Bombay Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Bombay Resimleri
Siyah panter olarak da bilinen Bombaylar, kedi ırkında çok özel bir kedi türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Orta boyda bir kedi olan Bombay cinsi kediler fazlasıyla sevimli ve görünüş itibariyle havalı bir izlenime sahiptirler. Kara kedi olma özelliğine sahip Bombaylar, evcil kedi beslemek isteyenler için ideal bir tercih olacaktır. Tatlı duruşları, uysal mizaçları ile sahibine çokça bağlı olan bu kediler, görünüm itibariyle panterlere benzerliğiyle bilinirler. Dolayısıyla “Kara Panter”, “Siyah Panter” gibi tanımlamalar yapılır. İskelet yapısı kalın ve bu bakımdan ağır bir kedi türüdür. Uzunluğu genel olarak 40 cm, kilosu 3 ila 7 kilo arasında değişir. Kürkü çok sık ve tüyleri kısadır. Parlak bir görünüme sahip olan Bombaylar olgunlaştıktan sonra sık tüylere sahip olur. Siyah panter olarak anılmasının bir nedeni de patilerinin bile simsiyah olmasıdır.
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Bombay kedileri belki de evcil hayvan edinecek insanlar için oldukça büyük bir şans! Sahiplerini çok seven ve sevecen davranan bu kediler, oldukça da dost canlısıdırlar. Sadece sahipleriyle değil aynı zamanda evdeki yabancı kediler ya da yabancı insanlarla da çok güzel anlaşabilen Bombaylar, omuzda durmaya bayılırlar. Bazı kediler kucak severken, Bombay kedileri genellikle sahiplerinin omzunda durmaktan hoşlanırlar. Tüylerinin taranmasından çok da fazla hoşlanmayan Bombay kedilerini veterinerler genellikle kısırlaştırmayı önermektedir.

Karakter özellikleri çoğunlukla British Shorthair ile aynı olmaktadır. Fazlasıyla sevecen ve meraklıdırlar. Sahiplerinin yanındayken onların ne yaptığı ile çokça ilgilenir ve yanından böyle bir durumda hiç mi hiç ayrılmazlar. Sahipleri ile oyunlar oynamaya bayılan Bombaylar ile günde belki de 1 saat oynasanız bile ona yeterli olmayacaktır. Kedi oyuncağınız yoksa şimdiden Bombay kediniz için bir tane edinmenizi tavsiye ederiz.

Bombay cinsi kediler çok enerjiktir ve genellikle yorulmak nedir bilmezler. Bu yüzden çok hareketli ve onunla sürekli vakit geçirmeniz gereken kedilerden birisidir. Oyun onlar için adeta mutluluğun kaynağıdır. Bombaylar sahipleri ve genel olarak evin diğer bireyleri ile çok güzel anlaşmaktadır. Özellikle de küçük çocuğunuz ya da bebeğiniz varsa Bombay cinsi kedi onların yanında asla ayrılmayacak ve sürekli onlarla vakit geçirmek isteyecektir. Bu nedenle de çok çocuklu aileler tarafından Bombay kedileri fazlaca tercih edilmektedir. Bombay kedileri genellikle yalnız kalmayı sevmezler. Bu yüzden onu yalnız bırakmak yerine onu yanınızda hissettirebilecek kadar yakın olmanız ve ilgi göstermeniz onun mutluğu ve sağlığı için çok daha iyi olacaktır. Bulunduğu ortama çok kolay bir şekilde uyum sağlayabilen bu kediler, sahiplerine bağlandığı zaman da onlardan ayrılması çok zor olmaktadır. Evde tek başına uzun süre yalnız kaldığı zaman ise çok mutsuz olabilir. Bombay kedileri için onunla geçirdiğiniz her dakika, hanesine yazılan 1 sevgi demektir. Bu tatlı kediyi depresyondan uzak tutmak adına mutlaka onunla bol bol vakit geçirmeniz ve onu yanınızda gezdirmeniz gerekebilir.

