Russian White Özellikleri ve Bakımı

Russian White Resimleri
Beyaz, siyah ve tekir varyasyonlarını içeren bu sevimli kedi orijinal Rus mavisinden (Russian Blue) geliştirilmiş yeni bir ırktır. Rus mavisinin benzersiz görünümü ve şahane mizaç özelliklerinin korunarak farklı renk ve desenlerinde denemeler yapılmak istenmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Rus Beyazı kedisinin sizin için uygun bir cins olup olmadığını merak ediyorsanız bu muhteşem kedi ve onun kişiliği hakkında tüm önemli bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Tek bir kedi cinsi düşünün ve bunun da yalnızca üç farklı renk varyasyonu olduğunu kabul edin. Russian Blue kedisinin yardımıyla geliştirilmiş bu cins üç farklı renk varyasyonunu içeren nispeten yeni bir ırktır. Anavatanı Rusya’da çok sevilen bu cins Rus Mavisinin güzelliğini ve tüm mizaç özelliklerini üzerinde taşımaktadır. Rus Mavisi kadar çarpıcı dış güzelliği, kısa tüylü parlak kürkü ve harika kişilik özellikleri ile birçok kedi ırkı arasından belirgin bir şekilde ayrılmakta ve on binlerce kedi yetiştiricisinin radarına girmektedir. Onu diğer kedi ırklarından ayıran elbette benzersiz görünümü ve şahane mizaç yapısıdır.

Rus Beyazı, Siyah ve Tekir kedisinin ilk olarak oyuncu ve cana yakın bir kişilik özelliğine sahip olduğunu söylemek isteriz. Aşırı hareketli ve yaramaz olduğu söylenemez ancak bulunduğu ortamda insan dostlarını eğlendirmekten son derece keyif alır ve onlara neşe katmak için elinden geleni yapar. Bundan da son derece mutluluk duyar. Sahip oluğu yüksek zekâ seviyesi ile birlikte oyunlarda kabiliyetli yanını insan dostlarına gösterir, tüm maharetlerini onları şaşırtmak için açıkça sergiler. Onu zihinsel olarak meşgul etmek hiç de zor değildir. Önüne buruşturup atacağınız bir kâğıt parçasıyla bile saatlerce oynayabilir, bir lazer ışığı ile oyalayabilirsiniz. Onu eğitmek de pek zor değildir. Tıpkı kuzeni Rus Mavisi gibi bu cins de hangi davranışlar sonucunda insan dostlarından övgü alacağını çabucak kestirir ve bunu kalıcı hale getirerek kısa sürede öğrenir. Üst paragrafta da bahsettiğimiz üzere, kuzeni Rus Mavisinin kişilik özelliklerini üzerinde taşımaktadır. Dolayısıyla onun hassas yapısına sahip olup, yüksek sesle azarlanmaya, ilgisiz kalmaya ve oyunlarında yalnız bırakılmaya gelmemektedir.

Bu cins, sosyal kişiliğiyle bilinir. Hemen her ortama ayak uydurur, çevresinde olan biteni anlamaya çalışır. Sahip olduğu yüksek zekâ seviyesi ile kendince çözümlemeler yapar, yaşadığı ortamda olabilecek değişimlere çok süre geçmeden adapte olabilir. Bu kabul edilebilir harika özelliği onu iyi huylu köpekler dâhil olmak üzere diğer cins kediler ve aile üyeleriyle de bir arada uyumlu yaşamasına katkı sağlar. Girişken bir yapısı olduğu için utanmadan, çekinmeden hemen her insan ve hayvan dostlarının arasına katılır ve onlarla uyumlu bir şekilde vakit geçirebilir. Fakat gelin görün ki bu cins yabancıları pek de sevmez. Eve yeni bir misafir geldiğinde hemen güvenli bir yere gidip saklanma ihtiyacı hisseder. Tabi eve gelen misafirle aynı odada ise onu saklandığı yerden de izlemeyi ihmal etmez. Onu birkaç ikram maması ile saklandığı yerden çıkarmak mümkün olabilir. Bu çekimserliği onun tasma eğitimi için de –erken yaşlarda eğitilmediği takdirde- iyi bir aday olmadığını gösterir. Dolayısıyla, onu devamlı meşgul tutmak ve özellikle de beslenme saatinden sonra egzersiz yapması için çok sayıda interaktif oyuncağın bulundurulması iyi olacaktır.

