Mavi Rus Kedisi (Russian Blue) Özellikleri ve Bakımı

Russian Blue Resimleri
Russian Blue bir diğer adıyla Rus Mavisi, güzelliği ve tüylerinin parlaklığı ile dikkat çeken kedi türlerinden biridir. Yemyeşil gözleri ile sizi etkisi altına alacak olan Russian Blue cinsi kediler, dışarıdan gelen seslere karşı fazlasıyla duyarlı bir yapıya sahiptirler. Bu nedenle aşırı seslere karşı zaman zaman olumsuz tepkiler verebilen kedilerdir. Çocuklar ile çok iyi anlaşırlar ve oldukça da iyi birer oyuncu kimliğine sahiptirler.
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Russian Blue’lar, zeki ve özgür ruhlu olmalarının yanı sıra sahiplerine karşı oldukça bağlı ve sevgi dolu kedidirler. Karakter olarak genellikle bağımsızlığı seven Russian Blue cinsi kediler, her ne kadar sert bir görünüme sahip olsalar da oldukça uysal ve uyumludurlar. Yabancılara karşı sık sık güven problemi yaşadıkları için alışık olduğu ortam dışına çıkmayı pek sevmezler. Bulunduğu ortamda ise oldukça sessiz takılırlar. Özellikle de dişi Russian Blue’lar, erkeklere göre çok daha sessiz bir yapıya sahiptirler. Russian Blue türünün en bilinen özelliklerinden biri de merhametli ve şefkatli olmasıdır. Çocuklar ile çok iyi anlaşmalarının yanı sıra yetişkinler ile oyunlar oynamayı da çok severler.

Sakin ortamlarda vakit geçirmeyi seven Russian Blue’lar, dışarıda doğal alanlarda oyun oynamaktan çok hoşlanır. Eğitildiği ve alıştırıldığı takdirde evin çevresinde kendi başına da vakit geçirebilmektedirler. Belirli bir rutini seven bu türün uyku saatleri hep aynıdır. Uyku saati dışında ise sürekli oyun oynamak isterler. Yabancı kişilere karşı güven problemi yaşayan Russian Blue cinsi kediler, tanımadığı insanların bulunduğu bir ortamda kendilerine güvenli bir alan belirleyerek herkesten uzak durmayı tercih ederler. Belirli bir zaman geçtikten sonra eğer bir tehlike sezmez ve insanlara güvenirlerse kendini sevdirmeye başlarlar.

Evcil hayvan sahiplenmek isteyenler için ideal bir tür olan Russian Blue’lar, insanlar ile vakit geçirmekten çok hoşlanırlar. Asla çevresindekilere zarar vermezler. Özellikle çocuklar ile oyun oynamaktan keyif alırlar. Bir oyuncağı fırlattığınızda hemen yakalamak isterler. Ayrıca güneş ışınlarını kovalayarak kendi kendilerine eğlenebilirler. Sahiplerine karşı çok sadık oldukları için evde sürekli sahiplerini bir odadan diğer odaya takip eder, yanlarından ayrılmazlar.

Fiziksel olarak ağızlarının köşesi hafif yukarıya bakar. Bu da onları sürekli gülümser bir yapıda görünmesini sağlar. Görünüşü gibi pozitif ve sakin bir yapıda olan Russian Blue türüne yasak olan eşyaları öğretmek çok kolaydır. Sadece ‘hayır’ diyerek ellememesi gereken eşyalardan uzak tutabilirsiniz. Rusian Blue’lar karşısındaki kişilerin hislerini sezebilmektedirler. Size gösterdikleri saygıyı ve nazikliği kendileri de sizden bekler. Eğer alaycı bir tavır sezerlerse sizden uzaklaşabilirler.

Günlük rutinleri severler ve evdeki bir eşyanın değişmesi onları pekâlâ huzursuz edebilir. Her eşyanın aynı yerinde durmasını ve değişmemesini isterler. Özellikle de yemek saatlerinin değişmesini hiç ama hiç sevmezler. Her gün aynı saatlerde yemek yemek ve uyumak isterler. Oldukça titiz olan Russian Blue’lar, kendilerini sürekli temizlemelerinin yanında çevresinin de temiz olmasını isterler. Çöp gibi kokulardan uzak durmakla birlikte açık baharat kokularından da hiç hoşlanmaz.

