En sevimli kedi türleri ve kedi cinsleri ve fotoğrafları

19 Ağustos 2021
4815
En sevimli kedi türleri ve kedi cinsleri ve fotoğrafları

Kediler son deree arkadaş canlısı varlıklar olup kendi aralarında ırklara, karakterlere ve farklı fiziki özelliklere sahiptirler. Belkide bir kedi sahiplenmek istiyorsunuz ancak kendiniz için en uygun olanını bulmakta zorlanıyorsunuz. Küçük, büyük, utangaç, dışa dönük, sevimli, somurtgan gibi daha birçok sıfatla nitelendirilebilecek olan kediler hakkında bilgi edinin ve dev kedi cinsleri  arşivimizden kendinize en yakın olan cinsi belirleyin!

İçindekiler

En Sevimli Kedi Tür ve Irk Rehberi 

Chartreux

Chartreux kedisi

Fransız kökenlere sahip kedi cinsi olan Chartreaux, kısa uzuvlara ve büyük vücuda sahiptirler. Refleksleri oldukça hızlı olup avcılık yetenekleri hayli başarılıdır. Zeki olan bu hayvanlar pek çok kediye göre sessizlerdir. Yavaş olgunlaşırlar ve oldukça sağlıklıdırlar. Bu cins kediler sevdiği kişilere karşı büyük bir bağlılık gösterir ve onları takip ederler.

Chausie

Chausie kedisi

Vahşi orman kedileri ve evcil ırklardan bazılarının arasındaki çiftleşme ile ortaya çıkan Chauise kedi cinsi, orta ve büyük sayılabilecek görünümde ve 15 kg ağırlığındadır. Buna ek olarak son derece atlatik, koşma yetisi yüksek ve atlama konusunda ise oldukça başarılıdırlar. Dost canlısı olan bu türler, evde yalnız kalmaktan hoşnut olmazlar. Yavruyken bile hiperaktif olup oyuncu kişiliklerinden tam anlamıyla sıyrılamazlar. Sebze, ot ve bazı bitkileri midelerinde hassasiyet yaratacak derecede hastalık riski oluşturabilir.

Cheetoh

Cheetoh

2009 senesinde deneysel bir cins statüsü verilen Cheeto, yeni bir kedi cinsi denilebilir. Henüz geliştirilme aşamasında olan bu cinsler, kedilerin katıldığı gösteri yarışmaları ve şampiyonalarına kabul edilmemektedirler. Bengal ve Ocicat arasında bir melez olarak nitelendirilen bu kedi cinsi, bu iki türün tüylerinin özellikleri karıştırılarak yeni bir tür ortaya çıkarmak amacıyla üretilmişlerdir. 2004 senesinde ilk olarak United Feline Organisation tarafından kabul görmüştür.

Cornish Rex

Cornish Rex

İngiltere’ye özgü kedi ırkının tarihi 1950 yıllarına dayanıyor. Devon Rex’e görüntü itibari ile benzerlik gösterir. Yumuşak kısa bir deri yapısı ile Fel-d1 alerjisi olan kişiler tarafından beslenmesi en rahat hayvanlardan biridir. İç mekanda yaşaması için oldukça uygun olan bu cinsler insanlara karşı ilgili, zeki ve eğitime karşı eğilim gösterirler. Hatta öyle ki diğer evcil hayvanlar ile beraber uyum içerisinde yaşayabilirler.

Cymric

Cymric kedisi

Kedi Irkları arasında en sevimliler içinde yer alan Manx ırkının uzun tüylü bir varyasyonu olup Kanada kökenli bir hayvandır. Günümüzde Avustralya Kedi Federasyonu, Cymric‘i resmi cins olarak tanıyan tek kuruluştur. Sağlam bir gövde, iri gözlere ve sık tüylere sahip olup 7 ila13 kg aralığındadır. Eğitim konusunda başarılı bir turum sergilerler ve oldukça zeki oldukları da söyleyenebilir. Oyun oynamayı seven dost canlısı hayvanlar, çocuklu aileler, köpekler ve diğer evcil hayvanlar ile son derece uyumlu yaşayabilirler.

Desert Lynx

Desert Lynx

Az rastlanan bir evcil kedi cinsi olan Desert Lynx, deneysel bir ırktır. Kısa kuyrukları ve kıvrık tüyleri ile tekir desenine sahiptirler. Arka ayakları uzun olan bu kediler hiçte simetrik olmayan yapıya sahiptirler. Her daim tetikte bekleyen hayvanlar, aktif ve zekilerdir. Rare & Exotic Feline Registry tarafından resmi bir cins olarak kabul görmüş olup Desert Lynx grubu Desert Lynx, Highland Lynx, Mohave Bobs ve Alpine Lynx kedilerinide içerisinde barındırır.

Devon Rex

Devon Rex kedisi

Farklı zor hileleri ile ilgi çeken Devon Rex, Birleşik Krallık’ta ortaya çıkmış olup ilk olarak 1960 senesinde keşfedilmişlerdir. İsmi Buckfastleigh’in Devonshire bölgesinden gelmektedir. Kendi doğal kıvrık tüyleri, iri gözleri ve ortalama bir büyüklükte gövdeye sahiptirler. İyi birer zıplayıcı, arkadaş canlısı ve oyun sever tiplerdir. Sahiplerini devamlı olarak takip ederler ve iletilişim içinde olmak isterler.

Donskoy

Donskoy kedisi

Tüysüz kediler arasındaki en ünlü ırk olan Donkstoylar, Rusya’ya has olup 1980 yıllarının sonlarında üremeye başlamışlardır. 1997 yılından bu yana Dünya Kedi Federasyonu’na kayıtlı olan bir ırk olmasına karşın 2005 senesinde resmiyet kazanmıştır. Ancak genetik sağlık tehlikeleri sebebiyle pek çok kurum tarafından kabul görmemektedir. Orta büyüklüğe sahip kediler büyük kulakları ve bazem gözlerine sahiptirler.

Ejderha Li

Ejderha Li kedisi

Ejderha Li kedileri; Li Mao, Li Hua Mao ve Çin Li Hua türlerini kapsıyor olup kökeni Çin’de yaşam süren yerli bir ırka uzanmaktadır. Tamamen doğal bir ırk olup altın ve kahverenkteki tekir desenleri ile ünlüdür ve güçlü yapıdaki kaslı vücutları ile göz doldururlar. Her ne kadar Çin’de ünlü olsalarda ABD’de az rastlanır. Zekası ile nam salmış olan kedi Çin’in gelenek ve hanedan kültürününde önemli bir parçasıdır.

Mısır Mau

Mısır Mau kedisi

Mısır’dan geldiği düşünülen ince yapıdaki, zarif ve kısa tüylü kediler hakkında yapılan araştırmaya göre Kuzey Amerika ve Avrupa kökenli olarak biliniyor. Bu türün en önemli fiziki özelliği başından başlayarak omurgası boyunca kuyruğuna kadar devam eden koyu renkteki çizgisidir. Genellikle farklı sesler çıkarıtan kediler, yüksek sıcaklıktaki ortamları severler. Dostane ve sadık karakterlere sahiptirler ve oldukça nadir görülürler.

European Shorthair

European Shorthair

Celtic Shorthair ve yalnızca European olarak adlandırılırlar. Doğal yollar ile ortaya çıkan bu ırkın kökeni  Finlandiya ya da İsveç’e uzanmaktadır. Hemen hemen hepsi oyun oynamayı seven ve arkadaş canlısı mizaca sahiptir. Buna ek olarak birçok standart yerli atalarının özelliklerini taşıdıklarından tam anlamıyla bir karakter analizi yapmak oldukça güçtür. Her ne kadar mizaç ve görünüm açısından birbirlerinden farklı olsalarda British Shorthair ve American Shorthair kedilerine eşdeğerdirler.

