Munchkin Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Munchkin Resimleri
Munchkin kedisi, diğer soyağacındaki kedilere kıyasla daha kısa bacaklı, uzun ve yoğun tüylü bir cinstir. Genetik mutasyonları sonucu kısa olan bacakları Munchkin cinsi kedilerin en belirgin özellikleridir. Cüce kedi olarak da nitelendirebileceğimiz Munchkin’ler son derece meraklı kedilerdir. Bununla beraber çocuklarla ve diğer evcil hayvanlarla iyi geçinen aktif, arkadaş canlısı kedilerdir.
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Munchkin kedileri son derece enerjik, eğlenceyi seven, hızlı ve sevecen birer cinstirler. Genetik bir mutasyon sonucu kısa kalan bacakları, onları diğer soyağacındaki kedilerden belirgin bir şekilde ayırmıştır. Ancak bu belirgin özellikleri, yoğun kürk yapısıyla birleşince ortaya çok sevimli, tıknaz bir görüntü çıkar. Benzersiz görünümleri ve sevecen mizaçları ile pek çok kedi severin ilgisini ve sevgisini kazanan Munchkin’ler bu farklılığın ötesinde bir kedidir.

Bu cüce kediler, kısa kalan bacakları dışında mizaçlarıyla da herkesin takdirini kazanmış ve evlerde beslenmek için tercih edilmiştir. Zira bacaklarındaki kısalık onları zekâ veya kişilikleri bakımından yetersiz kılmamıştır. Arkadaş canlısı ve tamamıyla insan odaklı bir tür olan Munchkin’ler, sahiplerine karşı sadıktırlar. Bununla birlikte diğer kediler ve köpeklerle de aynı ev içerisinde iyi geçinirler. Fiziksel görünüm olarak kendilerinden farklı uzun bacaklı kedilerle oynamayı da çok seviyorlar. Bu farklılıkları onları diğer uzun bacaklı kedilerin yanında özgüvensiz kılmıyor aksine oyun aktivitesi yüksek bir kedi rolüne bürüyor. Ayrıca uzun bacaklı kediler de Munchkin’lere bu farklılıklarından ötürü saldırgan bir davranışta bulunmuyorlar. Doğrusunu söylemek gerekirse kısa bacakları nedeniyle onlara önyargıyla yaklaşan yalnızca insanlar oluyor.

Munchkin’ler meraklı türden birer kedidirler. Sıradan bir kedinin yapabileceği her şeyi yapabilme özgüvenlerine sahiptirler. Örneğin kısa bacaklarına rağmen, hızlı koşup birden sıçrayarak mutfak tezgâhına bile çıkabilme kabiliyetine sahiptirler.

Munchkin’ler daha iyi bir görüş açısı elde etmek için genellikle popolarının üzerinde tavşan oturuşu yaparlar. Diğer tüm kediler gibi tırmalama direklerine veya mobilyalara tırmanabilirler. Ancak, kısa kalan bacakları nedeniyle çok da fazla yükseğe zıplayamazlar.

Munchkin’ler hakkında şaşırtıcı olabileceğini düşündüğümüz bir diğer bilgi de onların çok iyi birer usta avcı olduklarıdır. Genellikle ev içerisinde küçük, parlak nesneleri kapabilir ve daha sonra oynamak için saklarlar. Usta birer avcı olan Munchkin’ler, kedi naneli fare görünümlü oyun toplarına bayılırlar ve uzunca bir süre onunla oynayabilirler. Oyunların yanı sıra çocuklarla ve diğer evcil hayvanlarla da iyi geçinebilen aktif, arkadaş canlısı kedilerdir. Bu mizaçlarını yetişkin bir kedi olana kadar sürdürürler. Munchkin’ler oyuncaklarıyla oynamayı ve etrafta koşturmayı bıraktığında, ev halkı ile vakit geçirmeyi severler. Dolayısıyla Munchkin’ler insanlarla vakit geçirmeyi seven, sosyal, zeki ve kendine güveni olan kedilerdir.

