Kedilerin mutfak tezgahına çıkması nasıl önlenir?

20 Ağustos 2021
3373
Kedilerin mutfak tezgahına çıkması nasıl önlenir?

Kedilerin mutfak tezgâhına çıkması pek çok kedi sahibinin dert yandığı durumlardan biridir. Ev içerisinde kedi besleyen hatta biraz daha genel bir ifade ile evcil hayvan besleyen kişiler için en önemli konulardan biri de başına buyruk hareket ediyor olmaları ve bunun sonucunda da eğitilmesi sorunsalıdır.

Kedi sahibi birçok kişi, köpekler için kullanılan metotların kedilerde işe yaramayacağını düşündüğü için onları eğitmenin imkânsız olduğuna inanırlar. Aslına bakılırsa kedilerin eğitimi bir yere kadar mümkündür. Söz konusu kedi eğitim metodu, minik dostlarımızın yapmalarını istemediğiniz davranışları hedefleyen, hatta daha da fazlasını kapsayan eğitimlerdir. Ancak şunu da unutmamalıyız ki, kedilerimiz için planladığımız eğitim metotları her zaman olumlu sonuçlar vermeyebilir.

Kediler, kendi istek ve ihtiyaçlarına göre hareket ettikleri ve son kararı kendileri verdikleri için başına buyruk olarak bilinirler ve eğitimsiz evcil hayvanlar olarak anılırlar. Örneğin, bir kedi sahiplenmek isteyen ancak evdeki eşyaların devrilmesi veya mutfak tezgâhına çıkılması gibi istenmeyen durumlarla karşılaşmamak için insanlar bu duruma pek yanaşmazlar. Ancak, sırf kedilerin evinizdeki eşyaları devirecek olması veya mutfak tezgâhına çıkacak endişesiyle kedi sahiplenmeye pek sıcak bakmıyorsanız durun! Endişe etmenize gerek yok. Kedilerin mutfak tezgâhında belirmesi gibi istenmeyen durumlarda sabırlı ve gerçekçi olmak gerekir. Kediniz çok uğraşmanıza rağmen beklentilerinize olumlu yanıt vermiyorsa onu kesinlikle cezalandırmamalısınız. Cezanın kediniz üzerinde hiçbir etkisi olmamakla birlikte sizden uzak durmasına da davetiye çıkarırsınız.

Peki, kediler neden mutfak tezgâhına çıkarlar? Bu davranışın devam etmesi halinde onları nasıl bu davranışlarından vazgeçiririz? Yazımızın devamında kedilerin mutfak tezgâhına neden çıktıklarını öğrenecek ve onları bir daha mutfak tezgâhına çıkıp ortalığı karıştırmamaları için eğitmeye çalışacağız.

Mutfak Tezgahında Duran Kedi

Kediler Neden Mutfak Tezgâhına Çıkar?

Kedilerle vakit geçirmek çok keyiflidir ancak gün olur bazen evin belirli bölgelerine yakın olmalarını da istemezsiniz. Bu alanlardan biri de özellikle mutfak gibi risk unsuru taşıyan yerlerdir. Zira kediler mutfak tezgâhına çıkmayı çok ama çok severler. Hatta bir araştırmada, kedilerin bu davranışı göstermelerinin altında yatan nedenlerden birinin onların yüksek alanlarda dinlenmeyi sevmesinden kaynaklı olduğu belirtiliyordu. Şaşırtıcı ama gerçek!

Kediler, doğal olarak keşfetmeyi de seven canlılardır. Siz kapıyı kapatıp evden çıktığınızda veya kediniz bir anda ortadan kaybolduğunda mutlaka etrafta neler olup bittiğini, tezgâhın üzerinde neler olduğunu tam olarak öğrenmek için bir keşif gezisine çıkmış olabilir. 🙂

Ayrıca doğada yaşayan kedileri incelediğimizde genellikle yüksek yerlerde avlanmayı sevdiklerini görürüz. Tüm bu nedenlerden dolayı içgüdüsel olarak evin üst bölümlerinden biri olan mutfak tezgâhına doğru ilerleyen kediler, oraya çıkarlar ve bulundukları alanı şöyle bir kontrol ederler. Aynı zamanda bu durum, tezgâhtaki yemeğin tadına bakmak veya taze su içmek için de olabilir. Dolayısıyla, mümkün olduğunca tezgâhta tabakta yemek veya ağzı açık bir su kabı bulundurmamaya dikkat etmelisiniz.