Sahibine eve ilk geldiği anda alışabilen Bombay kedileri bir kez ilgi ve sevgi gördükleri zaman onların peşinden ayrılmayacaktır. Evinize neşe katacak küçük ve sevimli bir pet istiyorsanız Bombay cinsi kedi oldukça uygun bir tercih olacaktır. Bombay kedisinin ayırt edici bir diğer özelliği ise yanında bulunan diğer kedilere göre daha baskın bir karakter sergilemesidir. Onlarla iyi ilişkiler kurabilen fakat ortamda daha baskın bir karakter olarak duran Bombay kedileri, her ne kadar baskın bir karaktere sahip olsalar da yalnız kalmaktan asla hoşlanmazlar. Bu yüzden çok çalışan, evde genellikle duramayan birisiyseniz mutlaka bir evcil hayvan daha almanızı tavsiye ederiz. Bu sayede Bombay cinsi kediniz yalnız kalmayacak ve depresyondan bir hayli uzak bir yaşam sürecektir.

Tarih

Bazı kaynaklara göre Bombay cinsi kedilerin aslında 1953 yılında kedi üreticisi olarak bilinen Nikki Homer’ın yeni tür denemeleri sonrası ortaya çıktığı söyleniyor. Hindistan kökenli olduğu düşünülen bu kedi türünün aslında ilk defa ABD’de ortaya çıktığı söylenmekte. Farklı türde kedilerin çiftleşmesiyle birlikte melez türler çıkarmak isteyen kedi üreticilerinden Nikki Homer’ın asıl amacı bir siyah leopara benzeyen kedi türü elde etmek istemesiydi. Arkadaş canlısı olan, sarı gözlü ve siyah tüylere sahip Birman kedisi ile Amerikan Shorthair kedisini çiftleştirme denemelerinden sonra ilk doğan yavrular beklendiği gibi olmamıştı. Tekrar tekrar denemeleri sonrasında 1970’li yıllara gelindiğinde beklenen sonuç alınmıştı.

1970’li yıllarda ortaya çıkan bu tatlı kedi türü halk arasında “Siyah Panter” adıyla anılıyordu. 1976 yılında kedi ırkları arasında yerini alan Bombaylar günümüze kadar gelebilmeyi başardı. Nikki, Uluslararası Kedi Severler Derneği’ne yaptığı başvuru sonrasında Bombayların kayıtlara geçmesine katkıda bulundu ve Bombay kedi ırkı kâğıt üstünde de geçerli bir ırk haline gelerek neslinin devam etmesi sağlanmış oldu.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Bombay kedilerinin kökeni Amerika’dır. Tüy rengi simsiyahtır. Bu nedenle de aynı zamanda “Siyah Panter” olarak da anılırlar. Kendisini ilk görünüşte belli eden Bombay kedilerinin tüyleri parlak bir siyahtır. Bu yüzden de cins olmayan bir kediden kolaylıkla ayrılabilir. Nispeten orta boyda bir vücuda sahiptirler. Bacakları ile kuyruğu aynı orantıdadır. Patileri yuvarlak olan bu sevimli kedilerin karşıdan bakıldığında çok asil bir duruşları vardır. Tüyleri, kemikleri ve iskeleti ile neredeyse kusursuza yakın bir vücuda sahip olan Bombay kedisini evinize ilk getirdiğinizde bile merakını o tatlı sarıgözlerinde görebilirsiniz.

Kafa

Bombay kedilerinin kafası çok keskin bir yapıda değildir. Bazı kedilerin kafaları oldukça simetrik ve keskin bitişli olabilmektedir. Fakat Bombay türü kedilerin kafası oldukça yuvarlak bir yapıya sahiptir. Orta büyüklükte olan kafaları, gözleri ile eşit orantıda yer alır. Gözlerinin arasında boşluklar bile oldukça simetrik olan kedinin burun ucu da yuvarlaktır. Küçük bir buruna ve çene yapısına sahiptirler.