Bir Russian Blue, yaşadığı ortama çok kolay bir şekilde adapte olabilir. Girdiği ortamda hemen kendine güvenli bir alan yaratarak çevreyi gözlemler. Ortama ve eşyalara alıştıktan sonra ise insanlara güvenerek kendisini sevmelerine izin verir. Russian Blue türü kediler; sessiz, sakin, eğlenceli, nazik, şefkatli, kolay adapte olabilen, oyuncu ve çocuklar ile iyi anlaşabilen özellikleri sayesinde en ideal ev kedileri sınıfında yer almaktadır.

Tarih

Russian Blue’lar adından da anlaşılabileceği üzere Rusya kökenli bir türdür. Cinsi safkan olmakla birlikte doğa ananın yarattığına inanılır. İngiliz denizciler bu türün görünüşünden çok etkilenerek anavatanları olarak bilinen Rusya’nın kuzeyinde bulunan ve bir liman kenti olarak bilinen Arhangelsk’e götürürler. Burası oldukça soğuk bir coğrafya olduğu için Rusya’ya götürülen kedinin fiziksel olarak kalın ve sık tüylerini hayatta kalmak için kalkan olarak kullandığına inanılır. Çok eski zamanlarda vahşi ve saldırgan bir şekilde yaşamlarını sürdürdükleri bilinmektedir. Fakat zaman içerisinde avlanan Russian Blue’lar, günümüzde ev kedisi olarak koruma altına alınmıştır.

Russian Blue cinsi kediler Tayland’da bulunan Korat, Fransa’da bulunan Charteux ve İngiltere’de bulunan British Blue ile akrabadırlar. Her ne kadar aynı aileden olsalar bile fiziksel ve karakteristik olarak birbirlerinden keskin bir şekilde farklıdırlar. Bu durum; hem yetiştikleri coğrafya hem de çiftleştikleri cinslerin farklılığından kaynaklanır.

Russian Blue’lar, ilk olarak 1875 tarihinde Londra’da Crystal Palace’da kayıtlara geçmiştir. Kayıtlarda geçen ismi ise Archangel yani Türkçe dilinde “baş melek” olarak geçmektedir. 19. yüzyılın sonlarına doğru Birleşik Krallık’ta kedi şovları düzenlemekteydi. Russian Blue türü de bu yarışlarda yarıştığı ve şovlara katıldığı bilinmektedir. Hatta bir rivayete göre 1912 yılında kendi sınıf adlarına kavuşana kadar çok fazla kürkleri olduğu için sürekli olarak jüriden olumsuz cevap almaktaydılar. Bir zaman sonra Kuzey Amerika bölgesinde de popülaritesi artan Russian Blue cinsi kedilere Foreign Blue, Archangel Kedisi ve Archangel Blue olarak birçok isimle hitap edilmiştir. Fakat 1930 yıllarının sonlarında kesin olarak Russian Blue ismini almıştır. 1. Dünya Savaşı sırasında insanlar gibi birçok canlı da zarar görmüştü. Bu canlılardan biri de Russian Blue türü kedilerdi. Savaş sırasında o kadar çok Russian Blue katledilmişti ki neredeyse türleri son bulmak üzereydi. Bu durumu fark eden İngiliz Kedi Yetiştiricileri devreye girerek türün çoğalması adına çalışmalar başlatmıştır. İlk çalışma olarak British Shorthair türü ile mavi benekli Siyam kedilerini çiftleştirerek türün çoğalmasını sağlamışlardır. İskandinav Kedi Yetiştiricileri ise Russian Blue cinsi ile Siyam kedi cinsini çiftleştirerek türün çoğalmasına katkıda bulunmuşlardır.

