Cymric Özellikleri ve Bakımı

Cymric Resimleri
Cymric’ler orta boyda, kompakt ve kaslı bir vücut yapısına sahiptirler. Bakışları sert, yanakları hafif çıkıntılı, ön bacakları kısa, arka bacakları ise uzun bir kedi türüdürler. Temelde Manks ile aynı türden kedi olsalar da Cymric’ler uzun tüyleriyle onlardan ayrışırlar. Kürk desenlerine göre değişen ipeksi bir dokuya sahip uzun tüyleri onları daha kabul edilebilir kılmaktadır. Ayrıca ayak parmakları arasındaki ve kulaklarındaki belirgin tüy tutamları onları diğer kedi türlerinden ayrı tutar.
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Cymric’ler güçlü kişilik özellikleri ile dünya genelinde çok fazla ilgi duyulan kedilerden biridir. Öyle ki, sıkı takipçileri hatta bazı ülkelerde adına açılmış fan kulüpleri bile var.

Cymric’ler son derece zeki, eğlenceyi fazlasıyla seven, köpekler de dâhil olmak üzere diğer evcil hayvanlarla iyi geçinebilen kedilerdir. Özellikle sahiplerine olan bağlılıklarıyla bilinirler ve onlarla oyunlar oynayıp kaliteli zamanlar geçirmekten keyif alırlar. Oyuncu mizaç yapılarına rağmen, saldırgan değildirler. Aksine oyun oynamasını seven kediler olmasına karşın uysal bir mizaç yönleri bulunur. Bu özellikleri de onları çocuklu aileler için evcil hayvan seçiminde daha cazip kılar.

Cymric’ler güçlü birer atlayıcıdırlar. Günlük egzersizini tamamlamış ve yeterince motive olmuş bir Cymric ev içerisinde en güvenli ve en yüksek rafları bile aşmayı başarabilir. Ama gelin görün ki sudan da çok etkilenirler. Bu etkilenmeleri neyse ki sahiplerinin yüreğine biraz su serpiyor ve mutfak tezgâhına çıkmalarını bir derece önlemiş oluyor. Henüz yavruyken onu duş almaya alıştırırsanız pek zorluk yaşamadan bu süreci kolay atlatabilirsiniz ancak yetişkin bir Cymric kedisi suya pek de yanaşmayacaktır.

Vücut yapıları itibariyle kemikli, orta boy bir kedidirler. Ne çok zayıf ne de çok tıknaz görünümleri vardır. Yuvarlak başlı, yuvarlak gözlü ve görece yuvarlak kulakları olan kedidirler. Bu dış görünüşleri yüzlerine tatlı bir ifade katmaktadır. Bu ifadeleri uysal mizaçları ile birleşerek ortaya sevilmeye doyulmayacak güzellikte bir görünüm çıkarmaktadır. Sevgi dolu bir tür oldukları için kendi dünyalarında olan hiçbir şeye çok fazla üzülmez, motivasyonlarını düşürmezler. Bu bakımdan girişken ve özgüvenli kedilerdir. Sevgi doludurlar ve bu kişiliklerini sahiplerine olan bağlılıklarıyla taçlandırırlar. Cymric türü bir kediyle yaşayan çocuklu aile fertleri onunla oldukça keyifli zamanlar geçirebilirler.

Kısa ve orta uzun tüylü olan Cymric’ler Manks türü kediler ile benzerlikler taşımaktadır. İyi avlanma becerileri vardır ve dışarıda kemirgenlerin korkulu rüyasıdırlar. Öyle ki, evin etrafında Cymric türü bir kedi varsa orada köpeğe bile ihtiyaç yoktur. Bu avcılık özelliğini sergilemeyen Cymric kedileri ise sakin bir mizaca dönerler. Bu sakinlik elbette onların pasif oldukları anlamına gelmez. Sahiplerine karşı bağlı oldukları kadar yardımcıdırlar da. İşten yorgun argın gelen sahiplerinin kucağına gelerek muziplik yapıp onları eğlendirebilir, kendilerini sevdirerek sahiplerinin stresini üzerinden atmasına yardımcı olabilirler.