Exotic Shorthair

Exotic Shorthair kedisi

Ünlü İran kedisinin daha minimal boyutlarında ve kısa tüylü olarak geliştirilmesi üzere ortaya çıkan Exotic Shorthair, sık ve kabarık tüylere, oval ve geniş yüze, büyük gözlere sahiptirler. Ortalama 3.5-6 kg ağırlanda olup yapıları gereği nazik ve sessizdirler. İran kedisine oranla daha enerjik olup buna ek olarak dostane, çocuklarla ve evcil hayvanlar ile anlaşabilen karakterleri vardır.

FoldEx

FoldEx kedisi

Diğer bilinen adıyla Exotic Fold’lar, Kanada’ya has bir ırktır. Deneysel olarak ortaya çıkmış bir cins olup İskoç Fold ve Exotic Shorthair kedilerinin karışımından meydana gelmiştir. Kısa bacaklara, yuvarlak yüz hattına ve egzotik kıvrımlara sahip olan bu kedilerin en belirgin özelliği katlanmış kulaklarının olmasıdır. Uzun ve kısa tüylü varyasyonları mevcuttur. İnsanlar ile devamlı iletişim içerisinde oluşları ile kendini sevdiren aktif ve neşeli karakterleri ile çocuklu aileler için oldukça uygundur.

German Rex

german rex

German Rex ırkının başlangıcı 1957 senesinde doğan ilk kıvırcık tüylü kedisi ile başlamıştır. İnce yapılı ve orta büyüklükteki bu kediler için büyük kafa ve açık kulaklar ve en ilginci kıvırcık bıyıklar şeklinde fiziki bir betimleme yapılabilir. Bu kediler, sahiplerine kısa süre içerisinde adapte olarak bağ kurmaları ile bilinirler. Mizaç yapısı olarak  Cornish Rex cinsi ile benzerlik gösterir. Oyunu sever, zeki ve ömürleri boyu aktiftirler.

Havana Brown

Havana Brown kedisi

Siyah evcil kediler ile Siyam kedilerinin çiftleşmeleri ile meydana gelen Havana Brown, 1950’li yıllara kadar uzanmaktadır. İlk olarak İngiltere’de ortaya çıkan cins, günümüzde Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’de yaygın olarak beslenmektedir. Orta seviyede aktif olan bu kediler kısa tüylere sahip olup insanlar ile iletişim içerisinde olma hususunda başarı gösterirler. Meraklı yapıdaki kediler ise yabancı kişilere karşı daha bir dost canlısı davranırlar. Bunun yanı sıra diğer evcil hayvanlar ile olan uyum içerisindeki yaşamları da en bilinen özelliklerindendir.

Highlanders

Highlanders kedisi

Deneysel bir ırk olarak yetiştirilen Highlanders, 1993 senesinde ortaya çıkmış ve 2008 senesinde ise resmiyet kazanmıştır. Bu ırkın bazılarının patisinde fazladan ayak parmağı bulunur. Beneli ya da mermer desenli tüylere sahip olup kaslı ve kısa kuyrukları vardır. Sağlıklı bir cinstir ve her ne kadar iri bir fizikleri olsa da bir o kadar dost canlısdırlar. Dişi olanları 10-14 kg iken erkek olanları 20 kg kadardır.

Himalayan

himalayan kedisi

Kendine has mavi renk gözlere sahip İran ve Siyam kedilerinin karışmıdır. Mavi, mühür, leylak, krem, kırmızı veya alev, siyah, beyaz ve çikolata gibi tüy renkleri olan cinsin, tüylerinin uzun olması sebebi ile günlük bakım ihtiyaçları vardır. Siyam geni nedeniyle Fars muadillerine kıyasla daha aktiflerdir. Oyun oynamayı sever, iyi huylu ve seven oldukları için sahiplerine rahatlıkla bağlanabilirler.

Isle of Man

Ayrı bir kedi ırkı olarak adlandırılan Isle of Man, Cymric veya Manx cinslerinden üretilmişlerdir. Kısa ve uzun tüylü olarak görülebilir. Isle of Man Longhair olan türleri tam kuyruklu Manx kedileri olarak adlandırılırlar çünkü kısa tüylü olanlara kıyasla kıvrık kuyrukları yoktur.

Japanese Bobtail

japanese bobtail kedisi

Dünyanın neresine giderseniz gidin rahatlıkla bulunabilinen Japon Bobtailleri, zamanında yalnızca Güneydoğu Asya ve Japonya’da rastlanırdı. Senelerdir varlıkları bilinen ve geleneksel kültürde önemli bir değere sahip olan bir cinstir. Kısa kuyruklu, uzun, dengeli gövdeleri, orta boydaki tüyleri, dik kulakları olup daha çok beyaz renktedirler. Arka ayakları ön ayaklarına oranla daha uzundur. İnsanlarla temas içerisinde olmayı seven ve eğlenceli haylaz bir kedidir.

Java

java kedisi

Bir tür gösteri kedisi olan Java, Kuzey Amerika kedisidir. İpeksi ve renkli bir tüy yapısına sahip olan cinsler, ses çıkarmayı severler. Üzücü olan bir durum var ki o da; sağırlık, eklem problemleri, kalça yer değiştirmesi gibi pek çok sağlık tehlikesi ile karşı karşıya kalma durumlarının fazla olmasıdır. Karakteristik özelliklerinden ise oyuncu olmaları ve sahiplenme duygularının fazla oluşu bahsedilebilir. Uzun süreler boyunca sahipleri olmadan tek başına bırakılamazlar.

Jungle Curls

Jungle Curls kedisi

Deneysel bir kedi cinsi olan Jungle Curls, melezdirler ve standart bir kedi ile karıştırılmamalıdırlar. Amerika Birleşik Devletleri’ne has olan bu tür kediler, Mısır Mau, Bengal ve Serengeti’nin aralarında bulunduğu farklı ırklardan üretilmiştir.

Khao Manee

Khao Manee kedisi

Diamond Eye nitelendirilen Khao Manee ırkının kökeni Tayland’a dayalı olup oldukça nadir rastlanır. Beyaz mücevher anlamına gelen adını, saf beyaz tüyünden alıyor elbette ki. Mavi, altın ya da tek gözlü olarak görülebilirler. Oldukça aktif ve sosyal olan beyaz kediler Amerika Birleşik Devletleri’ne ithal edilmesi ile 1999 senesinde yayıldı. Yüzyıllardır bilinen bir tür olmasına karşı 2009 senesinde varlıkları ancak resmiyet kaznamıştır.

Korat

korat kedisi

Kalp şeklindeki kafası ve yeşil gözleri ile ön plana çıkan Korat kedisinin bir bilinen adları da Malet veya Si Sawat’tır. Tayland kökenli olan bu evcil kediler kayıtlara geçen en eski ırklardan biridir. Buna ek olarak doğal bir cinstir. Korat kedilerinin iyi şans getirdiğine dair bir inanış söz konusudur. Bu nedenle satışının yapılması yerine hediye edilmesi daha uygun görülürdü. Sahipleri arasında sağlam bağlar kuran aktif yapıdalardır.

Kurilian Bobtail

Kurilian Bobtail kedisi

Rus Kuril Adaları’na özgü olan Kurulian Bobtaillerin Curilisk Bobtails olarak anıldığını duymak mümkün. Hem kısa hem de uzun tüylü olarak görülür. Kendi bölgesi dışında oldukça nadir görülen bu tür yenidir. Toplamda 14 ila 20 yıllık ömür süresine sahiptirler. Doğum yaptıklarında 2-3 yavru kedi dünyaya gelir. Başarılı avcılar olarak nitelendirilen bu kediler vahşi görünüşlerinin aksine oldukça nazik ve arkadaş canlısı varlıklardır.

