Cornish Rex Özellikleri ve Bakımı

Cornish Rex Resimleri
Cornish Rex belki de son zamanların dünya genelinde kedi severler tarafından en çok ilgi duyulan evcil kedi türlerinden biri olmuştur. Cornish Rex'ler farklı türdeki evcil kedilere oranla çok daha az arkadaş canlısıdırlar. Ancak görece çocuklarla ve diğer evcil hayvanlarla iyi anlaşmaları, oyuncu kişilikleri ve sahiplerine karşı olan sevgileri nedeniyle de tercih edilmektedir. Cornish Rex ile ilgili bilmeniz gereken en önemli özelliklerden birisi de asla yerinde duramayacak kadar hiperaktif olmalarıdır. Çok hareketli yapısı ve sürekli bir yerlere koşması ile bilinen Cornish Rex’ler, büyük bir yeri olmayanların belki de uzak durması gereken kedilerden bir tanesidir.
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Cornish Rex’ler için şu birkaç kelime tüm kişiliklerini özetleyebilir: nazik, kibar, sevecen ve bir o kadar da atik! Cornish Rex cinsi kediler eğer evinizde sizin peşinizden ayrılmasını istemiyorsanız tercih edilebileceğiniz kedilerden biri olabilir. Fakat tam da bu noktada, genel olarak çok sakin bir yapıya sahip olmadıklarını da hatırlatmak gerekir.

Cornish Rex cinsi kediler belki de görüp görebileceğiniz en hızlı ve en atik kedilerden bir tanesidir. Bunun sebebi de çok kuvvetli bacaklara sahip olmalarıdır. Evin içerisinde bile kendilerinden sakinlik bekleyemeyeceğiniz bu kediler sahiplerinin peşinizden belki de dörtnala koşacak türde birer kedilerdir. Bu cinste kediler o kadar hareketli ve hızlıdırlar ki, siz bile onun hızına yetişmekte zorlanabilirsiniz. Eğer kediye çok fazla zaman ayırabilecek bir durumda değilseniz belki de bu tür sizin için uygun evcil hayvan olmayabilir.

Bu ırka ait olan kediler oldukça meraklı ve bir o kadar da zeki hayvanlardır. Eve daha ilk girdiği zaman meraklı gözler ile her yeri tarayarak sahibine alışmaya çalışacaktır. Zekâ açısından diğer tüm kedilere açık ara fark atabilecek olan Cornish Rex’ler, zekâsını oyuncu kimliği ile birleştirerek sahiplerine bazen munzurluklar bile yapacaklardır.

Cornish Rex’ler sizin de bir süre sonra fark edeceğiniz üzere gerçekten insanların peşinden aşırı derecede koşan ve bazı zamanlar da onlara rahat vermeyen kediler arasında yer alıyor. Bu özelliği kimileri için bazen iyi bazen de kötü olabilmektedir. Evde çok karmaşa olduğu zaman bir de onun hareketli yaşamına ayak uydurmanız gerekmektedir. Bu yüzden en az onun kadar sizin de enerjiye ihtiyacınız olacaktır.

Bu familyadaki kediler sahibine alıştıktan sonra ondan bekleyeceği tek bir şey olacaktır: sevgi. Sevgi, Cornish Rex’ler için altın değerinde bir anahtardır ve eğer sevginizi hissetmezse içine kapanarak sizden uzaklaşabilir. İlgiye muhtaç bu naif yapısı sayesinde sizin ömürlük dostlarınızdan bir tanesi olacak olan Cornish Rex’ler, kucağı ve okşanmayı çok severler. Özellikle de sahiplerinin kıvırcık tüyleri ile oynamaları adeta onlar için stres giderici bir ritüel olacak.

Bu tür kediler, zeki oldukları kadar çok meraklı ve bir o kadar da dikkatlidirler. Eğer evin içerisinde sürekli ilgisini çeken bir eşya varsa ve ne olduğunu anlamak istiyorsa onu pençeleriyle tanımaya çalışacaktır. Cornish Rex’ler güçlü vücut ve bacakları sayesinde çok iyi birer tırmanıcılardır. Sizin elinizin bile yetişmediği o yerlere çok kolay bir şekilde saniyeler içerisinde ulaşabileceklerdir.