Tarih

Munchkin kedilerin tarihine bakıldığında onlar için ne kadar da sancılı bir sürecin yaşandığını anlamak mümkün. Genetik bir mutasyon sonucu diğer soyağacındaki kedilerden farklı olarak kısa bacaklı üreyen Munchkin’leri bu belirgin farklılıkları nedeniyle kabullenmek çok zor olmuştu. Bu farklı ırk üzerindeki tartışmalar bir hayli hararetli ve uzun sürmüştü. Çünkü bu benzersiz kısa bacakları onları kedi camiasındaki pek çok insanın gözünde sanki hastalıklı bir tür olarak nitelendiriyordu. Bu önyargılı yaklaşım zamanında Sfenks ve Manks gibi ırklarla da gündeme gelmiştir.

Munchkin’ler ilk olarak 1930’ların başlarında İngiltere’de belgelenmiştir. Kayıtlara göre, bu kısa bacaklı kedilerin, İkinci Dünya Savaşı’nın Avrupa’daki kedi nüfusuna zarar vermesinden önce tam dört kuşak boyunca hayatta kaldığıdır. 1950’li yıllarda Sovyetler Birliği’nde de kayıtlarda rastlanılan Munchkin’ler için popoları üzerinde oturmaları nedeniyle “Stalingrad Kanguru Kedisi” olarak adlandırılmıştır. Ancak bugün bildiğimiz safkan Munchkin cinsi kediler, Amerika’nın Louisiana eyaletinde üremeye başladı.

1983 yılında Louisiana’da müzik öğretmeni olan Sandra Hochenedel saldırgan bir köpek tarafından kamyonetin altında köşeye sıkıştırılmış iki kedi gördü. Hochenedel bu iki kediyi köpeğin saldırısından kurtarıp eve götürdüğünde onlarda iki şey fark etmişti. İlki onlar hamileydi ve ikincisi bacakları diğer kedilere oranla daha kısaydı.

Doğum yapan anne kediler yavrularını büyütürken, Hochenedel de onların kendi başlarına ne kadar da iyi ve sağlıklı olduklarını görerek bu duruma yeni bir kedi türünün başlangıcı olabileceğine kanaat getirdi. Yapılan kontrollerde Munchkin’lerin kısa bacakları onlara herhangi bir engel teşkil etmiyordu. Ayrıca ilerleyen yıllar için fiziksel görünümlerinde ve dolayısıyla sağlık sorununa da yol açmaya neden değildi.

Bunun sonucunda Munchkin’ler için bir üreme programı oluşturuldu ve diğer kedi yetiştiricileri de bu çalışmaya katılarak Munchkin yetiştirme programı ile çalışmaya destek verdiler. 1991 yılında Munchkin’ler, New York’ta Madison Square Garden’da ulusal televizyonda yayınlanan “INCATS TICA” gösterisinde halka tanıtılarak hem kedi severler hem de otoriteler tarafından beğeni almıştı. Ancak cins hakkında yeterince bilgi bilinmediği için üremesi durdurulmuştu. 1994 yılına gelindiğinde, Munchkin yetiştiricileri şanslarını tekrar denedi ve bu defa aynı yılın Eylül ayında TICA’nın (Uluslararası Kedi Derneği) “Yeni Irk Geliştirme” programına kabul edildi. Program, Munchkin’lerde kısa bacakların oluşmasına neden olan genin baskın olduğunu doğruladı ve bu özelliği onların değişmez bir parçası olarak kabul etti. 1 Mayıs 1995 tarihi itibariyle de Munchkin’ler artık TICA’da yeni bir ırk statüsü alarak tanınmaya başladı.

Bu tanınmayla birlikte bazı muhalif kedi meraklıları Munchkin’lerin kısa bacakları nedeniyle gelecekte sırt, kalça ve bacaklarında sorunlar yaşayabileceğini öne sürmüştü. Yıllarca süren bu tartışmalardan sonra takvimler 2003 Mayıs ayını gösterdiğinde Munchkin cinsi kediler TICA’da şampiyonluk statüsünü elde etmişti bile.