Kucing Malezya

İlk Malezya cinsi olan Kucing Malezya bir diğer isimleri olan Piawaian Kucing Malezya olarakta bilinir. Deneysel bir kedi türüdür ve Tonkin kedileriyle benzerlik gösteriyor olup  Malezya Kedi Kulübü tarafından resmi olarak tanınmaktadır.

Lambkin

Deneysel bir kedi ırkı olan Lambkin, Amerika Birleşik Devletleri’nden geliyor olup Selkirk Rex kedileri ile Munchkin kedileri arasındaki çiftleşmeden üretilmiştir. Sık ve kıvrık tüyleri ile popüler olan Lambkin, kısa bacaklı, farklı tüy rengine sahiptir. Avlanma güdüleri olan oyuncu kediler tam bir kucak kedisidir.

LaPerm

LaPerm kedisi

Amerika Birleşik Devletleri’ne has bir kedi türü olan Lapern, kıvrık tüyleri ike oldukça ünlüdür. Kedi alerjisi olan kişilerce beslemesi oldukça ideal olup 1980 senelerinin başlarında gelişen bir mutasyon sonucu meydana gelmiştir. Dünyanın hemen hemen her yerinde şampiyonluk statüsü olan LaPern, oldukça sevecen karakter yapısına sahiptir.

Lykoi

Lykoi kedisi

Doğal olarak tüysüz gen mutasyonu ile üreyen Lykoi, Amerika Birleşik Devletleri’ne özgüdür. Vücutlarında az da olsa tüy olduğu için fiziki açıdan  Sphynx’ten farklıdır. Başlarındaki yamalı tüy rengi göz çarpan kediler, yaramaz ve korkutucu görünselerde hayli sevecen ve arkadaş canlılarıdır.

Maine Coon

Maine Coon

Maine Eyaleti’ne has olan Kuzey Amerika’nın en eski ve doğal ırklarındandır. Sosyal bir yapıları olan bu hayvanlara dış görünüşleri sebebiyle nazik devler ismi uygun görülmüş. Yetişkin bir erkek Maine Coon, 8,2 kg kadar çıkarken dişi Maine Coon 5,4 kg ulaşabilirler. İyi bir avcılar olup eğitilme konusuna yatkındırlar. Tipik olarak sağlıklı olup kedi sahipleri tarafından oldukça değerli görülürler. Oyun sever, gürültücü ve tüm evcil hayvanlar ile uyumlu geçinme konusunda iyidirler. Diğer ırklara kıyasla daha yavaş olgunlaşırlar ve 3 yaşından itibaren olması gereken boyuta ulaşamazlar.

Mandalay

Mandalay kedisi

Deneysel olarak üretilen Mandalay, Yeni Zelanda Fancy kurumu tarafından resmiyet kazanmıştır. Kısa tüylü ve zarif gövdeli olan bu kediler, Shorthair cinsinin Asya türüne benzerler. İçerisinde Birmanya ve Habeş ırkları olmak üzere farklı ırkların çiftleşmesi ile üremiştir. Dolayısıyla karakteristik özellikleri oldukça karışıktır.

Manx

Manx kedisi

Man Adası’na has olan Manx kedileri, kısa kuyrukludur. Hatta bazı kedilerin kuyrukları yokken bazılarının ise standart bir kedi kuyruğunun yarısı kadardır. 19. yüzyılın sonlarından bu yana pek çok kayıtta isimleri geçer. Sosyal ve sahiplerine bağlı olan bu tür, yabancılara karşı ise oldukça çekingen bir tavır sergilerler. Eski zamanlarda çiftlik kedileri olarak avlanması için yetiştirilen kediler kolaylıkla yaşadığı ortama uyum sağlayabilirler.  Man Adası’nın ulusal olarak sembollerindendir.

Minskin

Minskin kedisi

Munchkin cinsi ile karıştırımaması gereken Minsk, isimleri dışında da oldukça benzer özellikler göstermektedir. Munchkin ve bir Sphynx kedilerinin çiftleşmesi ile meydana gelen kedi cinsi, Boston’da 1998 yılında çalışılmaya başlanmış ve 2000 yılında da ilk yavrusu doğmuştur. Diğer deneysel ırklardan farkı gerçek bir kedi ırkı olarak biliniyor olmasıdır. 2008 senesinde yeni bir ırk olarak kayıtlara geçmiştir.

Minuet – Napoleon

Minuet kedisi

Napolyon olarak bilinen Minuetler, uzun ve kısa olarak var olan yeni bir cinstir. Minuet/Napoleon, kısa bacaklara sahip olup bu atlama ve koşma yeteneklerini engellemiyor. İran kedilerinin sık tüylerini, yuvarlak gözlerini ve burnunu almıştır. Arkadaş canlısı ve sağlıklı yapıya sahiptirler.

Mojave

Yeni ve deneysel bir ırk olan Mojave, Mojave Çölü bölgesine hastır. Bengal kedileri ile vahşi çöl kedilerinin çiftleşmesi ile üretilmiştir. Çöldeki atalarının polidaktil genlerini almışlardır. Buna ek olarak Bengal cinsinden tüylerini almıştır.

Munchkin

Munchkin kedisi

1995 senesinde resmiyet kazanmış olan cins, yeni bir türdür. Yeni tür olması sebebiyle pek çok sağlık sorunu hakkında tartışmalar ortaya çıkmıştır. Küçüki kompakt ve tatlı olmaları ile ünlüdürler. Munchkin kedileri, aktif, ilgileri insana yönelik ve oyuncudurlar.

Nebelung

nebelung kedisi

Mavi-gri tüyleri ile kolaylıkla ayırt edilebilen Nebelung cinsi kedileri görmek nadirdir. Uzun Tüylü Rus Mavisi ismiylede biliniyor olup eşsiz bir cins olarak görülür. Yüz, boyun, kuyruk ve gövdesindeki uzun tüyleri ile göz kamaştırırken yeşil ya da sarımtırak göz rengiyle de tatlı bir görünüme kavuşuyor. Yaklaşık olarak 16 ve üzeri ömüre sahip olan Nebelung, en zeki kedi ırkları arasında yer alırken aktif oldukları gerçeği de göz ardı edilemez. Ses çıkarmayı sever, tuvalet kabı ve mamalara karşı da seçici davranırlar.

Norwegian Forest 

Norwegian Forest kedisi

Uzun tüyleri ile dış görüntüleri Nebelung kedilerini andıran Norwegian Forest kedileri, soğuk havaya uygun kalın deri yapısına sahiptirler. İri ve sağlam bir gövde yapısı olan bu cinsler genelde 14 ila 16 yıl arasında yaşam sürerler. İsveç, Norveç ve Fransa’da hayli ünlüdürler. Kalp, böbrek ve kalça hastalıklarına karşı eğilim gösterirler. Arkadaş canlısı, enerjik ve ilgi görmek istediklerinde yılışık olabilirler. Sokakta yaşayanlar ise tam bir avcı özelliğine sahiptirler.

Ocicats

Ocicats kedisi

Ünlü egzotik kedi ırklarından biri olan Ocikat, vahşi bir kedi görüntüsüne sahip olsa da genlerinde vahşi DNA bulunmaz. Habeş, Oriental Shorthair ve Siyam kedilerinin bir karışımından meydana gelmiştir. Zengin gen mirası sayesinde farklı renklerde görülebilirler. Kocaman gövdeleri ve kaslı bacakları olan Ocicats’ın en fazla aranan çeşidi ise Silver Ocicatslardır. Yabancı insanlara karşı oldukça dostane yaklaşan bı cins kediler, eğitilirlerse çeşitli numaralar yapabilirler. Çocuklu aileler tarafından tercih edilebilir.