Her ne kadar bu çalışmalar devam etse de çalışmaların sonu hüsran ile bitmiştir. Elde edilen tür normal mavi Rus kedisinden farklı fiziki ve karakteristik özelliklere sahip olmuştur. Fakat Rus kedileri, doğası gereği ürkek olduklarından dolayı sadece kendi ırkları ile çiftleştirilmiş ve orijinal özellikleri bu güne kadar gelmiştir. Orijinal rengi mavi olan bu türün beyaz veya siyah olan cinsleri de çiftleşmeler sayesinde geliştirilmiştir. Fakat TICA, CFA, FIFE gibi ırkların takibini yapan kurumlara göre sadece mavi renktekiler orijinal olarak kabul edilmektedir. Günümüzde varlığını hala devam ettiren Russian Blue’lar uysallığı ve oyuncu kişilikleriyle en popüler ev kedi cinsleri arasında yer almaktadır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Russian Blue’lar parlak, ipeksi, sık ve mavi renkte tüylere sahiptir. Uzun ve kıvrak bir vücuda sahip olmalarının yanında bacakları ince kemikli, patileri ise yuvarlak biçimlidir. Kuyrukları uzun olmakla birlikte uca doğru incelen bir yapıdadır. Dişiler ortalama 20 ila 25 cm boya sahipken erkekler 36 ila 46 cm boyda olmaktadırlar.

Kafa

Russian Blue cinsi kediler üçgenimsi bir yüze sahiptirler. Tüylerinin sık ve yoğun olması sebebi ile yüzü yanlara doğru geniş gözükmektedir. Kafasının şekli itibari ile gözlerinin üst sınırı ve kulaklarının alt sınırı aynı mesafeye denk gelmektedir. Geniş gözlere sahip olmakla birlikte bıyık yastıkları çok belirgin değildir. Russian Blue’lar, uzun ve ince bir boyna sahip olsalar da yüksek bir kürek kemikleri olması nedeniyle boyunları küçük görünmektedir.

Kulaklar

Russian Blue’lar, büyük ve geniş bir kulak yapısına sahiptirler. Ortalama olarak kulak boyları 20 ila 25 cm olmaktadır. Kulaklarının derisi ince ve yarı saydam bir görünümdedir. Kulaklarının içi oldukça tüylü olsa da dış tarafındaki tüyler yukarıya doğru gittikçe azalmaktadır. Bu kulak yapısı Russian Blue cinsi kedilerin en belirgin özellikleri arasında olmaktadır.

Gözler

Russian Blue’lar, kafa yapısı itibari ile yukarıdan bir şey ile bastırılmış gibi bir gönüme sahiptirler. Bu da gözlerinin geniş ve büyük görünmesini sağlamıştır. Üçgen bir yüze sahip olan Russian Blue’lar yemyeşil ve parlak gözleriyle görenleri kendine hayran bırakır. Bu renk, Rusian Blue cinsi kedilerde ton farkı olarak değişkenlik gösterebilmektedir.

Bacaklar ve Ayaklar

Russian Blue’lar, uzun ve ince bir gövdeye sahiptirler. Bacakları uzun ve ince kemikli olmaktadır. Bunu takiben patileri küçük ve hafif yuvarlak bir şekildedir. Ön ayak patilerinde beşer parmak bulunurken arka ayak patilerinde ise dört tane parmak bulunmaktadır.

Kuyruk

Russian Blue’lar, uzun vücutlarının devamında uzun bir kuyruğa sahiptirler. Ortalama bir inceliğe sahip olmalarının yanı sıra uçlara doğru sivrilen bir kuyrukları bulunmaktadır.

Tüy

Russian Blue cinsinin tüyleri vücuduna 45 derecelik açıyla uzanmaktadır. Mavi renginin yanı sıra tüylerinin uçları gri bir renk tonuna sahiptir. Bu özelliği ile de dışarıdan parlayan ve ışıldayan bir görünüm elde etmektedir. Çift katmanlı bir kürke sahip olan Russian Blue cinsinin tüyleri ipeksi bir yumuşaklıktadır.