Kulaklar

Orta büyüklükte kulaklara sahip olan Bombaylar, kulaklarıyla da diğer kedilerden kolayca ayırt edilebilirler. Çünkü oldukça dik ve kafasına oranla simetrik bulunan kulaklar arasında mesafe eşittir. Kafanın hemen üzerinde yer alan kulaklar birbirinden özenle ayrılmıştır. Hafif bir öne eğiklik bulunan bu kulakların yukarıya doğru genişlediğini görmek mümkündür.

Gözler

Bombay kedilerinin gözleri de tıpkı Van kedilerinin gözleri gibi çok özeldir. Karşımıza sadece tek bir tür Bombay kedisi çıkmamaktadır bu yüzden de göz rengi türden türe göre değişiklik gösterir. En çok rastlanılan göz rengi ise mavi, bakır ve altın rengi olanlardır. Siyah tüy ile oldukça garip bir kombinasyon yaratan bu gözler; çok aydınlık ve fosforlu bir renge sahiptir. Gözleri arasında mesafe de oldukça orantılı olan Bombay kedilerinin göz rengi çok derin bir renktir ve ilk bakışta direkt olarak fark edilmektedir. Eve ilk geldiği zaman meraklı sarı gözleri ile evinizi tarayacak ve size alışmaya çalışacak olan kedinizden gözlerinizi alamayacaksınız.

Bacaklar ve Ayaklar

Bombay kedilerinin bacakları oldukça orantılıdır. Birbirine eşit uzaklıkta olan bacaklar ne çok uzun ne de çok kısadır. Genel olarak bacakları kaslı ve kuvvetli diyebileceğimiz Bombay kedilerinin patileri de yuvarlaktır. Vücudu ve kuyruğu ile orantılı bir boya sahip olan bacaklar, simsiyah ve çok tatlıdır.

Kuyruk

Bombay kedilerinin kuyruğu da vücudu gibi parlak bir siyahtır. Düzdür ve çok uzun bir boyda değildir. Orta uzunluğa sahip bir kuyruğu var dersek yanlış bir tanımlama yapmış olmayız. Kısa olmamakla beraber çok sık tüyleri de olmayan bir kuyruğa sahiptir.

Tüy

Tüyleri simsiyah renkte olan Bombay kedilerinin tüy yapısı da ipeksi bir yumuşaklığa sahiptir. Dokunduğunuzda içinde elinizi gezdirebileceğiniz yumuş bir kürke sahip olan Bombay kedilerinin tüy yapısı da oldukça incedir. İnce olmasına rağmen çok sık bir tüy yapısına sahip olan Bombay türü kedilerin tüylerinin boyları da kısadır. Kuyruğu ile aynı tüye sahip olan bu kedilerin tüylerini de mutlaka haftada en az 1 kez taramanız gerekir. Aksi takdirde tüyler uzadıkça karışacak ve kedinizin canı sonrasında acıyabilecektir.

Renk

Belki de siyahın en asil tonuna sahip bir renkte olan Bombay kedileri, dışarıdan bakıldığında renkli gözler ve simsiyah bir vücut ile görenleri şaşırtmaktadır. Mat bir siyah olmayan fakat daha çok parlak siyaha yakın bir renk tonuna sahip olan Bombay kedileri asil duruşlarını da kürkünden alırlar.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Bombay kedileri belki de görebileceğiniz en sevimli hayvanlardan bir tanesidir. Bu sevimliliğini size karşı silah olarak bile kullanabilecektir. Eğitimi oldukça emek isteyen ama eğittiğiniz zaman da size olan bağlılığını asla kaybetmeyen Bombay kedilerini eğitmek için kullanabileceğiniz birkaç oyuncak bulunmaktadır. Top şeklindeki oyuncaklar kedilerin eğitimi için oldukça uygundur. Onları atması, tutması ve size getirmesi şeklinde 3 şekilde eğitebileceğiniz kediniz bu sayede reflekslerini daha hızlı kullanabilecektir. Özellikle de Bombay kedisi gibi zeki bir hayvan, eğitime çok açık ve çok uyumlu bir karakter sergileyecektir.