Oriental Longhairs

Oriental Longhairs kedisi

Eski bilinen adı ile British Angora kedileri, Oriental Shorthair ırkı ile bağlantılıdırlar. Pek çok çeşitteki renk skalasına sahip olan bu kedi cinsleri, boruya benzer ve büyük olan gövdelerinin aksine oldukça aktif oldukları söylenebilir. Oldukça çevik yapıları olup zıplama ve tırmanma eylemlerinde bir o kadar zarif görüntü sergilerler. Sahiplerine olan bağlılıkları ile bilinen Orientaller, onları nereye giderlerse gitsinler takip ederler.

Oriental Shorthair

Oriental Shorthair kedisi

Kısa tüylü en yaygın yerli cins kediler olan Oriental Shorthair, Siyam kedileri ile bağlantılı olup aynı onlar gibi ince, kaslı vücut yapılarına sahiptirler. 300’den fazla tüy deseni ve rengine sahiptirler. Dikkatleri üzerlerinde toplamayı seviyor olup oldukça sosyaldirler. Aktif, gürültücü ve oyun oynamayı seven bu canlılar, aktif çocukları olan aileler için harika bir seçenektir. Fakat ilgilerini paylaşmayı sevmediklerinden diğer evcil hayvanlar ile çokta iyi anlaşamazlar.

Owyhee

Deneysel bir cins olan Owyhee Bob, Amerika Birleşik Devletleri’ne has bir türdür. Rare & Exotic Feline Registry tarafından resmi olarak kabul görmüştür. MAnx genlerine sahip olduklarından  polidaktilidirler. Farklı boylarda görülebilen bu cinsler, uzun tüyleri ve kıvrık kuyrukları ile orta/büyük sayılabilecek boya sahiptir. Köpeklere benzer karaktere ve zekaya sahip olup sahiplerine oldukça bağlıdırlar. Yalnız kalmaktan hoşlanmazlar.

Pantherette

Aynı bir kara panter olan deneysel mlez ırk, bu benzerliği sayesinde Pantherette adını almıştır.  Siyah Bengals, Maine Coons, Pixie Bobs ve vahşi Amurlara dek uzanan köklerden üretildiği düşünülüyor olup hala geliştirilme aşamasındadır. Kısa tüyleri, büyük ve kaslı vücutları olucaktır.

İran Kedisi

iran kedisi

Dünya üzerindeki pek çok ülkede evcil olarak beslenen İran kedileri, 17. yüzyıla kadar uzanan kökleri ile ilk olarak İran’da ortaya çıkmıştır. 2015 senesinde Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ikinci popüler evcil hayvan kategorisinde yer almaktaydı. Bebeksi yüz hatları, minik kulakları, kalın ve kabarık tüylere ve düz yüze sahiptirler. İran kedilerinin tüyleri her gün tarama ve gözyaşı kanallarını silme gereksinimine sahiptirler. Yabancılara karşı çekingen olan bu cins, sahiplerine karşı sevecen ve sakindirler.

Peterbald

Peterbald kedisi

En popüler tüysüz kedi ırklarından biri olan Peterbald, 1994 senesinde deneysel üreme ile meydana gelmiş olup fiziki yönden tüysüz Oriental Shorthair’lara benzerler. Rusya’ya has bir cins olan Peterbald, meraklı, oyunu seven, enerjik ve insanlara karşı sevecendirler. Hoşgörülü olduklarından çocuklu ailelere ve diğer evcil hayvanlara karşı uyumlu olabilirler. Diğer tüysüz kedi ırkları ile aynı taleplere sahiptirler. Sıcak noktalar sevdiklerinden sahiplerinin kucaklarında durmaya bayılırlar.

Pixie Bobs

Pixie Bobs kedisi

Amerika Birleşik Devletleri’nde ortaya çıkan Pixie Bobs, vahşi bobcat DNA’sına sahip değildirler. Yakşalık olarak 5 kg ağırlığına sahip olup pek çok sevcil kedi gibiilk senelerinde değil 4 yaşına gelene kadar anca olgunlaşırlar. Mavi gözlü doğup daha sonrasında yeşil ve sarı rengine dönüşür. Meraklı, sosyal, aktif, cesur ve eğlenceli olarak tanımlanabilirken diğer evcil hayvanlar ile tanıştıklarında çekingen davranmazlar. Kısa kuyrukları ve keskin zekaları en birincil özellikleridir. Bunun yanı sıra  hipertrofik kardiyomiyopati ve distosi başta olmak üzere bir dize genetik hastalıklara karşı risk barındırmaktadır.

Poddlecat

Poddlecat

Almanya’da kaniş kedisi anlamına gelen Pudelkatze denen Poodlecat’ler, çok fazla bilinirliliğe sahip değildirler. En önemli sebebi ise herhangi bir kuruluş tarafından resmiyet kazanmamış olmasıdır. Hala geliştirilmekte olan deneysel bir ırk olan bu kedilerin  Devon Rex kedileri ve European Longhair kedilerinden DNA mirasını taşıdığı düşünülüyor. Tıknaz, sık tüylü ve içe doğru kıvrık olan büyük kulaklara sahiptirler.

Raas – Busok – Madura

Buso/Busok ve Madura isimleri ile de anılan Raas kedileri, Endonezya’daki Raas Adası’nın bir cinsidir. Görünüşleri vahşi bobcat ve leoparlara benziyor olsa da evcil bir ked ırkıdır. Ortalam bir evcil kedisinden hallice olup oval yeşil gözleri üçgen kulakları ve kareye benzeyen yüz şekline sahipler. Yerel kediler oldukları için Endonezya sınırları sışında görülmezler. Diğer kediler ile kıyaslandıklarında daha karamsar bir mizaca sahip olup eğitilmeleri ise hayli zordur.

Ragdoll

Ragdoll kedisi

Ellerinden tutulunca arka ayakları ile gevşemelerinden dolayı Ragdoll ismini alan bı cinsler, dünya üzerinde en huggable yani en kucaklanası kedi olarak tanınırlar. Aşırı sevimli ve yoğun, ipeksi tüylü olan bu kediler, 1960 yıllarında ortaya çıkmışlardır. Mavi gözleri ise insanın içine işliyor adeta. Nazik, yumuşak huylu ve sahiplerine son derece bağlı olan kediler, aynı zamanda sahiplerini başka evcil hayvanlar ile de paylaşma konusunda sorun çıkarmazlar.

Raggamuffin

Raggamuffin kedisi

Ragdoll ailesinin bir türü olan Raggamuffin, 1994 yılından bu yana ayrı bir cins olarak kabul görmektedir. Kalın tüyleri, büyük kaslı vücutları olan kedilerin boyun bölgelerindeki tüyleri daha uzundur. Bu sebeple fırfırları varmış gibi görünürler. Arkadaş canlısı olan bu ırk kedilerin bazıları heterokromi yani iki farklı göz rengine sahiptir. Ragdoll’lara kıyasla 3-5 yıl daha yavaş olgunlaşırlar.

Russian Blue

Rusian Blue kedisi

Zarif görünüme sahip olan Russian Blue, sadakat ve samimi davranışları olan en yaygın evcil kedilerdir. Diğer bilinen adları ile Archangel Cat veya Archangel Blue olarakta anılırlar. Seneler boyu yetiştirilmekte olan bu cinsler, tamamıyla gelişmiş ve tüm kedi kurumları tarafından kayıtlara geçmiştir. Farklı tüy renklerine ve yeşil gözlere sahipler. Yabancılara karşı bazen çekingen olabilirken aynı zamanda sakin davranırlar. Eğitilmeye yatkın müthiş avcılardır.

