Kedilerde çıkık eklemler nasıl tedavi edilir?

24 Eylül 2021
6541
Kedilerde çıkık eklemler nasıl tedavi edilir?

Kediler için ağrılı geçen ve ciddi sağlık sorunlarına yol açan eklem çıkığı, iki ya da daha fazla kemiğin birleştiği nokta bozulduğunda veya hasar gördüğünde ortaya çıkar. Herhangi bir eklemde ortaya çıksa da, genel olarak kedilerin bacaklarında ya da kuyruğunda meydana gelir ve travma ya da fiziksel bir sakatlıktan kaynaklanır. Eğer kedinizde çıkık eklem varsa, doğru teşhis ve tedavi için onu veteriner hekime götürmeniz ve muayene ettirmeniz gerekir. Veteriner hekiminiz ise, çıkığın boyutunu değerlendirmek için testler yapacak ve kedinizin hareket etmesini yeniden sağlamak için tedaviye başlayacaktır. Peki bunların dışında kedilerde çıkık eklemler nasıl tedavi edilir? İşte detaylar…

Birinci Yöntem

Çıkığın İşaretlerini Tespit Etmek

-Bir eklemi hareket ettirememek çıkığın en önemli işaretlerinden biridir. Bir eklem yerinden çıktığı zaman, hareketi sağlayan kaslar, tendonlar ve bağlar yerinden oynar ve işlevlerini kaybeder. Bunun dışında çıkıklar her zaman tüm hareketi engellemez. Örneğin kediniz topallayabilir ya da normal ağırlığını taşımaktan kaçınabilir. Ayakta durmaktan, yürümekten, zıplamaktan veya merdiven çıkmaktan çekinebilir. Bazı zamanlarda da çıkık eklemindeki kaslar, uzvun kıvrılmasına ya da doğal olmayan bir konuma gelmesine yol açar.

-Kedinizdeki hastalık belirtilerini tespit etmek adına kedinizin vücudunu sürekli olarak gözlemleyin. Şişlik ya da anormalliklerin dışında kedilerde yaygın olarak görülen çıkan eklemleri de kontrol etmelisiniz. Bunlar diz eklemleri, kalça eklemleri, omuz eklemleri, dirsek eklemleri ve kuyruk eklemleridir.

-Kediniz hareket etmekte zorlanıyorsa ve eklemlerden biri anormalse, kedinizin bir ağrısı olup olmadığını öğrenmeye çalışın. Kediler genellikle ağrılarını gizlemede usta oldukları için bunu fark etmeniz biraz zor olabilir. Eğer kediniz halsizse, alışılmadık bir şekilde fazla sesliyse ya da ona dokunduğunuzda kötü bir tepki veriyorsa, kedinizin acı çekme ihtimali oldukça yüksektir. Öte yandan acı çeken bir kedinin bunu saklaması da normaldir. Kedinizi evin içerisinde uzun bir süredir görmediyseniz ve bu alışılmadık bir durumsa, iyi olup olmadığından emin olmak adına kedinizi bulmaya vakit ayırmalısınız. Her ne kadar sakin ve arkadaş canlısı bir kediniz de olsa, acı çektiğinde sizi ısırabilir. Bu nedenle ona yaklaşırken ya da tutarken dikkat etmeniz gerekmektedir.

-Geçmişte yerinden çıkmış bir eklemin, çıkık esnasında kaslara ve bağlara yapılabilecek hasardan dolayı, tekrar çıkma olasılığı oldukça yüksektir. Bu parçalar bir kez hasar gördüğünde, eklemin uzun süreli sağlığı da tehlikeye girer. Bunun yanı sıra kediniz belirli çıkıklar için cerrahi bir tedavi gördüyse, daha fazla çıkık için bir endişeye yol açmaz. Örnek verecek olursak; kedinizin kalça çıkığı için protezi varsa, ek bir çıkık olması muhtemel değildir. Bunun dışında kalıcı sertlik ya da eklemin hareketliliği ile alakalı sorunları olabilir.

İkinci Yöntem

Veteriner Hekim Teşhisi Alma

-Çıkık, bir kedi için ciddi problemlere yol açabilir. Bu nedenle kedinizi en yakın sürede veteriner hekime götürmelisiniz. Eğer kendi veteriner kliniğiniz kapalıyken kedinizde bir çıkık belirtisi fark ederseniz, kedinizi acil veteriner hastanesine götürmek daha iyi bir fikir olacaktır. Sonuçta tedaviden önce kedinin saatlerce acı çekmesini kimse istemez. Kedilerde çıkık eklemler, acil bir durumdur ve tedaviyi geciktirdiğiniz takdirde yaralarının düzelme olasılıklarını azaltırsınız.

-Veteriner hekiminiz kedinizin durumunu, hangi semptomları olduğunu ve ne zaman başladığını size soracaktır. Daha sonra da eklemi çeşitli manevralarla manipüle ederek muayene etmeye çalışacaktır. Bu işlem kedinizin ağrıya tepki vermesine neden olacaktır. Hatta veteriner hekiminiz yerinde olmayan kemiklerin birbirine sürtünen seslerini duyabilir. Veteriner hekiminiz kedinizin durumunu değerlendirirken ve eklemlerini manipüle ederken, kedinizin sakin kalmasına yardımcı olabilirsiniz. Ancak yaralanma çok ciddiyse ve başka travmalar da söz konusu ise, kediniz ile aynı ortamda bulunmanız doğru değildir.

-Veteriner hekiminiz bir çıkık ya da kırıktan endişe ediyorsa, muhtemelen bir röntgen isteyecektir. Bu sayede kedinizin vücudunda neler olup bittiği ortaya çıkacaktır. Röntgen, çoğu çıkığın teşhisini doğrulamak için bazen tek yol olur. Ancak bazı çıkıkların röntgende tam olarak seçilmesi mümkün olmamaktadır. Böyle durumlarda veteriner hekiminiz tomografi isteyebilir.

Üçüncü Yöntem

Çıkık Eklem Tedavisi

-Birçok çıkıkta, kedinin kemiklerinin yeniden eklem içine yerleştirilmesi gerekebilir. Bu işlemden sonra kedi iyileşirken, kemikleri yerinde tutmak için bölge bir sargı ile hareketsiz hale getirilir. Bu işlemler kapalı redüksiyon ya da açık redüksiyon olarak adlandırılan cerrahi işlemlerdir. Bu cerrahi işlemlerin her ikisinde de kedinizin anestezi altına olması gerekir.

-Yukarıdakilerin aksine hemen yerine konamayan belirli çıkık türleri vardır. Kalça çıkığı olan kedilerin, eklemlerini onarmak adına sık sık ameliyat olması gerekir. Bu ameliyat, eklemdeki caput femorisin (uyluk kemiğinin kalçaya oturan kısmı) değiştirilmesini sağlar ve iyileşmesi yaklaşık 1 hafta sürer. Kalça displazisi gibi kronik çıkıklarda cerrahi iyi bir seçenektir.

-Kedinizin kemiklerinin yerine yerleştirmek için bir prosedürden geçmesinin ya da eklemini onarmak için bir ameliyat olmasının ardından, birkaç hafta kedinize bakım yapmanız gerekmektedir. Kedinize düzenli olarak ağrı kesici ilaçlar ya da antibiyotikler vermenizi gerektiren durumlar olacaktır. Aynı zamanda kedinizin hareketlerini de kısıtlamanız gerekecektir. Eğer kedinizin kemikleri uygun yerlerine yeniden yerleştirildiyse, kaslar ve bağlar kendilerini onarırken, bölgeyi birkaç hafta bandajlı ve hareketsiz tutmalısınız. Eğer kediniz ameliyat olmuşsa, yaralı eklemi hareketsiz tutmak için kedinizi birkaç hafta kafesinde tutmalısınız. Eklem çıkıkları oldukça kötüyse, düzelmesi için birden fazla ameliyat gerektirebilir.

-Çıkıkları olan kedilerin eklemlerinde osteoartrit gelişme riski oldukça yüksek olduğu için, bunu önleyen takviyeleri kullanmalısınız. Bu takviyelere omega-3 yağ asitleri, glukozamin ve kondroitin dahildir. Tabii ki kedinize bu takviyeleri vermeden önce, mutlaka veteriner hekiminiz ile konuşmalısınız.

-Çıkık problemi yaşamış bir kediniz varsa kilo kontrolünü de sağlamanız çok önemlidir. Kedinizin iskelet sistemi eklem çıkıklarına yatkınsa çıkıkların nüks etme ihtimali yüksektir ve fazla kilo, eklemler üzerine yapılan baskıyı arttırdığı için iyileşme süreci olumsuz etkilenmektedir. Bunun yanında çıkık olan bir kedide osteoartritin gelişme riski de olduğundan dolayı kilo kontrolü kedinizin daha az ağrı duymasını sağlayacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

  • Ağrı
  • Uzvunu tutmak ya da sürüklemek
  • Sınırlı ya da anormal hareket
  • Topallama
  • Hassasiyet
  • Şişme
  • Etkilenen eklem çevresindeki kas kütlesinde azalma
  • Bükülmüş uzuv
  • Deforme eklem
  • Ayak parmağını hissetmeme
  • Saklanmak
  • Büyük bir yükseklikten düşme
  • Otomobil çarpması
  • Bir insan tarafından basılmak
  • Bir insan tarafından çekilen kuyruk ya da uzuv
  • Başka bir hayvan ile kavga etmek
  • Kapıya kapatılmış bir vücut parçasına sahip olmak (kuyruk gibi)
  • Kalça displazisi gibi konjenital bozukluk
  • Bacağına ağırlık vermeyi reddetme
  • Ağlamak ya da ulumak
  • İrkilme
  • Tıslama ya da ısırma
  • İştah azalması
  • Görünür deformite ya da açık yara
  • Gözlü görülür morarma ya da şişlik
  • Cinsel isteksizlik

Çoğunlukla kalça eklemi tam işlevini geri kazanacak ve daha fazla tedavi gerektirmeyecektir. Bunun yanı sıra bazı kediler çıkıktan aylar ya da yıllar sonra sert veya artritik kalça geliştirebilir ve bu nedenle ek tedavi gerektirebilir.

Topallama 24 saat içerisinde kendi kendine düzelmeyeceği için derhal kedinizi veterinere götürmelisiniz.

Uzuv kullanılmaya devam edildiği sürece, burkulma, şişme ya da ağrı geçmez. Kediniz evde dinlenebileceği bir kafes ya da küçük bir alanla sınırlandığı sürece, yaralı uzuv daha kısa sürede iyileşecektir. Dinlenme evde sıkı bir şekilde ilerlediği takdirde iyileşme en az iki hafta sürer.

Çoğu kedi kırık bir bacak ya da çıkık eklem üzerinde yürüyemez.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.