Bombay kedisinin ırkının yaşam süresi ortalama 15 ila 20 senedir. Ortalamanın altında ya da üstünde tutmak tamamen siz sahibinin davranışlarına göre şekillenecektir. Kediler de insanlar gibi yaşarlar. Uyurlar, uyanırlar, yerler, içerler ve hareket ederler. Fakat yeme artıp hareket etme azaldığı zaman ömrünü uzun tutmak gibi bir durum daha zor olacaktır. Sağlıklı bir yaşam kediler için de altın değerindedir. Dolayısıyla onu ne kadar düzgün beslerseniz ve ne kadar çok hareket ettirirseniz o kadar sene birlikte yaşarsınız demektir.

Bombay kedisi genel olarak sağlıklı bir kedi ırkı olarak bilinir. Hem safkan hem de melez ırkları içeren bir cins olan Bombay kedisinin de atalarından miras kalan bazı genetik yatkınlıkları vardır. Ancak genetikten kaynaklanan hastalıklar bu cinslerin yaşamını çok etkilemez. En çok rastlanan genetik hastalık doğuştan gelen bir bozukluk olan kraniyofasiyal anomalidir. Bu hastalık yüz ve kafa yapısındaki anormallikler nedeniyle olarak ortaya çıkar. Çok nadir olsa da bazı Bombay kedilerinde kalp kasının kalınlaşması sonucu oluşan bir hastalık olan hipertrofik kardiyomiyopati de görülür.

Bombay kedisi de her kedide olduğu gibi belli aylarda kızgınlık dönemine girebilmektedir. Türüne göre uzunluğu değişebilen bu kızgınlık döneminde Bombay cinsi dişi kediler hamile kalabilmektedir. Gebelik süresi 58-60 gün arasında değişiklik gösterebilen Bombayların bu süre içerisinde beslenmesine özen göstermek gerekir.

Bombay kedileri ilk kızgınlık dönemine 6 – 9 aylıkken girer. Bu dönemde olgunluğa erişen kedi çiftleşmeye hazır hale gelir. Hamile kalan bir Bombay kedisi ortalama 65 gün sonra sayıları 2 – 6 arasında değişen yavrular dünyaya getirir. Bu sayı kedinin sağlık durumuna, herhangi bir hastalığı olup olmamasına ve yaşına göre değişiklik gösterir. Doğar doğmaz anneleri tarafından emzirilen yavrular yaklaşık 2 aylık olduklarında sahiplenilmek için hazır olurlar.

Orta ve büyük boyutta bir kedi olan Bombay kedisi, değişken vücut ağırlıklarına sahiptir. Yetişkin bir Bombay kedisinin uzunluğu 30 cm’den fazladır. 40-45 cm uzunluğunda Bombay kedilerine de rastlanmıştır. Ağırlıkları 3,5 – 7 kg arasında değişir. Erkek Bombay kedisi 5 – 7 kg ağırlığında iken; dişi Bombay kedisinin ağırlığı 3,5 – 4 kg arasındadır. Güçlü, kaslı ve orta boyuttaki bu kediler simsiyah tüyleri nedeniyle olduklarından daha zayıf görünürler.

