Chausie Özellikleri ve Bakımı

Chausie Resimleri
Chausie kedisi belki de görüp görebileceğiniz en atik kedilerden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle de bu atik yapıları sayesinde çoğu zaman evin içerisinde bir anda yok olup tekrar geri geldiğini zaman zaman görebilirsiniz. Normal bir kedi vücuduna oranla atletik bir yapıya sahip olan Chausie kedileri eğer küçük bir eviniz varsa belki de sizin için en uygun evcil hayvanlardan bir tanesi olmayabilir. Çünkü kendisini geniş alanda özgür hissetmesi oldukça önemli olan bu kedilerin enerjileri neredeyse hiç tükenmeyecekmiş gibi de sonsuz görünebilir. Vücut yapıları oldukça dengelidir ve eşit oranda bir kas dağılımına sahiptirler.
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Chausie kedilerinin en genel özelliği çok çevik ve atletik olmalarıdır. Hatta bu özellikleri onları diğer kedilerden de kolayca ayrıştırır. Zarif ve dengeli bir vücuda sahip olan bu güzel ve özel kediler aynı zamanda oldukça zayıftırlar. İnsanlar için kullanılan fit deyimini Chausie kedileri için de kullanmak mümkündür. Günde belki de 1-2 saatini sadece koşarak geçirebilme özelliğine sahip olan Chausie cinsleri eğer küçük bir yaşam alanına sahipseniz tercih etmemeniz gereken evcil hayvanlar arasında yer almaktadır.

Çok rahat bir kedi olan Chausie kedileri bu rahatlıkları ile sahiplerini de fazlasıyla rahatlatmaktadırlar. Çok cana yakın bir yapıya sahiptirler. Bu cana yakınlıklarını en çok sahiplerine gösterecek olan Chausie kedileri onlarla inanılmaz bir duygusal bağ kurmaktadırlar. Bu duygusal bağın karşılığını da sahiplerinden koşulsuz olarak beklemektedirler. Çok sert bir duruşa sahip olmalarına rağmen inanılmaz derecede duygusal bir kedidirler.

Oyunculuk konusunda ise çoğu kediye göre 10 kat daha oyuncu bir yapıları olduğu söylenebilir. Çoğu kedi cinsine kıyasla oldukça atik ve çeviktir. Siz daha fark etmeden saniyeler içerisinde bir yerden bir yere gidebilmektedir. Tek başına hareket etmeyi sevdiği gibi sizin komutlarınızla da hareket edebilirler. Özellikle de sahibine olan bağlılığı burada göze çarpmaktadır.

Genel olarak diğer hayvanlarla da arası iyi olduğu gözlemlenmiştir. Yanına rahatlıkla bir evcil hayvan daha koyabileceğiniz bu güzel ve tatlı kedimizin arası çocuklarla ise pek iyi değildir. Eğer çok küçük yaşlarda çocuklarınız varsa Chausie cinsi kedi belki de eve almak isteyeceğiniz bir cins olmayabilir. Diğer hayvanlarla kolaylıkla anlaşabilen Chausie’nin bağ kurduğu tek insan muhtemelen siz olacaksınızdır.

Çok fazla bakıma ihtiyaç duymayan Chausie kedilerinin sesleri de pek çıkmamaktadır. Genel olarak ince bir tınıda size miyavlayacak olan kedinizin en belirgin özelliği ilgiye olan ihtiyacıdır. Hayvanlar genellikle çok ilgiden sıkılabilirken Chausie kedileri için bu asla problem değildir. Çünkü ilgiyi inanılmaz derecede severler. Ona göstermediğiniz her ilgi belki de hanesine sizin için atılmış bir eksidir.

Bağımsız olarak yaşamayı sevse de sizin için en önemli olacak olan şey onun yanında gerektiği kadar vakit geçirmektedir. Siz de fark edeceksiniz ki Chausie’yi sevmediğiniz her an sizin yanınıza gelerek kendisini zorla sevdirecektir. Diğer cinslere kıyasla oldukça zeki olan Chausie kedileri verdiğiniz komutları da anında uygulayacaktır.