Rus Beyazı Kedisi

Russian Blue cinsinin bir çeşidi olan bu kediler, 1971 senesinde türetilmişlerdir. Avustralya, Güney Afrika ve Yeni Zelanda’da bulunan farklı kedi kuruluşları tarafından ayrı bir cins olarak kayırlata geçmiştir. Russian Blue cinsine benzer olması nedeniyle aynı fiziki görünüme ve davranış özelliklerine sahiptir.

Safari

safari kedisi

Deneysel olan karma cins Safari bit tür kedi melezidir. Bengal’in ortaya çıkarılması ile benzer düşünce ile yola çıkılarak meydana getirilmiştir. Yalnızca vahşi olan Safari kedilerine benzer görüntüde değil aynı zamanda aynı özelliklerinide alan evcil kediler olması gerekiyordu. Dolayısıyla bunun için Güney Amerika’ya has ve ortalama evcil kedi boyutuna yakın vahşi Geoffroy kedileri kullanılarak üremeleri sağlanmıştır. Pek çok evcil kedilere oranla daha büyüktürler. Genelde benekli ya da rozet desenli olarak görülür. Birçok renk kombinasyonunda rastlamak mümkündür. Sebebi ise evcil kediler ile Geoffroy kedilerinin genlerinin birleşmesinden kaynaklanmaktadır.

Sam Sawet

Dünya üzerinde hiçbir kedi kuruluşu tarafından resmi olarak kayıtlara geçmeyen Sam Sawet, Tayland’a özgü doğal bir cinstir. Orta boylardaki bu kedilerin davranışsal özellikleri hakkında net bir bilgi belirlenememiştir.

Savannah

Savannah kedisi

Egzotik bir kedi ailesinin popüler tür olan Savana, vahşi Afrika Serval kedileri ile evcil kediler arasındaki çiftleşmeyle meydana gelen melez bir ırktır. 1990 senesinde oldukça ünlü olan Savannah, 20 kg’a kadar ulaşabilirler. Bu sebeple en büyük evcil kedi olarak nitelendiriliyor olup göz alıcı desenleri ve aynı bir köpek gibi sadık hayvanlar oluşu ile popülerite kazanması oldukça normal. Diğer kedilere kıyasla banyo yapmayı da severler. Ancak yaban kedisi geni taşıyor olması sebebiyle Avustralya ve Amerika Birleşik Devletleri’nde yasa dışı olarak kabul görmüşlerdir.

Scottish Fold

Scottish fold kedisi

Belirgin baykuş yüz şekli, geniş gözleri ve katlanmış kulakları ile Scottish Fold, ABD’li ünlü şarkıcı Taylor Swift’de tam iki tane bulunuyor. Deneysel bir ürün olarak düşünülse de tamamen doğal mutasyonla meydana gelmişlerdir. Oldukça sevimli görüntüleri ve iyi huylu olmaları sebebiyle çok fazla tercih ediliyorlar. Yalnızca sadık olmakla kalmayıp bir o kadar sevecen ve nazik yapıya da sahiplerdir. Sırt üstü uyumayu seven ve oturan bu kediler, oldukça komik görüntüler verirler.

Selkirk Rex

Selkirk Rex kedisi

Rex tipi kedi ailesinden farklı olan Selkirk Rex’ler, daha dolgun, kalın, orta boylu ve düzensiz şekildeki tüylere sahiptir. Persians, American Shorthairs, Exotics, British Shorthairs ve Himalayans gibi pek çok uzun ve kısa tüylü kedi ırkı kullanılarak üretilmiştir. Farklı renk çeşitlerine sahip olup sağlıklı bir yapıya shaiptir. Bu nedenle de evcil kedi beslemek isteyen kişilerce olduka fazla ilgi görüyor. Fakat Rex tipi diğer kedilere göre Fel-d1 alerjisi olan kişiler için ideal değildirler.

Serengeti

Serengeti kedisi

Bengal ve Oriental Shorthairs arasındaki çiftleşme ile ortaya çıkan melez bir türdür. Bengallerden aldığı vahşi DNA’lar hariç tamamiyle evcil kediler olarak kabul görmüştür. Yetişkin bir Serengeti kedisi yaklaşık olarak 10-15 kg’a kadar ulaşabilir. Uzun gövdesi, kuyruğu, hafif eğik kulakları ile oldukça zarif bir fiziki görünüme sahiptir.  Yalnızca dört farklı rengi resmiyet kazanarak kayıtlara geçmiştir.

Serrade Petit

Serrade Petit kedisi

Fransa kökenli olan Serrade Petit, bu bölgedeki diğer kedilere kıyasla daha minyon görünüme sahiptir. Yeni bir cins olan bu kediler, heniz herhangi bir kuruluş tarafından resmi olarak kabul görmemiştir. Ortalam 6 ila 9 kg olan kediler için bilinen bir standart yoktur.

Siyam Kedisi

siyam cinsi kedi

Hoşgörülü, sevimli ve sakin yapılarıyla bu kedileri sevmeyen yok! Sahiplerine olan taparcasına ilgileriylede ön plana çıkarlar. Öyle ki bu kediler aralarında Ocicat olan birçok yeni kedi ırkının yaratılması için ilham kaynağı olmuştur. Zeki ve eğitime açık olan bu canlılar, ilk doğduklarında beyaz renge sahip olup yaş aldıkça kendine has renge dönüşmeye başlarlar. Bu kedi cinsleri oldukça iyi zıplayabilir. Yemek konusunda da hayli titiz olduklarını belirtmeliyim.

Siberia Forest Kedisi

Siberia forest kedisi

Neva Masquerade, Moskova Yarı Uzun Tüylü ya da sadece Sibirya isimleri ile de bilinen Siberia Forest Kedisi, 1980 yıllarında evcil hayvan besleyenler tarafından ünlenmiştir. Seneler boyunca Rusya’da yaşayan doğal bir cinstir. Orta büyüklüğe sahip olup fiziki yönden Norveç Ormanı kedileri ile benzerlik gösterirler. Soğuk havaya uyum sağlayan bu cinsler, kabarık ve üç katmanlı bir tüy yapısına sahiptirler. Fakat yine de parlak ve dokulu bir tüy yapısı vardır. Görüntüsü ile ters olarak çevik atlayıcılar olup hareketlidirler.

Singapura

Singapura kedisi

Bölgenin en küçük evcil kedi ırklarından biri olan Singapura büyük kulakları, küt kuyruğu, kaslı vücut yapısı ile bilinir. Kucinta ve Dren kedisi olarakta adlandırılıyor olup adından da anlaşılacağı gibi Singapur kökenlidir. Doğal bir oluşum ile ortaya çıkmıştır. Bazısı kaslı değil daha tıknaz ve tekir desenlidir. Ön plana çıkan en önemli özelliği bacaklarının etrafındaki açık ve koyu renkli şeritlerdir. Resmi kayıtlarda sadece tek rengi geçer. Bu tür kediler, aktif, cesur, meraklı ve insan odaklıdırlar.

Skookum

Skookum kedisi

Rex ailesinin bir üyesi olan Skookum, LaPerm ve Munchkin ırklarının genlerini taşırlar. Badem şekli gözleri, kısa bacakları ve kıvrık tüyleri ile tam bir sevimlilik abidesidir. Oyuncu olan bu kediler yavru kediler gibidirler ve yaşamlarının sonlarına kadar da böyle kalırlar. Kısa bacakları olmasına rağmen oldukça iyi zıplarlar. Dikkatini çeken her şeye tırmanmayı severler.

Snowshoe

Snowshoe kedisi

Bu cins kedilerin patileri ayakkabı veya eldivene benzer işaretleri sayesinde Snowshoe ismi uygun görülmüştür. Bu cins Philadelphia’da beyaz ayaklı Siyam kedileri ile başlamıştır. Günümüzde pek çok kuruluş tarafından kabul görmüştür. Neredeyse yarım asırdır yaşam sürmelerine rağmen az rastlanan bir cinstir. Sesli, sevecen ve eğitime yatkındırlar. Pek çok kedi cinsine göre de suyu severler. Aktif ve insanlar ile iletişimi iyi olan bu ırk kediler, yalnızlığa adapte olamazlar.