Çocuklarla çok iyi bir şekilde geçinebilmektedir. Özellikle küçük çocuklara karşı sabırlı olmasıyla bilinir. Diğer evcil hayvanlara da büyük oranda tolerans gösterir ve onlarla aktivitelerin bir parçası olmaktan son derece keyif alır. Emekleyen bir bebekle vakit geçirip ona zarar vermese de yine ebeveynler tarafından mutlaka kontrol edilmeli, bebek ve kedinin oyun esnasında göz önünde olması önerilir. Bu durum onun agresif bir kedi olduğunu sizde uyandırmasın. Aksine, Rus Beyazı harika bir evcil kedi cinsidir.

Rus Beyazı neyse ki yalnız kalmaktan dolayı strese kapılan türden bir kedi değildir. Günün çoğunu dışarıda geçirmek durumunda kalan sahipleri gözleri arkada kalmadan Rus Beyazı kedilerinin iyi olduğuna emin olabilirler. Bu cins uzun süreler yalnız başına kalabilme dayanıklılığına sahiptir. Sabah çıkıp akşam eve dönen kişiler eve döndüklerinde kapının önünde kıpır kıpır ve miyavlayan Rus Beyazı kedilerini bulabilirler.

Biraz vokal bir kedi olan Rus Beyazı, özellikle karnı acıktığında veya biraz ilgi beklediğinde miyavlamaktan hiç çekinmez. Birde kendisiyle konuşmaya çalıştığınızda mutlaka size cevap vermeye çalışır, pençeleriyle sizi uyararak dinlemenizi ister. Kimi Rus Beyazı oyun oynadığı esnada miyavlar, kimi yemek zamanı yaklaştığında, kimi ise sahibinin yanına kıvrılıp kendini sevdirdiğinde. Günün sonunda sahibine iyi geceler demek için de kapının eşiğinde mutlaka miyavlamayı ihmal etmez.

Hemen herkesle sevecen ve arkadaş canlısı olabilen Rus Beyazına sahip olacak kadar şanslıysanız, ömür boyu size arkadaşlık yapacağından, evinizin neşe kaynağı olacağından hiç şüpheniz olmasın.

Tarih

Rus Beyaz kedisinin kökeni 19. yüzyıla kadar uzansa da, nispeten yeni bir ırk olarak sayılmaktadır. 1960 ve 70’li yıllarda Avrupa’da da kendisine rastlanan Rus Beyaz kedisi bu yıllarda artan üretim programı ile nüfusunun artışında hareketlenmeler yaşanmıştı. Günümüz Rus Beyaz kedisinin ortaya çıkışı Sibirya kedisi ile Rus Mavi kedisinin Avustralya’da çiftleştirilmesinden doğan iki beyaz yavruya dayanmaktadır. Dick ve Mavis Jones adında iki kedi yetiştiricisi bu çiftleşmeden doğan iki beyaz yavruyu beslediler ve yetişkinliğe eriştiklerinde onların Rus Mavi kedisinin saf beyaz versiyonuna benzer olduğunu gördüler.

Saf beyaz kedilerden biri daha sonra Rus Mavi kedisi ile çiftleştirildi ve bu çaprazlamadan da iki beyaz yavru kedi daha doğdu. En iyi ve en saf beyaz kedi yavruları elde edilinceye kadar bu çaprazlama sürmüş ve doğan beyaz renk yavrular yetişkinlikle birlikte Rus Mavi kedisinin mizacını almıştı. Rus Beyazı her geçen yıl belirginleşen dış güzelliği ve mizaç yapısıyla ilgiyi üzerine çekmeyi başarmıştı. 1975 yılına gelindiğinde Yeni Güney Galler Kraliyet Tarım Derneği (RAS) tarafından Şampiyonluk statüsü ile taçlandırılmış ve bilinirliği bu sayede daha da artmaya başlamıştı.

Rus Beyazı kedisinin diğer iki renkli olanı Rus Siyahı ve Rus Tekir kedileri ise iki Rus Mavi kedisinin birbiriyle çiftleştirilmesi sonucu ortaya çıkabilme ihtimali bulunsa da, çoğunlukla Rus Beyazı ve Rus Mavi kedisinin çiftleşmesi ile oluşmaktadır.

Bu cins, beyaz, siyah ve tekir renkleri olmak üzere üç farklı renk varyasyonuna sahiptir. Çoğu kedi ırkları kayıt kuruluşu bu cinsi farklı renklerde tanımayıp, hepsini aynı kategoride tutmamaktadır. Örneğin Amerika Kedi Meraklıları Derneği (CFA) ve Uluslararası Kedi Federasyonu (FIFe) yalnızca Rus Mavisi kedisini tanımaktadır. Cat Fancy Yönetim Kurulu (GCCF) ise Rus Beyazı ve Rus Siyah kedisini tanımaktadır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Rus Beyaz kedisi, görünüm olarak Rus Mavisi ile aynıdır, tek gözle görülür büyük farkı kürkünün rengidir. Orta boy bir kedi türü olan Rus Beyazı kaslı vücudu ile zarif bir görünüme sahiptir. 4 ila 7,5 kilo arasında ağırlığa sahip olan Rus Beyazı, atletik, ince kaslı bir görünümdedir. Bu cinsin erkek kedileri dişi kedilerden biraz daha büyük olma eğilimindedir.