Kedilerin Mutfak Tezgâhına Çıkmasını Önlemek

Mutfak tezgâhı kediler için adeta sosyal bir alandır. Mutfak tezgâhında işine yarar neler olduğunu bilmek isterler ve tezgâha ulaşmaya çalışırlar. Bir kedinin mutfak tezgahına zıplaması normaldir. Çünkü orada yapabilecekleri çeşitli şeyler vardır. Özellikle tezgâhta yemek yapıyor veya birkaç parça tabak veya bardak yıkıyorsanız bu esnada onlardan kaçınmak neredeyse imkânsızdır. Ancak siz ocakta yemek pişirirken, kediniz, tezgâhta durup da sizi rahatsız etmez. Tabii, evinizde bu duruma hassasiyetle yaklaşan diğer kişiler veya misafirleriniz varsa onlar bu durumdan rahatsız olabilirler. Misafirleriniz, onlara ikram ettiğiniz yemeklerin hijyenik olmadığını düşünerek yemeyebilirler. Bu ve benzeri durumlardan kaçınmak için kedinize mümkün olduğunca tezgâha çıkmamasını öğretmeli, eğitimi sırasında tezgâhta bulaşık, su vb. devrilebilecek gereçleri bulundurmamalısınız.

Kedilerin Mutfak Tezgahına Çıkmasını Önlemek

Yalnızca bunlarla da sınırlı değil. Kedilerin mutfak tezgâhına çıkmalarını önlemek için yapılabilecek birkaç yöntem daha vardır…

Yetişkin Kedilerin Mutfak Tezgâhına Çıkması Engellenebilir Mi?

Kedilerin mutfak tezgâhına çıkmalarını önlemede ilk olarak,  onlar için başka bir ‘yüksek alan’ oluşturmak iyi bir fikir olabilir. Kediniz, etrafa bakabileceği yüksek bir alan bulabilirse, mutfak tezgâhından vazgeçebilir. Örneğin, bir pencerenin yanına bir tırmalama tahtası yerleştirmek işe yarar bir çözüm olabilir. Alüminyum folyo, çanta veya çift taraflı bantlar da kedilerin tezgâha çıkmalarını engelleyebilir.

Ödül mamaları ise, kedileri eğitmenin en etkili yollarından biridir. Bu bakımdan kediniz mutfakta olmadığı zamanlar ona ödül maması verebilirsiniz. Kedileri ödülle eğitmek cezadan daha iyidir. Çünkü onların ihtiyaçlarına saygı duymalı ve onları anladığınızı kendilerine hissettirmelisiniz.

Bir diğer öneri de narenciye kokusudur. Kediler genellikle narenciye kokusunu sevmezler. Onları mutfaktan uzak tutmak için mutfak tezgâhınıza bu tür ürünleri yerleştirmeyi düşünebilirsiniz.

Ceza Yöntemini Uygulamamalısınız

Kedinizin mutfak tezgâhına çıkmasını 1 gün içerisinde durdurmak mümkün olmayabilir, ancak ihtiyaç ve isteklerini karşılama noktasında tutarlı bir sevgi varsa, sonuç kesinlikle daha olumlu olacaktır. Unutmayalım ki, mutlu bir kedinin eğitilmesi çok ama çok zahmetsizdir.

Onları mutfak tezgâhına çıkmamaları konusunda eğitirken son derece sabırlı, anlayışlı ve şefkat dolu olmalıyız. Bir kediye sırf mutfak tezgâhına atladı diye sinirlenip ona bağırıp çağırmak çözüm değildir. Kedilere karşı ilgisiz ve sinirli olmak onlarda istenmeyen diğer davranışların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bununla birlikte göstereceğiniz tepkiler kedinizde strese de neden olabilir. Stres de kedilerde hastalığı tetikleyici 1 numaralı etkendir. Bknz: Kedilerde stres nasıl anlaşılır?

Duruma sabırlı yaklaşmak bu işin anahtarıdır. Biraz da yaratıcılığınızı kullanarak ona daha iyi bir alan seçeneği sunmak minik dostunuzun bu alışkanlıktan uzak durmasına yardımcı olacaktır.

Kediler İçin Ödül Maması

Bunun yanı sıra uygulayabileceğiniz başka yöntemler de mevcuttur….

Sesli Olarak Uyarma

Sevimli dostunuzu mutfak tezgâhından uzak tutmak için bir çözüm arayışında olduğunuzu biliyoruz. Bir diğer önerimiz de onları sesli olarak uyarmanız yönünde olacaktır. Kediniz tam tezgâha doğru atladığında ona “hayır” diyerek her defasında uyarmanız bu davranışı çözümlemede etkili olabilir. Hatta “hayır” sözünüze karşılık bu uyarınıza bir de alkışla eşlik edebilirsiniz. Bunu düzenli olarak yapmanız durumunda minik dostunuzun sonunda çıkardığınız seslerin mutfak tezgâhına çıkmakla ilgili olduğunu anlayacak ve bu davranışı bir daha göstermeyecektir. Buna yönteme klasik koşullanma deniyor. Bknz: Kedilerde klasik koşullanma nedir? Eğitim esnasında hiçbir şekilde kedinizi azarlamamalı veya ona vurmamalısınız.

