Amerikan Curl Özellikleri ve Bakımı

Amerikan Curl Resimleri
Kıvrık kulakları ile birçok kişi tarafından ilgi duyulan Amerikan Curl kedilerinin en dikkat çekici özelliği de kafalarının arkasına doğru kıvrılan kulaklarıdır. Bu fiziksel özellikleri onları Scottish Fold’lar ile benzer kılar. Amerikan kökenli olan bu kediler doğal bir ırktır. Oldukça sevimli bir görünüme sahip olan Amerikan Curl kedileri zeki ve titiz olmaları açısından da oldukça dikkat çekmektedir. Gür ve kabarık tüylere sahip olan bu kediler birer oyuncu ve arkadaş canlısıdırlar.
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

İyi bir ev arkadaşı olan Amerikan Curl kedileri kıvrık kulakları ile oldukça sevimli bir görünüme sahiptirler. Sessiz ve sakin kişilikleri ile ön plana çıkan bu kediler son derece sosyal canlılardır. Arkadaşları olmasından keyif alan Amerikan Curl kedileri, kendi cinsinden arkadaş edinemeseler de çocuklarla iyi bir arkadaşlık kurabilmektedirler. Bu cins kediler insanlara oldukça düşkün olup uykularında bile sahibi başta olmak üzere diğer başka insanların yanında olmayı tercih ederler.

Amerikan Curl cinsi kedileri oldukça meraklı bir yapıya sahiptirler. Meraklı yapıları onları sürekli bir keşif haline yönlendirir. Yeni şeyler deneyimlemeye ve keşfetmeye oldukça meraklı ve hevesli olan bu kediler, kendi kendilerine de birçok şey öğrenebilirler. İnsanların yapmış olduğu işleri pürdikkat izler ve anlamaya çalışırlar. Bu özellikleri bakımından da eğitime açık ve kolay öğrenen kediler arasında yerini alırlar.

Amerikan Curl cinsi kediler aynı zamanda oldukça sabırlıdırlar. İhtiyaçlarının diğer kediler gibi anında karşılanmasını beklemez, sahiplerinin müsait olduğu zamana kadar sabretmesini bilirler. Yani diğer kedi türleri gibi acıktıkları zaman devamlı miyavlayıp rahatsız etmez, sessiz ve sakin bir şekilde mama kaplarının dolmasını beklerler. Oldukça uysal ve uyumlu olan bu kedi cinsi çocuklu aileler ve sakin bir yaşam sürmeyi tercih eden kişiler için oldukça uyumlu bir ev arkadaşı olmaktadır.

Bahsettiğimiz tüm bu mizaçlarının yanı sıra doğaları gereği içlerinde var olan hareketli bir yanlarının da olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle zıplamayı çok seven Amerikan Curl kedileri, bir koltuktan diğer bir koltuğa atlamaktan oldukça keyif almaktadırlar. Kendilerini bu şekilde özgür hisseden Amerikan Curl kedilerinin bu davranışları itibariyle özgürlüklerine de düşkün olduğu söylenebilmektedir. Fakat tüm bu özgürlüğü sahipleri ile beraber güzel bir yaşantı içerisinde yaşamayı tercih etmektedirler. Çünkü onların en vazgeçilmez olan davranışlarından biri de sahipleri kucağında uyumaktır.

Çocuklar ile oldukça iyi anlaşabilen bu kediler canları yansa bile karşı tarafa kolay kolay agresif bir tavır sergilemezler. Oldukça temkinli davranan Amerikan Curl kedileri bu özellikleri bakımından da insanlar ile en iyi anlaşan kedi türlerinden biridir. Bu kişilik özellikleri bakımından da çocuklu aileler tarafından en çok tercih edilen kedi türleri arasında yer almaktadır.

Daha önce de dediğimiz gibi sessiz bir yapıya sahip olan bu kediler gün içerisinde fazla miyavlamazlar. Konuşkan bir yapıya sahip olmamaları sizi dinliyor ve anlamıyormuş hissi verebilir. Fakat oldukça zeki olan bu kediler neredeyse verilen her komutu anlar ve yapılan her işi büyük bir dikkatle izleyerek size eşlik ederler. Sessiz, sakin bir yapıda olan Amerikan Curl kedileri bu bakımdan sizleri endişelendirmesin.