Bombay kedisi nadiren mama seçmektedir. Fakat güzel ve protein içerikli mamalarla beslemeniz gereken Bombay kedileri etçil bir diyete sahiptirler. Bu yüzden alacağınız mamanın içerisinde mutlak suretle protein bulunmalıdır. Kedi sahiplerinin en çok tercih ettikleri mamalar arasında yer alan Proplan ve Royal Canin, kedinize en uygun mamayı üretmekte ve sizlere ulaştırmaktadır. Bu mamaları tercih ettiğiniz zaman daha sağlıklı bir beslenme rutini elde edebilecek olan kedinizi aynı zamanda ödül maması ile de ödüllendirebilirsiniz. Mamanın yanında su da kediler için çok önemlidir. Bu yüzden mama kabının yanına mutlaka bir su kabı koyarak susuz kalmasını engellemeniz gerekmektedir.

Bombay kedisinin beslenmesinde herhangi bir özel durum yoktur. Ama tüm büyük kediler gibi onun da obeziteye yatkınlığı vardır. Tüm kediler gibi onlar da kaliteli proteinler, vitaminler ve minerallerin bulunduğu kuru ve yaş mamalarla beslenmelidir. Eğer kilo kontrolleri sağlanamıyorsa ve sürekli kilo alıyorsa beslenme programı için bir veterinerle görüşülmeli, kilo kontrolü sağlanmalıdır. Bombay kedisinin beslenmesinde kendisi için özel olarak hazırlanan mamalar ve su dışında herhangi bir gıda bulunmamalıdır.

Düşünülenin aksine Bombay kedilerinin bakımı çok keyiflidir. Her evcil hayvanın bakımı emek istediği için kolaydır demek belki de yanlış olacaktır ama kediniz size alıştıktan sonra size oldukça uyumlu bir yaklaşım sergileyecektir. Haftada tüylerini mutlaka 1-2 kez taramanız gereken Bombay kedisine çok sık banyo yaptırmamak önemlidir. Kediler genel olarak suyu sevmediği için korkar ve duş almak istemezler. Çok nadir de olsa kedinizi su ve şampuan ile yıkamanın bir zararı olmayacaktır. Dişlerini küçük bir fırça ile fırçalayabileceğiniz Bombay kedilerinin ağız sağlığı da vücut sağlığı kadar önemlidir.

İyi bakımın en önemli anahtarlarından bir tanesi de kedinizle vakit geçirmektedir. Kediniz siz onunla ne kadar vakit geçirirseniz o kadar mutlu olacaktır. Günde onunla beraber geçirdiğiniz 1-1,5 saat belki de onun için günlere bedel bir mutluluk olacaktır. Kulak ve göz temizliği de Bombay cinsi için büyük bir önem arz eder. Kulaklarını mutlaka haftada 1 kontrol etmeniz gerekir. Tırnaklarını da 1-2 haftalık sürelerde kesebilir ve eğer banyo yaptırmak istiyorsanız onu suya alıştırarak, özellikle de yavruluktan itibaren alıştırarak yapmanız çok daha önemlidir.

Bombay kedisi az ve orta dereceli tüy dökme eğilimine sahiptir. Tüylerinin daha az dökülmesini sağlamak için haftada bir kere tüylerini fırçalamak ve taramak yeterli olacaktır. Tarama işlemi hem tüylerinin daha parlak olmasını hem de cildinin sağlıklı olmasını sağlar. Tüy dökme mevsimi dışında, bazı sağlık sorunları, psikolojik sorunlar veya yanlış mama tüketimi normalden daha çok tüy dökmesine neden olacaktır. Eğer tüy dökme mevsimi dışında tüyleri normalden fazla dökülüyorsa bunun altında bir neden aramalı ve mutlaka bir veterinere kontrol ettirmelisiniz.

Bombay kedileri çok tercih edilen bir cins kedidir. Fiyatları ise genel olarak 200 ila 400 TL arasında değişiklik göstermektedir. Bu fiyat aynı zamanda yavru ya da yetişkin olan türlerde de fark etmemektedir. Fakat bir kedi satın almaktansa onu barınaktan sahiplenmeyi düşünebilirsiniz. Özellikle de barınaklarda ve başka yerlerde sizin yardımınıza ve sıcak yuvanıza ihtiyaç duyan kediler bulunuyor.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.