Somali Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Somali Kedisi Resimleri
Orta ila büyük boy arası bir cins olan Somali kedisi, sağlam kas yapısına sahip olup son derece kıvrak, meraklı ve aktivite düzeyi yüksek bir kedi türüdür. Somali kedileri sahiplerine karşı olan bağlılıkları ve yüksek zekâ seviyeleri ile eğitimi kolay olan kedi sınıfında yer almaktadır. Dengeli ve sağlıklı bir cins olan Somali kedileri ülkemizde de tanınmaktadır. Uzun tüyleri, kocaman gözleri ve açık kulakları ile çarpıcı bir görünüme sahiptirler. Ev yaşamına uygun olan Somali kedileri, ilk defa kedi sahiplenecek olanlar için ideal bir cinstir.
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Bütün gün ev içerisinde miskin miskin yatacak bir kedi istiyorsanız o halde Somali kedileri sizin için uygun bir cins olmayacaktır. Ataları Habeş kedilerinin tüm kişilik özelliklerine sahip olan Somali kedileri göz alıcı muhteşem güzellikteki yarı uzun kürkleriyle her eve neredeyse bir biblo kadar zarafet ve coşku katar.

Somali kedileri de tıpkı ataları Habeşliler gibi dinç ve son derece kıvraktırlar. Keskin bir mizah anlayışına sahip olup, yüksek seviyede aktivite kedisidirler. Sahipleriyle kaliteli vakit geçirip oyunlar oynamaktan çok keyif alırlar. Bununla birlikte kendi kendilerine de oyun oynamaktan geri kalmazlar ve her zaman kendilerini meşgul ederek vücut kondisyonunu korurlar. Bu da onları aşırı kilolara bağlı obezite sorunundan ve ileriki yaşlarda oluşabilecek eklem rahatsızlıklarından korur. Onlar için belki de yemekten çok varsa yoksa her şey vazgeçemedikleri oyunlarıdır. Tut-getir tarzı oyunlara bayılırlar. Ayrıca birçoğu evin içerisinde bir topun veya kedi nanesi içeren peluş oyuncakların peşinden koştururlar ve bunu her defasında bitmek tükenmek bilmeyen enerjileriyle tekrarlarlar. Eğer oyuncakları geri alamayacakları bir ev eşyasının (koltuk gibi) altına yuvarlanırsa, gelirler ve sahiplerine o kocaman gözleriyle bir bakış atar veya patileriyle dürterek oyuncaklarının yerini gösterirler. Somaliler işte bu kadar akıllı birer kedilerdir.

Sahip oldukları yüksek zekâ seviyeleri sayesinde oyunlarında kendilerine has taktikler geliştirebilirler. Bu öne çıkan iki kişilik özelliği bir de sahiplerine karşı olan sevgileriyle birleşti mi ortaya tam da eğitilebilir bir kedi cinsi çıkmaktadır. Somaliler, evin diğer bireyleriyle de yakınlaşsalar da en çok sahiplerine bağlıdırlar, en çok onlarla vakit geçirmeye isteklidirler. Bu yakınlık, sahiplerini rahatsız edecek boyutta değildir. Her saniye sahiplerini takip etmez, omuzlarına tırmanmaz veya ayaklarına bağ olmazlar.

Somali kedileri meraklıdırlar. Hatta onlar için tilkiyle benzer yönleri olduğu bile söylenir. Zaten görünüşleri de tilkiyi andırmaktadır. Öyle ki, bir tilkiden daha fazla kurnazlık yapabilirler. Zira oyunlarında kendilerine has geliştirdikleri taktikler kimi zaman sahiplerini bile şaşırtmaktadır. Onların bu hareketli yapıları genellikle günün bazı saatlerinde ortaya çıkar. Örneğin saat sabahın dördünde yere düşen bir ev eşyasının çıkardığı sese uyandığınızda minik dostunuz sizden önce uyanmış ve muhtemelen enerjisi tam seviyede olmak üzeredir. Son derece zeki olduklarından bahsetmiştik. Bu kişilik özellikleri onları aktivitelerinde yeteneklerine sonsuz katkıda bulunur. Tüm bu bahsettiğimiz hareketli yapısı ile son derece aktif, meraklı ve yüksek ruhludurlar. Evin etrafında zıplamayı, dolapları açmayı ve çoğunlukla başlarını belaya sokmayı severler. Somali kedisi sahiplenecek olanların ev içerisinde özellikle yüksek yerlerde düşüp kırılabilecek vazo, çerçeve benzeri eşyaları bulundurmamalarını öneririz.