Öte yandan bazı kedi sahipleri, kedileri mutfak tezgâhından uzak tutmak için su tabancaları ve spreyleri de kullanmayı tercih etmektedir. Bu yöntemle de kedinizi tezgâhtan uzak tutabilirsiniz. Ancak bu durum, davranışı tamamen ortadan kaldırmaz. Kediler, yaptıkları bu hareketten çok sizin kullanmış olduğunuz spreye odaklanırlar. Bu nedenle, tezgâh çevresinde kimsecikler yokken aynı davranışı kuvvetle muhtemel tekrarlarlar.

Kedileri mutfak tezgâhından uzak tutmak için daha başka neler yapabiliriz, bir bakalım…

Oyun Alanı Oluşturma

Kedilerin devamlı mutfak tezgâhına atlıyor olması aslında onların içgüdüleri gereği ihtiyacı olan bir şeyi tamamlamasıyla ilgilidir. Kediler, hoplar, zıplar ve bir şeyleri tırmalama eğilimi gösterirler… Bu davranış türü onların tamamıyla içgüdüleriyle alakalıdır. Bu durum karşısında, kedinize zıplama ve tırmanma ihtiyaçlarını karşılayabileceği yeni bir oyun alanı oluşturmalısınız. Kediler, doğal ortamlarında tırmanmaya alışkın canlılardır. Yani aslında bizi strese sokmak için tezgâhın üzerine çıkmazlar. Bknz: Kedilerde tırmalama sorunu ve çözüm önerileri

Kedinizin tırmanma ihtiyacını karşılayabilmesi için bir kedi ağacı satın alabilirsiniz. Kedi ağacını minik dostunuzun en sevdiği yere koymakta fayda vardır. Bu sayede kediniz kontrollü bir şekilde ağaca tırmanabilir ve bu ihtiyacını da böylelikle karşılamış olur. Kediniz artık mutfak tezgâhı yerine ağaca tırmanıyorsa, bu davranışını devam ettirmesi için onu ödüllendirmekte fayda vardır. Baktınız ki kediniz sıkılmaya başlıyor onunla vakit geçirip oyunlar oynayabilirsiniz. Mutfak tezgâhında dolaşan kediler, bazen dikkat çekme isteğinde de olabilirler. Bu nedenle kedinizle ne kadar çok vakit geçirir ve oyunlar oynarsanız, o kadar az ilgi ister ve olur olmadık yerlere çıkma eğiliminde olmazlar.

Kedi Ağacı

Çift Taraflı Bant Kullanımı

Mutfak tezgâhına çıkan kedinizi engellemek için çift taraflı bant kullanabilirsiniz. Bunun nedeni, kedilerin derisine yapışan hiçbir şeyi sevmemesidir. Bu açıdan sevmedikleri bir şeyle karşılaştıklarında, ilgisini ona karşı kaybedebilirler. Minik dostunuzun mutfak tezgâhıyla ilgilenmemesi için tezgâhın belirli yerlerine çift taraflı bant yapıştırabilirsiniz. Kediniz, mutfak tezgahına bir sonraki atlayışında ayağına yapışacak bantlar nedeniyle rahatsız olacak ve tezgâhtan geri inecektir. Kedinizi potansiyel olarak tehlikeli yerlerden uzak tutmak için çift taraflı bandı kullanmak oldukça etkilidir. Ancak bu bölgelerde bandın en az iki hafta tutulmasında fayda vardır. Bu süre zarfında kediler bu alanlarda kendini rahat hissetmez ve atlayışlarına artık son verirler.

Buna ek olarak kedilerin mutfağa girmesini engellemek için alüminyum folyo da kullanabilirsiniz. Ancak bu yöntem çift taraflı bant kadar etkili değildir. Bazı kedilerin folyoya dokundukları ve onlarla oyun oynadıkları biliniyor.

Kedi Uzaklaştırıcı Sprey Kullanımı

Kedi kovucu sprey, kedilerin mutfak tezgâhına çıkmasını önlemek için nihai çözüm olabilir. Söz konusu bu spreyler koku içerdiğinden kedileri istenmeyen bölgelerden uzak tutabilirler. Bunun için kedi kovucu sprey satın alabilir ve kedinizin hiç tezgâhta olmadığından emin olana kadar tezgâhın üzerine belirli aralıklarla uygulayabilirsiniz. Bknz: Kedi davranışlarını değiştirmede etkili sakinleştirici spreyler

Kedilerin mutfak tezgâhına tırmanmasını önlemek için ev eşyaları da kullanılabilir. Örneğin beyaz sirke ile tezgâhı sildikten sonra üzerine nane yağı damlatın. Kediniz bu uygulamayı sevmeyecek ve tezgâhın üzerine atmaya derhal son verecektir. Aynı zamanda limon ve portakal kabuklarını da tezgâhın üzerine bırakabilirsiniz. Kediler turunçgillerden nefret eden canlılardır. Böylece kedinizi tezgâhtan uzak tutabilirsiniz.

Merak ettik… Daha önce hiç böyle bir durumla karşı karşıya kaldınız mı? Eğer öyleyse, kedinizi mutfak tezgâhına çıkmaktan nasıl caydırdınız? Aşağıdaki yorumlar kısmından tecrübelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.