Son olarak da okşanmaktan ve sürtünmekten çok hoşlanan bu kediler, oldukça ilgi meraklısıdır. Kucak kedisi denilebilecek türden bir kedi türü olan Amerikan Curl kedileri saatler boyunca kucağınızda oturarak size eşlik edebilir. Bu durumdan hoşlanan kedi sahipleri minik dostları ile birlikte günün yorgunluğunu birlikte üzerinden atabilir.

Tarih

Köken olarak oldukça eskiye dayanan bir tarihleri olan Amerikan Curl kedileri isminden de anlaşılacağı gibi Amerika’da ortaya çıkan bir kedi cinsidir. Yapay bir kedi değil doğal yollar ile oluşmuş bir kedi cinsidir. Amerikan Curl kedileri ilk olarak 1981 yılının Haziran ayında ortaya çıkmıştır. Kaliforniya’nın Lakewood kasabasında Ruga ailesinin evinin önünde ilk kez görülmüştür. Kapı önünde siyah, uzun ve yumuşak tüylere sahip ve diğer kedilerden farklı olarak kulakları geriye doğru kıvrık yavru bir kedi gören Ruga ailesi buldukları bu yavru kediyi sahiplenerek ismini İncil’de geçen ve prenses adı olan ‘Shulamith’ koymuşlardır. Bulunmasının ardından aylar sonra hamile kalan Shulamith 4 yavru kedi dünyaya getirmiştir. Doğan yavru kedilerden 2 tanesi aynı anneleri gibi kıvrık kulaklara sahipti. Ruga ailesi doğan yavru kedilerin aynı anne kedi gibi kıvrık kulaklı olması konusunda meraka düşmüş ve araştırmalara başlamıştır. Aile daha sonra kedinin kıvrık kulakları konusunda uzmanlar ile konuşmuş ve yapılan araştırmalar sonucu baskın bir genin kıvrık kulağa neden olduğu anlaşılmıştır. Kıvrık kulaklı anneden doğan kıvrık kulak olmayan kedilerin ise bu gene sahip olmadığı anlaşılmıştır.

Dişi anne kedi Shulamith zamanla birçok kişi tarafından ilgi görmüş ve ırkı çoğaltma işlemleri de böylece başlatılmıştır. 1983 yılında ilk kez Amerikan Curl adını almıştır. Aynı yıl ırkı üretme çalışmalarına başlanmıştır. 1986 yılında ise CFA tarafından kayıtlara alınmaya başlanmıştır. Kısa süre süre içerisinde oldukça popüler olan Amerikan Curl kedileri yine aynı yıl olan 1986 yılında TICA tarafından düzenlenen kedi yarışmasına katılmıştır. 1987 yılından itibaren TICA tarafından da tanınmaya başlayan Amerikan Curl kedileri bu sefer 1992 yılında CFA tarafından yapılan kedi yarışmasına katılmış ve ipeksi uzun tüyleri sayesinde senenin şampiyon kedisi seçilmiştir. 1993 yılına gelindiğinde ise CFA Amerikan Curl kedileri safkan bir ırk olarak kabul etmiştir. Safkan bir kedi ırkı olarak kabul edilmesinin ardından 6 yıl kadar kısa bir süre içerisinde safkan aynı zamanda sereceli kediler arasında yer almaya başlamışlardır. 1999 yılında yapılan ve yine CFA tarafından düzenlenen yarışmaya hem uzun hem de kısa tüy kategorisinde katılmış ve yarışmayı yine kazanmıştır. Böylelikle, Amerikan Curl cinsi kediler CFA tarafından hem uzun hem de kısa tüylü olarak tanınan ilk kedi cinsi olmuşlardır.

Kalıtsal bir rahatsızlığa sahip olmayan Amerikan Curl kedileri oldukça sağlıklı kedilerdir. Özellikle de bu özellikleri bakımından ilgi görmektedir. Ancak kulak rahatsızlıklarına da kolay bir şekilde yakalanabilmektedirler. Fakat düzenli olarak yapılan temizlikler ile bu durumun minimum seviyelere indirilmesi mümkündür. Aynı zamanda kulaklarına oldukça hassas bir şekilde yaklaşılması gerekmektedir.

