İlgi odağı olmayı seven bir kedi olan Singapura, eve kim gelirse gelsin sizinle birlikte kapıda karşılar. Çoğu kedinin aksine eve gelen misafirlerden rahatsız olmaz hatta evde fazladan insan olmasından da memnun olur. Çünkü ev kalabalık olduğunda mutlaka birinin dikkatini çekecektir. Son derece insan odaklı bir cins olan Singapura, dikkat çekmek istediği kadar size karşı da ilgilidir. Sürekli yanınızda olmak isteyip sizinle ilgilenir, sizi memnun etmek için elinden gelen her şeyi yapar.
Oldukça enerjik bir cins olan Singapura, bu enerjilerini atletik vücutları ile birleştirdiklerinde oldukça yaramaz olabilirler. Hatta bu yaramazlıkları ev eşyalarına zarar verecek boyutlarda bile olabilir. Tırmalamaktan çok hoşlandıkları için halılarınız, perdeleriniz, koltuklarınız zarar görebilir. Ev eşyalarını rahat bırakmasını sağlamak için ona rahatça tırmalayacağı kedi oyuncakları almalısınız. Yükseklere tırmanmaktan, zıplamaktan, hoplamaktan hoşlanan Singapura, dolaplara, kapılara, perdelere tırmanarak sizi korkutabilir. Tehlikeli durumları ortadan kaldırmak için tehlike oluşturacak eşyaları ortadan kaldırmalısınız. Kedilere özel tırmanma direkleri, kedi ağaçları, oyun alanları onları oyalamaya ve eğlendirmeye yardımcı olacaktır.
Gece saatlerinde avlanma içgüdüleri ortaya çıkan Singapura bu nedenle geceleri biraz gürültülü olabilir. Sizi rahat bırakması için ona özel alanlar oluşturmalı ve orada vakit geçirmesi için eğitmelisiniz. Zaten zeki bir kedi türü olan Singapura eğitim konusunda çok fazla zorlanmayacak, ona öğretmek istediklerinizi kolayca öğrenecektir. Vereceğiniz komutları algılamakta zorlanmayan Singapura oyun konusunda da çok isteklidir. Tıpkı bir köpeğe öğretir gibi ona oyunlar öğretebilir, birlikte eğlenceli oyunlar oynayabilirsiniz.
Sizin verdiğiniz komutları hemen alabileceği gibi kendi kendine oyun geliştirme konusunda da oldukça beceriklidirler. Bazı nesneleri ağızda taşıma eğilimine sahip olan Singapura özellikle getir – götür oyunlarında çok beceriklidir. Ev içerisinde sizden öğrendikleri davranışları da taklit edebilirler. Özellikle de kapı açmayı çok severler. Bu becerilerinde meraklı olmaları da etkilidir. Eğer kedinizi evde tek başına bırakacaksanız ve girmesini istemediğiniz odalar varsa mutlaka önleminizi almalısınız.
Sürekli yanında insan olmasını isteyen Singapura, özellikle soğuk havalarda yanınızdan hiç ayrılmaz hatta geceleri bile sizinle uyumak isteyebilir. Sahibine olduğu kadar olmasa da tüm insanlara karşı aynı sevecenlikle yaklaşır. Sizinle adeta sohbet etmeye çalışır. Hoşlandığı bir davranışınıza tiz miyavlamasıyla teşekkür eder ve neşeli bir tonlamayla sizinle sohbet eder gibi miyavlar. Nazik ses tonu gibi davranışları da nazik ve sakindir. Sizin de ona aynı şekilde yaklaşmanızı ister.
Meraklı, sevecen ve fazla zeki olan Singapura, insanlarla uzun yıllardan beri huzur içinde yaşarlar. İnsanlarla öylesine uyumludurlar ki ev işlerinde bile size yardımcı olmak isterler. Yemek yaparken tezgâha çıkar, temizlik yaparken peşinizde dolaşırlar. Size yardım ederken evin bir ferdi ona kucak açtığında peşinizi bırakıp hemen kucağına atlarlar. Saldırgan bir kedi olmadığı için çocuklarla hatta diğer evcil hayvanlarla da çok iyi anlaşırlar. Eğer yoğun çalışıyor ve yalnız yaşıyorsanız yanına mutlaka bir evcil hayvan almalısınız. Çünkü Singapura yalnız kalmaktan hiç hoşlanmaz. Bu oyuncu kedi çocuklarla hareketli ve eğlenceli oyunlar oynamaktan hoşlanırlar.