Tarih

Chausie kedilerinin tarihi Eski antik Mısır dönemine kadar uzanabilmektedir. Çok eski ve usta bir avcı olan Chausie cinsi kedilerin hızlı ve çevik olması da geçmişteki avcılık yeteneklerinden gelmektedir. Aslında Chausie kedisinin ilk ismi Orman Kedisidir.

Chausie cinsi kedilere ilk rastlanıldığı zamanlar genel olarak Nil Nehri kenarında yaşam sürmektelerdi. Bu nedenle de diğer kediler gibi sudan korkmamaktadırlar. Ayrıca Vietnam ve çevresinde de sıkça kendisine rastlanılan bir türdür. Eski zamanlarda ihtişamından dolayı çok saygı gören Chausie cinsleri, sahipleri ile beraber mumyalanarak gömülmüştür. İlk keşfedilen Chausie cinslerinden bir tanesi de Mısır mezarlıklarında keşfedilmiştir.

Genel olarak günümüzde Amerika ve Güneydoğu Asya coğrafyasında yoğun bir popülasyona sahiptirler. Bu bölgelerde hem satışı sık yapılmakta hem de evcil hayvan tercihinde kendilerine sıklıkla rastlanılmaktadır. İlk çiftleştirilen melez türü 1990 senesinde ortaya çıkmıştır. O zamandan beri de türü geliştirmek için çok uğraşılmıştır. 1995 senesinde Uluslararası Kedi Örgütü tarafından tanınmış ve 2013 senesinde ise tamamen kabul edilerek popüler bir yerli kedi ırkı olmuştur.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Chausie kedileri belki de görüp görebileceğiniz en hızlı ve en atletik kediler arasında yer alıyor. Bu atletik özellikleri kendisini ilk olarak vücudunda göstermektedir. Atletik bir vücut sayesinde sizin ulaşamayacağınız her yere kolaylıkla ulaşabilir ve dahası, inanılmaz derecede hızlı hareket edebilirler. Vücutları diğer kedilere oranla daha geniş ve uzundur. Fazla tüylü olmadıkları için vücutları da ince gözükmektedir. Diğer kedilere oranla daha geniş olan vücutları onları aynı zamanda diğer kedilere göre de daha iri bir konuma getirmektedir. Ayrıca oldukça geniş ve derin bir göğüsleri bulunmaktadır.

Kafa

Chausie kedilerinin kafa yapısı da diğer kedilere oranla biraz daha üçgendir. Bu üçgen kafa yapısı sayesinde gözleri ve burnu da bir orantı içerisindedir. En önemlisi de kafa yapısındaki en belirgin kısım kulaklardır. Bıyıkları diğer kedilere nazaran daha uzun ve beyazdır. Gözler birbirine yakındır fakat arasında yine de bir açıklık bulunur. Burnu kafanın tam merkezindedir ve kahverengimsidir. Ayrıca burun da aynı kafa gibi üçgen biçimindedir.

Kulaklar

Chausie kedilerindeki en belirgin bölgelerden bir tanesi de kulaklardır. Kulakları aşırı derecede büyük olan bu kedilerin kulak yapıları üçgenimsi bir görünüme sahiptir. Dik bir üçgeni andıran kulakları alt kısımda oldukça geniş olmakla beraber yukarı doğru sivrilmektedir. Kulaklar dikkatle bakıldığı zaman aşırı derecede tüylü değildir. Orta kısmında hiç tüy bulunmamaktadır, tüylü kısım daha çok kulakların dış kısmıdır.

Gözler

Chausie cinsi kedilerin gözleri de çok büyük olmamakla beraber yine de orta büyüklüktedir denilebilir. Orta büyüklükteki gözler genel olarak yeşil renktedir. Tüy rengi ile oldukça uyumlu bir renge sahip olan bu gözler kafanın tam ortasında konumlanmıştır. Gözler arasındaki açıklık oldukça azdır. Bazı kedilerin gözlerinin şekli oval olabilirken genel olarak yuvarlaktır denilebilir.

Bacaklar ve Ayaklar

Chausie kedilerinin en belirgin özelliğinin çevik ve atik oldukları olduğunu belirtmiştik. Bunun bir sonucu olarak bacaklar ve ayaklar belki de vücudunun en gelişmiş yerlerinden bir tanesidir. Bu gelişmişlik de onlara iyi bir kas ve iskelet sistemi olarak geri dönmüştür. Bacaklar incedir ve oldukça kaslıdır. Bu incelik daha ilk bakışta anlaşılabilmektedir. Ayaklar ise genel olarak küçüktür ve yuvarlaktır. Pençeleri zararsızdır. Fakat adımlarını oldukça sağlam basmaktadırlar.

