Kediler Uyurken Neden Titrer? Endişelenmeli miyim?

4 Temmuz 2021
6614
Kediler Uyurken Neden Titrer? Endişelenmeli miyim?

Kediler, aynı insanlarda da olduğu gibi, pek çok hastalığa maruz kalabilirler. Bazen ırkları gereği bazen de dış etkenlerden kaynaklanan bu hastalıkların belirgin semptomları vardır. Ancak bazı hastalıkların da daha gizli bir şekilde ilerlediğini belirtmeliyiz. Kedinizde gözlemlediğiniz olağandışı bir takım belirtiler, sağlığı ile ilgili belirli sorunlara işaret edebilir. İşte bu belirtilerden biri de titremedir. Kedilerde titreme ise pek çok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. İlk etapta kedilerin üşüdüğünden dolayı titrediğini düşünürüz. Evet bu doğru ancak kediler sadece üşüdüğü için titremezler. Peki kediler neden titrer? Kedilerin titreme nedenleri nelerdir? Bu ve benzeri soruların yanıtı için okumaya devam edin…

Titreme Nedir?

Kedinizin rüya görürken titrediğini görmek normal olabilir ve ara sıra endişe teşkil etmeden başını salladığını gözlemleyebilirsiniz. Ancak istemsiz nöbet benzeri davranışlar hem sizi hem de kedinizi korkutabilir ve endişelendirebilir. Kediniz başını, bacaklarını ya da tüm vücudunu kontrolsüz bir şekilde sallarsa, bu hareketlerinin anormal olduğunu bilmelisiniz. Kedilerde titreme, kasılma ve bir gevşeme periyodu arasında değişen ve tekrarlayan kas hareketleri olarak tanımlanır. Yani kediniz hareketlerini kontrol edemez.

Çene Neden Titrer?

Kedilerde titreme davranışlarında bölgesel niteliğe sahip olan durumlardan biri çene titremesidir. Kedilerin korku ya da üşüme gibi durumlara maruz kaldıklarında çenelerinin titrediği bilinir. Bunların yanı sıra bazı komplikasyonların yaşanması da yine kedilerin çenelerinin titremesine neden olur. Kedilerde istemsizce çene titremesinin temel sebeplerinden biri de parkinson hastalığıdır. Korku ya da üşüme dışında kronik olarak kedilerin çenesinde titreme olduğunu fark ederseniz, veteriner hekimine gitmenizde fayda var.

Ön Ayağı Neden Titrer?

Çene titremelerinin dışında kedilerin vücutlarının farklı bölgelerinde de titremeler meydana gelebilir. Örneğin ayaklarda ortaya çıkan titremelerin ise pek çok nedeni vardır. Kedilerin ayak kaslarında herhangi bir zedelenme, aşil tendonu yırtılması ve benzeri fiziksel olumsuzluklar ayak titremesinin nedenlerinden birkaçıdır. Tüm bu belirtilerin yanı sıra ayak titremesinin sadece korku ya da benzeri bir faktörden kaynakladığı da söylenir.

Kızgınlık Döneminde Titreme

Kedilerde bölgesel olarak ortaya çıkan titremelerin dışında genel titremelerde meydana gelebilir. Titreme, kızgınlık dönemlerinde daha ağırlıklı olarak dişi kedilerde gözlemlense de, erkek kedilerde de gözlemlenmektedir. Bu nedenle kızgınlık döneminde titreme meydana gelmesi halinde, kedilerin gözetim altında tutulması gerekmektedir. Bu dönemde ortaya çıkan titreme, kedilerin çiftleşme dürtüsünün karşılanmamasından kaynaklıdır. Ayrıca kızgınlık dönemi dişi kedilerde bir çeşit regl dönemi de olduğu için, böyle zamanlarda insani tepkiler vermeleri gayet normaldir. Dişi kedilerde kızgınlık dönemlerinde titreme sorunu gözlemlenirse, titremenin artması ya da süregelen biçimde devam etmesi halinde veterinere gidilmesi gerektiğinin altını çizelim.

Kedilerde Titreme Nedenleri

Hipoglisemi

Kedilerde titreme nedenlerinden ilki hipoglisemidir. Hipoglisemi, kan şekerinin düşmesine verilen bir isimdir. Eğer kediniz durduk yere aniden titremeye başlarsa, bunun nedeni kan şekerinin düşmesi olabilir. Kan şekerinin düşmesinin ise açlıktan kaynaklandığını ve bir kedi uzun bir süre aç kalmışsa kan şekerinin düşmesine bağlı olarak titrediğini söylemeliyiz. Bu nedenle kedinizin düzgün bir şekilde beslendiğinden emin olmalısınız. Ayrıca kan şekerinin düşmesi, kabızlık veya iştahsızlık gibi nedenlerle yemek yemek istemeyen kedilerde görülür. Eğer kediniz karnı tok olduğu halde titremeye devam ediyorsa, en kısa sürede veterinere gitmelisiniz.

