Himalayan Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Himalayan Resimleri
Himalayan kedisi, İran kedisinin alt türleri arasında yer almaktadır. İran kedisi ile Siyam kedisinin çiftleşmesi sonucunda ortaya çıkan bir kedi türüdür. Her iki cinse benzerliği açısından devamlı onlarla karıştırılsa da Himalayan kedilerinin kendilerine özgü farklı özellikleri bulunur. Düz bir surata sahip olan Himalayan kedileri koyu mavi gözleri ve uzun tüyleri ile İran ve Siyam kedilerinden ayrılmaktadır. Her ne kadar koyu mavi gözleri ve tüy renkleri ile Pers kedilerini andırsalar da dost canlısı ve oyuncu mizaçları ile onlardan belirgin bir şekilde ayrışırlar. Uzun kabarık tüyleri ile oldukça sevimli ve asil görünümleriyle Himalayan kedileri güçlü kemik ve kas yapısına sahiptirler. Bu da onları oldukça güçlü bir kedi türü yapar. Gövdesi beyaz, yüzü ve patileri kahverengi ve tonlarında olan Himalayan kedileri sevgi dolu bir kedi olup, insanlarla vakit geçirmekten oldukça hoşlanırlar.
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Himalayan kedileri dost canlısı olmaları açısından çok iyi birer ev arkadaşıdırlar. Çoğunlukla sakin bir mizaca sahip olan bu kediler aynı zamanda oldukça zekidirler. Nazik, iyi huylu bir kedi olan Himalayan kedileri çok olmasa da bazı zamanlar huysuz olabilmektedirler. Eğlenceli ve oyuncu bir yapıya sahip olan Himalayan kedileri bu özellikleri ile az da olsa atası Siyam kendilerini andırmaktadır. İran kedilerinden ise daha aktif ve daha oyuncu bir yapıya sahiptirler.

Himalayan kedileri sessiz ve sakin bir yapıya sahiptirler. Bu nedenle kucağa gelmeyi ve sevilmeyi de oldukça çok severler. Tam bir ilgi meraklısı olan bu kediler çocuklar ile pek anlaşamamaktadır. Kendilerine verilen ilgiyi bir diğer kişi ya da bir diğer hayvan ile paylaşmayı sevmeyen bu kediler çocuklara karşı da ön yargılı yaklaşmaktadırlar. Fakat sosyal yapıları ve oyuncu kişilikleri sayesinde üzerinden ilginin gitmediğini hissettiği an çocuklar da oldukça iyi bir arkadaşlık bağı kurmaktadırlar.

Sakin yapılarının vermiş olduğu sürekli uyku hali Himalayan kedilerinin hayatlarının tamamına hâkimdir. Ev içerisinde belirledikleri köşelerde saatlerce uyuyabilen bu kediler yoklukları ile zaman zaman sahiplerini endişelendirirler. Özellikle uyudukları zaman oldukça umursamaz olan Himalayan kedileri, umursamaz tavırlarını hiç tanımadıkları kişilere karşı ya da yeteri kadar ilgiye doydukları zaman gösterebilmektedirler. Fakat oyun oldu mu tüm bu umursamazlıklarını bir köşeye bırakıp oyun oynamaya koşarak gelmektedirler.

Himalayan kedileri ev içerisinde ev halkının peşine takılıp bir yerlere gitmeyi çok sevmektedirler. Sahiplerine karşı fazlasıyla duygusal bir bağ ile bağlanırlar. Bu da onları aslında duygusal ve biraz da kıskanç bir kedi yapmaktadır. Himalayan kedileri mırıldanmaktan oldukça büyük bir keyif alırlar. Stres atmak ve günün yorgunluğunu kucağınızda mırıldayan bir Himalayan kedisi ile kolay bir şekilde giderebilmeniz mümkündür.

Gürültüden pek hoşlanmayan Himalayan kedileri, yüksek sesli müzik dinlenilen, sesli konuşulan ortamlardan pek hoşlanmazlar. Çocuk sesinden de rahatsız olan Himalayan kedileri kendilerini rahat hissettikleri evin bir köşesine izole ederler. Ancak sessiz ve sakin çocuklar ile oynamayı çok severler ve iyi de anlaşabilirler.

Oyun oynarken daha çok tüylü ve renkli oyuncaklara yönelirler. Parlak cisimler oldukça dikkatlerini çekmekte ve onların peşinden gitmeyi oldukça sevmektedirler. Gün boyunca sıklıkla oyun oynamasalar da içlerinde her zaman oyun oynama isteği bulunmaktadır. Bu durum nadir olarak onlar da görünse de yeni bir oyuncak alındığını fark ettiklerinde biraz şımarabilmektedirler.