Kuyruk

Chausie kedilerinin kuyrukları da vücudun en çok tüye sahip olan yerlerinden bir tanesidir. Bu sayede kuyruk olduğundan daha kalın ve daha geniş gözükebilmektedir. Kuyruk oldukça uzundur ve tabanda yeterince geniş, yukarı doğru ise hafif sivrilmektedir.

Tüy

Chausie kedilerinin tüyleri oldukça kısadır. Cornish Rex cinsine benzer bir vücut ve tüy yapısına sahip olan Chausie cinslerinin tüy rengi genellikle kediden kediye göre değişiklik gösterse de çoğunlukla kahverengidir. Tüyleri çok sık değildir. Tüylerin en yoğun olduğu kısımlar göğüs bölgesi ve kuyruktur. Devamlı bakıma ihtiyaç duymayan tüyler, çok sık ve uzun olmadığı için dökülme de yapmazlar. Mevsim geçiş dönemlerinde ise dökülme minimum seviyededir.

Renk

Chausie kedilerinin renkleri genel olarak kahverengi ve tonlarıdır. En sık rastlanan renk ise koyu kahverengi olmaktadır. Koyu kahverengi olan tüylerin yer yer yerini farklı tonlarda desenlere bıraktığı da görülebilmektedir.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Chausie kedilerinin eğitilmesi aslında bakımı kadar kolaydır. Fakat genel olarak fazla hareketli yapısı sayesinde bazen komutları uygulaması ve yerinde durması zor olabilmektedir. Bunu yine sağlamak sizin elinizde de olsa ona arkadaş canlısı gibi bir tavırla yaklaşmanız gerekir. Chausie cinsleri çok arkadaş canlısıdır ve sizinle çok fazla iletişim kurmaya çalışırlar. Ayrıca ilgiye oldukça muhtaç bir yönleri de bulunmaktadır. Bu ilgiyi göstermekten çekinmedikleri gibi sizin de onlara gösterdiğiniz ilgi konusunda bonkör davranmanızı isterler. Eğer onu eğitmek istiyorsanız işe öncelikle buradan başlamanız gerekir.

Chausie kedileri enerjik yaşamları sebebiyle ortalama olarak 12-18 sene yaşamaktadırlar. Bu da bir kedi için oldukça iyi bir süre olmakla beraber bazı Chausie kedilerinin 18 seneyi aşan yaşamlarının olduğu da görülmüştür. Yaşamlarını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmelerinde etkili olan; sahiplerinin göstereceği ilgi ve şefkattir. Eğer Chausie kedinize iyi bir sahip olur ve onu sağlıklı tutmayı başarabilirseniz 18 seneyi aşan bir yaşam süresinin olması oldukça doğaldır. Fakat eğer onu sağlık problemleri ile tek bırakır ve çok fazla ilgilenmezseniz 12 sene veya belki de daha az yaşamasına sebep olabilirsiniz. Bu yüzden ortalama yaşam süresini belirleyen beslenme ve sağlık kontrolleri dışındaki en önemli etmen sizin ona nasıl davrandığınızdır.

Chausie kedilerinin genel olarak çok fazla bir genetik rahatsızlığı bulunmamasına rağmen en çok iskelet ve kas sistemi hastalıklarından mustarip oldukları bilinmektedir. Bu hastalıklar genetik olup genellikle de ilerleyen yaşlarda kendisini gösterebilmektedir. Böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları da yine bir kedinin ileride karşılaşabileceği birtakım hastalıklar arasında yer almaktadır. Normal şartlar altında oldukça sağlıklı bir hayatı vardır. Enerjik ve atik oluşu onu bazı hastalıklara karşı korumaktadır.