Henüz yavruyken sahiplenilen Cymric türü kediler aktiviteler ve basit komutlar ile kolay bir şekilde eğitilmeye müsait canlılardır. Yeni insanlarla tanışmaktan, ev içerisinde farklı türden evcil hayvanlarla anlaşmaktan ve eğitim esnasında verilen komutları yerine getirmekten geri durmazlar. Tut-getir oyunlarına bayılırlar. Son derece insan odaklı bir tür olan Cymric’ler sahiplerinin kendilerine düzenli olarak ayıracakları zaman, gösterecekleri ilgi ve sevginin karşılığını fazlasıyla verirler. Cymric’ler ile yaşamak bir eziyet veya stres değil aksine terapi gibidir.

Tarih

Cymric kedilerinin tarihine bakmak için öncesinde Manks kedilerini bir incelememiz, kökenlerini araştırmamız gerekir. Zira Cymric kedileri temelde Manks kedileri ile aynıdır ve benzer fiziksel ve karakter özelliklerini üzerlerinde taşırlar. Dolayısıyla Manks kedileri bizi daha kolay Cymric kedilerinin tarihine götürecek, onları anlamamızı sağlayacaktır.

Araştırmacılar tarafından Man Adası’na insan yerleşimcileri ve kâşifler tarafından tanıtıldığı söylenen Manks kedileri, yüzyıllardır bu coğrafyada var olmuşlardır. İngiltere ve İrlanda arasında yer alan Man Adası’nda yerli kedi türü yoktu. Bu bakımdan kedilerin adaya insan yerleşimcileri ve kâşifler tarafından getirildiği kuvvetli bir tezdir. Manks kedilerinin adaya olan yolculuğuna İspanyol Armadaları, Fenike tüccarları ve adayı kolonize eden Viking yerleşimcilerinin eşlik ettiği öne sürülmektedir.

Manks kedileri kuyruğu olmayan türde birer kedidirler. Bu bakımdan kuyruğu olmayan bir kediden ziyade, adanın yabani kedileri arasında bir mutasyon olarak ortaya çıktığına dair kayıtlar da bulunmuştur. Bu kayıtlar neticesinde, kısa kuyruklu diğer ırkların çoğundan farklı olarak, Manks kedilerindeki bu kuyruk eksikliği baskın bir gen tarafından gerçekleştiği su götürmez bir gerçektir. Bununla beraber Manks kedileri, erken Amerikan kedi ırkları kayıtlarında da açıkça belirtilmiştir.

Bu bilgiler ışığında Cymric kedilerinin de görünüşe göre Manks kedilerinin kendisi kadar uzun bir tarihleri olduğunu söyleyebiliriz. Cymric’ler 1963 gibi erken bir tarihte Amerikan Kedi Derneği’nde (ACA) gösterilmiş olsa da, cins, 1970’li yılların ortalarına kadar pek de fazla bilinmiyordu. İlk olarak Longhaired Manx olarak tanıtılan bu kediler aynı dönemde Blair Wright ve Leslie Falteisek adlı kedi yetiştiricileri tarafından Cymric olarak değiştirilmiştir.

Kedi Meraklıları Federasyonu (CFF), Cymric’leri kabul etmeyen tek kuruluştu; ancak bunu yapmalarının nedeni, hiçbir meraklı kedi yetiştiricilerinin kabulu için bir kampanya yapmamalarıydı. 1994 yılının Mayıs ayında Kedi Meraklıları Derneği (CFA), Cymric adını Longhair Manx olarak değiştirmişti. Bugün ise CFF hariç tüm kuruluşlarda Cymric olarak geçmektedir.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Kompakt bir vücut yapısına sahip olan Cymric kedileri bu sayede dengeli görünüme kavuşurlar. Sağlam kaslı iskelet yapıları onları tam erişkinlikle yeterince diri gösterir. Kemik yapısı kalın ve sağlam. Görece orta boyda birer kedilerdir. Omuz kısmı geniş ve omuzlardan sağrıya kadar pürüzsüz, kısa bir sırt görünümleri vardır. Sağrı kısımları son derece geniş ve yuvarlaktır. Yuvarlak bir baş, yuvarlak gözler ve yeterince açık kulaklar uzun tüyleri arasında oldukça zarif görünür. Ön bacaklar kısa, arka bacaklar uzun fakat fazlasıyla güçlüdür.