Sakin yapıdaki bu kediler fazla hareketli bir yapıya sahip olmadıkları için evde bulunan eşyalara zarar verme eğiliminde olmazlar. Yeni insanlarla tanışmayı seven kediler başka hayvanlara karşı aynı özelliği sergilememektedir. Ancak yavruyken beraber vakit geçirdiği hayvanlara karşı sempati besler ve onlarla iyi anlaşırlar.

Dikkat isteyen bir bakıma ve oldukça ilgiye ihtiyacı olan bu kedilere pek fazla ilgi gösteremeyecek olan kişilerin bakması pek önerilmemektedir.

Tarih

Hilamayan kedisi Siyam kedisi ve İran kedisi ile çiftleştirilmesi sonucu ortaya çıkan bir kedi türüdür. İlk çiftleştirme 1924 yılında İsveçli genetikçi tarafından yapılmıştır. İki farklı cins kedinin genetiklerinin birleştirilmesi ile ortaya çıkan Himalayan kedi türü ilk olarak farklı bir kedi türü yaratmak amaçlı yapılmamıştır. Belirli kedi özelliklerinin kalıtsal olup olmadığını görmek için İran ve Siyam kedisi çiftleştirilmiştir. Bu çiftleşme sonucunda uzun tüylü, koyu mavi gözlü Himalayan kedi türü ortaya çıkmıştır. Çekinik genlerin birleşimi ve seçilimi ile oluşan Himalayan kedi türü Siyam ve İran kedileri benzerlik göstermektedir.

Asya kedisi olan Himalayan kedileri yapay seçilim ile türeyen bir cins olsa da kendileri için yapılan araştırmalar halen daha devam etmektedir. İran kedilerinin baskınlığını korumak ve ırkı güçlendirmek adına Himalayanlar aşılanarak çalışmalara belli bir süre daha devam edilmiştir. Görünümleri açısından İran ve Siyam kedilerini andıran Himalayan kedileri Fars tarzı kediler arasında yer almaktadır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Himalayan kedileri vücut yapıları olarak orta ve büyük boyda olan kedi türleri arasında yer almaktadır. Tıknaz vücut yapıları ve kısa bacakları ile oldukça sevimli bir görünüme sahiptirler. Omuzları hafif sayılabilecek düzeyde kambur bir izlenim verir. Bu da onları kuyruklarını kıvırmadan düz bir şekilde durmalarına yardımcı olmaktadır. Dolgun bir vücut yapısına sahip olan Himalayan kedileri kalın ve güçlü kemiklere sahiptirler.

Kafa

Himalayan kedileri kafa yapısı olarak yuvarlak bir surat tipine sahiptir. Yuvarlak ve içe basık olan suratları, dolgun yanakları ile oldukça sevimli bir görünüme sahiptirler. Orta veya büyük bir vücuda uygun olan kafa yapıları mükemmel dış görünüşlerini tamamlamaktadır. Yanakları dolgun ve belirgin olan kedilerin tatlı bir görünümleri bulunmaktadır. Çeneleri güçlüdür. Minik kalkık burunları, düz bir alın ve düz bir çenesi bulunmaktadır. Boyun yapıları ise kısa, kaslı ve kalındır.

Kulaklar

Himalayan kedileri küçük kulaklara sahiptir. Yuvarlak uçlu küçük kulakları fazla açık bir yapıda olmayıp normal taban yapısına sahiptirler. Kafa yapısına uygun olacak şekilde geniş bir şekilde hizalanmış olarak birbirinden ayrılırlar. Vücut ve dış görünümleri ile uyumlu kulak yapısına sahip Himalayan kedileri minik ve oynak kulakları ile oldukça tatlı ve uysal görünümlüdürler.

Gözler

Himalayan kedilerinin gözleri yuvarlak yapıya sahiptir. Büyük ve yuvarlak gözleri onlara tatlı bir yüz ifadesi kazandırmaktadır. Dolu, canlı bir yapıya sahip olan gözleri düz ve birbirlerinden uzak yapıdadırlar. Genellikle koyu mavi göz rengine sahip olan Himalayan kedileri kimi zaman açık mavi ya da orta derece mavi renkte de görülebilmektedir.

Bacaklar ve Ayaklar

Büyük, güçlü ve kaslı kemiklere sahip olan Himalayan kedileri, bu özellikleri bakımından iri yapılı bir kedi olarak görünmektedir. İyi gelişmiş sıkı bir kas yapısına sahip olan kediler ön taraftan bakıldığında ön bacakları kısa ve düz olarak görünmektedir. Boğa köpeği görünümünde olmaları Himalayan kedilerinin sağlıklı bir kemik yapısında olduğunu göstermektedir. Arkadan bakıldığında ise aynı öndeki gibi düz bacaklara sahiptirler. Patileri yuvarlak ve büyük yapıdadır.

Kuyruk

Himalayan kedilerinin kuyrukları diğer kedi türlerine oranla daha kısa yapıdadırlar. Kısa ve düz yapısı vücutları ile orantılı olup dengesini doğru bir şekilde sağlamasına yardımcı olmaktadır. Gövdesinde olduğu gibi kuyruklarında da oldukça fazla tüylenme görülür.

Tüy

Himalayan kedileri ilk etapta tüyleri ile dikkatleri üzerine çekmektedir. Uzun düz tüylere sahip olan bu kediler gövdenin her yerini eşit derecede kapatmaktadır. Düz ve uzun olmalarının yanında kabarık bir tüy yapısına da sahip olan Himalayan kedileri tüyleri nedeniyle olduğundan daha iri bir kedi gibi gözükmektedir.

Renk

Uzun ve kabarık tüyleri renk bakımından iki farklı rengi barındırmaktadır. Genel olarak gövde ortasında bulunan tüyler beyaz ve tonları olurken kafa ve patilerindeki tüyler farklı renklerdedir. Genellikle kahverengi ve kahverengi tonlarında renk yapısına sahiptirler. Tüy renkleri düzgün bir renk geçişinde olup keskin bir kontrast sağlamaktadır. Kulak, yüz, bacakları ve kuyrukları gövde renginden farklı olup, renk farklılığı onlara oldukça tatlı bir görünüm kazandırmaktadır.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Bilindiği üzere kediler eğitilmeyi pek fazla sevmemektedirler. Bu nedenle Himalayan kedilerini eğitmek de fazla kolay değildir. Fakat oldukça zeki ve akıllı olan Himalayan kediler henüz yavruyken kolay bir şekilde verilen komutları öğrenirler. Sahiplerinin verdiği komutları algılaması oldukça kolay olan Himalayan kedileri evin içerisinde söz dinleyen sakin yapıda birer kedilerdir. Himalayan kedilerini eğitirken sahiplerinin oyunlardan yararlanması işlerini daha da kolaylaştıracaktır. Böylece öğretilmek istenen metotlar kolay bir şekilde kediye aktarılacaktır.

Himalayan kedileri doğru ve sağlıklı bakıldığı takdirde 13 ila 15 yıl arasında yaşayabilmektedir. Ne kadar uzun yaşayacağı nasıl bakıldığı ile doğrudan bağlantılıdır. İstenilen süre kadar yaşayabilmesi için bakımının düzenli bir şekilde yapılması, aşılarının eksiksiz ve düzenli bir şekilde yaptırılması ve yaşadığı ortamın oldukça temiz tutulmasına dikkat edilmelidir. Tüm bunların yanında kedinin ruhsal sağlığına da dikkat edilmesi gerekmektedir. Huzurlu ve mutlu bir evde yaşayan kediler stresten de bir o kadar uzak durmakta ve hayat standartlarını olumlu bir şekilde etkilemektedir.

Himalayan kedisi bağışıklık sistemi düşük bir kedidir. Bu nedenle de her kedide görülebilen yaygın kedi hastalıklarına yakalanma oranları yüksektir. Genetik hastalılara da yatkınlığı olan Himalayan kedisi, hayatı boyunca birçok hastalık geçirebilir. Himalayan kedisinde görülen bazı hastalıklar şu şekildedir:

  • Genetik özellikten kaynaklı diş yapısında bozukluk görülebilir,
  • Baş çevresinde görülen ve iyi huylu olan bazal hücreli tümörler,
  • Sebasöz bez tümörü olarak adlandırılan iyi huylu deri tümörleri,
  • Kalp kasının kalınlaşmasına ve kalp ritminin bozulmasına neden olan hipertrofik kalp hastalıkları,
  • Görme kaybına neden olabilen retina progresif atrofisi,
  • Diyaframda görülen bir anomali olan perikardiyal diyafragmatik herni,
  • Böbrek fonksiyonlarını engelleyen polikistik böbrek hastalıkları,
  • Boşaltım sisteminde oluşan taşlardan kaynaklanan ürolitiyazis,
  • Deri tümörleri,
  • Saçkıran,
  • Göz kapağı bozuklukları.