Zekâları onları yalnızca oyunlarında üstün kılmaz, günlük hayatlarında da diğer pek çok kediden bir adım öne çıkarır. Kararlı kedilerdir. Küçük kafalarının içinde bir fikir dolanıp durduğunda, onları bu fikirden caydıracak hiçbir şey olmaz. Kafalarının içinde dönüp duran bu fikri mutlaka yerine getirmek isterler. Endişelenmeyin… Kavgacı değiller, yalnızca az biraz inatçıdırlar.

Onlar son derece insan odaklı ve tam anlamıyla sevecen birer cins kedilerdir. Ancak kucak kedisi de değillerdir. Yerden kaldırılıp kucağa alınmayı pek sevmezler ve böyle bir durumda siz onları bırakana kadar kıpır kıpır olurlar. Fakat sahipleri kanepede dinlenirken, onlara yakın olmayı da ihmal etmezler. Bununla beraber, sahiplerini rahatsız etmeyecek boyutta hayatlarının her alanına dâhil olmak isterler.

Habeşliler kadar zarif ve eğlenceli bir cins olan Somali kedileri tercih edebileceğiniz en iyi evcil kedi türlerinden biridir. İnsan odaklı ve sevecen olan Somaliler ile yaşamak adeta bir terapi gibidir ve onlarla her gün eğlenceli geçer.

Tarih

Somali kedilerinin ilk olarak ne zaman ve nerede ortaya çıktıkları hakkında kesin bir bilgi yoktur. Bazı kedi yetiştiricileri, uzun tüylü bu tatlı görünümlü kedilerin Habeş’te kendiliğinden doğal bir mutasyon sonucu ortaya çıktıklarını düşünmektedirler. Bununla beraber, bazı genetik araştırmalar, Somali kedilerinin, İngiltere’de Habeş cinsi kedi yetiştirme programında çiftleştirmenin uzun tüylü kediler ile yapıldığı ve bunun sonucunda yeni bir tür olarak oluştuğunu göstermektedir.

1910’ların ve 1940’ların sonlarında I. ve II. Dünya Savaşları’nın hemen ardından, pek çok kedi ırkının nesli ne yazık ki tükenme noktasına gelmişti. Somali ırkı da bundan nasibini almıştı. Diğer pek çok ırkta olduğu gibi Somali ırkının da neslinin devam etmesi için yetiştiriciler onları Habeşliler ile çiftleştirmek zorunda kaldılar. Hatta 1953 yılında İngiltere’den Amerika’ya gelen ve birçok Habeşlinin de soyağacında yer alan ilk uzun tüylü Habeşli Raby Chuffa, Somali ırkının Kuzey Amerika kıtasındaki atası olarak kabul edilir.

Raby Chuffa adlı kedinin soyu ise İngiliz bir Habeş kedisi olan uzun tüylü Mrs. Mews’e kadar uzandığı düşünülmektedir. Kedi yetiştiricisi Janet Roberson’a II. Dünya Savası sırasında bir denizci tarafından ulaştırılan Mrs. Mews çiftleşme sonrası iki yavru kedi doğurmuş ancak her ikisi de kusurlu birer Habeş kedileri olmaları nedeniyle kimse tarafından kabul görmemişti. Takvimler 1960’lı yılları gösterdiğinde ise Amerika’da büyük bir popülerlik kazanmaya başlayan bu iki kedi, uzun tüyleri, kocaman gözleri ve mizaç yapıları ile Amerika’dan Avrupa’dan, Kanada’dan Avustralya’ya varıncaya kadar yetiştirilmesi için çalışmaların başrolü olmuştu.

1972 yılında Amerika’da, “Somali Cat Club of America” kuruldu ve Somali kedisi meraklıları bir araya gelmeye başladı. 1975 yılında ise Amerika Kedi Meraklıları Derneği’ne (CFA) bağlı Uluslararası Somali Kedi Kulübü kuruldu ve 1979 yılında Somali cinsi kedi, CFA’da şampiyonluk statüsü kazanarak kendini tüm dünyaya kabul ettirdi.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Somali cinsi kediler orta uzunlukta bir gövde yapısına sahiptirler. Kıvrak ve zarif vücutları iyi gelişmiş bir kas gücüne sahip izlenimi verir. Göğüs kafesi hafif yuvarlaktır. Sırt kısmı kavisli ve tıpkı gerilen bir kedi görünümü veriyor. Ufak ve yuvarlak bir kafa yapısı ve nispeten büyük ve açık renkli gözlere sahiptir. Kulakları tabanda geniş ve her daim açıktır. Kuyruk kısmı vücuduna kıyasla biraz daha fazla tüye sahiptir. Bu haliyle tilkiye benzemektedirler. İpeksi yumuşaklığındaki kürkleri ise son derece göz alıcı renklere sahiptir.

Kafa

Somali kedilerinin kafa yapısı orta uzunluktaki gövde yapısına kıyasla biraz ufak kalmış bir boyuta sahiptir. Hafif yuvarlak olan kafa yumuşak bir görünümdedir. Burun köprüsünden alına doğru hafif bir yükselti belirir. Kulaklar arası geniş, profilden bakıldığında hafif sivri bir izlenim uyandırır. Çeneleri dolgun, ne alttan ne de üstten yuvarlak bir görünümde değildir. Yüz kısımları hafif sivri, keskin bir bakışta ve dik kulakları ile uyanık bir görünümdedir.

Kulaklar

Tabanda geniş kulaklar uçlara doğru hafifçe sivrilir. Kulak içleri, neredeyse kulağın dış tarafına ulaşan yatay tüy tutamlarına sahiptir. Kulaklar açık ve her zaman diktir. Bu da onlara uyanık ve diri bir görünüm kazandırır.

Gözler

Badem biçimindeki büyük gözleri son derece parlak ve etkileyicidir. Gözler ufak kalmış kafada hemen kendini belli eder. Gözler, koyu kapak derisiyle çevrilidir. İki göz arası genişlik bir göz büyüklüğü kadardır. Göz renkleri genellikle altın veya yeşil renktir. Somali cinsi kedilerde göz renginin zenginliği ve derinliği ne kadar fazlaysa o kadar iyidir.

Bacaklar ve Ayaklar

Somali kedilerinin bacak ve patileri gövdeleri ile orantılıdır. Patiler oval ve kompakttır. Ayakta durduklarında çevik ve hızlı oldukları izlenimi verirler. Ön patilerde beş, arka patilerde ise dört parmakları bulunur.

Kuyruk

Tabanda kalın olan kuyruk yapıları uçlara doğru hafifçe sivrilerek son bulur. Gözdeleri ile dengeli bir uzunluğa sahip olan kuyrukları hafif daha fazla tüylüdür. Bu da onları tıpkı bir tilkiyle benzer kılar.

Tüy

Somali cinsi kedileri orta uzunlukta bir tüy yapısına sahiptirler. Yumuşak ve son derece ince tüyleri ile Somali kedilerinin kürkleri ne kadar yoğun olursa o kadar iyidir. Omuzları hariç gövdenin tamamı orta uzunlukta, kuyruk ise biraz daha uzun bir tüy yapısına sahiptir.

Renk

Bu cinsin kürk renkleri kırmızı-turuncu, koyu ve açık kahverengi, tarçın ve geyik yavrusunun kürk rengini andıran tonlardan oluşmaktadır. Sıcak ve parlak olan renkleri kuyruk ve baş kısmıyla uyumlu bir kontrasta sahiptir. Kuyruk ucundan omurgaya doğru koyu bir gölgelenme görülür. Dizleri ve kuyruk kısımları daha koyudur. Gözlerden ve kaşlardan uzanan koyu çizgiler alın kısmına kadar devam eder. Çene ve gıdı ise daha açık olma eğilimindedir.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Kedilerin sağlıklı ve mutlu bir şekilde büyüyebilmeleri için egzersiz yapmaları şarttır. Somali cinsi kediler aktif bir ırk oldukları için egzersiz onlar için daha da önemlidir. Bununla birlikte ev ortamında sahiplerinin huzurunu kaçırmayacak şekilde yaşamlarını sürmeleri de önemlidir. Neyse ki, Somali kedileri aktif oldukları kadar sahip oldukları yüksek zekâlarıyla da kolay eğitilebilir canlılardır. Sahiplerine olan sadakatleri onlardan gelebilecek her türlü komutu dikkatle algılayıp yerine getirmede ön plana çıkarır. Tut-getir tarzı oyunlara bayılan Somali kedilerini kedi nanesi içeren peluş oyuncaklarla eğitebilir, tasmaya alıştırabilir, tuvalet kabını tanıtabilirsiniz.

Sağlıklı bir Somali cinsi kedi yaşam koşullarına bağlı olarak ortalama 11 ila 16 yıl arası yaşamaktadırlar. Bu süreler onların beslenme düzeni, sağlık kontrolleri, egzersiz ve gördükleri ilgiye göre değişiklik gösterir.

Diğer pek çok kedi ırkının karşı karşıya kaldığı sağlık sorunları gibi Somali cinsi kediler de bir takım sağlık sorunlarından mustariptir. Genellikle sağlıklı birer cins olsalar da, ataları Habeşlilerin karşılaştığı sorunların benzeri olarak kalıtsal problemler yaşayabilirler. Bunların ilki periodontal hastalık olan ağızda iltihaplanmalardır. Ayrıca hiperestezi sendromu, progresif retinal atrofi göz hastalığı, piruvat kinaz eksikliği ve böbrek hastalığı olan renal amiloidoz Somali kedilerini etkileyebilecek sağlık sorunları arasında yer almaktadır.