Sokoke

Sokoke kedisi

Sokoke Orman Kedisi, Afrika Shorthair ya da yalnızca Sokoke isimleriyle biliniyor olup 1970 senesinde geliştirilmş olup Kenya’nın vahşi doğasına has Khadzonzo kedilerinden meydana getirilmiştir. Tamamen doğal olarak ortaya çıkan bir cinstir ve egzotik evcil hayvanlar arasına kabul edilmiştir. Oldukça aktif, sevecen ve diğer evcil hayvanlar ile anlaşabilen yapıya sahiptir. Yeni sahip veya evlere kolaylıkla uyum sağlayabilirler.

Somali Kedisi

somali kedisi

Tilki kedileri ya da uzun tüylü Habeş kedisi de deniliyor olup 1979 yılında ayrı bir cins olarak resmiyet kazanmıştır. Habeş kedilerinde uzun tüylü olan çekinik genlerden meydana gelmiştir. Gür kuyrukları ile dikkat çeken bu varlıklar; uzun tüylere, etkileyici gözlere ve sivri kulaklara sahiptir. Bir Somali kedisinin bir tek tüyünde 4 ila 20 farklı çeşitte renk görülebilir. Ayrıca 28 farklı renkte görülebilirler.

Sphynx

Sphynx kedisi

Dünyadaki tüm tüysüz kedi ırkları arasındaki en ünlü olanı Sphynx, Mısır kökenli değil Kanada kökenlidir. Tüysüz birçok kedi gibi sıcaklığı severler ve bu nedenle sahiplerinin kucaklarında olmaya bayılırlar. Diğer hayvanlara göre daha sıcak bir vücut ısısına sahiptir. Sosyal canlılardır ve sahipleri olmadan da evde rahatlıkla yalnız kalabilirler.

Stone Cougar

Yeni bir deneysel bir ırk olan Stone Cougar, Amerikan Orman kedileri ile diğer kedilerin bir karışımı olan melezdir. Pumalara benzemeleri için geliştirilmişlerdir.

Suphalak

Suphalak kedisi

Bir Tayland kedisi olan Suphalak, Thong Daeng ismiylede anılırlar. Doğal bir kedi ırkı olup kendi bölgelerinde yine kendilerine has tüy renklerinden dolayı kırmızı altın olarak nitelendirilirler. Yalnızca kendi topraklarında görülen ırklar, ulusal bir miras olarak kabul ediliyor. İnsanlara olan ilgileri yüksek ve sosyallik konusunda ise başarılıdır. Bir köpeğe benzer karakter özelliklerini taşırlar. İlgilenilmedikleri ya da yalnız bırakıldıklarında hoş karşılamazlar.

Tay Kedisi

tay kedisi

Tayland’a has olan bir kedi de Tay kedisidir. Wichien Matt yani ay kedisi olarak nitelendiriliyor olup ünlü Siyam kedilerine benzetilmektedir. İnsanlar geleneksel Siyam kedileri olarak görürler fakat bu 2007 yılında resmi olarak kayıtlara geçmiş ayrı bir türdür. İki ırk arasında da fiziki yönden aynı renge sahip olmaları nedeniyle yine benzerlik gösterirler. Tay kedisinin kafası elma şeklini andırıyor olup yuvarlak bir yüze ve gözleri vardır. Her ne kadar Tayland kökenli olsa da Kuzey Amerika ve Avrupa’da tekrardan geliştirilmişlerdir.

Tonkin Kedileri 

tonkin kedileri

Tayland kedisi olan Tonkin, Birmanya ve Siyam ırklarının çiftleşmesi ike ortaya çıkmıştır. Kısa tüylü türün orta tüylü bir çeşidi mevcuttur. Avrupa ülklerinin bazılarında ise Tibetli adıyla bilinir. Atalarının zeki, aktif ve gürültülü olma özelliklerini taşıyorlar. Oldukça meraklı olduklarında çevresinde keşifler yapmayı severler. Sosyallik yönünden insana odaklıdırlar. Yalnız kaldıkları zaman kendilerine uğraşacak bir meşgale bulurlar.

Toy Bob

toy bob

Rusya’da resmiyet kazanan Toy Bob, Scyth veya Skif-Thai-Don isimleriylede anılmaktadır. Diğer evcil hayvan ırkları ile karşılaştırılığı zaman küçük olduğu için ismini buradan alıyor. Güçlü ve kaslı kompakt bir gövdeye sahiptir. Küçük kısa kuyruğu, etkileyici gözleri ve yumuşak tüyleri ile insanin görünce sevesi geliyor. Boyutlarından bağımsız olarak oldukça hareketli ve çevik şekilde zıplayarak gezinmeyi severler. İyi huylu ve sevecen tiplerdir. Bilhassa sahiplerine oldukça sadıktır.

Toyger

toyger kedisi

Egzotik bir ırk olan gerçek bir kedi cinsi Toyger, tüy şeritleri ile tıpkı vahşi bir kaplana benzer. Az rastlanan ve insanın baktıkça bakası geldiği bu kediler oldukça pahalıdır. O kadar nadir bir ırkki, dünyada yalnızca 30 kişide vardır. 1980 yıllarında insanların vahşi kaplanların bakım ve korumasına dikkatlerini yöneltmek amacıyla geliştirilmişlerdir. 2007 yılında ise resmi olarak kayırlata geçti.

Ankara Kedisi

ankara kedisi

Dünyadaki yalnızca birkaç eski kedi ırkından biri olan Ankara kedisi, adındanda anlaışdığı üzere Ankara şehrimize özgüdür. 17. yüzyıla kadar uzanan bir kökene sahiptir. Uzun tüyleri, kıvrımlı vücutları ve  heterokromatik gözler en belirgin özellikleridir. Beyaz rengi en çok istenilen tür olmasına karşın pek çok çeşitte görmek mmkündür. Çevik, atletik ve bir o kadar da aktiftirler. Son derece arkadaş canlısı bir varlıktır ancak favori bir sahip seçerek ona bağlı kalırlar. Eğitim konusuna ise yatkındırlar.

Van Kedisi

van kedisi

Türkiye’ye has bir diğer cinste Van kedisi olup Türkiye’den ithal edilerek İngiltere’de geliştirilmiştir. Yarı uzun tüyleri bulunuyor olup nadir görülmesinin yanı sıra diğer kedilerin aksine suyu severler ve iyi yüzücüdürler. Van kedisi beyaz olmalı ve diğer renkleri % 20’den fazla içermemelidir. Avlanma konusunda başarılı olan kedilerin ataları utangaç ve saldırgan olsalar da günümüzdeki Türk Van kedileri, oldukça arkadaş canlısı ve oyun severlerdir.

Ukranian Levkoy

ukranian levkoy

Birçok tüysüz kedi ırkı arasında neredeyse hiç tüyü olmayan Ukranian Levkoy kedi ırkı, köşeli yüz hatları, katlanmış kulakarı ve badem şekli gözleri ile aynı bir köpeğe benzer görüntüdedir. Resmi bir kuruluş tarafından ayrı bir cins olarak kabul görmemiştir. Sadece Rusya ve Ukrayna’daki kedi kuluşları tarafından biliniyor. 2000 yıllarınn başlarında geliştirilen yeni bir deneysel ırktır. Diğer evcil hayvanlara ılımlı, sosyal ve aktif karakterleri vardır. Diğer tüysüz kedi ırklarına kıyasla bir tüy dökülmesi ya da tarama gibi gereksinimleri olmasa da katı bakım ister.