Kafa

Cymric’lerin kafa yapıları yuvarlak ve enlemesine biraz daha uzun bir görünümdedir. Vücutlarına oranla orta boy bir kafaları vardır. Yetişkin dişi kedide yanaklar daha dışa çıkıktır ve gıdı kısmı da belirgin bir şekilde sarkıktır. Çeneleri yeterince güçlüdür. Yüz hatları son derece keskin, göz ve kulakları iyi bir avcı kedide olması gerektiği kadar açıktır. Bıyık perdeleri yuvarlaktır. Cepheden bakıldığında orta derecede yuvarlak bir alın ile yumuşak basık bir burun görünür. Boyunları ise kısa ve kalındır.

Kulaklar

Cymric’lerin kulakları geniş aralıklı ve orta boydadır. Tabanda oldukça geniş olan kulaklarda uçlara doğru hafifçe sivrilme görülür. Vücut ve kafa bölgesindeki tüy yoğunluğu kulaklarda seyrek olarak kendini gösterir. Yeterince açık ve dik bir formdadır. Bu da onları tıpkı birer avcı kediler gibi yeterince diri ve dinç gösterir.

Gözler

Cymric kedilerinin gözleri yuvarlak formda ve geniş açılıdır. Gözlerinin dış kenarlarında hafif bir yükselti görülür. Göz renklerinin dağılımı, desen renkleriyle uyumludur. Genellikle amber, bakır, yeşil, altın, hazel, turuncu ve sarı renkte gözlere sahiptirler.

Bacaklar ve Ayaklar

Cymric kedilerinin bacakları son derece sağlam kemikli ve kaslı yapıdadır. Ön bacakları arka bacaklarından belirgin bir biçimde daha kısadır. Arka bacaklar fazlasıyla güçlü bir kas yapısına sahiptirler. Arka profilden bakıldığında ön ve arka bacakların orantısızlığı onlara herhangi bir dengesizlik vermediği açıkça görülebilir. Patileri orta boy ve yuvarlak hatlıdır.

Kuyruk

Cymric’ler diğer tüm kedilerin kuyruklarına kıyasla kuyruksuz görünüme sahip türde bir kedi türüdürler. Tamamen kuyruksuz değillerdir. Tamamen kuyruksuz bir Cymric’te ise kuyruğa dair hiçbir çıkıntı hissedilmez. Bu cins kedilerin küçük bir kuyruğu olduğu için ilk bakışta belirgin bir şekilde görünmeyebilir. Onları sevip, elinizi sağrı etrafında aşağı doğru indirdiğinizde, küçük kuyruklarının yükseldiğini görebilirsiniz. Bu küçük kuyrukları, Cymric’ler yaşlandıkça küçük bir yağ tabakasıyla kaplanabilir ve okşandığında bu defa yükselmeyebilirler. Cymric çiftleşmelerinden doğan yavru kedilerin bazıları tam kuyruklu, bazıları ise yarım kuyruklu doğabilmektedir.

Tüy

Cymric’ler sık ve uzun bir tüy yapısına sahiptirler. Dokunulduğunda ipeksi bir yumuşaklık hissi verir. Tüylerinin bu denli yoğun olması onları yeterince dolgun gösterir. Tüy uzunluğu ve dokusunda mevsimsel geçişlerde değişiklikler görülebilir. Uzun tüylü olmaları nedeniyle sahipleri tarafından düzenli olarak taranmaya ihtiyaç duyarlar.

Renk

Uzun tüylü kedi ırklarından biri olan Cymric’ler sahip olduğu ipeksi yumuşaklığındaki tüyleri, harikulade desenleri ve farklı renk tonlarıyla kedi meraklılarının ve evcil kedi sahiplenmek isteyen kişilerin ilgisini çeker. Cymric’ler beyaz, mavi, siyah, turuncu, krem, gümüş, kaplumbağa kabuğu ve kahverengi renklerinde görülebilir. Bununla birlikte kürk desenlerinde düz renk, tekir ve duman renkleri de görülebilmektedir.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Cymric kedileri yüksek bir zekâ seviyesine sahiptirler. Bununla beraber dikkat gereksinimleri fazladır ve sahiplerine olan bağlılıklarından dolayı onlardan gelen tüm komutları büyük bir dikkatle izler ve yerine getirmeye çalışırlar. Bu kişilik özellikleri onları eğitmede sahiplerinin işlerini biraz daha kolaylaştırır.

