceğiniz kuyruk hareketlerinden yalnızda bir kısmıdır. Ancak kedinizi tam olarak anlamak için diğer kuyruk hareketlerinin de ne anlama geldiğine bakmak harika bir fikirdir ve bakış açınızı geliştirecektir. İşte bilmeniz gereken diğer bazı yaygın kedi kuyruk hareketleri ve anlamları:

  • Okşamak: Kediniz sizi okşuyor ve kuyruğunu size doluyorsa, bu onun size karşı sevgisini gösterdiği anlamına gelmektedir. Bu sevimli ve sevgi dolu hareket, özellikle uzun kuyruklu kediler yaptığında daha normal karşılanır. Kediniz bu davranışı yaparak bütün kuyruklarını etrafınıza dolayacak ve birkaç saniyeliğine saf neşesini ve sevgisini sizinle paylaşacaktır.
  • Titreme: Eğer kedinizin size titreyen kuyruğu ile yaklaştığını fark ederseniz endişelenecek bir durum yoktur. Kediniz size sevgisini ve şefkatini göstermek için bu şekilde davranıyordur. Bu kedilerin en mutlu kuyruk hareketlerinden biridir ve kedinizin sizi gördüğü için ne kadar memnun olduğunu göstermek için yaptığı bir davranıştır.
  • Yukarı ve düze bir kuyruk: Bu çoğunlukla kedinizin arkadaş canlısı bir modda olduğunu gösterir ve sizinle iletişim kurmak istediği anlamına gelir. Kediniz size dümdüz sivri bir kuyrukla yaklaşıyorsa, onu sevmek için en ideal zamanlardan birinin içinde olduğunuzu düşünebilirsiniz.
  • Yere yakın sallama: Yere yakın bir şekilde sallanan alçak bir kuyruk, kedinizin tehlike hissedebileceği anlamına gelir. Bu kuyruk pozisyonunda genellikle kediler vücudunu da alçakta tutarak saldırıya hazır bir hale gelir. Kedinizin bu şekilde olduğunu fark ettiğinizde çevreyi kontrol etmeniz ve tehdit olarak görülebilecek her şeyi ortadan kaldırmanız faydalı olabilir.
  • Düşük kuyruk: Kediniz kuyruğunu aşağıda tutuyor ancak kuyruk yere değmiyorsa, bu davranış kedinizin çevreye karşı nötr olduğunu göstermektedir. Yani bu davranıştan kedinizin herhangi bir duyguya sahip olmadığı anlamını çıkarabilirsiniz. Kediniz mutlu, üzgün ya da sinirli değil, sadece tarafsızdır.
  • Hızlı sallama: Kedinizin kuyruğunu hızlı bir şekilde salladığını görüyorsanız, bu kedinizin bir şeye ciddi şekilde yoğunlaştığı anlamına gelebilir. Örneğin bir kediyi ya da bir örümceği izlerken kedinizin kuyruğunun hızlı bir şekilde sallandığını görebilirsiniz. Bu durumda kediniz aynı zamanda tuhaf kaçabilecek kedi sesleri de çıkarabilir.

Kedilerde kuyruk pozisyonları ve anlamları

kedilerde kuyruk pozisyonları

Kedilerde karşılaşabileceğiniz bazı ortak kuyruk pozisyonları vardır ve bu pozisyonlar her kedi için aynı anlama gelmektedir:

  • Dik: Bir kedinin kuyruğunun dik durması kedinizin memnun olduğu anlamına gelir
  • 45 derecelik açı: Kedinizin şüpheli olduğu anlamına gelir
  • Açılı ve ileri geri hareket: Kedinizin heyecanlı ya da korkmuş olduğu anlamına gelir
  • Dik ve ileri geri hareket: Kedinizin mutlu olduğu anlamına gelir
  • Ucu bükülmüş ve dik: Kedinizin arkadaş canlısı bir ruh hali içinde olduğu anlamına gelir
  • Düz ve omurga ile aynı seviyede: Kedinizin huzursuz ancak korkmadığı anlamına gelir
  • Tabana yakın ancak yere değmiyor: Kedinizin sinirli hissettiği anlamına gelir
  • Kabarmış kuyruk: Kedinizin bir şeylerden korktuğu anlamına gelir
  • 90 derecelik açı: Kediniz saldırıya hazır
  • Bacaklarının arasına sıkışmış: Kediniz korkmuş ya da acı hissediyor olabilir
  • Dik ve ucu hareket ediyor: Kediniz uyanık ve odaklanmış
  • Dik ve ucu kıvrık: Kedinizin kuyruğu soru işareti şeklini almışsa, kedinizin mutlu olduğu ve sizinle iletişim kurmaya açık olduğu anlamına gelir.
  • Vücutlarının etrafında kıvrılmış: Bu olumsuz bir şeylerin olduğuna işarettir. Kediniz korkmuş, savunmaya geçmiş, acı çekiyor ya da kendini iyi hissetmiyor olabilir.

Bir kedi neden kuyruğunun ucunu sallar?

Kediler çoğunlukla insanların nasıl tepki verdiğini düşünerek bir durum hakkında onların duygularını ölçme eğilimindedir. Bu nedenle kediniz kuyruğunu salladığında, hızı, yoğunluğu ve hareket aralığının bir anlamı vardır. Kediler kuyruk sallayarak çoğunlukla mevcut duygularını veya düşüncelerini yansıtır.

Kediniz kuyruğunun ucuyla küçük bir seğirme hareketi yapıyorsa, bu onun bir şeye yoğun bir şekilde dikkat kesildiği anlamına gelir. Kediniz ya bir oyuna kendini fazla kaptırmıştır ya da av olarak gördüğü bir kuş, fare gibi canlıyı takip ediyordur.

Bununla birlikte çok küçük sallanmalar, kedinizin vücudunun tahriş olduğunu ya da kedinizin sıkıntı içinde olduğunu da gösterebilir. Örneğin kediniz dinlenirken ona seslenirseniz, kediniz kuyruğunun ucunu seğirtebilir ve bu “seni duyuyorum ama şu anda seninle ilgilenemem” anlamına geliyor olabilir. Bu durumda kedinizi kendi haline bırakmanız en iyisi olabilir.

Sonuç olarak

Kediler mutluluktan acıya ya da hayal kırıklığına kadar pek çok duygusunu ve anlatmak istediğini kuyruklarını sallayarak ifade etmeye çalışırlar. Kedinizin hangi kuyruk sallamasının ne anlama geldiğini çözmenin en iyi yolu, vücut diline ve seslerinin geri kalanına dikkat etmektir. Tıslıyor mu, hırlıyor mu? Dişlerini gösteriyor mu? Bu gibi ipuçları ile kedinizin kuyruğunu sallamasını birlikte ele aldığınızda kedinizin ne demek istediğini anlamaya daha fazla yaklaşırsınız.

Sıkça Sorulan Sorular

Bazı hareketler istem dışı olsa da kediler kuyruk sallamalarını kontrol edebilir.

Bir kedinin, bilhassa avlanma becerilerini geliştiren yavru kedilerin kuyruğunu kovalaması tamamen normal bir durumdur ve bir oyun türüdür. Tabi bununla birlikte parazit, kaşınma, ağrı, kedi hiperestezi sendromu (bir kedinin bilinmeyen bir nedenle kaşınması) gibi durumlarda da kediniz kuyruğunu kovalıyor olabilir. Kedinizin acı çektiğini düşündüğünüz durumlarda veterinere gitmeniz önemlidir.

Kediler olumsuz bir durum karşısında kuyruklarını vücutlarının etrafına kıvırırlar. Korku, acı çekme, kendini iyi hissetmeme, savunmaya geçme gibi durumlar nedeniyle kedinizi bu şekilde bulabilirsiniz. Bunu gördüğünüzde kedinizle olan iletişiminizi sonlandırarak, çevredeki stres unsurlarını yok etmeye özen gösterin.

Canlarının sıkılması, huzursuzluk duymaları, öfkeli olmaları ya da çiftleşmek istemeleri gibi çeşitli itici güçlerin olduğu söylenebilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.