Kafa

Bu cinsin standardı geniş bir yüze ve geniş gözlere sahip orta büyüklükte kama şeklinde bir kafa yapısına sahiptir. Alından burun ucuna hafif bir eğim görünür. Bıyık pedleri aşırı derecede belirgin değildir. Yanaklar hafif dışa çıkıktır. Çene yapısı yeterince güçlüdür.

Kulaklar

Kulaklar geniş tabanlı ve sivri uçludur. Orta büyüklükteki bir kafa yapısına göre kulaklar nispeten büyüktür. Kulak arası mesafe yarım kulak genişliği kadardır. Kulak içlerinde tüylenmeler görülebilir. Rus Beyazının dik ve açık kulakları bu cinse uyanık bir görünüm katmaktadır.

Gözler

Orta büyüklükteki kafada geniş ve yuvarlak gözler hemen kendini belli eder. Rus Siyah ve Tekir kedisi dâhil bu cinsin standardında parlak yeşil gözler bulunur. Yavru kedilerin ise başlangıçta sarı renk gözleri varken, yetişkinliğe doğru bu renk yerini yeşile bırakmaktadır.

Bacaklar ve Ayaklar

Zarif kaslı vücuda orantılı uzun ve ince kemikli bacakları vardır. Vücudun tamamında görülen şerit desenler bacaklarda da görünebilir ancak patilere doğru desen şeritler yerini düz renge bırakmaktadır. Patileri küçük ve hafif oval şekildedir.

Kuyruk

Rus Beyazı, Siyah ve Tekir kedisi tabanda kalın, uca doğru sivrilen düz ve oldukça uzun bir kuyruk yapısına sahiptir. Bu ırkın standardında bulunan orta uzunluktaki kuyruk Rus kedisine denge, zarafet ve çeviklik kazandırır. Kuyrukta halka şeklinde desenler görülür. Kuyruk ucu ise koyu renklidir.

Tüy

Bu cinsi dış görünüş bakımından güzel kılan şüphesiz kısa parlak tüylerinden oluşan kürküdür. Rus Beyazı, ipeksi yumuşaklığında kısa ve yoğun tüylerle kaplı bir kürk yapısına sahiptir. Aynı kürk yapısı standart olarak siyah ve tekir görünümlü Rus kedilerinde de aynıdır.

Renk

Bu cins beyaz, siyah ve tekir olmak üzere üç farklı renk varyasyonunda görülür. Bu üç farklı renk şeması nedeniyle dünyanın en popüler kedi ırklarından biri olarak sayılmaktadır. Rus Beyazı kedi yavruları yetişkinlik döneminde kaybolan, koyu renkli bir desenle doğabilmektedir. Rus Tekir kedisi ise yetişkinlikte vücudunda çizgili desenlere sahip olabilmektedir.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Bu cinsi eğitmek çok aşırı zor değildir. Sahip olduğu yüksek zekâ seviyesi ve meraklı yapısıyla ilgisini çeken bir nesneyi tanımlamak veya bir oyuna katılarak zaman geçirmek onun öne çıkan mizaç yapılarından biridir. Özellikle interaktif oyuncaklarla zihinsel olarak onu meşgul etmek ve kedi nanesi içeren oyuncaklarla ona komut vermek kolaydır.

Onu gün boyunca aktif tutmak için etkileşimli oyuncaklar sağlanabilir, yeni numaralar öğretmek için ikram mamalarından yararlanılabilir. Tırmanmayı ve zıplamayı çok sevdiğinden dolayı onun olduğu ortamda mutlaka bir kedi ağacı ve tırmalama direği olması zaruridir. Bununla beraber, özellikle ileriki yaşlarında aktiviteden düşerek obeziteyle karşı karşıya kalabileceği ihtimali göz önünde bulundurularak tasmalı eğitim verilmelidir.

Genel olarak sağlıklı bir cins olan Rus Beyazı genetiğe bağlı hiçbir sağlık sorunundan muzdarip değildir. Bazı yaygın kedi hastalıkları görülebilmektedir ancak düzenli veteriner kontrolleri ile bunun önüne geçebilmek büyük ölçüde mümkündür. Yüksek kaliteli besinlerle beslenen, uygun bakımları yapılan kısacası iyi koşullarda bakılan bir Rus Beyazı 10 ila 15 yıl arası yaşayabilmektedir.