Cornish Rex’ler genel olarak hayvanlarla da çocuklarla da arası iyi olan ve onlarla iyi anlaşabilen kedilerdir. Özellikle de diğer hayvanlarla oynamayı çok seven bu kediler çocuklara karşı da büyük sempati duyarlar. Onlarla da çok eğlenceli vakit geçirebilen Cornish Rex kedileri ömürlük bir dost ve yoldaş arayan çocuklu aileler için çok mantıklı bir tercih olacaktır.

Tarih

Cornish Rex’ler karakteri ve dış görünüşleri ile olduğu kadar ırklarının tarihçeleriyle de oldukça ilgi duyulan türde kedilerdir. İngiltere kökenli Cornish Rex cinsi kedilerin aslında tesadüfen iki farklı türde kedinin çiftleşmesi ile ortaya çıktığı bilinmektedir. Söz konusu bu hikâye de 1950’li senelere kadar uzanmaktadır.

İlk Cornish Rex cinsi kedinin, Serana isimli kedinin beyaz renkte dişi bir kedi ile çiftleşmesi sonucunda ortaya çıktığı bilinmektedir. Atası, çiftleşme sonucu dünyaya gelen Kallibunker isimli kediydi. Fakat Cornish Rex aslında Kallibunker kedisine hiç de benzemiyordu. Tüyler, renkler, vücut yapısı bakımından Cornish Rex daha çarpıcı bir görünüme sahip kediydi.

Ayrıca bu cins kedinin isminin Cornish olmasının sebebi, İngiltere’nin aynı isimli köyünden çıkmış olmasıdır. Dünyaya gelen bu yavru kedi, İngiliz araştırmacılara bırakıldı ve kökeninin araştırılması istendi. Bu cinsin kedileri bugüne dek farklı varyasyonlarla çok farklı şekilde çiftleştirilerek yeni türler elde edilmesinde kullanılmıştır. Kuzeni Devon Rex ile birlikte benzer özelliklere sahiptirler ve 1964 senesinde gelindiğinde Kedi Meraklıları Derneği (CFA) tarafından özerk bir cins olarak kabul edilmiştir. Günümüzde ise Cornish Rex’i tanıyan pek çok büyük kedi dernekleri bulunmaktadır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Cornish Rex cinsi kedilerin vücutları genel olarak diğer kedi vücudu yapıları ile uyuşmamaktadır. Bunun sebebi ise genetiklerinin farklı olmasıdır. Vücudu için küçük ila orta boy arasında demek mümkündür. Fakat asla kaba bir vücut yapısı yoktur. Gövdesi çoğu Cornish Rex cinsinde uzundur ve incedir. Siz de ilk baktığınızda fark edeceksiniz ki derin fakat çok da geniş olmayan bir göğüs hizası bulunur. Ana hatlar itibariyle Rex’in vücudunda zarif ve ince kemerler bulunur. Ayrıca hafif de eğrilik mevcuttur. Cornish Rex’ler ayakta durduğunda çok dik ve oldukça kavisli bir vücuda sahip olur. Kalçası ve uylukları oldukça kaslıdır. Ayrıca bu iki kısım vücudun en ağır kısımlarını oluşturur.

Kafa

Cornish Rex cinslerinin kafa yapısı diğer kedilere oranla küçüktür ve yumurta şeklindedir denilebilir. Kafanın uzunluğu, genişliğinden neredeyse 2 kat daha fazladır. Çok keskin bir bıyık kırılması vardır. Önden ve profilden bakıldığında hafifçe kıvrımlı gözükür. Dışa doğru çıkan oval bir yapısı vardır. Burun kısmı yuvarlaktır ve uca doğru hafifçe daralır. Kediye profilden bakıldığında burnunun ucundan çenesine kadar belirgin bir derinlik görülür. Ayrıca ufak bir de düz çizgi görülecektir. Yanakları ve çeneleri oldukça güçlüdür. Gelişmiş bir ağız yapısına sahiptir.

Kulaklar

Cornish Rex cinsi kedilerin kulakları tabandan büyük ve dolu gözükür. Ayrıca kafanın tam üzerinde yer alan bu kulaklar dik ve oldukça sivridir. Kulaklar kafanın oldukça yükseğinde olacak şekilde konumlanmıştır. Ayrıca kulakları diğer çoğu kediye oranla çok büyüktür.

Gözler

Cornish Rex cinsi kedilerin gözleri genel olarak orta boyuttadır fakat bu türdeki bazı kedilerin gözlerinin daha büyük olduğu da görülmüştür. Oval bir göz yapısına sahip olan Cornish Rexler’de gözlerin aynı zamanda çok hafif bir şekilde yukarı doğru eğimli olduğunu görebilirsiniz. İki göz arasındaki genişlik de fazladır. Göz rengi ise genellikle açık renklidir. Fakat bu açık renge rağmen oldukça derin bir bakışa sahiptir.