Renk

Russian Blue cinsinin ayırt edici özelliklerinden bir diğeri olan renkleri ise mavi ve tonlarını içeren bir yapıya sahiptir. Yumuşak tüylerinin yanı sıra mavimsi gri gibi birçok tondaki renkleri ile muhteşem bir görünümleri vardır.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Russian Blue cinsi bir kediyi eğitmek için öncelikle karakterini ve kişiliğini tanımak gereklidir. Sakin ve uyumlu mizaçlarının yanında yüksek sese ve kalabalığa karşı olan duyarlılığı eğitim sırasında göz önüne alınmalıdır. Eğitim verilirken bulunduğu ortam sessiz ve sakin bir yer olmalıdır. Bunun yanı sıra ortamda kedinin dikkatini dağıtacak herhangi bir unsur veya eşya bulunmamalıdır. Aksi takdirde kedinin dikkati dağılacağı için eğitimin verilmesi zorlaşabilmektedir. Eğitim verilirken daha çok kedinin hafızasını ve zekâsını ön plana çıkaracak aktiviteler tercih edilmelidir.

Genlerinde hiçbir hastalık bulunmayan nadir ırklardan olan Russian Blue’lar, dünyanın en sağlıklı kedi türleri arasında yer almaktadır. Her ne kadar kolay hastalanmasalar bile özenli bakılmadığı takdirde sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabilmektedirler. Düzenli beslenme ve düzenli sağlık kontrolleri yapılan Russian Blue cinsi kediler ortalama olarak 15 ila 20 yıl arasında bir yaşam süresine sahiptirler. Bu özellikleri ile yaşam süresi en çok olan kedi türleri arasında yerini alır. Russian Blue cinsi kedilerin yaşam sürelerinin uzaması için onları dengeli beslenmeli ve egzersize dayalı aktivitelere teşvik edilmelidir.

Russian Blue kedileri dünyanın en sağlıklı ve en uzun yaşayan kedilerinden biridir. Bilinen herhangi bir genetik hastalığı olmayan bu kedilerin yaygın kedi hastalıklarına yakalanmamaları için bakımlarına ve rutin kontrollerine özen gösterilmelidir. En çok yakalandığı hastalıklardan biri ise obezitedir. Eğer egzersizleri düzenli olarak yaptırılmazsa ve çok fazla mama verilirse aşırı şişmanlayabilirler. İyi bir beslenme, uygun çevre koşulları ve düzenli veteriner kontrolleriyle 15 – 20 yıl kadar yaşayabilirler.

Russian Blue cinsinin dişilerinde kızgınlık dönemleri 6 aylıkken başlamaktadır. Erkek Russian Blue kedilerinin ise kızgınlık dönemi 12 ila 15 ay arasında değişkenlik göstermektedir. Russian Blue cinsi kediler çiftleşme dönemlerine girdikleri zaman miyavlama ve mırlama gibi bazı yüksek sesler çıkartabilmektedirler. Ayrıca evden kaçma eğiliminde olmakla birlikte mobilyalara sürtünme ihtiyacı da hissetmektedirler. Bu dönem ortalama olarak 5 gün ila 3 hafta arasında değişebilmektedir. Çiftleşme dönemleri ise yılda 2 kez mevsim aralarında olmaktadır. Bu dönemlerde kedilerde agresif davranışlar veya hırçınlık görülebilmektedir.

Russian Blue kedisi yaklaşık 6 aylık olduğunda kızgınlık dönemine girer. Ancak erken hamile kalması hem dişi kedide hem de yavrularda sağlık sorunlarına neden olacağı için çiftleştirmek için tam yetişkinlik boyutlarına erişmesi beklenmelidir. Hamile kalan dişi Russian Blue kedisi ortalama 58 – 65 gün süren hamilelik süresinden sonra ortalama 5 yavru dünyaya getirirler. Yavru sayısı dişi kedinin yaşına, sağlık durumuna, kaçıncı doğumu olduğuna ve erkek kedinin genetik özelliklerine göre artar veya azalır.

