Beyaz Tüylü Kedi Cinsleri

Dünya üzerinde hiçbir kedi tam olarak aynı değildir. Bu farklılığa konu olan onların karakteristik özelliklerinin yanı sıra kürk renkleri gibi dış görünümleriyle de alakalıdır. Beyaz renk kedi cinsleri de, onları türünün tek örneği yapan benzersiz özellikleriyle diğer pek çok kediden ayrışmaktadır.

Büyüleyici ve zarif görünümleriyle pek çok kedi severin ilgi duyduğu beyaz renk kediler, ideal bir evcil hayvan olarak sahiplenilebilecek kedi cinsidirler. Devon Rex ve Scottish Fold kedilerden Türk Ankara kedilerine varıncaya kadar dünya üzerinde beyaz renkte olan birçok kedi cinsi bulunmaktadır. Beyaz renk kediye sahip olan pek çok kişi, kedilerinin nadir bulunabilen gerçek bir beyaz kedi olduğunu düşünse de, aslında kürk rengine ve gözlerine rengini veren melanin pigmentasyon eksikliğine neden olan gen nedeniyledir.

Dünya üzerindeki tüm genel kedi popülasyonu arasında %5’i kadar küçük bir kısım beyaz kedi türü sınıfını oluşturur. Bu oran, çoğu beyaz renkte kedi sever için onların şaşırtıcı mizaç yapıları, farklı karakteristik özellikleri ve tuhaflıkları ile karşılaştırıldığında sahip olunması oldukça az bir sayı olarak ayrışmaktadır.

Henüz ilk defa bir kedi sahiplenmek üzereyseniz ve tercihinizi de beyaz tüylü bir kediden yana kullanmak istiyorsanız listemizde yer verdiğimiz beyaz renk kedilere göz atabilirsiniz. Beyaz renk kedilerin karakteristik özelliklerine göz atabilir, vücut yapılarını ayrıntılarıyla birlikte inceleyebilir, bakım, eğitim ve sağlıkları hakkında pratik bilgileri okuyabilirsiniz.

Son Eklenenler

Beyaz Kedi Cinsleri Hakkında

British Shorthair ve Sphynx’den Türk Van Kedisi’ne birçok beyaz kedi cinsi vardır. Çoğu evcil hayvan sahibi, kendi kedilerinin, nadir ve renksiz kategoriye girdiğini iddia ederken, gerçek beyaz kediler melanin pigmentinin eksikliği ile tanınır – kürk ve gözlere rengini veren gen.

Kedi nüfusunun tamamının sadece %5’i gerçek beyaz kedi cinsi olarak adlandırılır, ama çoğu beyaz kedi severin tanımlarına göre kedilerinin şaşırtıcı kişilikleri, farklı özellikleri ve değişik tuhaflıkları ile karşılaştırıldığında sönük kalır.

Evlat edinme için ilk tercihleriniz beyaz kabarık tüylü bir kedi, uzun beyaz tüylü bir kedi, kısa beyaz tüylü bir kedi veya tüysüz bir kedi ise, siyah beyaz kedi yavrularını üreten tüm ırklara göz atın. But süt rengindeki fare avcılarının özel ihtiyaçları ve beyaz kedilerin sizin için doğru olup olmadığı hakkındaki bilgileri öğrenin.

  • American Curl

Bu enerjik ve oynamayı çok seven kediler ailenin bir parçası olmaya bayılırlar, özellikle de ailede bir çocuk varsa. American Curl’ler sizin davetiniz olmadan sıcacık kucağınıza yerleşecek, ev iyi arkadaşlarının omzunda durmaktan zevk alacak ve hak ettiği sevgiyi aldığından emin olmak için de yüzünüze hafif bir dokunuş ve o sevgi dolu burunlarını sunacak.

En iyi bilinen özellikleri: Kaprisli, kıvrımlı kulakları

  • American Shorthair

Orta seviye enerjiden her yere sığacak boyutta olmasına kadar her şeyi ile mükemmel olan American Shorthair’lerin ‘’orta mutlu’’ ifadesini kazanmasına şaşırmamak lazım. Kendisi kadar mutlu ve tutarlı aileler için son derece mükemmel.

En iyi bilinen özellikleri: Avcılık oyunlarını oynamak için doğal içgüdülerini harekete geçiren sessiz ve sinsi tavrı

  • British Shorthair

Dikkat çekmeyen tavrını korumak, British Shorthair’lerin yüzünüze bakan bir kedi olmadığını, aksine anı yaşamak için doğru anda size bakmayı tercih ettiği anlamına gelir. Ailedeki herkese aynı sevgi ile bağlanır, bu yüzden de kimse kendini dışlanmış hissetmez!