Bütün kediler gibi Chausie kedileri de kızgınlık dönemine girer. Fakat sahibi olarak isterseniz kısırlaştırabileceğiniz gibi çiftleştirmeniz de mümkündür. Kızgınlık süresi kediden kediye göre oldukça değişen bir süredir. Bazı kedilerde maksimum 3 hafta sürerken bazı kedilerin de 2-3 ay kızgınlıktan çıkmadığı bilinmektedir. Chausie kedileri 2-3 haftalık kızgınlık döneminde çiftleşebilmektedir.

Chausie kedileri doğurganlık konusunda herhangi bir problem yaşayan kedilerden birisi değildir. Çiftleştiği takdirde genellikle 3-4 yavru kedi doğuran Chausie, yine de diğer kedilere nazaran çok daha az yavru doğuruyor denilebilir.

Chausie kedileri doğumundan itibaren 2-3 sene içerisinde tam olgunluğuna ulaşmaktadır. Çok geniş vücutlu ve uzun gövdeli bir kedi olduğu için 1 aylık hali ile 3 yaşındaki hali arasında inanılmaz bir kas farkı olacaktır. Genel olarak 50-60 cm uzunluğa sahip olan bu kediler tam olgunluğa eriştiğinde 4-5 kilo olabilirler. Hatta daha sık beslenen ve daha geniş bir iskelete sahip olan Chauise kedi cinslerinin bazılarının 7-8 kiloya ulaştığı bile görülmüştür.

Chausie kedileri mama ile beslenebilmektedir. Fakat fazla aktif bir yaşama sahip olan bu kedilerin alacakları enerjiye çok dikkat etmek gerekebilir. Aldığı mamanın oldukça zengin içerikli olmasına dikkat etmeniz ve onun kaybettiği enerjiyi dengeleyecek içerikte olduğuna dikkat etmek gerekir. Bu konuda Pro Plan ve Royal Canin gibi kaliteli markaların mamalarına yönelmeniz daha iyi olacaktır. Ayrıca hazır olarak da protein verebileceğiniz Chausie kedileri için en güzel besin elbette ki ettir.

Chausie kedileri mama dışında genellikle et ile beslenirler. Fakat verdiğiniz etin de oldukça dikkatli bir şekilde ve bilinçli oranlarda verilmesi gerekir. Bu konuda da kırmızı et, beyaz et öne çıkmaktadır. Eti pişirerek vermek daha risksiz olurken balık gibi beyaz et ürünlerini ise çiğ tüketebilmektedir. En önemli konu ise işlenmiş et konusudur. Hayvanlar işlenmiş eti her ne kadar fazlaca tüketseler de sağlıklı bir yaşam sürmeleri için pek de tüketmemeleri daha doğru olacaktır. Salam, sosis gibi işlenmiş etlerden uzak tutarak ve diğer her türlü sağlıklı eti yemesini sağlayarak mama harici bir besin de verebilirsiniz.

Chauise cinsi kedilerin bakımı zor değildir. Çünkü genel olarak fazlasıyla uyumlu bir kedidir. Özellikle de sahibine olan düşkünlüğü düşünüldüğü zaman bu çok olağan bir sonuçtur. Çok fazla tüylü olmadığı ve tüylü olan bölgelerde de çok ince ve sık olmayan tüyler yer aldığı için tüy dökme problemi de yaşanmaz. Haftada 1 kez tüylerini taramak, haftada 3-4 kez dişlerini fırçalamak ve onunla ilgilenmek bakımı için yapabileceğiniz en güzel eylemlerdir. Özellikle de ilgi ve sevgi gösterme konusunda çok hassas olmanız gerekir çünkü sizden bu ilgiyi fazlasıyla göstermenizi bekleyecektir.

Chausie kedisi çok fazla tüy dökmez. Vücudundaki çoğu tüy incedir ve çok sık değildir. Bu yüzden fazla tarama ihtiyacı da duymazsınız. Fakat yine de minimal tüy dökülmeleri olabileceği gibi genel olarak sizi tüy konusunda çok yormayacak bir kedidir.

Chausie kedisi oldukça özel bir türdür. Bu özel türün de fiyatı genel olarak yüksek olabilmektedir. Bazı petshoplar ve internette hayvan satan siteler TL olarak değil, Euro olarak satabilmektedir. Chausie cinsi bir kedi için ayırmanız gereken bütçe 400 ila 1.000 Euro aralığında olacaktır.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.