Kedilere ameliyat sonrası beslenme rehberi hakkında her şey

17 Ağustos 2021
1456
Kedilere ameliyat sonrası beslenme rehberi hakkında her şey

Ameliyat olan kedinizin iyileşme sürecini hızlandıran şeylerden ilki hiç şüphesiz diyetidir. Sağlığının olumlu yönde ilerlemesi için ameliyat sonrasında neyle ve nasıl beslenmesi gerektiği hususundaki bilgilerin tamamını bu makalemizde veriyor olacağız. Eğer yakın dönemde bir cerrahi işlem geçirmiş kediniz varsa, toparlanması için gereken yegane şey iyi bir bakımdır. Ameliyatlar kediyi gerek fiziki gerekse ruhen zorlar. Vücutları gücünü yerine getirmek üzere çalışırken, ona uygulayacağınız diyet ile eski sağlığına hızlı bir şekilde kavuşacaktır.

Ameliyattan Sonra Kedimi Nsıl Beslemeliyim?

Kedinizin sindirim sistemi ve vücudu, ameliyat olmadan önceki hali gibi yediği ölçülerde mamayı kabul etmez. Gıdaların sindirilmesi ve işleyişe uygun şekilde emilmesi, kedinize daha fazla iş yükü bindireceği için iyileşme sağlayacağı yerde enerjisini başka yöne çekeceğinden süreci yavaşlatabilir. Ameliyat sonrasında kedinizi nasıl beslemeniz gerektiği hakkında ilk öncelikle veteriner hekiminizden yardım almalısınız.

Sormanız gereken; kediniz eve çıktıktan sonra ne kadar beslenmeli?, diyet değişikliğine gerek var mı? gibi temel sorular olmalıdır. Genelde pek çok veteriner hekim normal yediği porsiyon miktarının yarısı kadar beslenmenizi önerirken, taburcu olduğu günün ertesi gecesinde bu miktarında br yarısı kadar daha azaltılmasını tavsiye edecektir. Fakat belirtmeliyim ki, bu durum kedinizin ne tür bir ameliyat geçirdiğiyle de alakalıdır. Kedilerin çoğu ameliyatın ardından iştah kaybı yaşar lakin bu durum uzun süre devam ederse veteriner hekiminize danışmalısınız.

Eğer ki kediniz ameliyet olduğu gün mamasını yedikten sonra kusarsa, veteriner hekiminizle iletişime geçerek kademeli bir diyet programı oluşturmasını talep edin. Kedinizin ameliyet bölgesini yalamaması ya da zarar vermemesi için takılan kboyunluk yüzünden yeme ve içme eylemlerini gerçekleştirmelerine engel olmadığına dikkat edin. Zorlanıyorsa beslenme saatlerinde çıkartın. Yine kedinize uygulanan cerrahi işlemin türüne göre bir beslenme tüpü kullanılarak beslenmesine ihtiyaç duyulabilir. Böyle zamanlarda veteriner hekiminizden yardım almanız en uygun davranış olacaktır.

Ameliyatın ardından veterinerinizin iyileşme diyeti tavsiyesi, kedinizin sindirim sistemindeki iş gücünün hafifletilmesi anlamına geliyor olup sağlığına dönebilmesi için gerek duyduğu besinleri vermek üzerine bir programdır. Bu besinler protein, yağ ve kalorili olup enerji sarf edebileceği bir türdür. Dolayısıyla daha küçük miktarlarda yiyebileceği ve ihtiyaç duyduğu kadar besin maddesi alması yeterli olacaktır. İyileşme zarfında protein, hücrelerin büyüyerek yenilenmesi fayda sağlarken emilmesinin kolay olması adına yüksek oranda sindirilebilir olması mühimdir. Kedilerin işlem sonrasında iştahları kapalı olacağı için yemesini sağlayacak, özel olarak üretilmiş olan mamalardan satın almayı deneyebilirsiniz.

Kedimi Ameliyattan Sonra Ne Zaman Veterinere Götürmeliyim?

muayene edilen kedi

Uygulayacağınız doğru bakım ve beslenme adımları ile kediniz kısa süre içerisinde toplanacaktır. Bune ek olarakbu süreç içerisinde aşağıdaki belirtmiş olduğumuz semptomlardan herhangi birini kedinizde fark ederseniz, veteriner hekiminizden bir randevu alın.

Sıkça Sorulan Sorular

Ameliyattan sonra kedime ne kadar mama vermeliyim?

Pek çok veteriner hekim, normal porsiyonunun yarısı kadar vermenizi tavsiye eder. Ancak taburcu olduktan sonraki ilk gece daha da küçük miktarda bir porsiyon vermenizi söylecektir. Yine de bu durum kedinize uygulanan cerrahi işleme göre farklılık gösterir.

Ameliyattan sonra kedimin rahatlamasına nasıl yardımcı olabilirim?

Kedinizin rahat edebilmesi için büyük bir tuvalet kabı, yiyecek ve su için ise geniş bir alan sağlamanız gerekebilir.

Ameliyattan sonra kedimi beslemek için ne kadar beklemeliyim?

Bu verilen anesteziye bağlı olarak değişim göstermektedir. Ameliyat sonrasında 24 ila 48 saatten fazla sürmemelidir. Eğer hassas bir midesi varsa anesteziden etkilenebilir. Dolayısıyla ameliyattan bir sonrasi güne kadar mama yemeyebilir.

Kedimin daha hızlı iyileşmesine nasıl yardımcı olabilirim?

Kedinize sindirebilirliği yüksek olan bir kedi maması vermek iyileşmesi için atabileceğiniz en önemli adımlardan ilkidir. Dengeli beslenme, yaşamsal süreçlerinde büyük rol oynadığından bir işlemden sonra doğru mama ile beslenmesi gerekir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.