Kaslı, uzun, sağlam bir vücut yapısına sahip olan Russian Blue kedisi orta boyutta bir kedidir. Kısa ancak yoğun tüyleri onların tüm vücut hatlarını ortaya çıkarır. Ağırlıkları ise vücut görünümüyle orantılı şekildedir. Ortalama ağırlıkları 3 – 6 kg arasındadır. Diğer tüm kediler gibi Russian Blue kedilerinin de dişileri erkeklerinden daha hafiftir. Dişi Russian Blue kedisinin ortalama ağırlığı 2,5 – 4 kg, erkek Russian Blue kedisinin ağırlığı ortalama 3,5 – 5 kg arasındadır. Beslenmesine ve egzersizlerine dikkat edilmediğinde 10 kg ağırlığına kadar çıkabilirler.

Russian Blue cinsi kediler, oldukça sağlıklı bir cins olmakla birlikte uzun bir yaşam süresine sahiptirler. Mama seçiminde çok seçici olmayan Russian Blue cinsi kediler, protein ve mineral desteği almak zorundadırlar. Bu yüzden mama seçimi yapılırken vitamin, mineral ve protein içeriği yeterli düzeyde olanlar tercih edilmelidir. Ayrıca evde yapılan kemiksiz veya kılıçsız haşlanmış protein içeren besinleri yiyebilmektedirler. Mamasının yanında ise taze olarak su bulundurulmasına dikkat edilmelidir.

Russian Blue kedisi özel bir beslenme programına ihtiyaç duymasa da beslenme konusunda çok hassastır. Yemeklerini hep aynı düzenle yemek isterler ve değişiklikten hiç hoşlanmazlar. Sık sık yemek yemeyi sevdikleri için porsiyonları az tutulmalı aşırı beslenmesinin önüne geçilmelidir. Kaslı ve güçlü yapısını korumak için mama içerikleri protein ağırlıklı olmalıdır. Yavruluk döneminde yeterli besinleri içeren kuru mamalarla beslenmeli, yetişkinlik dönemlerinde ise kuru mama ile birlikte haftada bir veya iki kez yaş mama verilmelidir. Mama dışında onlar için evde özel hazırlanmış yiyecekleri de severler. Zaman zaman beslenmelerine ek olarak veterinerin tavsiyesi doğrultusunda ciğer veya tavuk eti verilebilir.

Bakımı en kolay türlerden biri olan Russian Blue’lar, diğer kedi türlerine göre çok daha az tüy dökmektedir. Russian Blue cinsi kedileri haftada en az bir kere kedi tarağı ile taramak veya tüy toplama eldiveni ile bakım yapmak gereklidir. Ayrıca tırnakları çok çabuk uzadığı için düzenli olarak tırnak kesimi yapılmalıdır. Aksi takdirde çevresine ve kendilerine zarar verebilmektedirler. Tuvaleti için ise kedi kumu ve tuvalet kabı alınması bakımını kolaylaştıracak unsurlardan biridir.

Kısa tüylü Russian Blue kedisi orta derecede tüy dökme eğilimine sahiptir. Tüyleri birbirine dolaşıp matlaşmayacağı için haftada iki kez taramak yeterli olacaktır. Tüy dökme mevsiminde ise pek çok kedi gibi tüy dökmeye başlar. Bu dönemde tüylerinin fırçalanma sıklığı arttırılmalıdır. Eğer zamanınız varsa tüylerini daha sık tarayabilir, ölü tüylerden arındırarak daha az tüy dökmesini sağlayabilirsiniz. Tüylerinin sağlıklı ve parlak yapısının koruması için belirli aralıklarla ılık su ile yıkayabilirsiniz.

Safkan Russian Blue’lar, uyumlu, sakin, uysal bir tür olmaları nedeniyle günümüzde oldukça fazla tercih edilen kedi türlerinden biridir. Tam bir ev kedisi olan Russian Blue’lar, ortalama olarak 500 ila 2500 TL arasında bir fiyata sahiptirler. Fiyatı değiştiren etmenler arasında kedinin yavru olup olmaması, ailesi veya kedinin sahibinin etkisi bulunmaktadır. Fakat ortalama fiyat dışında daha düşük veya daha yüksek bir ücretle karşılaşmanız pek de mümkün değildir.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.