Bacaklar ve Ayaklar

Cornish Rex cinslerine özgü bir özellik de bacaklarının çok ince olmasıdır. Bu sayede Rex cinsi kediler inanılmaz derecede zıplayabilir ve koşabilirler. Uyluk kısmındaki kaslar oldukça gelişmiştir. Vücudun kalanına oranla uyluklar ağır ve fazla kaslı kalmaktadır. Cornish Rex genel olarak bacaklarının üstünde durmaktadır. Pençeleri çok sert değildir. Ayaklar hafif ovaldir ve dışarıdan bakıldığında çok zarif görünür. Ön ayaklarda beş, arka ayaklarda ise dört tane parmağı vardır.

Kuyruk

Cornish Rex cinslerinin kuyrukları belki de vücudunun en ince kısımlarından bir tanesidir. Bu incelik ona bir uzunluk katarken aynı zamanda da zarafet göstergesidir. Kuyruk kısmı alt tarafta geniş başlarken yukarı doğru çıkıldıkça sivrilmektedir. Aynı zamanda kuyruk son derece esnek ve hareket kabiliyeti yüksek bir uzuvdur.

Tüy

Cornish Rex cinsi kedilerin tüyleri çok kısadır. Hatta en kısa tüylü kedilerden bir tanesi olmaya bile adaydır. Aynı zamanda bu inceliğe rağmen oldukça da ipeksi bir yumuşaklığa sahiptir. Diğer bazı kediler gibi altta herhangi bir koruyucu astar ya da koruyucu katman bulunmamaktadır. Bazı yerlerde tüy yoğunluğu fazladır. Özellikle de kafanın arkasından aşağıya, kalçalara ve yan taraflara doğru yoğun bir tüylenme söz konusudur. Kuyruk da vücudun en tüylü bölgelerinden bir tanesidir. Cornish Rex cinsi kedilerin tüyleri aynı zamanda kıvırcıktır. Bu kıvırcık tüylerin boyutu ve derinliği de bölgeden bölgeye değişmektedir. En dalgalı kısımlar çenenin alt kısmı, göğüs ve karın altıdır. Burada da tüyler kısa olmasına rağmen dalgalar görülebilmektedir.

Renk

Cornish Rex cinsi kedilerin rengi her desen ve renkte olabilmektedir. Ancak genellikle beyaz, siyah, abanoz, turuncu, mavi-gri, krem, bej, ren rengi, çikolata, kahverengi, samur ve patiska renklerinde görülmektedir.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Cornish Rex kedilerini eğitmek aslında düşündüğünüzden çok daha kolaydır. Özellikle de hiperaktiviteye sahip olmuşçasına hareket eden yapıları sayesinde eğitimi çok zor olmayacaktır. Çünkü attığınız her topu hızlı bir şekilde size geri getiren Cornish Rex’leri eğitmek için kedilere özel üretilmiş oyuncaklara göz atabilirsiniz. Sahibine olan bağlılığı ile bilinen Cornish Rex’ler genel olarak sizin peşinizden asla ayrılmayacağı için onu kontrol etmek ve eğitmek çok daha kolay bir hale gelecektir.

Cornish Rex cinsleri ortalama olarak 12 ila 15 sene yaşarlar. Çok hızlı bir hayatı olmasına rağmen 12-15 sene oldukça ideal bir yaş aralığıdır. Fakat yaşam süresini belirleyen en önemli etmenlerin arasında sahipleri ve onlardan gördükleri bakım yer almaktadır. Her kedi farklı bir ilgi ister. Bu yüzden öncelikle kedinizi tanımanız çok önemlidir. Onun ihtiyaçlarına göre nasıl beslenmesi gerektiğine, ne zaman bakıma ihtiyaç duyduğuna hazırlıklı olmanız gerekir. Ona güzel bakarsanız 15 sene yaşama süresini de aşabilirken doğru bakım sağlanamadığında ise 12 senenin altında yaşaması oldukça olağan bir sonuçtur. Bu yüzden ortalama yaşam süresi aslında genetikten daha çok tamamen kedinin nasıl şartlar altında yetiştiği ve büyüdüğüyle alakalıdır.