İpeksi tüyleri ile oldukça sevimli bir kedi cinsi olan Amerikan Curl’lar sevilen ve tercih edilen kedi türlerinden bir tanesidir.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Farklı bir görünüme sahip olan Amerikan Curl’lar vücut tipi olarak dikdörtgen denilebilecek bir vücuda sahiptirler. Kısa bir boyunları vardır. Omuz hizasında başlayan boy uzunluğu boynun bir buçuk katıdır. Genel olarak orta büyüklüğe sahip olan Amerikan Curl kedileri daha uzun ya da daha kısa boyutlarda da görülebilmektedir. Vücutları güçlü ve dolgun bir görünüme sahiptir.

Kafa

Küçük bir kafa yapısına sahip olan Amerikan Curl cinsi kediler küçük ve uzun bir surat tipine sahiptirler. Yüz hatları yumuşak geçişli olan bu kedilerin yüz uzunluğuna orta uzunlukta demek doğru olacaktır. Burun yapıları düz ve orta boyutlarda olup gözleri yana doğru oval biçimindedir. Vücut ile orantılı bir kafa yapısına sahip olan Amerikan Curl kedileri belirgin bıyıklara ve sağlam bir çene yapısına sahiptir.

Kulaklar

Diğer kedi cinslerinden farklı bir kulak yapısına sahip olan Amerikan Curl cinsi kediler tıpkı Scottish Fold’lar gibi kulak kıvrımına sahiptirler. Kulaklarının uçları 90 derece kadar arkaya doğru kıvrıktır. Kulak uçları yuvarlak ve esnektir. Kafa üzerinden yanlara eşit olarak yerleşen kulaklar orta boyutlara sahiptir. Kulak uçlarının arkaya doğru kıvrık olması ile farklı bir tarza sahip olan Amerikan Curl kedileri farklı kulakları ile oldukça sevimli görünmektedirler.

Gözler

Ceviz şeklini andıran gözler orta büyüklüktedir. Göz üstü oval, alt kısmı yuvarlak bir tabana sahiptir. Burun hizasından eşit aralıklar ile ayrılmaktadır. İki göz arasında bir göz genişliği kadar aralık mevcuttur. Orta büyüklükteki gözler göz rengini vurgulayıcı bir parlaklığa ve berraklığa sahiptir.

Bacaklar ve Ayaklar

Vücutları ile orantılı bacak ve ayaklara sahip olan Amerikan Curl kedilerin bacakları simetrik olarak birbirinden ayrılmaktadır. Önden ve arkadan bakıldığı zaman bu simetri görülebilmektedir. Bacakları orta kemikli bir yapıda olup ince görülse de değildir. Herhangi bir ağırlığı da bulunmamaktadır. Patileri ise vücut ile uyumlu, orta boyda ve yuvarlak yapıya sahiptir.

Kuyruk

Amerikan Curl cinsi kedilerin kuyruk yapıları vücudu ile eşit bir uzunluğa sahiptir. Neredeyse vücudu kadar uzunluğu olan kuyrukları oldukça esnektir. Tabanı geniş, uca doğru sivrilen bir yapıya sahip olan kuyruk tüylerden dolayı kalın bir yapıya sahip gibi görünse de ne ince ne de çok kalın orta düzeyde denilebilecek kalınlığa sahiptir.

Tüy

Amerikan Curl kedileri orta uzunlukta tüylere sahiptir. Vücut tüyleri orta uzunlukta olsa da kuyruk kısmındaki tüyler uzun ve daha sıktır. Bu nedenle dolgun ve kabarık bir kuyruk görünümüne sahiptir. Tüy dokuları yumuşak ipeksi bir dokuya sahiptir. Düz bir şekilde uzanan tüyler esnektir ve peluş oyuncak hissiyatı vermektedir.