Somali kedileri sağlıklı bir ırktır. Dolayısıyla dişi Somali kedileri tüm doğumlarını sorun yaşamadan gerçekleştirebilir. Kızgınlık dönemine girdiği 8 ila 12 aylık süre zarfında çiftleşmeye hazır hale gelseler de, ilk 1 yaşını tamamladıktan sonra çiftleştirilmeleri önerilmektedir.

Sağlıklı bir Somali dişi kedisi ilk doğumda 3-4 yavru doğabilirken, tam erişkinliğe ulaşmış dişi Somali kedisi 8-10 yavruya kadar doğurabilmektedir. Yavru sayısı anne kedinin yaşam koşulları ve beslenme düzeniyle de alakalıdır.

Somali kedileri orta boy bir kedi olarak kabul edilir. Ortalama ağırlıkları 3 ila 5 kilo arasında olan Somaliler tam yetişkinlikte 28 ila 36 santim boya kadar uzamaktadırlar.

Proteinler kediler için önemli birer besin kaynağıdırlar. Etobur olan kediler hayvansal protein içeren besinlere ihtiyaç duyarlar. Bununla birlikte çok fazla tahıl içeren yiyeceklerden de olabildiğince kaçınmaları gerekir. Zira tahıllar onların hızlı bir şekilde kilo almalarına neden olabilir. Somali cinsi kedinizi hem kuru hem de yaş mama ile besleyebilirsiniz.

Kedilerin ihtiyaçları olan protein kaynağı onları hem sağlıklı bir şekilde büyümelerine hem de tüm kişilik özelliklerini rahat sergileyebilmeleri adına oldukça önemlidir. Hayvansal protein içeren kuru ve yaş mama dışında yine protein içeren haşlanmış yumurta, bayılarak tükettikleri sığır eti, ciğer, tavuk ve balık eti, sebzelerden özellikle brokoli, havuç ve yeşil fasulye, meyvelerden ise muz, çekirdekleri alınmış karpuz ve kavun, armut ve portakal yiyebilmektedirler.

Somali kedilerinin orta uzunlukta tüyleri vardır. Dolayısıyla çok uzun tüylü kedilere kıyasla orta derece bir tımara ihtiyaç duyarlar. Ölü tüyleri gidermek ve tüylerinin karışıklığını önlemek için haftada bir veya iki defa bir tarakla tarayarak tüylerinin rutin bakımını gerçekleştirebilirsiniz.

Ağız bakımı ve diş fırçalamasının düzenli olarak yapılması periodontal hastalıkları da önleyecektir. Günlük diş bakımı iyi olsa da vakti olmayan kişiler haftada birkaç defa fırçalama ile minik dostlarının ağız sağlığını koruyabilirler. Tırnakların haftada birkaç defa kesilmesi gerekir. Olası bir akıntıyı önlemek için ve göz iltihaplanmasının önüne geçmek için nemli bir bezle gözleri silinmeli. Kulakları haftalık kontrol edilip, parazitlenmenin önüne geçmek için kulak kirleri temizlenmelidir. Tüm bu bakımlar onların rutin bakımları olup, alıştıkları takdirde sahiplerine hiç zorluk çıkarmazlar. Söz konusu bu bakımların aksatılmaması ile birlikte Somali kedileri daha sağlıklı ve daha mutlu bir büyüme dönemi geçireceklerdir.

Somali kedilerinin orta uzunlukta yumuşak ve ince dokulu parlak tüyleri vardır. Ataları Habeşliler kadar zarif olan Somali kedileri her kedi gibi tüy dökülmesi yaşamaktadırlar. Özellikle mevsim geçişlerine bağlı olmak üzere, bakımsız kaldıklarında ve ilgisizlik karşısında tüy dökmektedirler. Mevsim geçişlerinde tüy dökülmesini en aza indirmek için haftada birkaç defa düzenli olarak tüyler tımarlanmalı ve ölü tüylerin kürkünden giderilerek rahatlaması sağlanmalıdır. Bununla beraber, diğer tüm haftalar boyunca tüy bakımları aksatılmamalı, beslenmesine dikkat edilmeli ve sahipleri tarafından ilgilenilmelidir.

Orta uzunlukta kürkü ve onları benzersiz kılan zarif görünümlü “tilki benzeri” bir görünüm veren kabarık kuyruğu ile orta boy kedi sınıfında yer alan Somali kedileri aktif kişilikleri ve sahiplerine olan bağlılıkları ile evcil kedi arayışında olan kişiler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Ülkemizde de kolay bulunabilir olması onları sahiplenme konusunda daha cazip kılmaktadır. Somali cinsi kedilerin fiyatları onların yaşı, kilosu, boyu ve renklerine göre değişiklik gösterir. Ancak sağlıklı bir Somali cinsi kedinin ortalama fiyatı 2.000 ila 4.500 TL arasındadır.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.