Ancak bu anormal yapı ve gelişme üzerine Munchkin cinsi kedileri sağlıklı tutmak ve nispeten küçük olan gen havuzlarını genişletmek için, uzun bacaklı, uzun tüylü ve kısa tüylü evcil cinslerle çiftleştirme kararı alınmıştı. Bu nedenle, Munchkin kedilerin vücut ve kafa yapıları, renk, desen, tüy uzunluğu, kürk tipi, yeni genler eklendikçe değişiklik gösterebilmektedir.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Munchkin cinsi kediler, diğer soyağacındaki kedilerden belirgin olarak farklı bir dış görünüme sahiptirler. Bu farklılık kısa olan bacakları ile belirgin bir şekilde Munchkin’leri diğer kedilerden ayrıştırmaktadır. Bacak kısalığı pek çok kedi meraklısının ya çok sevdiği ya da uzak durduğu bir görünüme sahiptir. Bu cüce kediler, ortalama bir kediden 5 cm daha kısa olan bacaklarıyla, belirgin bir şekilde yere daha yakındır. Ancak vücutlarının geri kalan kısımları, sıradan bir kedi ile aynıdır ve yetişkinlerin çoğunun kiloları 3 ila 5 kilo arasında bir ağırlığa sahiptir.

Kafa

Munchkin’lerin kafaları gövdeleri ile orantılı, yuvarlak hatlara sahip bir yapıdadır. Elmacık kemikleri yüksek ve belirgindir. Çeneleri iyi gelişmiştir ancak aşırı belirgin değil; burun hizasındadır. Burunları orta uzunlukta ve alınları düzdür.

Kulaklar

Kulaklar, yuvarlak hatlara sahip kafaları ile orantılı, tabanda geniş, uçlara doğru hafif yuvarlak ve sivrilme görülebilen tüylü bir yapıdadır.

Gözler

Munchkin’lerin gözleri ceviz şeklinde; açık ve uyanık bir izlenip veren oldukça geniş aralıklı bir yapıdadır. Kürkü ile göz rengi arasında bir ilişkisi olmayan Munchkin’lerin göz renkleri genellikle kahverengi, yeşil, altın, sarı ve mavidir.

Bacaklar ve Ayaklar

Munchkin cinsi kedileri, diğer tüm kedilerden ayıran en belirgin özelliği şüphesiz bacaklarıdır. Munchkin’lerin bacakları kısa, önden veya arkadan bakıldığında eşit bir büyüklüğe sahiptir. Bacak boyları diğer kedilere kıyasla yaklaşık 5 cm daha kısadır. Patileri yuvarlak, bacaklarına orantılı ve kompakttır. Dört ayağının tümü, içe veya dışa doğru değil, doğrudan ileriye dönük bir yapıdadır.

Kuyruk

Kuyruk, vücuda orantılı büyüklükte olup, hareket halindeyken daima diktir. Tabanda kalın olan kuyruk uçlara doğru incelmeye başlar. Aşırı kalın bir kuyruk yapısı yoktur. Tüy ve desen devamlılığı yoğun bir şekilde kuyrukta da gözlemlenebilir.

Tüy

Munchkin’ler tüm renk kombinasyonlarında ve tüy desenlerinde görülebilir. Kısa tüylü, uzun tüylü hatta tüysüz bile olabilirler. Kısa tüylü olanların orta yoğunlukta peluş tüyleri vardır ve tüm hava koşullarına dayanıklıdır. Uzun tüylü olan Munchkin’lerin ise ipeksi bir yumuşaklığa sahip pürüzsüz ve her hava koşuluna uygun kürkleri vardır. Sıkça görülen tüy renkleri ise tekir, patiska, gri ve düz siyahtır.

Renk

Munchkin kediler, Siyam kedi deseni dâhil olmak üzere herhangi bir renk veya desende görülebilir. Bu nedenle renk, kürk deseni ve tüy uzunluğu çoğunlukla değişiklik gösterir. Genellikle düz beyaz, siyah, abanoz, kırmızı portakal, mavi-gri, lavanta, gümüş, krem, bej, ten rengi, çikolata, kahverengi, samur, tarçın ve leylak renklerinde görülebilir.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Kolay eğitilebilen Munchkin’ler diğer evcil hayvanlarla ve çocuklarla iyi anlaşırlar. Ayrıca sahiplerine olan bağlılıkları sayesinde onlardan gelen komutları da kısa sürede öğrenip uygulamaya koyulabilirler. İyi huylu, sosyal ve aktivite seviyesi yüksek Munchkin’ler sahiplerinden aldıkları komutları hevesle yerine getirebilir.

Kısa olan bacakları nedeniyle yükseğe zıplayamayan Munchkin cinsi kedilere bir kedi ağacı alarak onların bu aktiviteleri yerine getirmesini sağlayabilirsiniz. Bununla birlikte meraklı ve aktif kediler oldukları için onlara hoşuna gideceği oyuncaklar alabilir ve mümkünse her gün onunla oynayarak eğitimine katkıda bulunabilirsiniz.