Hipertermi

Yüksek ateşli kedi

Kediler neden titrer sorusunun bir diğer cevabı da hipertermidir. Hipertermi kedinin yüksek ateşe sahip olmasıdır. Eğer kedinizin ateşi 41 dereceye ulaşırsa, hipertermi ortaya çıkar ve titreme meydana gelir. Titremenin neden kaynaklandığı araştırılırken, bu sırada kedinin ateşi kontrol edilebilir. Ateşin 39 ve üzeri olması durumunda da vakit kaybetmeden bir an önce veteriner gidilmesi gerekir.

Hipotermi

Hipotermi, vücut sıcaklığının normal derecenin altına düşmesi olarak ifade edilir ve hiperterminin aksine daha çok yavru kedilerde ve yaşlı kedilerde ortaya çıkar. Kedilerin vücut sıcaklıklarının aniden düşmesi titremeye ve hayati tehlikelere yol açabilir. Hatta bu rahatsızlık kedilerin ölümüne bile sebep olabilir. Bu anlamda vücut sıcaklığı normal seviyenin altına düşen kedilerin vücut ısısı artırılmaya çalışılır. Ve bunun için bir veteriner kliniğine gidilmesi şarttır.

Zehirlenme

Kimyasallar ve kedi

Kedilerin zehirlenmesi pek çok nedene dayanabilir. Bu nedenler arasında; sağlıksız mama ve beslenme ürünleri, kimyasallar ve ilaçlar yer alır. Zehirlenen bir kedi genellikle kusma eğiliminde olur. Kusmaya ek olarak ise titreme meydana gelir. Eğer kedinizde hem kusma hem de titreme gözlemliyorsanız, derhal veterinere gitmelisiniz. Kediniz zehirlenmişse, midesi yıkanarak temizlenir ve böylece zehirlenmeden kurtulur. Bu esnada ise titreme olayı da ortadan kalkar.

Stres ve Acı

Kediler sadece belirli rahatsızlıklardan dolayı titremez, aynı zamanda acı çektikleri için de titreyebilirler. Herhangi bir nedenden dolayı yara almış bir kedi, acı çektiği için titriyor olabilir. Bu nedenle evde ya da sokakta titreyen bir kedi ile karşılaşırsanız, öncelikli olarak vücudunda yara olup olmadığını bakmalısınız. Aynı zamanda kediler, acı dışında yaşadıkları stres, korku ya da heyecandan dolayı da titrerler. Dışarı çıkarılan bir kedi, köpek ile karşılaşırsa korku yaşadığı için titreyebilir. Eğer stres nedeniyle bir titreme söz konusu ise, stresin ortadan kaldırmak için elinizden geleni yapmalısınız.

İç Parazitler

Parazitten kaşınan kedi

Kedilerin vücutlarında iç parazitler yaşam sürebilir ve özellikle yavru kedilerde ortaya çıktıklarında titremeye neden olabilirler. Titremeye maruz kalan kedilerde yapılan bir araştırmaya göre, kedilerde diğer rahatsızlıklardan herhangi birine rastlanmamışsa, iç parazitlerden dolayı titremenin ortaya çıktığı görülmüştür. Böylelikle veterinerler tarafından iç parazitlerden kurtuluş için çeşitli tedavi yöntemleri uygulanır ve bazen ilaç takviyesi de yapılır.

Epilepsi

Kedilerin titremesinin nedenlerinden bir diğeri de epilepsi veya diğer adıyla sara rahatsızlığıdır. Epilepsi, aynı insanlarda da olduğu gibi kedilerde de nöbet geçirme şeklinde seyreden bir rahatsızlıktır. Epilepsi nedeniyle nöbet geçiren bir kedinin, yoğun bir şekilde titrediği görülür. Bu titremenin ortadan kalkması için de nöbetin bitmesi gerekmektedir. Ancak kedinizde epilepsi teşhisi yoksa, titremenin neden kaynaklandığı araştırılmalı ve asıl sebebin ortaya çıkmasıyla tedavinin başlanması şarttır.

Sinirsel Nöbetler

Sinirsel nöbetlerin yaşanması ile başlayan titreme, bölgesel olabileceği gibi kedinin vücudunun tamanının titremesine de neden olur. Eğer kedinizin sinirsel rahatsızlığı bulunduğuna dair bir bilginiz yoksa, kedinizi veterinere götürmeli ve kedinizin neden titrediğine dair çözümler almalısınız. Veteriner hekiminiz, kedinizi muayene ederek ya da testler yaparak titremenin kaynağını ortaya çıkarabilir. Böylece kedinizin rahatsızlığı bulunur ve nöbet geçirme durumunda gerekli önlemler alınmış olur.

Tümörler

Kedilerin titremesine tümörler de neden olur ve bu tümörler bildiğimiz gibi iyi huylu ya da kötü huylu olabilir. Kedilerde tümörlerin yaygın bir belirtisi yoktur. Ancak tümörün sinir sistemini etkilemesinden dolayı kedilerin titrediğini belirtmeliyiz.