Renk

Birden fazla renge sahip olan Amerikan Curl cinsi kediler genellikle sivri desenlere ve görmeye alıştığımız kedi renklerine sahiptirler. Daha çok Tekir rengi ve desenine sahip olan Amerikan Curl kedilerinin diğer renkleri; beyaz, gölgeli tonlar, duman rengi, Çinçilla faresinin rengi ve iki farklı rengi tüy renkleri arasında barındırabilmektelerdir. Aynı şekilde birden fazla desen işaretlerine de sahip olabilmektedirler.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Amerikan Curl kedileri oldukça zeki kediler arasında yer almaktadır. Bu nedenle de eğitimleri oldukça kolaydır. Kedinin dikkatinin dağılmayacağı parlak eşyalar ya da televizyon olmayan bir odada eğitim verilmesi önemlidir. Eğitim sırasında sesinizin tok ve kendinizden emin bir şekilde çıkmasına özen gösterilmelidir. Verilen komutların doğru gerçekleştirmesi halinde ödül maması olarak yaş mama ya da kediler için özel olarak hazırlanmış ödül mamalarından verilebilmektedir. Tüm bunların yanında meraklı bir kişiliğe sahip olan Amerikan Curl kedileri kendi kendilerine de bir şeyler keşfedip öğrenebilmektedirler.

Amerikan Curl kedileri kalıtsal bir rahatsızlığa sahip olmamaları açısından ömürlerini sağlıklı bir şekilde geçirebilmektedirler. Tabi bunda en önemli etken kedinin bakımının düzenli bir şekilde yapılması, veteriner kontrollerinin ve aşılarının düzenli aralıklar ile yapılması gerekmektedir. Tüm bunlara dikkat edildiği zaman Amerikan Curl kedileri yaklaşık olarak 10 ila 20 yıl arasında yaşamaktadır. Bu süre zarfında kedinin tüketmiş olduğu mama türü de oldukça önemlidir. Kaliteli bir mama kullanımı yaşam standartlarını arttıracak ve daha uzun yıllar yaşamasını destekleyecektir.

Genetik çeşitliliği fazla olan Amerikan Curl kedisinin bilinen herhangi bir kalıtsal hastalığı yoktur ve sağlıklı kediler sınıfında gösterilir. Bağışıklık sistemi güçlü olan bu kediler neredeyse tüm kedilerin yakalandığı kedi hastalıklarına da kolay kolay yakalanmazlar. Genetiğinden kaynaklanan tek hastalık ise kulak enfeksiyonudur. Kıvrık kulaklarının kolay temizlenememesi nedeniyle enfeksiyon kapma riski yüksektir. Kulak temizliği düzenli olarak yapıldığında bu hastalığın da önüne geçilir. Aynı zamanda rutin aşılarının ve periyodik veteriner kontrollerinin yaptırılması uzun bir yaşam sürmelerinde etkilidir.

Tüm kedilerde olduğu gibi Amerikan Curl kedilerinde de kızgınlık dönemi olmaktadır. Bu dönemde kedi kısırlaştırılmamışsa içgüdüsel olarak çiftleşmek ister. Bu dönemlerde normalden daha fazla dikkat edilmesi gerekmektedir. Çünkü kedi evden kaçma gibi girişimlerde bulunabilir. Çiftleşme döneminde kediler diğer kedilerin dikkatini çekmek için normalden daha fazla miyavlamaktadırlar. Erkek kedilerde etrafa koku bırakma durumu da yaşanmaktadır. Bu gibi durumları en aza indirmek için kedinizi veteriner hekimine göstererek yaşanan durumların anlatılması durumunda çiftleşme döneminin hafif geçmesi için bir reçete düzenleyecektir. Böylece bu dönemi olduğundan daha rahat geçirebilirsiniz.

Dişi bir Amerikan Curl kedisi yaklaşık 6 aylık olduğunda kızgınlık dönemine girer. Ancak çiftleştirilmesi ve hamile kalması için 1 yaşını tamamlaması beklenmelidir. Aksi halde hem anne kedinin hem de yavruların sağlığı tehlikeye girebilir. Hamile kalan bir Amerikan Curl kedisi 65 gün sonra yavrularını dünyaya getirir. Bir doğumda ortalama 4 yavru dünyaya gelirken; bu sayı anne kedinin sağlık durumuna, yaşına, kaçıncı doğumunu gerçekleştirdiğine ve erkek kedinin genetik durumuna göre değişiklik gösterebilir.

Ortalama kas yapısına ve vücut boyutlarına sahip olan Amerikan Curl kedisi orta boylu kediler sınıfında yer alır. Boyları 30 ila 40 cm arasında değişirken ortalama ağırlıkları 2,5 – 5 kg arasındadır. Yetişkin bir dişi kedi 3,5 kg ağırlığına ulaşırken, erkek kedi 5 – 6 kg ağırlığına ulaşabilir. Geniş bir ağırlık aralığına sahip olan bu kedilerin ağırlıkları kalıtsal yapılarına, çevre faktörlerine, beslenmesine ve sağlık sorunlarının olup olmamasına göre değişiklik gösterir.