Cornish Rex cinsi kedilerin bazı sık karşılaştığı hastalıkları bulunmaktadır. Genetik olarak bu hastalıklara yatkındır ve ilerleyen yaşlarda oldukça fazla rastlanılabilmektedir. Özellikle de deri hastalıkları, kellik, böbrek yetmezliği gibi hastalıklara çok sık bir şekilde rastlanılmaktadır. Bu yüzden bir Cornish Rex alacaksanız bu tür hastalıklara karşı da hazırlıklı olmanız gerekmektedir.

Her kedi mutlaka kızgınlık dönemine girmektedir. Kızgınlık dönemine giren kediler de genel olarak çiftleşerek hamile kalır ve birkaç tane yavru doğurur. Cornish Rex türü için kızgınlık süresi kediden kediye değişiklik göstermektedir. Bazı kızgınlık süreleri 3-4 hafta sürerken, bazen de 2 aya kadar çıkabilmektedir. Bu dönemlerde Cornish Rex dişi kedisi çiftleşebilir. Erişkin olmuş erkek Cornish Rex kedisi ise her zaman çiftleşmeye hazırdır.

Cornish Rex kedileri çok fazla doğuran kedi cinslerinden değildir. Bazı kedi türleri aynı anda 9 yavru kedi doğurabilirken bu sayı Cornish Rex’te daha düşük olabilmektedir.

Cornish Rex kedisi doğduktan sonra 1,5-2 sene içerisinde ideal büyüklüğe ulaşır. Tam olgunluğuna gelen Cornish Rex kedileri ise diğer kedilere oranla oldukça büyüktür diyebiliriz. Geniş bir göğüs kafesi ve vücuda sahip olan bu kedinin uzunluğu 20 ila 32 santim aralığında olabilmektedir.

Cornish Rex kedisi genel olarak herhangi bir yiyeceğe karşı alerjik reaksiyon göstermemektedir. Halk arasında çita olarak bile bilinen bu kedilerin enerji tüketimi çok hızlıdır. Dolayısıyla enerjisini karşılayabileceği kadar besin vermek belki de en önemli detaylardan bir tanesidir. Beslenme düzeni için Pro Plan, Royal Canin gibi markaların protein bakımından zengin mamalarını kullanabilirsiniz. Ayrıca kırmızı et ve beyaz et de kedinin ihtiyacı olan proteini karşılamasına yardımcı olacaktır.

Cornish Rex kedisi mama dışında hazır gıda da tüketebilmektedir. Özellikle de kırmızı ve beyaz ete olan düşkünlüğü onu diğer mamalara alternatif oluşturacak bir özelliğidir. Fakat hazır gıdalar bakımından bilmeniz gereken bir şey bulunmaktadır. İşlenmiş etler hayvanlar için çok zararlı olduğu için daha doğal etleri tercih etmeniz doğru olacaktır.

Cornish Rex cinsi kedilerin bakımı çok zor değildir. Diğer kedilerden en büyük farkı tüy konusunda size herhangi bir zorluk çıkarmamasıdır. Tüyleri çok az olduğu için tarama, temizleme, dökülme gibi süreçler minimum olacaktır. Bunun dışındaki bakımlarını ise aksatmamanız gerekir. Özellikle de diş ve ağız sağlığı çok önemlidir. Birkaç haftada 1-2 kez tüylerini taramak, haftada bir iki kez dişlerini fırçalamak bakım konusunda yapabileceğiniz birkaç eylemden bir tanesidir. Cornish Rex’ler sevgiye oldukça muhtaç kedilerdir. Bu yüzden mutlaka ona sevginizi göstermeniz ve ona çok sıcakkanlı davranmanız gerekir.

Cornish Rex cinsi kediler belki de diğer kediler arasındaki en az tüy döken kedilerden bir tanesidir. Bunun sebebi ise genel olarak çok tüye sahip olmaması ve tüye sahip olduğu zamanlarda da çok az ve ince tüylerinin olmasıdır. Bu yüzden Cornish Rex’ler genel olarak tüy dökmezler, dökseler bile bu minimum düzeyde kalır diyebiliriz.

Cornish Rex oldukça nadide ve özel bir türdür. Petshop ve internette cins kedi satan kişilerin belirleyeceği fiyatlar doğrultusunda değişiklik gösterebiliyor. Fakat ortalama bir Cornish Rex cinsi yavru kedi fiyatı en düşük 2.000 TL iken yetişkin Cornish Rex kedisi 6.000 TL’na kadar çıkabilmektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.