En iyi bilinen özellikleri: Şirin, şişman, kocaman yüzü ve kafası.

  • Cornish Rex

Sevecen davranışlarıyla, çok sosyal ve daima aktif olan Cornish Rex, tabağınızdan yemeğinizi çalarken, oyun oynamak için evdeki nesneleri alırken ya da evin en yüksek dolabına atlayabildiğini size gösterirken hiç utanmaz. Yavru kediye benzeyen davranışları ile de bütün aileyi eğlendirir.

En iyi bilinen özellikleri: Zayıf, ipeksi tüylü, dalgalı kürklü

  • Devon Rex

Kedi severlerden kedi takıntılıya – Devon Rex’i çok çabuk seversiniz ve onlar da bunu on kat fazlasıyla geri verir. Onların her şeye katılma enerjisi sayesinde, dolaptaki tabağı almaktan sosyal medya hesaplarınız kontrol etmeye kadar her yaptığınız işte onu yakınınızda tutacaksınız.

En iyi bilinen özellikleri: Kocaman olmaları, fil gibi kulakları ve olmayan bıyıkları

  • Japanese Bobtail

Japanese Bobtail’ler bir sohbetin nasıl devam ettirileceğini bilirler. Size verdikleri cevapların çoğunun – şarkı söylermiş gibi – olmasını bekleyebilirsiniz. Bobtail ile birlikte, her zaman konuşacak bir arkadaşınız olacak.

En iyi bilinen özellikleri: Tirbuşon gibi kıvrılan 10 santimlik kuyrukları

  • Maine Coon

Bu seyahat etme sevgisini koruyan denizci ve trene alışabilen kediler sayesinde seyahat etmek çok kolay. Aileniz ister bir yolculuğa çıkacak olsun, ister uçağa binsin ya da yürüyüşe çıkmayı planlasın, Maine Coon’lar ailenizin aktif olan hayatlarını paylaşmaya bayılır.

En iyi bilinen özellikleri: Anten gibi olan püsküllü kulakları

  • Norwegian Forest Cat

En yeşil ormanların gölgesinin rengine uyan gözleri ile bu kabarık tüylüler doğal bir dedektiftir. Her şeye daha yakından bakmaları gerekir – muhtemelen bu yeteneği de Norveç’in vahşi ormanlarında kazanmışlardır.

En iyi bilinen özellikleri: Zümrüt yeşili gözleri ve dedektiflik becerileri.

  • Oriental

Büyük kulakları sayesinde Oriental’ler her şeyi duyabilirler, hatta soruşturmak için de olay yerine ilk önce onlar gider. Etrafındaki her şeyi keşfetme merakı vardır ve her zaman hareket halindedir. Ama bağlı olduğu kişiden biraz sevgi ve şefkat için de her şeyi durdurur.

En iyi bilinen özellikleri: Göz kamaştırıcı, uydu şeklindeki kulakları, badem şeklindeki yüzü ve gözleri

  •  Persian

Bir Persian ile görüşmenin çekiciliğini ve sihrini kimse inkar edemez. Eğer onun sevgisini bir kere kazanırsanız, onun size bağlı olduğu kadar sizin de uzun ipeksi kürkünü korumaktan başlayarak ona bağlanmanız gerekir. Bir Persian’ın şımartılmak ve üstüne titretilmek için hep zamanı vardır.

En iyi bilinen özellikleri: Görkemli, uzun kürkü

  • Scottish Fold

Geyik gözlü, yuvarlak yüzlü olan Scottish Fold’lar, sahip oldukları insanlar için harika arkadaşlardır. Size yakın olmaktan başka hiçbir şeyi sevmezler ve eğer oyun oynamaya hazırsanız ‘’yakala ve getir’’ oynamak için hemen üstünüze atlayacaktır.

En iyi bilinen özellikleri: İleriye doğru kıvrılan kulakları

  • Siberian

Siberian’lar, en sert Rusya kışlarını bile atlatabilecek vücuda sahiptir. Büyük, sağlam gövdeleri suya dayanıklı kalın kürkle kaplıdır. En yüksek yerleri bile ölçme ve ona yardımcı olacak problem çözme becerilerine sahiptir. Siberian’lar çok basit ve korkusuzlardır.

En iyi bilinen özellikleri: Suya karşı olan merakları ve bulup çıkartmak için oyuncaklarını suya bırakmaları

  • Sphynx

Büyüleyici bir şekilde zarif olan Sphynx’ler son derece gösterişlidir ve akrobasi hareketlerini sergilemekten başka bir şeyden zevk almazlar. Dolabın en yüksek rafından, asla geleceğini beklemediğimiz bir köşeye kadar becerilerini kolayca sergileyebilir. Bu kedi, harika performansı sayesinde sizin bütün dikkatinizi çekmeyi hak ediyor. Onu hak ettiği bağlılık ile ödüllendirin.

En iyi bilinen özellikleri: Kırışık çıplak cildi, helikopter kulakları ve köpek gibi kuyruğunu sallama yeteneği

  • Turkish Angora

Sanki kendi dünyasındaymış gibi, oyun oynamayı çok farklı bir boyuta taşıyor. Saatlerini güneşi kovalayarak geçirebilir ve ara sıra yüzmek için de banyoya dalmanın keyfini çıkarabilir. Hiç beklenmeyen bir anda yatağın altından çıkması da onun bilinen başka bir özelliği. Kendini eğlendirmekten çok mutludur ve bunu yaparken de aynı bir dansçı gibidir.

En iyi bilinen özellikleri: Yüzme konusunda uzmanlardır

  • Turkish Van

Eğer bu kedi ailenizin bir parçası ise asla sıkılmazsınız. Çok aktif, eğlenceli ve enerjiktir. En ince, en yüksek yerlerde dengesini test eder, kolar, zıplar, havuza dalar ve daha sonrasında da dalış yapıp onları çıkartmak için oyuncaklarını tamamen dolu bir lavaboya bırakır.

En iyi bilinen özellikleri: Yüzme konusundaki cesaretleri

Hangi Tür Beyaz Kediler Vardır?

Beyaz kedi ırklarının bile kendi aralarında çeşitli beyaz türleri vardır. Bazı kediler az veya hiç olmayan melanin pigmenti sayesinde beyaz doğarlar.

Melanin renk üreten bir mekanizmadır ve o olmadan kedinin tüyü beyaz, derisi ve gözleri ise renksiz olur. Beyaz bir kedi yavrusu üreten üç adet gen mutasyonu vardır:

Beyaz kedilerin özellikleri

– Kedi nüfusunun %5’i saf beyaz olanları içerir.

– Kedi nüfusunun %5’inin %15 – %40 aralığında olanlarının bir ya da iki gözü mavidir.

– Bir veya iki gözü mavi olan beyaz kedilerin %60 – %80 aralığında olanları işitme engellidir.

– Kedi nüfusunun %5’inin %60 – %80 aralığında olanları turuncu ya da yeşil gözlere sahiptir ve %20’si de işitme engellidir.

Beyaz Kedi Irkı ile Nasıl İlgilenilir?

Bütün evcil hayvanlar, aynı insanlar gibi, en sonunda mutlaka sağlık sorunlarına sahip olurlar. Herhangi bir koşulda, evcil hayvan sahiplerinin sağlıklı kararlar vermek için tüm bilgilere sahip olması şartıyla, beyaz bir kedinin sağlık durumu tamamen yönetilebilir.

Beyaz Kedi Türlerinde Körlük

Mavi gözlü olan beyaz kedilerin görme engelli olduğuna dair bir gerçeklik yoktur. Mavi gözlü olan beyaz kediler genellikle işitme engelli olurlar ama görüşleri tamamen normaldir.

Çoğu yavru kedi sonradan rengi değişen mavi gözlerle doğacaktır. Tamamen beyaz olan yavru kedilerin gözleri ya mavi ya da kehribar renginde olur belki de ikisi birden olur bunun adına da Garip Gözler ya da Heterokromi denir.

Safkan olmayan beyaz yavru kedilerin gözleri yeşil ya da sarı olabilir. Hepsi görebilirler. Eğer beyaz kedi türlerinde bir görme kaybı varsa, kedi nüfusunun diğer %95’inde yaşlılık, yaralanma veya hastalık sonrası kademeli görme kaybı olması muhtemeldir.

Eğer kedinizin görme kaybı olduğundan şüpheleniyorsanız, rutin olarak birkaç değişiklik fark edeceksiniz. İşte gözlemleyebileceğiniz bazı değişiklikler:

1- Mobilyalara, duvarlara çarpma ya da merdivenlerde sendeleme.

2- Yemek bulurken ve su kabı ya da başka nesneleri bulurken zorlanma.

3- Yürürken burnu ve bıyıkları ile zeminde gezebilmek için yere daha yakın çömelir.

4- Sıkıntı, korku ve gerginliğin bir işareti olarak daha sesli veya daha gürültülü olması.

5- Etrafta daha az görülür ve bu ilgi meraklılığının işaretidir.

6- Kedinizin göz bebeğindeki değişiklikleri not edin, özellikle de aralarında boyut farkı varsa ve çok karanlık ya da çok aydınlık alanlarda boyutu değişmiyorsa.

7- Önüne pamuktan bir top atarak, göz tepkisini ve tehdit refleksini kontrol edin. Tepki vermese bile en azından göz kırpmalı.

Beyaz Kedi Türlerinde Sağırlık

Bilim insanları, beyaz kedi ırklarında renksiz olarak kabul ettikleri mavi gözü işitme kaybı ile ilişkilendirdi. Baskın olan beyaz gen mutasyonu ile doğan kedilerde, göz ve cilt için renk oluşturan melanin hücresinin eksik olması daha yüksektir.

Bu hücreler ayrıca beyaz kedilerin iç kulaklarındaki işitme için gerekli olan bir hücre tabakasının oluşturulmasında da kullanılır. Melanin üreten herhangi bir hücre olmadan, kedinin derisi veya göz rengi olmaz ve sağır olabilir.

Bütün mavi gözlü beyaz kedilerin işitme engelli olduğuna dair bir gerçeklik yokken, araştırmalar en az bir gözü mavi olan kedilerin daha yüksek ihtimalle işitme engelli olduğunu kanıtladı.

Veterinerlerin araştırmalarına göre:

– Eğer beyaz kedinin gözlerinin ikisi de mavi ise %65 ile % 80 arasında işitme kaybı meydana geliyor.

– Eğer kedinin sadece tek gözü mavi ise %40 ihtimal ile işitme kaybı ortaya çıkıyor.

– Eğer kedi mavi gözleri olmayan saf beyaz ise de %17 ile %22 ihtimalle işitme bozukluğu meydana geliyor.

Beyaz kedilerde sağırlık teşhisinin konulması için belirli bir geni veya gen kompleksini miras alması gerekir. Kedilerin bir veya iki kulağı sağır olabilir.

Araştırmaların gösterdiğine göre, kedinin sağ gözü mavi ise sağ kulağı sağır, sol gözü mavi ise yine anı tarafta işitme kaybı olabiliyor. Mavi gözlü olan beyaz kedilerin tamamının sağır olmadığını hatırlamak da ayrıca önemli.

Beyaz kedilerin işitme sağlığından emin olmak adına, bir veterinerin işitme durumunu doğrulamak için kulaklarını kontrol etmesi gerekir.

Beyaz Kedi Türlerinde Kanser

Kedinizi olabildiğince sağlıklı tutmak için, güneşte kalma zamanını sınırlandırarak başlayın. Beyaz kediler, melanin üretimi olmadığından dolayı çok hassas ciltlere sahiplerdir, o yüzden de onları güneşten uzak tutmak şu iki sebepten ötürü önemlidir:

1- Güneş Yanığı – açık tenli insanlar güneşte nasıl daha hızlı yanıyorsa, aynısı açık renk ciltleri olan evcil hayvanlar için de geçerli. Kaliteli, kediler için güvenli bir güneş kremi çok önemli. Kediler sürekli bakı yaptıklarından dolayı, kremin sık sık sürülmesi ya da kedilerin yutması için güvenli olması gereklidir. Önerilen ürünleri öğrenmek için veterineriniz ile konuşun.

2- Kanser – kar ile kaplı kedilerin açık kulakları, burunları, göz kapağı derileri, skuamöz hücreli karsinom ve cilt kanserine karşı fazlasıyla hassastır. Hastalığın semptomları olarak başlangıçta etkilenmiş olan bölgelerde kırmızı, kuru ve ülsere noktalar meydana gelir. Eğer tedavi uygulanmaz ise bu durum kediniz için ölümcül olabilir. Bu belirtilerden bir tanesini görürseniz, veterinerinize gidin ve kedinizin cildini kontrol ettirin.

Beyaz Bir Kedi Türünü Evlat Edinmek

Beyaz kediler ve onlara nasıl bakacağınız hakkında daha fazla bilgi sahibi olduğunuza göre, sonraki adım, ailenizi tamamlamak için beyaz kedileri nerede arayacağınız, bulacağınız ve evlat edineceğinizdir. Petfinder.com favori beyaz kedi türünüzü evinize getirmek konusunda size yardımcı olabilir.

İkinci şanslar ile ilgili bir topluluğa katılın ve buradaki şaşırtıcı ve egzotik beyaz kedi ırklarından birini aramaya başlayın.