Cymric kedilerin temel bakımlarına yönelik eğitimlerden olan tırnak kesimi ve diş fırçalama gibi süreçleri henüz yavruyken onlara alıştırmak ileriki yaşları için işleri kolaylaştıracaktır. Cymric’ler tut-getir tarzı oyunlar oynamayı severler. Özellikle yemekten sonra minik dostlarının obez olmasına karşı egzersiz yapmalarına çabalayan sahipleri onlarla bu oyunu oynayabilirler.

Diğer tüm kedilerde olduğu gibi Cymric cinsi kedilerden de verim alabilmek için onları sevmeli, şefkat göstermeli, eğitim esnasında verilen komutların yerine getirilmesi sonrası ödül mamaları ile ödüllendirilme yapılmalıdır.

Genel olarak sağlıklı cins kediler arasında yer alan Cymric’ler orta boy birer kedidirler ve ortalama 4 ila 7 kilogram arasında bir ağırlığa erişmektedirler. Daha zayıf veya daha fazla kiloda olmaları onları bir takım sağlık sorunlarıyla karşı karşıya bırakabilir. Özellikle obeziteye karşı meyilli olan Cymric’ler düzensiz beslenmede obez olabilir ve fazla kilolarla birlikte diyabet, kalp hastalığı ve artrit gibi hastalıklara yakalanabilirler.

İçeriği zengin kaliteli mamalarla, düzenli bir diyet programında beslenen, düzenli egzersizleri yaptırılan, sağlı kontrolleri aksatılmayan bir Cymric cinsi kedi 15 yıla yakın yaşamaktadır. Ortalama ise 8 ila 15 yıl arası yaşam süren Cymric’ler düzenli bakım ve beslenme gibi koşullara bağlı olarak değişken yaşam sürelerine sahiptir.

Diğer tüm kedilerde olduğu gibi Cymric cinsi kedilerde de ne yazık ki bazı yaygın sağlık sorunları bulunmaktadır. Cymric’ler Manks kedileri ile hemen hemen aynı sağlık sorunlarını paylaşırlar. Cymric’ler nörolojik sağlık sorunlarına, ayakta durma veya yürüme güçlüğüne, idrar yapma ve dışkılama sorunlarıyla doğabilirler. Bu sağlık sorunları altı aylıktan önce fark edilmektedir.

Ayrıca aşırı kiloya bağlı diyabet, kalp hastalığı ve artrit gibi sağlık sorunlarıyla da karşı karşıya kalabilmektedirler. Cymric’ler obeziteye meyilli kedilerdir. Beslenme başlığında verdiğimiz detaylar ile düzenli olarak onları beslemeli, bu gibi sağlık sorunlarının önlenmesinde hiç olmadığı kadar dikkatli olunmalıdır.

Diğer tüm kedilerde olduğu gibi Cymric kediler de kızgınlık dönemine girer ve çiftleşmek için hazır hale gelirler. Sağlıklı bir dişi Cymric cinsi kedi 8. aydan sonra çiftleşmeye uygun hale gelir. Erkek Cymric kedi ise aynı sürelerde kızgınlık dönemi ile birlikte çiftleştirilebilir. Gebelik süreleri 63 ila 67 gün arasıdır.

Sağlıklı bir Cymric dişi kedisi ilk doğumunda 2 veya 3, tam erişkinlikte ise 4 veya 5 yavru doğurabilir.

Cymric cinsi kediler sağlam bir kemik yapısına sahiptirler. Kaslı ve dengeli vücutları ile orta ila büyük boy bir kedidirler. Alışılmadık derecede yuvarlak bir gövdeye sahip olan Cymric kedileri tam erişkinlikte 3,5 ila 6 kilogram arasında bir ağırlığa ve 28 ila 36 cm boya erişirler.