York Chocolate

Sadece York olarakta adlandırılan 1980 yıllarında geliştirilen bir tür gösteri kedisidir. Adını New York Eyaleti’nden alan bu kedilerin kökleri oldukça karışıktır. Rengi bir çikolatadan hallice olup iyi huya sahip, hoşgörülü ve sevecen oldukları söyleniyor olup kucak sevmeleri ile biliniyor. Doğaları gereği oldukça arkadaş canlısı olsalarda avlanma yetenekleri hayli güçlüdür.

Chantilly-Tiffany

Chantilly-Tiffany kedisi

Bir tür Kuzey Amerika kedisi olan Chantilly-Tiffany, 1960 senelerinde soyunun tükendiği düşünülürken yakın zamanlarda yeniden ortaya çıktı. Tüylü kuyukları, altın-sarı gözlü, kabarık ve uzun tüylü görünüme sahiptirler. Bu kedilerin düzenli olarak taranmaya ihtiyaçları vardır. Yalnızca tüyleri dökülmez, çekme eylemininde de bulunurlar. Diğer evcil hayvan ırklarına kıyasla daha yavaş olgunlaştıkları için yavru kedi davranışlarını iki yaşına gelene dek devam ettirirler.

California Sprangled

Sprangle ismi ile daha çok bilinen bu kediler, oldukça nadir bir cinstir. 1980 yıllarında ilk olarak tınan California Sprangled, oldukça pahalıdırlar. Aralarında American Shorthair, British Shorthair ve Abyssinian kedilerinin yer aldığı bir karışımdan meydana gelmişlerdir. Vahşi görünümlerine rağmen genleri tam tersidir. Oldukça sevecen, atletik, meraklı, hiperaktif ve sahiplerine bağlı mizaçları ile ön plana çıkıyorlar.

Burmilla

burmilla kedisi

Birleşik Krallık’ta 1980 yıllarında ortaya çıkan Burmilla, Birmanya ile  Çinçilla İran kedisinin çiftleşmesinden meydana gelmiş bir türdür. Siyah, kırmızı, krem, mavi, çikolata, leylak gibi farklı renklerde görülebilirler. Kısa ve yarı uzun tüylere sahip olduklarından düzenli olarak fırçalanmaları gerekir. Bağımsız ve saygısız olarak nitelendirilebilecek karakter özelliklerine sahiptirler. Aile üyelerinden favori bir sahip seçerek ona sadık olurlar. Ancak buna rağmen düzgün birşekilde çocuk ve diğer evcil hayvanlar ile tanıştırılırlarsa geçinmeleri oldukça kolay olur.

Burmese

burmese kedisi

Tayland-Burma sınırına özgü bir kedi olan Burmese’nin kökeni 1930’lara dayanmaktadır. Bu cins kedilerin uzun, ince gövdeli, badem gözlü British-Traditional ve tıknaz gövdeli, kısa ağızlı, yuvarlak gözlü American-Contemporary olmak üzere iki varyasyonu vardır. İnsanlar çevresinde olmayı seven bu kediler, sahiplerine son derece bağlıdırlar. Yalnızlığı sevmeyen canlılar, evde uzun süre boyunca yalnız bırakılmaz. Yüksek sesli, sahiplerine bağlılıkları artan bir türdür.

British Shorthair

british shorthair

Bilhassa British Blue en sık beslenen evcil kediler arasındadır. Kendine has tıknaz gövdeleri, geniş yüzleri ve sık tüyleri ile tam bir sevimlilik harikasıdır. Kediler arasında obezite ve polikistik böbrek hastalığına yatkın bir türdür ve oldukça rahat bir karakter yapıları olduğundan çocuklu ailelere rahatlıkla ayak uydurabilirler.

British Longhair

british longhair

Bu kediler uzun tüylere sahip İngiltere’ye has orta boylarda olup tam bir tüy yumağıdır. Diğer evcil kedilere kıyasla obeziteye yatkındırlar. Kolayca sıkılabilir ve devamlı kapalı kalırlarsa enerjilerini atmak durumunda kalırlar. Fazla tüy döktükleri için taramaya gerek duyulur. Eğer yapılmazsa kıl yumakları sorun teşkil edebilir. Uzun tüy yapısına sahip olan bu kediler doğal bir oluşumla meydana gelmezler. British Shorthair ile Farsça ve Türk Angora ırklarının melezlenmesi ile oluşmuştur.

Brazilian Shorthair

brazilian shorthair

Orta boylarda, atiki kaslı vücut yapısına sahip kısa ve ipeksi tüy yapısına sahip olan Brezilya Shorthair cinsi, ilgi odağı olmayı seven ve sosyal iletişimi kuvvetli canlılardır. Kökeni Brezilya’daki vahşi kedilerden geliyor olup günümüzde gerek evlerde gerekse sokaklarda rahatlıkla görebilmek mümkün. Dünya Kedi Federasyonu tarafından 1998 senesinde saf kedi cinsi olarak onaylamıştır.

Bramble

bramble kedisi

Amerika Birleşik Devletleri’ne özgü oldukça az görülen bir tür olan Bramble, evcil hayvan olarak fazla yaygın olmasalarda, bir cins olarak resmiyet kazanmıştır. Peterbald ile Bengal kedisinin karışımından ortaya çıkmıştır. Tüyleri tel tel olan bu kedilerin büyük gövdelerinde benekli desenler mevcuttur. Eğitilmeye müsait, oyun oynamayı seven ve dost canlısı olan Bramble’lar aile üyesi seçme güdüsüne sahiptirler.

Bombay

bombay cat

Siyah bir panterin zarif görüntüsüne sahip olan Bombay kedileri vahşi bir DNA sahip değildirler. Kısa siyah tüye sahip olan bu kediler, siyah Amerikan Shorthairs ile siyah Birmanya kedilerinin üremesiyle meydana gelen bir türdür. Bu kediler 20 yıl kadar yaşam ömrüne sahip olup sosyallik konusunda oldukça başarılıdırlar. Bakımı oldukça kolay, sevecen bu hayvanlar evde uzun süre boyunca yalnız kalma konusunda iyi değillerdir.

Birmans

birmans kedisi

Fransa’ya has bir kedi türü olan Birmans, 1925 senesinde Fransa’daki yerel bir kuruluş tarafından resmi olarak kabul edilmiştir. Burma’nın Kutsal Kedileri lakaplarıyla da bilinirler. Etkileyici mavi gözleri, zekaları ve çocuklu ailelere adapte olma beceriyleriyle dünya genelinde bilinirliliğe sahiptirler. Normal bir Birmans cinsi kedi leylak, beyaz, çikolata, mavi, krem, kırmızı, tortie gibi renk çeşitlerine sahiptir.

Bengal

bengal kedisi

Bengal kedisi, egzotik kedi ırkları arasındaki en popüler olanıdır. Yerli ve vahşi kedi türlerinin bir karışımı olup büyük boyutlardadır. İnce, zarif görüntüsü ve göz alıcı tüy desenleri ile kolay ayırt edilebilir bir yaban kedisidir. Aktifliği seven bu kediler, tırmanmaktan ve zıplamaktan hayli zevk alırlar. Sahipleri ile iletişim içerisinde olmayı severler. Bu kedilerin tüyleri oldukça az dökülür. Güzel görünümleri sayesinde dünya üzerindeki tüm kedi sahiplenmek isteyen kişiler tarafından ilgi görürler.