Singapura kedisi hakkında net bir tarihi bilgi bulunmasa da Singapur’a özgü bir sokak kedisi olduğu ve Singapur sokaklarında ortaya çıktığı düşünülüyor. Güneydoğu Asya’da Malay Yarımadası’nın ucunda yer alan 585 km2 büyüklüğünde bir ada olan Singapur, birçok kediye ev sahipliği yapan adeta bir kedi adasıdır. Balıkçılığın yoğun olduğu ada kedilerin karınlarını doyurması için oldukça ideal bir yerdir. Balık artıklarından karınlarını doyururlar ve insanlara zarar vermedikleri takdirde pek önemsenmezler.
Günümüzde Singapur hükümeti tarafından “yaşayan ulusal hazine” olarak nitelendirilen Singapura kedisinin her ne kadar Singapur’un yerli kedisi olduğu düşünülse de ırkları konusunda bazı netleşmeyen durumla vardır. Keşfedildikleri ve geliştirildikleri yer bakımından farklılık gösteren Singapura kedisi, Singapur’da keşfedilmiş ancak Amerika’da geliştirilmiştir. Bu nedenle de kökenleri konusunda net bir bilgiye ulaşılamamıştır. Hatta bazı kesim bu kedinin deniz yoluyla başka ülkeden geldiğine bile inanmıştır.
Singapura kedisinin bazı özelliklerinin Siyam kedisi ve Birman kedisine dayandığını gören Siyam ve Birman yetiştiricileri Hal ve Tommy Meadow adlı Amerikalı kedi yetiştiricisi çift, Singapura kedilerinin üreme programlarına ilişkin bazı çalışmalar yaptılar ve bu kedilerin üretimine başladılar. Ancak bu kediler öncesinde var mıydı yoksa proje kapsamında mı üretildi bu konuyla ilgili net bir bilgi sahibi değillerdi. Sık sık farklı kedi cinslerinin keşfi için Güneydoğu Asya’yı ziyaret eden çift, bu ziyaretlerden birinde ürettikleri kedilerden birini Singapur’a götürdü ve burada benzer yavruların varlığını teyit etmiş oldu.
Singapur’da oldukça yaygın olan kahverengi ya da işaretli kürklü kedilerin Siyam veya Birman kedisiyle ilişkili olduğuna dair çeşitli kanıtlar bulunmuştur. İşaretli gen Güneydoğu Asya’da oldukça yaygındı ve bu kedilerin varlığı 1965 yılından beri biliniyordu. Bu nedenle de Singapura kedisinin tekir genine sahip Habeş kedisinin ve kahverengi renk veren genlere sahip Birman kedisinin çiftleşmesinden ortaya çıktığı düşünülüyor.
1982 yılına gelindiğinde Amerika Kedi Meraklıları Derneği (CFA) bu kedileri yeni bir cins olarak kabul etmeye başladı. 1988 yılında ise “cins şampiyonluğu” almaya hak kazandı. 2000 yılında yapılan gen taramaları sonucunda Singapura kedisi ile Birman kedileri arasında küçük de olsa bir gen farlılığı olduğu anlaşılmıştır. Singapura kedisinin Birman kedisinden geldiği düşünüldüğü için bu gen farklılıkları bazı kafa karışıklıklarına neden olmuştur. 1990 yılına gelindiğinde küçük gen farklılığı görmezden gelinerek bilimsel ispatlar neticesinde tüm kuruluşlar tarafından resmi olarak Singapura kedisi tanınmış ve kayıtlara bu şekilde geçmiştir.