Tuvalet eğitimi gibi zorlu eğitim süreçlerini fazla uzun sürmeden minik dostunuza öğretebilir, mama saatinden sonra egzersiz yaptırarak kedinizin sağlıklı ve dinç kalmasına yardımcı olabilirsiniz.

Munchkin cinsi kedilerin ortalama yaşam süreleri diğer kedi ırkları ile aynı olan 12 ila 15 yıl arasındadır.

Munchkin kedisi bağışıklık sistemi güçlü ve sağlıklı bir kedi ırkıdır. Herhangi bir genetik hastalığa karşı bilinen bir yatkınlığı olmayan bu kediler, iyi bir bakım, kaliteli beslenme ve uygun koşullarda uzun yıllar yaşayabilir. Her ne kadar sağlıklı olsa da yaşamı boyunca bazı hastalıklara rastlanır. Munchkin kedisini en çok etkileyen hastalık pektus excavatum adı verilen ve göğüs kafesinin anormal şekillenmesi olarak tanımlanan bir hastalıktır.

Munchkin kedisinin sağlıklı bir kedi olarak dünyaya gelmesi için çiftleştirilmesinde dikkat edilmesi gereken bazı detaylar vardır. Kısa bacaklı bir kedi olan Munchkin kedisi eğer kendisi gibi kısa bacaklı kedilerle çiftleştirilirse yavruların ¼‘i ölüm ile sonuçlanır. Bunlar dışında tüm kedilerde görülen idrar yolu rahatsızlıkları, üremi, pankreatit ve hipertiroidi gibi hastalıklar da görülebilir.

Kediler ortalama olarak 1 yaşlarına girdiklerinde cinsel olgunluğa ulaşırlar. 1 yaşına giren dişi kedilerin çiftleşmemesi durumunda ise ortalama her 21 günde bir kızgınlık dönemi yaşarlar. Erkek kediler ise 1 yaşlarından sonra çiftleşmeye her zaman hazırdırlar. 1 yaşına girmek üzere olan kedinizin davranışlarında farklılık görüyorsanız muhtemelen çiftleşme dönemi gelmiş demektir. Ancak kedinizi çiftleştirmeyi düşünmüyorsanız o halde yapılacak en iyi şey onları kısırlaştırmaktır. Kısırlaştırma işlemi, kedinizin kızgınlık döneminde yaşayabileceği her türlü olumsuzluğun önüne geçecektir.

Sağlıklı bir dişi Munchkin kedisi her batımda ortalama 3 ila 5 yavru doğurabilir. Yavru sayısı anne kedinin genel sağlık durumu ve kaç yaşında hamile kaldığına göre değişiklik gösterir. İlk doğumda 1 ila 3 arası bir yavru beklenirken, 3 yaş ve sonrasında hamile kalan Munchkin dişi kedisi 4 veya 5 yavru doğurabilir.

Munchkin kedisi yaklaşık 9 – 12 aylıkken yetişkin boyutlarına ulaşır ve çiftleşmek için hazır hale gelir. Yetişkin ve sağlıklı bir Munchkin kedisi ortalama 65 gün süren hamilelik sürecinden sonra doğum yapar. Yavru sayısı anne kedinin yaşına, sağlık durumuna ve kaçıncı doğumu olduğuna göre değişiklik gösterir. Genel olarak sağlıklı ve yetişkin bir Munchkin kedisi bir doğumda 3 – 5 yavru dünyaya getirir. İlk doğumda yavru sayısı daha az olurken, ilerleyen doğumlarda yavru sayısı artar.

Kısa bacakları ve küçük cüssesiyle yavru kediyi andıran Munchkin kedisi, küçük kedi cinsleri sınıfında yer alır. Normal kedi bacağının yarısı kadar olan bacakları onları olduğundan daha küçük gösterir. Ortalama ağırlıkları erkek kedilerde 3 – 4 kg arasında değişirken, dişi kediler 2 – 3 kg ağırlığındadır. Boyları ise yaklaşık 20 cm uzunluğundadır.

Diğer tüm kedi ırklarında olduğu gibi Munchkin cinsi kediler de sağlıklı bir yaşam sürmesi adına kaliteli kedi mamaları ile beslenmesi gerekir. Sağlıklı bir cins olsalar da her kedi gibi bazı hastalıklara karşı açıktırlar. Henüz yavru döneminde kaliteli yavru kedi mamaları ile beslenip yetişkin dönemlerine gelindiğinde ise yetişkin kedi mamaları ile beslenen Munchkin’ler neredeyse hiç sağlık problemleri ile karşı karşıya kalmadan kaliteli ve sağlıklı bir yaşam sürebilirler.

Piyasadaki Royal Canin, N&D, Whiskas, Pro Plan gibi kedi mamalarının kaliteli ıslak kedi mamalarından ve kuru mamalardan tercih ederek kedinize verebilirsiniz. Ancak her kedi beslemesinde olduğu gibi Munchkin’leri beslerken de düzenli bir diyet programı olması gerekir. Özellikle bu cinsin kısa olan bacakları onları obezite olmaları durumunda neredeyse hiç hareket edemeyecek duruma getirebilir.

Bacaklarının kısa olmasına neden olan bir mutasyonla dünyaya gelen Munchkin kedisinin beslenmesine dikkat edilmelidir. Her ne kadar hareketli ve oyuncu bir kedi olsa da kısa bacakları hareketlerini kısıtlayabilir. Kilo aldıklarında ise bacakları onları taşımayacak ve hareket etmekte zorlanacaklardır. Bu nedenle de onların kilo almasını engelleyecek bir beslenme programı oluşturulmalı, bunun için veterinerden yardım alınmalıdır. Yaşına, sağlık durumuna göre en uygun mamayı tercih etmeli, mama ve su dışında herhangi bir şey, özellikle de bizler için hazırlanan ev yemekleri verilmemelidir.

Çoğu Munchkin cinsi kedinin tüy bakımı kolaydır. Kısa tüylü Munchkin cinsi bir kedinin haftada yalnızca bir defa fırçalanması yeterli olacaktır. Tüy yumaklarını ve deride oluşabilecek tahrişleri önlemek için ise uzun tüylü Munchkin’lerin haftada iki veya üç kez fırçalanıp taranması gerekir.

Munchkin’lerin düzenli olarak ihtiyaç duyduğu tek bakım kulak temizliği, tırnak kesimi ve diş fırçalamadır. Kulak iltihabının önüne geçmek için Munchkin’lerin kulakları haftanın en az dört veya beş günü kontrol edilmelidir. Bununla birlikte haftalık düzenli tırnak kesimi de yapılması gerekir. Ayrıca Diş eti iltihabını önlemek ve ferah bir nefes için veteriner onaylı evcil hayvan diş macunu alabilir ve minik dostunuzun dişlerini sık sık fırçalayabilirsiniz.

Diş fırçalama ve tırnak kesimi gibi zahmetli bakımlara kediniz henüz yavruyken başlamanız, ileride işleri daha da kolaylaştıracaktır.

Munchkin kedisi orta derecede tüy döken bir kedidir. Hem uzun hem de kısa tüylü olabilirler ve uzun tüylü olanlar daha çok tüy dökerler. Mevsim geçişlerinde özellikle de yaz mevsiminde tüy dökme eğilimleri artar. Kış aylarında haftada bir kez taramak yeterli olurken, yaz aylarında tarama sıklığı arttırılmalıdır. Böylece hem etrafa tüyler saçılmaz hem de kediniz ölü tüylerden kurtulmuş olur. Tarağın işlevini doğru gerçekleştirmesi ve kedinizin derisini rahatsız etmemesi için ona uygun tarak ve fırçayı kullanmalısınız.

Kısa bacakları ile diğer kedilerden belirgin bir şekilde ayrışan Munchkin kediler bu özellikleri ile pek çok kedi severin ilgisini çekmektedir. Uzman genetikçilerin araştırmaları ile bu cins kedilerin kısa olan bacakları nedeniyle herhangi rahatsız edici bir eklem veya kemik hastalığı olmadığı ve ölümcül genetik bozukluklar taşımadığı söylenmiştir. Bu bakımdan kedi sahiplenmek isteyenler kişiler tarafından da Munchkin’ler sıklıkla tercih edilir olmuştur. Piyasada sağlıklı bir Munchkin kedi yavrusunun fiyatı 3.000 ila 6.000 TL arasındadır. Fiyatlar yaşına, rengine, kürk desenine göre değişiklik gösterir.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.