Diğer kedi ırkları gibi Cymric kedileri de kaliteli bir mama ile düzenli beslenildiği takdirde sağlık sorunlarına karşı daha dirençli hale gelir ve sahipleriyle uzun yıllar yaşam sürebilirler. Beslenme tüm canlılar için hayati derecede önem taşır. İçeriği zengin besinlerle beslenen her canlı daha sağlıklı ve daha dirençli olur. Bu sayede tüm özelliklerini daha iyi bir şekilde sergilerler.

Cymric kedileri sağlam bir kemik yapısına sahiptir. Vücutları dengeli ve dirençlidir. Uzun tüyleri onları görece tıknaz gösterse de çok aşırı kilolu değillerdir. Ancak obeziteye karşı da meyillidirler. Bu nedenle beslenmesi dikkatle takip edilmelidir. Onları kuru ve yaş mamalar ile besleyebilirsiniz. Besin ihtiyaçlarını karşılayabileceğiniz özel besinlerle hem günlük diyetini uygulayabilir hem de vitamin ve benzeri ihtiyaçlarını sağlayarak sağlıklı bir yaşam sürmesine yardımcı olabilirsiniz.

Cymric cinsi kediler için piyasada Whiskas, Pro Plan, Ozzy, Advance ve Royal Canin gibi markaların kırmızı ve beyaz et içerikli hem yavru hem de yetişkin kediler için mamaları bulunmaktadır.

Özellikle ilk defa kedi sahiplenen kişiler evde ne bulurlarsa minik dostlarının önüne koymaktadırlar. Aşırı yağlı ve aşırı tuzlu olmamak kaydıyla yediklerimizi onlarla paylaşabiliriz ancak şekerli ürünler, sarımsak, soğan, salam, sosis gibi yiyecekleri onlardan uzak tutmalıyız. Ciğer, kedilerin en çok sevdiği yiyeceklerden biridir. Bununla beraber patates, havuç ve makarna gibi yiyecekleri de az pişmiş olarak onlarla paylaşabiliriz.

Cymric cinsi kediler genel bakımlara henüz yavruyken alıştırıldığı takdirde sahiplerine pek de zorluk çıkarmazlar. Tüyleri her ne kadar uzun olsa da nadiren yıkanmaya ihtiyaç duyarlar. Ancak tüy uzunluğu onlarda özellikle mevsim geçişlerinde dökülmeye sebebiyet verebilir. Bu nedenle haftada bir veya iki defa taranması gerekir. Bu sayede tüy yumaklarının da önüne geçilmiş olunur.

Rutin genel bakımları arasında bulunan diş bakımı, göz temizliği ve kulak temizliği de onların sağlıkları açısından önemlidir. Diş iltihaplarının önüne geçmek için diş bakımı ve diş fırçalaması aksatılmamalıdır. Kulak içlerinde kir ve kalıntının önüne geçilmesi için düzenli kontrol edilmeli ve göz iltihaplarının oluşmaması için temiz nemli bir bezle gözleri düzenli olarak silinmelidir.

Cymric cinsi kediler uzun tüylü kediler sınıfında yer almaktadır. Uzun tüyler beraberinde titiz bir bakımı da gerekli kılmaktadır. Tüy dökme eğilimine pek de yatkın olduğunu söyleyemesek de, özellikle mevsim geçişlerinde tüy dökümü gözlemlenebilir. Bununla birlikte eğer ki düzenli olarak tımarlanmazsa Cymric’lerin tüy dökülmesinde artış görülebilir.

Cymric’ler kısa kuyruk ve farklı uzunluktaki bacak yapılarıyla kedi severlerin ilgisi çekmektedir. Ayrıca uzun tüyleri, yuvarlak kafa ve yuvarlak renkli gözleri ile tatlı bir ifadeye sahip olan Cymric’ler uysal mizaçları ve sahiplerine karşı olan sevgi ve bağlılıklarıyla evcil kedi sahiplenmek isteyenler arasında öne çıkmaktadır. Cymric cinsi kedi fiyatları yaşına, boyuna, kilosuna ve rengine göre değişiklik gösterebilmektedir. Ortalama bir Cymric cinsi yavru kedi 1.000 ila 2.000 TL arası bir fiyata sahiptir.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.