1979 yılında TICA tarafından tanınan Singapura kedisi, 1988 yılında CFA, ardından da birçok dernek ve kuruluş tarafından tanınmıştır. Zaman içine tüm kurtuluşlar tarafından kabul gören bu cins, 1990 yılına gelindiğinde Singapur Turist Teşvik Kurulu tarafından “Singapur’un ulusal maskotu” olarak kabul edilmiştir. En küçük evcil cins olarak Guinnes Rekorlar Kitabı’na giren Singapura, Singapur Cumhuriyeti’ni turizm alanında tanıtmak için çeşitli reklam kampanyalarında kullanılmıştır.
Küçük bir kedi cinsi olan Singapura, her ne kadar narin bir vücut yapısına sahip olsa da oldukça kaslı ve atletiktir. Ufak tefek ve zayıf vücuduyla yetişkin Singapura’lar da tıpkı bir yavru kediye benzer. En küçük kedi ırkları arasında yer alan Singapura, en fazla 3 kg ağırlığındadır. Tüyleri kısa ancak yumuşak ve ipeksidir.
Zaten küçük olan vücudunun üstünde kafası da küçücük kalır. Yuvarlak kafası çenesine doğru tam bir üçgen şeklinde uzanır. Ağzı küçücük suratına göre dolgun ve dışa doğru çıkıktır. Burnu hem şekil hem de renk itibariyle oldukça dikkat çekicidir. Kafasındaki en dikkat çekici yeri ise hiç şüphe yok ki ilk bakışta dikkat çeken yuvarlak, kocaman gözleridir.
Kafasındaki dikkat çekici yerlerinden biri de kulaklarıdır. Küçücük kafasına ve vücuduna göre kulakları oldukça büyüktür. Tabandan geniş kulakları paralelden biraz daha geniş bir açıyla sivrilir. Kulaklar öne doğru hafif eğimlidir ve içi küçük tüylerle kaplıdır. Küçücük kafasının üstündeki dik ve kocaman kulakları en karakteristik özelliklerinden biridir.
Singapura kedilerine bakıldığında ilk olarak yuvarlak, kocaman ve boncuk gibi gözleri dikkat çeker. Canlı ve parlak bakışları oldukça etkileyicidir. Birbirinden yeteri kadar ayrık gözler dış taraftan yukarı doğru hafif bir eğime sahiptir. Baktıkça huzur veren gözlerinin rengi genellikle ela, açık yeşil veya koyu altın sarısı tonlarındadır.
Singapura kedisinin ayakları da tıpkı vücudu gibi kaslı ve güçlüdür. Bacaklarının üst kısmı kalındır ve ayaklara doğru incelir. Ön bacaklar dümdüz ve kısadır. Arka bacaklar ise ön bacaklardan daha uzun ve kaslıdır. Bu özellik sayesinde Singapura iyi bir atlayıcıdır. Ayakları ise vücuduyla orantılı şekilde küçüktür. Hem ön hem de arka ayaklarında 5’er tane parmağı vardır.
Oldukça etkileyici görünüme sahip bir kedi cinsi olan Singapura, her özelliğiyle dikkat ekicidir. Kuyruğu da tıpkı gövdesi ve kafası gibi karakteristiktir. Kuyruk boyu gövde boyundan biraz daha kısadır. Kuyruğu tabandan hafif kalın; uca doğru incelir ve sivri bir şekilde sonlanır. Vücut yapısıyla orantılı ince kuyruğu tıpkı bir kırbaca benzer.
Singapura kedisinin ince ve kısa tüyleri oldukça ipeksi bir görünüme sahiptir. Diğer kedilerin aksine doğduklarında daha uzun tüylü olan Singapura’ların tüyleri zamanla dökülür. Dökülen tüylerin yerine ise daha kısa ancak daha sık ve sağlam tüyler gelir. Sonradan çıkan tüyler de tıpkı yeni doğduklarında olduğu gibi ipeksi dokudadır.
Singapura’lar genellikle benzer renk tonlarına sahiptir. Vücudun bazı kısımları daha açık veya daha koyu renklerde olabilir. Sırt ve kuyruk ucu koyu renk tonlarına sahipken, ağız, göğüs, karın ve bacak kısımlarında açık renkler görülür. Sıklıkla görülen renk kombinasyonları ise; siyah-kahverengi, gri-krem, siyah-gri, kahverengi–fildişi ve gri–kahverengi alacalı şeklindedir.
Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.
Singapura, zeki kedi ırklarından biridir. Bu nedenle de eğitimi için ekstra bir çaba sarf etmeye gerek yoktur. Nazikçe verdiğiniz her komutu kolayca algılar ve kısa sürede yerine getirmeye çalışır. Ona komut verirken emir verir gibi değil, kibarca komut vermelisiniz. Aksi halde söylediğinizi yapmayacaktır. Meraklı olması bazı konularda eğitime ihtiyaç duymasına neden olabilir. Evde sürekli bir yerleri karıştırmak isteyen, kapalı kapıları açmaya çalışan kediniz istemeden de olsa etraftaki eşyalarınıza zarar verebilir. Onunla yaşamaya başladığınızda değerli eşyalarınıza zarar vermemesini sağlamak için öncelikle ev kurallarına karşı onu eğitmelisiniz.
Bazı genetik hastalıklara karşı yatkınlıkları olmasına rağmen sağlıklı bir ırk olan Singapura uzun yıllar yaşayabilir. Ancak bunun için ihtiyacı olan bakımlar iyi yapılmalı ve uygun bir ortamda bakılmalıdır. Beslenmesine, yaşadığı ortama, temizliğine özen gösterildiği takdirde 12 – 15 yıl gibi bir süre yaşayabilir. Hem uzun yaşaması hem de yaşam kalitesinin sağlanması için veteriner kontrolleri ve aşıları ihmal edilmemeli, özellikle genetik hastalıkları erken teşhis edilmesi ve olumsuz etkilerinden korumak için düzenli kan testleri yapılmalıdır.
Her kedide görülebilen yaygın kedi hastalıklarının yanı sıra Singapura cinsinin yatkın olduğu bazı genetik hastalıklar vardır. Bu hastalıklar arasında en yaygın olanı uterus ataletidir. Bu hastalığa sahip olan Singapura’da kaslar zayıflar ve ceninlerin rahimden düşmesi gibi durumlar görülebilir. Bir diğer genetik hastalık ise neredeyse tüm kedi cinslerinde görülen piruvat kinaz eksikliğidir. Bu hastalık hemolitik anemiye; buna bağlı olarak da uyuşukluk, tüylerde bozulma, kilo kaybı, iştahsızlık, sarılık gibi durumlara neden oluyor. Prograsif retina atrofisi adlı genetik retina hastalığı ise retinanın hücresel fonksiyonlarının bozulmasıyla birlikte gece körlüğüne, ileri aşamada ise tamamen görme kaybına neden oluyor.
Singapura kedisi erken olgunlaşan kedi cinslerinden biridir. Genellikle 8. ayda kızgınlık dönemine girmeye başlarlar ve bunu bazı davranışlarıyla size hissettirirler. Dişi kediler tıpkı ağlıyormuş gibi miyavlarken; erkek kediler sinirli ve huzursuz davranışlar sergileyebilir. Her ne kadar 8 ayda kızgınlık dönemine girseler de çiftleşmeleri için tam olgunlaşmaları yani 1,5 yaşını geçmeleri beklenmelidir. Eğer kızgınlık dönemi uzun sürüyor ve hem kedinizi hem de sizi rahatsız ediyorsa üreme sağlığı için detaylı bir veteriner kontrolü yaptırmalısınız. Veterineriniz uygun görüyorsa çiftleşmesi için gerekli ortamı sağlayabilirsiniz.
Küçük bir kedi ırkı olan Singapura’nın tam yetişkinliğe ulaşması 1,5 yaşını bulabilir. Kızgınlık dönemine daha önce girse de çiftleşmesi için en uygun zaman tam erişkinliğe ulaştıktan sonrasıdır. Kızgınlık döneminde çiftleşen bir Singapura, 63 – 65 gün süren bir hamilelik süresinin ardından 2 veya 3 yavru dünyaya getirir. Bu cinsin sadece kendi cinsleri ile çiftleştirilmesi gerektiğini unutmamak gerekir.