Ağrı

Herhangi bir nedenden dolayı vücudunda ağrı olan kediler, titreyerek ağrılarının olduğunu belli ederler. Ayrıca bu şekilde ağrılardan kurtulmaya çalışırlar. Öte yandan ayaklarını sürekli oynatması ve patilerini karın bölgesine bastırmaya çalışması gibi belirtiler ağrının nerede olduğunun anlaşılmasını sağlar.

Kediniz Titriyorsa Ne Yapmalısınız? 

Mama yiyen kedi

Kedinizin kan şekerinin düşük olduğundan endişeleniyorsanız ve kediniz kendi başına yemek yiyemiyorsa, biraz bal ve akçaağaç şekeri verebilirsiniz. Bu glikozun hızla geri gelmesini sağlar. Ayrıca düzenli olarak kan şekerinin düştüğünü fark ederseniz, kedinize kan testleri yaptırmak için veterinere götürmelisiniz. Kedinizin diyetini değiştirmeniz ya da onu daha sık beslemeniz gerekebilir. Bunun dışında yavru veya yaşlı kedilerde hipoterminin ölümcül olduğunu söylemeli ve böyle bir durumla karşılaşırsanız veterinere gidene kadar uygun vücut sıcaklığını korumasına yardımcı olmak için ısıtma yastığı, ısıtmalı battaniye ya da bir ısı lambası kullanabileceğinizi eklemeliyiz. Ancak bu cihazlarda temel yanıklar meydana gelebileceği için kullanırken oldukça dikkatli olmalısınız.

Hipertermi ise bir virüs ya da enfeksiyona bağlı olarak ortaya çıktığı için veteriner hekiminiz tarafından hangisi olduğunun belirlenmesi gerekir. Ağrı, zehirlenme ve acı gibi diğer nedenlerin de profesyonelce tedavi edilmesi gerekir. Psikolojik sorunların daha farklı olduğunu ve kedinizin kaygıya neyin sebep olduğunu ya da neyden korktuğunu belirlemeniz gerektiğini söyleyelim. Öte yandan kan testlerini yaptırmakta kedinizde böbrek hastalığının olup olmadığını belirlemede ve kedinizin en iyi tedavi şeklini bulmanız konusunda size yardımcı olabilir.

Kedilerde Titreme Önleme

  • Kedinizin düzenli olarak uygun bir şekilde yemek yemesi, kan şekerini önleyebilir.
  • Zehirli bitkileri ve kimyasalları kedinizin sıkça karşılacağı yerlerden uzak tutarsanız, zehirlenmesini önleyebilirsiniz.
  • Kedinizin kaygı sorunları yaşıyorsa, nedenini anlamak için davranışlarını gözlemlemeniz gerekmektedir. Mesela ses onu ürkütüyorsa, gün boyunca arka fonda çalan bir müzik ile onu sakinleştirmeyi deneyebilirsiniz.
  • Böbrek hastalığı gibi bazı hastalıklar her zaman önlenemeyebilir. Ancak genel olarak her zaman taze yiyecek ve suyun mevcut olduğundan emin olabilir, yıllık sağlık kontrolü yaptırabilir ve böylece herhangi bir hastalığın erkenden teşhis edilmesini sağlayabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Yavru kediler neden titrer?

Yavru kedilerin ortalama %40’ında herhangi bir nedene bağlı olmaksızın titreme ve sallanma durumu ortaya çıkabilir. Horner sendromu olarak bilinen bu titreme, ilerleyen yaşlarda çoğu zaman kendiliğinden ortadan kaybolma özelliğine sahiptir. Horner sendromu, kedilerde küçük yaşlarda oluşan yüksekten düşme, yaralanma ya da başka kediler tarafından saldırıya uğrama gibi nedenlerden dolayı kalıcı hale gelebilir. Titremeler ilerleyen yaşlarda devam edip şiddetleniyorsa, veteriner hekimine gidip kontrol ettirmeniz gerekmektedir.

Kediler uyurken neden titrer?

Kediler tıpkı insanlar gibi uyur ve rüya görürler. Derin uyku halinde olan kedilerde ise, titreme oldukça yaygındır. Kediler, insanlara nazaran, uykudayken uyanıklık haline göre daha çok tetikte olurlar. Koku alma ve duyu yetenekleri açık bir halde olduğu için, seslere ve yabancı etmenlere daha duyarlı hale gelirler. Bu tarz etmenle karşılaşma olasılıkları olduğu için kediniz uyurken titreyebilir. Çok şiddetli olmadığı sürece, uyku halinde titreme, tekme atma ve mırıldanma gibi nedenler normal kabul edilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

meriç arslan
Oca 30, 2022 / 13:37

Kansızlıktan dolayı olabilir. Kansızlık yaşayan kediler sanki üşüyormuş gibi titrerler.