Himalayan kedisi Siyam ve İran kedisinin çiftleşmesi sonucu ortaya çıkan bir tür olması açısından özünde melez bir kedidir. Bu nedenle az sayıda bulunmaktadır. Dolayısıyla sahiplenecek olan kişilerin özenle bakması ve oldukça dikkatli olmaları gerekmektedir. Sağlıklı dişi bir Himalayan kedisi 1 yaşında çiftleştirilip 3 ila 5 yavru verebilmektedir. Türün devamlılığını sağlamak adına aynı cins ile çiftleştirilmesine dikkat edilmelidir.

Yaklaşık 1 yaşında yetişkinlik dönemine giren Himalayan kedisi artık çiftleşmek için hazırdır. Sağlıklı ve yetişkin bir dişi Himalayan, ortalama 63 gün süren bir hamilelik sürecinin ardından yavrularını dünyaya getirir. Himalayan kedisinin bir doğumda dünyaya getirdiği yavru sayısı 3 veya 4’tür. Bu sayı dişi kedinin yaşına, sağlık durumuna ve kaçıncı doğumu olduğuna göre değişiklik gösterir.

Ortadan büyüğe vücut boyutlarına sahip olan Himalayan kedisi yoğun tüyleri dolayısıyla olduğundan daha büyük görünebilir. Kalın ve güçlü vücudunu kaplayan uzun ve pofuduk tüyleri bu kedilerin en büyük özelliğidir. Boyutları dişi ve erkek kedilerde farklı olmakla birlikte 30 – 35 kg arasındadır. Dişi kediler ortalama 3 – 4 kg ağırlığındayken erkek Himalayan kedisinin ağırlığı 4 – 6 kg arasında değişir.

Himalayan kedileri kalıtsal olarak birden fazla hastalık barındırması açısından yediği yiyeceklere dikkat edilmelidir. Yaşına uygun olan kaliteli yüksek besin değerlerine sahip olan kedi mamaları ile beslenmeleri tavsiye edilmektedir. Beslenmesinin yanında gün içerisinde yeteri miktarda su içmesi gerekmektedir. Bu nedenle kedinin yeterli miktarda su içip içmediğine dikkat etmek gerekir.

Himalayan kedisi hareket etmeyi çok sevmeyen bir kedi cinsidir. Bu nedenle de obeziteye yakalanma oranları oldukça yüksektir. Obezite sorununu ortadan kaldırmak için rutin egzersizlerin yanı sıra beslenmesine de dikkat edilmeli; mamaları az ve sık aralıklarla verilmelidir. Mamaları en az ¼ oranında protein içermeli, karbonhidrat oranı mümkün olduğu kadar düşük tutulmalıdır. Tüylerinin parlaklığını ve sağlığını koruması için kaliteli mamalarla beslenmeye özen göstermeli, kuru mama, yaş mama ve su dışında bir şey verilmemelidir.

Himalayan kedisinin bakımı oldukça zor ve uğraştırıcıdır. Kalıtsal olarak birden fazla hastalığa sahip olan Himalayan kedileri oldukça temiz bir ev ortamında yaşamalıdır. Tüm bunların yanında tüylerinin uzun olması nedeniyle her gün olmasa da düzenli aralıklar ile tüylerinin taranması gerekmektedir. Haftalık olarak herhangi bir enfeksiyon kapıp kapmadığı kontrol edilmeli ve gerektiğinde temizlenmelidir. Diş eti iltihaplarının önüne geçmek için dişlerinin haftada en az iki defa fırçalanması gerekir.

Benzersiz uzun tüyleriyle ön plana çıkan Himalayan kedisi, çok tüy döken kedilerden biridir. Özellikle de tüy dökme mevsiminde tüy dökme oranı hem sizi hem de onu rahatsız edebilir. Aynı zamanda tüyleri her gün taranmadığında karışır, parlaklığını ve yumuşak dokusunu kaybeder. Tüyleri için uygun olan tarak ve fırçayla tüylerini her gün düzenli olarak tarayarak tüy dökme eğilimlerinin azalmasını ve derilerinin sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz. Himalayan kedisi diğer kediler gibi kendini temizlese de uzun tüylerinin gerektiği gibi temiz kalması için 15 günde bir yıkamakta fayda var.

Zeki ve akıllı olan Himalayan kedileri hassas bir yapıya sahiptirler. Bu nedenle oldukça dikkatli bakılması gereken sevimli kedi türlerinden biridir. Himalayan kedi yavrusu fiyatları 750 ila 1500 TL arasında değişmektedir. Bu fiyat değişimi kedi üreticisinin yapmış olduğu masraf, kedinin kalitesi, sağlıklı olup olmaması ve bakım durumuna göre belirlenmektedir. Söz konusu fiyatlar Himalayan kedilerinin piyasadaki ortalama fiyatları olup, daha az ya da daha yüksek miktarlarda da karşımıza çıkabilmektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.