Hem boy hem de kilo olarak küçük hatta minyon sayılan bir cinstir Singapura… Ancak ağırlıkları ve boyutlarının aksine göğüs yapılarıyla, sırt hatlarıyla kıvrımlı ve oldukça kaslı bir yapıya sahiptir. Erkek ve dişi Singapura’larda hem boyut hem de kilo farklılıkları vardır. Erkek Singapura’lar 4 kg’a kadar çıkarken; dişi Singapura’lar en fazla 3 kg olurlar. Ağırlıkları 10 kiloyu geçen kedi ırkları düşünüldüğünde Singapura cinsinin ne kadar minyon olduğu bariz bir şekilde ortaya çıkar.
Singapura kedisinin beslenmesinde özel bir program uygulamaya gerek yoktur. Hastalık, kısırlık ve yaşlılık dönemi gibi bazı dönemlerde ihtiyaç duyacağı besinler farklılık gösterdiği için sadece bu zamanlarda doğru mamalar vermeye özen gösterilmelidir. Atletik ve hareketli bir yapıya sahip olan Singapura cinsinin protein ihtiyacı da yüksek olacaktır. Hayvansal protein oranı yüksek klasik mamalar bu kediler için tercih edilebilir. Zaten minyon olan Singapura cinsinin ideal kilolarının altına düşmemeleri için kaliteli içeriklere sahip mama almaya özen göstermelisiniz.
Singapura kedisi yüksek proteinli, kaliteli içeriklere sahip mamalarla beslenmelidir. Kedi hastalıklarına karşı korunması ve sağlıklı bir yaşam sürmesi için en önemli adım beslenmedir. Kedinizin de bir canlı olduğunu unutmamalı ve nasıl ki insanlar sevdikleri gıdalarla besleniyorsa onun da sevdikleri mamalarla beslenmesine özen gösterilmelidir. Kediler için özel olarak üretilen mamalarda bulunmayan farklı gıdalar sindirim problemlerine neden olabileceğinizden kendimiz için yaptığımız ev yemeklerini ona vermemeliyiz. Eğer evde ona mama hazırlamak istiyorsanız öncesinde mutlaka veterinere danışmalısınız.
Kısa tüylü Singapura kedisi en az bakım gerektiren kedi cinslerinden biridir. Kısa tüyleri sık sık taramaya ihtiyaç duymaz. Haftada bir kere taramak ölü tüylerden arınması ve cildinin hava alması için yeterli olacaktır. Tırmalamayı seven bu kedinin tırnakları düzenli olarak kesilmelidir. Bir de ona mutlaka rahat tırmalayabileceği birkaç kedi oyuncağı almalısınız. Yoksa evde istemediğiniz yerleri tırmalayacaktır. Göz hastalıklarına yatkınlığı olduğu için gözleri düzenli olarak temizlenmelidir. Mama ve su kapları, tuvaletleri her zaman temiz tutulmalıdır. Zaten su içmeyi çok sevmeyen bu kedi bir de su kabı temiz olmazsa su içmeyi reddedecektir.
Doğduğunda uzun ancak zayıf tüylere sahip olan Singapura cinsinin tüyleri zamanla dökülür. Sonrasında ise yerine daha sağlam ancak kısa tüyler çıkar. Bebekken tüy döktüğü bu dönem dışında çok fazla tüy dökme eğilimine sahip değildir. Hatta en az tüy döken kedi cinsi olduğu bile söylenebilir. Tüy bakımları düzenli yapıldığında, beslenmesine dikkat edildiğinde ve temel bakım gereksinimleri karşılandığında tüy dökülmesinde herhangi bir artış görülmez.
Anavatanı Singapur olan Singapura, Singapur’a özgü bir sokak kedisiyken, ABD vatandaşı bir çiftin dikkatini çekerek Amerika’ya götürülmüştür. Sonrasında bu çift tarafından yetiştirilmeye başlanmış ve zamanla tüm dünyaya nam salmıştır. Küçük olması ve kendine has görünümü ile kedi severler tarafından tercih edilen Singapura, Türkiye’de çok yaygın bulunan bir cins değildir. Bu nedenle de net olarak bir fiyat bilgisi vermek mümkün değildir.
Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar