Selkirk Rex Özellikleri ve Bakımı

Selkirk Rex Resimleri
Kıvırcık tüyleriyle ün yapmış bir kedi cinsi olan Selkirk Rex, tüy yumağını andıran görüntüsüyle hayranlık uyandırıyor. Kıvırcık olduğu kadar yumuşacık olan tüyleri insanlarda adeta bağımlılık yapar. İnsanlara olan bağlılığı ve sevecenliğiyle tüm dünyada oldukça popüler bir kedi türü olan Selkirk Rex, yüksek zekâlarıyla da ev koşullarına kısa sürede adapte olarak harika bir ev arkadaşı olurlar.
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Son derece sevecen ve dost canlısı bir kişiliğe sahip olan Selkirk Rex, her koşula kolayca adapte olabilir. Sosyal ve nazik bir kedi olan Selkirk Rex, ev halkıyla, çocuklarla, eve gelen misafirlerle hatta diğer evcil hayvanlarla da çok iyi anlaşır. Bu nedenle de çocuklu ailelerin sahiplenmek için bu cinsi tercih etmeleri son derece mantıklıdır. Tamamen insan odaklı bir kedi olan Selkirk Rex, hayatları boyunca insanlara sadık ve sevgi dolu kalır.

Aşırı sevgi dolu olması bazen bunaltıcı olabilir. Çünkü yanınızdan hiç ayrılmak istemez, sürekli yanınızda oturmak ister ve hatta gece bile sizinle birlikte uyumak isteyebilir. Ancak bu durum aşırı ilgi istemesinden değil, sosyal olmasından ve insanlarla iletişime geçmekten hoşlanmasından ileri gelir. Oyuncu kişiliğiyle oldukça eğlenceli bir ırk olan Selkirk Rex kendi kendine oyunlar oynayarak sizleri eğlendirebilir. Özellikle de çocuklarla keyifli vakit geçirir.

Sakin bir kedi olarak nitelendirilse de bu sakinliği eğlenceli yapılarının ve oyuncu kişiliklerinin önüne geçemez. Zekâsıyla dikkat çeker ve bu sayede içinde bulunduğu olayları hemen kavrar ve şartlara kolayca adapte olur. Aile bireylerine sadakatleri, onlarla iyi anlaşabilmeleri, farklı evcil hayvanlara olan sıcak yaklaşımı ve eve gelen yabancılara hemen ısınmaları onların çok sevilmesi için en önemli nedenlerden biridir.

Bu denli sevecen olan Selkirk Rex kedisinin taviz vermediği bazı karakter özellikleri de vardır. Rahatlarına oldukça düşkündürler ve rahatlarından ve düzenlerinden asla taviz vermezler. Her gün aynı saatte yemek yemekten ve oyun oynamaktan hoşlanırlar. Rutinlerinin saptırılmasından hoşlanmayan Selkirk Rex, kendileri için özel vakit isterler. Her ne kadar insanlarla vakit geçirmekten hoşlansalar da dinlenmek için vakit tanınmasını da isterler. Son derece titiz olan Selkirk Rex, mama ve tuvalet kaplarının, oyuncaklarının pis olmasına tahammül edemezler.

Çevresine karşı son derece nazik ve uysal olan Selkirk Rex, asla saldırgan tavırlar göstermez. Bu nedenle de çocuklarla bir arada olmasında hiçbir sakınca yoktur. Sakin oluşu, getir-götür ve bulma gibi oyunlar seviyor olması çocuklarla iyi anlaşmasını sağlar. Oyun oynayıp yorulduktan sonra bir köşeye geçip dinlenmek ister ve dinlenirken rahatsız edilmekten hiç hoşlanmaz. Her ne kadar zaman zaman yalnız kalmaktan hoşlansa da tüm gün evde tek başına kalmak ona hiç iyi gelmeyecektir. Eğer yoğun çalıştığınız bir işiniz varsa ve siz çalışırken onunla ilgilenecek birileri yoksa bu kediyi tercih etmemelisiniz. Ancak evcil hayvanlarla arası iyi olduğu için yanına bir arkadaş alabilirsiniz. Bu arkadaş başka ırktan bir kedi ya da bir köpek olabilir. Özellikle de yavruluk döneminden itibaren birlikte yaşadığı bir evcil hayvanınız varsa çok iyi dost olabilirler.

Kıvırcık tüyleriyle oldukça sevimli görülen bu iri cüsseli kedi, görünüşü kadar kişilik özellikleriyle de insanların dikkatini çeker. Yeni bir kedi türü olarak kayıtlara geçen Selkirk Rex, hem fiziksel hem de kişilik özellikleriyle ortaya çıktığı günden bu yana insanlar için harika bir dost olmuştur.

Tarih

Diğer kedi türlerine kıyasla yeni bir ırk olarak kabul edilen Selkirk Rex, ilk olarak 1987 yılında ABD’nin Montana eyaletinde doğmuştur. Bu nedenle de anavatanı Amerika olarak kabul edilir. Normal tüylü bir kediden doğan yavrulardan birinin kıvırcık tüylere sahip olduğu görülmüştür. Montana’daki bir kedi yetiştiricisi olan Jeri Newman, bu kedini ırkının yetiştirilmesinde büyük katkı sağlamıştır. Uzun yıllardan beri sıra dışı kedileri sahiplenmek ve yetiştirmek için çalışmalar yapan Newman, kedi genetiğiyle oynamaktan ve yeni türler keşfetmekten her zaman hoşlanmıştır.

Yukarıda bahsettiğimiz 1987 yılında doğan kıvırcık kedi, annesi ve kardeşleriyle birlikte Wyoming eyaletindeki bir hayvan barınağına bırakıldı. İçi doldurulmuş bir peluş oyuncağa benzeyen bu kedi, bazı meraklıların dikkatini çekmiştir. Newman’ın sıra dışı kedi cinsleriyle ilgilendiğini bilen bir arkadaşı bu kıvırcık kedileri görerek Newman’a haber verdi. Çünkü bu türle sadece onun ilgileneceğini biliyordu. Durum düşündüğü gibi de oldu! Krem ve beyaz kıvırcık tüyleri, yeşil-mavi gözleriyle büyüleyen kedi yavruları Newman’ın da oldukça ilgisini çekti.

Tahminen 10 aylık olan kedinin kıvırcık bıyıkları, tüylü kulakları, yeni perma yaptırmış gibi duran tüyleri nedeniyle kendine hayran bırakıyordu. Her zaman dikkat çekmek ve ilgi görmek isteyen bu kediye Newman, Miss DePesto adını verdi. DePesto 14 aylık olup erişkinliğe ulaştığında İran Kedisi yetiştiricine götürüldü ve bir İran Kedisi ile çiftleştirildi. Bu çiftleşmeden 6 yavru dünyaya geldi. Bu yavruların 3 tanesi kıvırcık tüylere sahipken 3 tanesinin tüyleri düzdü. Genetik kalıtım üzerine çalışmalar yapan Newman bu durumun kıvırcık tüy geninin baskın olduğu anlamına geldiğini biliyordu. Yani yavru kedilerin kıvırcık olabilmesi için sadece bir ebeveynin kıvırcık tüy genine sahip olması gerekiyordu. Ancak diğer yavruların düz ve uzun tüylü olması, çiftleştirilen anne kedide uzun sağ geninin de çekinik olarak bulunduğu anlamına da geliyordu.

Yeni dünyaya gelen bu kıvırcık yavrulara Newman Selkirk Rex adını verdi. Newman bu ismi bulundukları yere yakın bir konumda olan Selkirk dağlarından aldığını söyledi ancak bir süre sonra kediye üvey babasının adını verdiğini itiraf etti. Selkirk Rex bir insanın adını taşıyan tek kedi cinsi olarak tarihe geçti. Böylece hayatımıza yeni bir kedi cinsi girmiş oldu.

İlk olarak 1987 yılında dünyaya gelen bu kedi cinsi, 1990 yılında TİKA yönetim kuruluna sunuldu ve yeni bir ırk ve renk sınıfı olarak kabul edildi. 1992 yılında CFA tarafından kabul edilen Selkirk Rex, 1 Mayıs 1998 yılında CFA geçici statüsüne yükseldi. Tüm kedi kuruluşları tarafından tanınıp kabul edilmesi ise 2000’li yılları buldu. Hayatımıza yakın bir tarihte giren bu ABD’li kedi kısa sürede tüm dünyada tanınmış ve sevilen kedi ırkları arasında yerini almıştır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Amerika’nın en ünlü kedisi olan Selkirk Rex, iri cüsseli kediler sınıfında yer alır. Kendine has kıvırcık tüyleriyle “koyun kedi” olarak adlandırılan Selkirk Rex tıpkı pofuduk bir oyuncağa benzer. 10 aylık oluncaya kadar yoğun kıvırcık olan tüyleri sonrasında düzleşir. Büyüdükçe ise kalıcı olarak tekrar kıvırcıklaşır. Kas ve kemik sistemi oldukça gelişmiş olan Selkirk Rex iri cüssesine rağmen atletik bir vücuda sahiptir. Vücudu dikdörtgeni andırır. Sırtı düzdür ancak arkaya doğru hafif bir çıkıntı vardır. Erkek kediler dişi kedilerden hem daha ağır hem de daha büyüktür.

Kafa

İri cüsseli Selkirk Rex kedisinin kafası yuvarlak ve geniş, yanakları dolgundur. Kafaları vücuduyla orantılı şekilde büyük, ağzı ise yüzüne oranla oldukça küçüktür. Sağlam ve iyi gelişmiş çenesi, başın geri kalanıyla orantılıdır. İri gözleri badem veya oval şekildedir. Göz renkleri ise oldukça çeşitli olabilir. Çene ucu, burun ucu ve üst dudak profilden bakıldığında aynı hizada gibi görünür. Kafasının arkası, alnı ve kulaklarının ortası pürüzsüz bir yuvarlak şeklindedir. Kıvırcık tüyleri ile zaten sevimli olan görünümüne kusursuz kafa yapısı daha da sevimlilik katar.

Kulaklar

Orta büyüklükteki kulaklar, birbirinden yeteri derecede ayrıktır. Tabandan geniş başlayarak uca doğru sivrilen kulaklar oldukça dik bir görünüme sahiptir. Bu görünüm ona son derece dikkatliymiş gibi bir görünüm kazandırır. Uzun tüylere sahip olan Selkirk Rex kedisinin kulaklarında da kıvırcık tüyler vardır. Hatta bazıları öylesine yoğun tüylere sahiptir ki tüylerin arasında kulakları küçücük kalır.

Gözler

Selkirk Rex kedisinin gözleri tıpkı vücudu gibi kocamandır. Büyük ve yuvarlak gözleri birbirinden yeterli uzaklıkta ayrılmıştır. Gözleri genellikle yuvarlak olsa da bazıları badem gözlere sahip olabilir. Dış köşe iç köşeden biraz daha yukarıda olacak şekilde yerleştirilmiş gözleri yüzüne karakteristik bir ifade kazandırır. Göz renkleri ise yeşil, mavi, altın rengi, bakır veya sarı tonlarında olabilir. Farklı kedi cinslerinde olduğu gibi göz renginin tüy rengiyle bir ilişkisi yoktur.

Bacaklar ve Ayaklar

İri cüsseli Selkirk Rex kedisinin bacakları bedenini taşıyabilecek güce ve kas yapısına sahiptir. İri kemikli bacakları orta uzunluktadır. Çoğu kedi cinsinin aksine ön bacaklar arka bacaklardan biraz daha uzundur. Yoğun kıvırcık tüylerle kaplı bacakları olduğundan daha kalın bir görünüme sahiptir. Ayakları vücuduyla orantılı şekilde geniştir. Yuvarlak ayakları sayesinde yere sağlam basar. Ayak parmakları beş önde beş arkada olacak şekildedir. Tıpkı vücudu gibi yoğun tüylü patileri onlara sevimli bir görünüm kazandırır.

Kuyruk

Uzun bir kuyruğa sahip olan Selkirk Rex’in kuyruğu büyük cüssesiyle doğru orantılıdır. Tabandan kalın başlayan kuyruğu uca doğru hafif sivrilir. Kuyruğu da tıpkı vücudu gibi yoğun ve uzun tüylerle kaplı olduğundan kuyruk ucu sivri değil hafif küt bir görünüme sahiptir. Hatta yoğun tüyleri nedeniyle kuyruk yapısı tam olarak anlaşılmaz.

Tüy

Yumuşak ve dolgun tüyleri kıvırcık yapısıyla ön plana çıkıyor. Selkirk Rex kedisinin tüyleri genellikle uzun olsa da kısa Selkirk Rex kedileri de karşımıza çıkabilir. Doğdukları anda yoğun kıvırcık tüylü doğan yavrular 16. haftaya geldiklerinde tüyleri yavaşça düzleşmeye başlar. 8-10 haftalık olana kadar bu düzleşme devam eder. Sonrasında yavaşça tüyler tekrar kıvırcıklaşmaya başlar. İki yaşına geldiklerinde ise tamamen kıvırcık hale gelir. Kıvırcık Selkirk Rex kedilerinin bıyıkları da tıpkı tüyleri gibi kıvırcıktır.

Renk

Genetik olarak tüm renklerde görülebilen Selkirk Rex kedisinin en çok tercih edileni beyaz ve krem rengi tüylere sahip olanlarıdır. Farklı renklere sahip olma ihtimalleri olsa da bu kedi cinsinde görülebilecek renkler genellikle; siyah, beyaz, tekir, duman, çikolata, krem ve lavantadır. Rengi ne olursa olsun katmanlı tüylerinin arasında mutlaka bir beyaz renge rastlanır. Rengi ne olursa olsun tek renk olacağı gibi, çeşitli renk kombinasyonları ve desenlerde de görülebilir.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Selkirk Rex kedisi eğitilmesi zor kedi cinslerinden biridir. Uysal, sadık ve dost canlısı bir cins olan Selkirk Rex her ne kadar eğitime ihtiyaç duymasa da ona bazı şeyler öğretmek isteyebilirsiniz. Ancak bunun için çok uğraşmanız gerekebilir. Zeki bir cins olsa da eğitim konusunda isteksiz olmaları sizi şaşırtabilir. Fakat onlar aslında evin kurallarına ve size kolayca adapte olma yeteneğine de sahiptirler. Sizi fazla uğraştırmadan öğrenmesi gereken her şeyi öğrenebilir ve size harika bir ev arkadaşı olurlar.

Sağlıklı bir kedi cinsi olan Selkirk Rex, iyi bir bakım ve beslenmeyle 10 ila 15 yıl gibi bir süre yaşayabilirler. Hatta 20 yıla kadar yaşayan Selkirk Rex kedisine de rastlanmıştır. Polikistik böbrek hastalıkları ve kalp hastalıkları gibi yaşamını riske atan hastalıklara yakalanma oranları yüksek olsa da erken dönem yapılan kontroller ile bu sorunların önüne geçilebilir. Bu nedenle kedilerin rutin veteriner kontrollerinin yapılması önemlidir. Yaşam kalitesinin artırılması için dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli husus da kaliteli mama tüketimidir.

Selkirk Rex kedisi sağlıklı bir kedidir ancak sağlıklı kedilerde de kalıtsal hastalıklar görülmesi mümkündür. Polikistik böbrek hastalıkları, hipertrofik kardiyomiyopati ve kalça displazisi gibi kalıtsal hastalılarla yatkınlıkları vardır. Aynı zamanda her kedide görülebilen, diş ve diş eti sorunları, göz iltihaplanması gibi hastalıklardan da mustariptirler. Kalıtsal hastalıklara yakalanmaları her ne kadar önlenemese de düzenli veteriner kontrolleriyle erken teşhis edilebilir ve bu sayede yaşam kalitesi arttırılabilir.

Selkirk Rex kedisi ortalama 6. ayda kızgınlık dönemine girer. Erkek kedilerde bu süre 8. aya kadar çıkabilir. Senede iki veya üç defa kediniz normal olmayan davranışlar sergileyebilir, hırçınlaşabilir ve partner bulmak için sıkça dışarı çıkmak isteyebilir. Bu durumlar görüldüğünde kedinizin yetişkin olma evresi başlamış demektir. Ancak eğer çiftleşme sonunda üreme gerçekleşecekse kedilerin vücut gelişimlerini tam olarak tamamlanması beklenmelidir. Çünkü erken çiftleşme sonucunda meydana gelen yavruların ölü ya da hasta olma riskleri çok fazladır.

Selkirk Rex kedisi her ne kadar 6. aydan sonra kızgınlık dönemine girse de fiziksel olgunluğa tam olarak 12 aydan sonra ulaşır. 12 aydan önce meydana gelen hamilelikler yavrularda riskli durumlara neden olacağı için doğru hamilelik yetişkinliğe ulaştıklarında gerçekleşmelidir. Böylece sağlıklı yavrular dünyaya gelir. Selkirk Rex’in hamileliği ortalama 63 – 65 gün sürer. Sağlıklı ve yetişkin bir Selkirk Rex kedisi hamilelik süresinin sonunda ortalama 3 veya 4 yavru dünyaya getirir. Bazı kediler ise 6 yavru dünyaya getirebilir.

Selkirk Rex kedisi iri cüsseli kediler sınıfında yer alır. Ağırlık ve boyutları erkek ve dişi kediler için farklılık gösterir. Erkek kedilerin kiloları 5 – 7 kg arasında değişirken, dişi kedilerin ağırlıkları 3 – 6 kg arasındadır. Boy olarak da erkek kediler dişi kedilerden daha uzundur. Kilo almaya müsait bir cins olan Selkirk Rex’in fazla yemek yemesi aşırı kilo almasına, bu durum da sağlık sorunlarına neden olacağı için beslenmesine dikkat edilmelidir.

Bir kediye iyi bir şekilde bakmanın temel şartlarından biri kedinin beslenmesine dikkat etmektir.  Selkirk Rex beslenmesine özen gösterilmesi gereken bir kedi cinsidir. Beslenmesinde sağlıklı mamalar kullanılmalı ve mamalar her zaman taze olmalıdır. Bol protein ve lifli mamalarla beslenmeleri sağlıklı bir yaşam sürmeleri için önemlidir. Yaş, kısırlık veya hamilelik durumu, sağlık sorunları gibi bazı özel durumlara göre mama tercih etmek gerekir. Kedinizi en iyi şekilde beslemek istiyorsanız ancak hangi mamanın en uygun mama olduğundan emin değilseniz mutlaka bir veterinere danışmalısınız

Kediler için özel olarak üretilen yüksek lifli ve proteinli mamalar Selkirk Rex kedisinin beslenmesinde yer almalıdır. Uygun mamalarla beslenmeleri kedilerin sağlıklı bir yaşam sürmesi için oldukça önemlidir. Kilo almaya müsait bir yapısı olan ve beslenmesine ekstra özen gösterilmesi gereken bir tür olan Selkirk Rex, sadece kedi mamalarıyla beslenmeli, ev yemekleri yedirilmemelidir. Suları her zaman taze olmalı, su kaplarının temizliğine özen gösterilmelidir. Onların da bir canlı olduğunu unutmamalı ve tıpkı biz insanlar gibi sevdikleri yiyeceklerle beslenmeleri sağlanmalıdır.

Selkirk Rex kedilerin en çok bakıma ihtiyaç duyduğu şey kıvırcık tüyleridir. Tüyleri çok çabuk birbirine dolaştığı için bakım saatleri biraz uzun sürebilir. Birbirine dolaşıp düğüm olan tüylerin iyice karışmaması için her gün kediler için özel olarak üretilen taraklarla taramanız gerekir. Bu işlem sırasında kediniz sesini çıkarmadan uslu uslu bekleyecektir. Tüy bakımı dışında diş, kulak ve göz bakımına da dikkat edilmelidir. Kulaklar ve gözler nemli bir bezle düzenli aralıklarla silinmeli, özel ağız bakım ürünleriyle dişleri temizlenmelidir. Titiz bir kedi olan Selkirk Rex’in mama kabı, su kabı ve tuvaleti temiz tutulmalıdır.

Her kedi gibi Selkirk Rex de bazı mevsimlerde daha çok tüy dökme eğilimine sahiptir. Bu mevsimler dışında tüy dökme yoğunluğu ise kedinin tüylerinin uzunluğuna bağlıdır. Uzun ve orta tüylü kediler daha çok tüy dökerken, kısa tüylü Selkirk Rex’ler daha az tüy dökme eğilimine sahiptir. Tüylerinin rutin bakımı düzenli olarak yapıldığında tüyleri hem daha az dökülür hem de daha parlak ve yumuşak olur.

Kıvırcık tüyleriyle peluş bir oyuncağa benzeyen Selkirk Rex, görünümüyle en çok çocukların dikkatini çekiyor. Sevecen kişiliğiyle, cana yakınlığıyla ve zekâsıyla her ortama ve koşula kısa sürede ayak uydurabiliyor. Bu nedenle de evde uysal, sevimli bir dost arayanlar Selkirk Rex kedisini sahiplenmek için can atıyor. Anavatanı ABD olan bu cins, yakın bir tarihte ortaya çıkmış ve zamanla dünyaya yayılmıştır. Ancak kolay bulunan bir tür olmadığı için fiyatları da oldukça yüksektir. Net bir fiyat bilgisi vermek mümkün olmasa da fiyat aralıklarının kedinin yaşına ve rengine göre değiştiğini söylemek mümkündür.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.