Bambino

bambino kedisi

Bambino’lar resmi olarak deneysel bir kedi cinsi olarak nitelendirilmektedir. 2005 yılında ortaya çıkmış olan kediler tüysüz olan birkaç yerli cinsten biridir. Munchkins ve Sphynx cinsleri arasında bir türdür. Bu kediler ten renkleri, kulakları ve özellikleri bakımından  Sphynxes’i andırıyor olsalarda kısa bacaklarını  Munchkin’den almıştır. Arkadaş canlısı ve sarılmayı seven bir yapıları vardır. Tüyleri olmadığı için üşüyebilirler ve zorlu hava koşullarına karşı savunmaları yoktur. Bu kedi cinsi, düzenli şekilde yıkanmalıdır aksi takdirde cilt problemlerine yol açabilir.

Balinese

Balinese kedisi

Siyam kedilerine oldukça benzer görünüşte olan Balinese, safkan uzun tüylü versiyonu olarak tanımlanmıştır. Adı gibi Bali ya da Endenozya’ya özgü kedi cinsi değildirler. ABD kökenli cins kediler, uzun tüylü geni taşıyan Siyam kedilerinin bir uzun tüylü varyasyonunu üretmek amacıyla yetiştirilmiştir. Bu kediler diğer kedi cinslerine kıyasla Fel-d1 alerjeni çok daha az ürettiklerinden alerjisi olan insanlar için iyi bir seçim olacaktır. Sahiplerine sevecen olan kediler, zeki olmaları ile de popülerite kazanmıştır.

Australian Mist

Australian Mist

Eski bilinen ismi ile  Spotted Mist, kısa tüye sahip orta boylu kediler olarak betimlenebilir. Günümüze kadar bilinen tek yerli Avustralya kedi cinsidir. Orta ve yüksek yaşam süresine sahip olan bu cins kediler, eğitim konusunda oldukça becerilidir. Karakterleri ılımlı olup sahipleriyle beraber zaman geçirmeyi severler. 1970’lerde de biliniyor olmasına karşın ancak 2014 senesinde bilinirlilik statüsü almışlardır.

Tiffanies

Tiffanies kedisi

Asya kedi ırkının uzun tüylü olan bu kedisi, eski Asya Shorthair cinsinin bir benzeridir. Birleşik Krallık’ta faaliyet gösteren  Cat Fancy tarafından kabul gören bu cins henüz ABD merkezli bir kuruluş tarafından farklı bir cins olarak kabul edilmemiştir. Bu hayvanlar oldukça gürültücü olup diğer evcil hayvanlar ile anlaşamazlar. Kıskançlık, ses çıkarma ve merak duyguları ön planda olan bu kediler farklı renkte ve desenlerde görülebilir.

Asya – Malaya

asian kedisi

Asya kedi ırkı aynı zamanda Malaya olarakda adlandırılıyor olup uzun ve kısa tüylü olarak iki çeşittedirler. Uzun tüye sahip olanlar genelde Tiffany ismiyle bilinir. Her ne kadar Asya-Malaya olarak adlandırılmış olsalarda, bu ırkın kökeni İngiltere’dir. Ortalama bir büyüklüğe sahip olup parlak tüyleri ile Birmanya cinsini andırırlar. Kaslı vücut yapısına ve ince bacaklara sahiptirler. Genellikle evcil hayvan sahiplenen insanlar sevecen ve oyun oynayamayı seven yapıları yüzünden bu kedi ırkını tercih ederler. Bakımları ise oldukça kolaydır.

Arabian Mau

arabian mau kedisi

Resmi evcil kedi cinsi olan Arabian Mau, Mısır Mau’su ile karıştırılmamalıdır. Suudi Arabistanda ve Arap Yarımadası’na has çöl kedilerinden elde edilmiştir. Orta boylarda, kaslı yapıdaki dişi kediler, aynı cins daha büyük erkek kedilere oranla ince ve zarif yapıdalardır. Sevecen bir karaktere sahip olup sahiplerine sadık, meraklı ve hiperaktif varlıklardır. Arabian Mau cinsi, yemek seçen diğer kedilere göre aksi bir davranış şekli gösterirler.

American Wirehair

American Wirehair

Nadir ırklardan olan American Wirehair, doğal olarak gerçekleşen mutasyon ile ortaya çıkmıştır. 1967 senesinde resmi bir cins olarak kabul edilmiş olup  American Shorthair’lar kadar uysal hayvanlardır. Tüy şekilleri ile ön plana çıkmaktadırlar.

American Shorthair

american shorthair

Amerika’da kedi sahiplenen herkes için en popüler kedi ırkı olarak görülen American Shorthair, çalışan kediler olarak tanımlanıyor. Bunun sebebi ise fare ve çeşitli kemirgenleri yakalamak için yetiştirilmiş olmalarıdır. 18-20 senelik bir yaşam süren ırkın yaklaşık olarak 80’e yakın tüy rengi mevcuttur. Dosta canlısı, uysal ve gerek yabancılara gerekse aktif çocuklara karşı anlayışlıdırlar.

American Curl

American Curl kedileri

Bu kedi cinsi, oldukça nadir görülen kulak şekilleri ile ünlüdürler. Fold ırkına kıyasla kulakları yüzlerinden arka tarafa doğru kıvrılarak, kafalarının tersi yönüne bakar.  California’da Lakewood cinsi bir kedinin mutasyona uğraması üzerine meydana gelen cins, uzun ve kısa tüylü olarak görülebilmekedir. Bu kediler ile alakalı komik bir bilgi var ki oda; yeni doğdukları zaman kulaklarının normal bir kedi kulağı görünümünde olmaları ancak 48 saat geçmesinin ardından geriye doğru kıvrılmasıdır.

American Bobtails

Amerikan Bobtails

1960 senelerinde ABD’de ortaya çıkan Amerikan Bobtails, doğal kısa kuyruklu kedi ırklarından biridir. Bu cins, renkli uzun tüye sahip tekirleri andırdığı için Manx kedilerine benzetilir. Japon Bobtail cinsine kıyasla kuyrukları standart bir kedinin kuyruğunun yarısına kadar uzayabilmektedir. Eğlenceli, sosyal ve aktif olan bu cinsler, ailelerine kolay bağlanır ve ilgi görmek için şımarıklık yapabilirler.

Aegean

Aegean kedisi

Yunanistan’a has bir kedi cinsi olan Ege, ismini Ege Denizi’nin Kiklad Adaları’ndan almıştır. Yunanistan’ın gerek sokaklarında gerekse evlerinde görmek mümkündür. Ege kedisi, resmi bir cins olarak nitelendirilmemiştir. Ek olarak, melezleme değil doğal seleksiyon ile geliştirildiklerinden genetik hastalıklardandır. Bu sebeple, Yunanistan’daki birçok insan evlerinde beslemek için bu cinsi tercih ediyorlar. Ege kedisi, oldukça sosyal ve her duruma kolay alışabildikleri bilinen hayvanlardır.

Habeş

habeş kedisi

İlgi çekici olan Habeş kedisi, akıllı eğitime duyarlı ve aktif olma özellikleri ile bilinirler. İyi birer zıplayıcılar olup genellikle çocuklu aileler tarafından tercih edilir. Uzun, ince ve zarif bir vücut yapıları vardır. Badem şekli göz yapıları yeşil, altın ve ela renklerindedir. Yabancılara karşı utangaç tavırlar sergileyen bu kediler, genelde arkadaş canlısı, hiperaktif ve sevgi dolu olarak tanımlanırlar. Sahiplerine karşı oldukça bağlı oldukları için tüm zamanlarını onlar ile birlikte geçirmek isterler. Misafirlere ve alışık olmadığı şeylere karşı çekingen olabilirler.

Bu Makale İlginizi Çekiyor Olabilir;

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

ahmet diye biri
Eki 22, 2021 / 07:47

sayenizde sokaktan alıp doğuran kedimin doğurduğu şeyin Chantilly-Tiffany olduğunu öğrendim


irfan Akmehmet
Eki 22, 2021 / 13:12

Yardımcı olabildiysek ne mutlu bize 🙂