Amerikan Curl kedileri doğal bir ırktır. Bu nedenle de geçmişten günümüze birçok besin ile beslenmişlerdir. Genel sağlık durumu açısından da kalıtsal bir rahatsızlığı bulunmayan bu kedilerin yemek seçimlerinde tek dikkat edilmesi gereken durum yaşayış biçimine uygun bir besin tercih etmektir. Bunun içinde veteriner hekimi tarafından muayene edilip gelişimlerine ve sağlıklarına uygun bir kuru mama seçiminin yapılması en doğrusu olacaktır. Gelişimleri devamlı bir şekilde kontrol edilerek beslenme tarzları üzerinde değişimler yapmak kedilerin daha uzun ve sağlıklı bir şekilde yaşam sürmesini sağlamaktadır.

Amerikan Curl kedisi hareketli bir kedidir ve enerji ihtiyacını karşılamak için yüksek protein içeren gıdalara ihtiyaç duyar. Yemek yemeyi çok seven bu obur kediler sık sık beslenmek isteyebilirler. Besin dengesini sağlamak için öğünleri sık sık ve azar azar olarak ayarlanmalıdır. Uzun tüylerinin sağlığını korumak için beslenmelerinde lifli gıdalara, vitaminlere ve minerallere yer verilmelidir. Sürekli aynı yiyeceklerden hoşlanmayan Amerikan Curl kedilerinin mamalarında zaman zaman değişikliğe gidilmelidir. Evde yapılan yiyeceklerden de hoşlanan bu sevimli kedilere belirli aralıklarla haşlanmış tavuk veya ciğer eti verilebilir. Tabi bunun için öncelikle veterinere danışılmalıdır!

Amerikan Curl kedileri bakımı en kolay olan kedilerden bir tanesidir. Kalıtsal bir sağlık problemi olmadığı için günlük bakımları ve genel kontrollerinin düzenli bir şekilde yapılması bakımları açısından önemli noktalardan bir tanesidir. Bu kedilerin tüy bakımları oldukça önemlidir. Çünkü tüy uzunlukları değişebilmektedir. Bu yüzden bir tarak yardımı ile her tafta en az bir kez taranması gerekmektedir. Taranma sıklığı sıcak mevsimlerde daha sık yapılabilir çünkü mevsimlerde daha çok tüy dökebilmektedir. Amerikan Curl kediler oldukça titiz hayvanlar olmaları açısından kumlarının da sıklıkla değişmesi gerekmektedir. Aksi takdirde evin farklı noktalarına tuvaletlerini yapabilmektelerdir.

Amerikan Curl kedisi uzun tüylü ve kısa tüylü olarak ikiye ayrılır. Her iki cinsin tüy dökme eğilimleri ve bakım rutini aynıdır. Uzun tüylerine rağmen az ve orta derecede tüy döken bu kedilerin tüylerini haftada 1 veya 2 kere taramak yeterli olacaktır. Sıcak mevsimlerde daha çok tüy döktükleri için tarama sıklığı artırılmalıdır. Böylece hem tüylerinin parlaklığı korunur hem de tüylerin dökülmesi az da olsa durdurulmuş olur. İki farklı tüy yapısına sahip olan bu cinsin tüy bakımı onun için en uygun tarakla yapılmalıdır. Eğer tüy dökmesi sizi çok rahatsız ediyorsa tüylerini yılda bir kere tıraş edebilirsiniz.

Amerikan Curl kedilerinin doğal bir ırk olduklarından bahsetmiştik. Amerika’nın göl kenarlarında sıklıkla görülen bu ırk oldukça sağlıklı olup hiçbir genetik rahatsızlığı bulunmamaktadır. Kulaklarının kıvrık olması ile diğer kedilerden ayrışır ve bu farklılıkları onlara ekstra sevimlilik katar. Kulaklarının farklılığı ile birçok kişi tarafından oldukça ilgi gören bu kedilerin fiyatları 1.000 ila 2.000 TL arasında değişmektedir. Bakımı kolay, arkadaş canlısı bu kedilerin yavru ya da yetişkin olması fiyat aralığını etkilemektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.