Rus Beyazı, nispeten uzun ömürlü, sağlıklı ve esnek bir cinstir. Genetiğe bağlı bilinen herhangi bir sağlık sorunu bulunmamaktadır. Yalnızca polikastik böbrek hastalığı, alt idrar yolu, aşırı kilolara bağlı diyabet ve kalp hastalığı gibi bazı yaygın kedi hastalıklarıyla karşı karşıya kalabilmektedir. Ayrıca bu cinste tenyalar ve pireler görülebilmektedir. Dışarıya çıkarırken bu durum göz önünde bulundurulmalıdır. Bakımının da mutlaka aksatılmadan düzenli olarak yapılması oldukça önemlidir.

Bu cinsin dişi kedileri ergenlik yaşı olan 8-12 ay aralığında kızgınlık dönemine (östrus) girmesiyle birlikte çiftleşme isteği belirtileri gösteren bir takım davranışsal değişikliklerde bulunabilir. Ancak söz konusu bu dönem hastalık, beslenme, iklimsel farklılıklar ve genetiğe bağlı faktörler neticesinde farklılık gösterebilmektedir. Çiftleşme östrus döneminin herhangi bir gününde yaşanabilir. Çiftleşme sonrası gebelik 58 ila 62 gün arası sürmektedir.

Çoğu kedi ırkı gibi Rus Beyazı, Siyah ve Tekir dişisi 1 ila 5 arası yavru kedi doğurabilmektedir. Doğum öncesi yaşanabilecek sorunlar için mutlaka anne kedi dikkatle takip edilmelidir. Bununla birlikte, doğum sonrası anne ve yavru kedilerin de durumu bir süre kadar dikkatle takip edilmeli, yaşanabilecek sağlık sorunlarına karşı önlem alınmalıdır.

Orta büyüklükteki Rus Beyazı, Siyah ve Tekir kedisi zarif görünümde kaslı bir vücuda sahiptir. Tamamen büyüdüğünde yaklaşık 4-7 kg veya biraz daha fazla bir ağırlığa sahip olurken, 20-25 santim de yüksekliğe erişebilmektedir.

Bu cins özel bir beslenmeye ihtiyaç duymaz. Yalnızca ana bileşen olarak gerçek et veya balık etine dayanan yiyeceklerin verilmesi iyi olacaktır. Bununla beraber, yüksek proteinli ve düşük karbonhidratlı yaşına, boyuna ve kilosuna uygun ticari yaş ve kuru mama da tüketebileceği besinler arasındadır.

Her kedi gibi Rus Beyazı da hazır mamalar dışında taze sebze ve meyve yiyebilmektedir. Blogumuzda, kedilerin mama dışında yiyebildikleri besinler hakkında detaylı bilgileri kapsayan içeriklerimiz bulunmaktadır. İlgili içeriklere göz atabilir ve evinizde bulunan ürünlerden ev yapımı bir karışım hazırlayarak kedinizle paylaşabilirsiniz. Unutmadan, bu cins yaşlılık döneminde obezite sorunuyla karşı karşıya kalabilmektedir. Bu nedenle, günlük tüketmesi gereken kalori için veteriner hekime başvurabilir ve bir diyet programı hazırlamasını isteyebilirsiniz.

Kısa tüylü kürk yapısından dolayı bakımı kolay bir ırktır. Yumuşak tüylerini haftada yalnızca bir defa fırçalamak yeterli olacaktır. Bu sayede tüy dökülmesi önemli oranda azalacak, tüy topaklanmasının da önüne geçilecektir.

Bu cinste özellikle periodontal sağlık sorunu görülebilmektedir. Bu nedenle mutlaka düzenli olarak ağız bakımı yapılmalıdır. Ayrıca tırnak kesimi, göz ve kulak temizliği de yine aksatılmadan uygulanması gereken periyodik bakımlar arasındadır.

Rus Beyazı, Siyah ve Tekir kedisi kısa tüylerden oluşan yumuşacık bir kürk yapısına sahiptir. Bu nedenle uzun tüylü kedi ırklarına kıyasla daha az tüy dökmektedir. Tüy dökülmesi çoğunlukla mevsim geçişlerinde, kalitesiz beslenme ve ilgisiz kalınan dönemlerde yaşanabilmektedir.

Rus Beyazı nadir bir ırk olduğu için, safkan bir yavru kedi bulmak biraz zor olabilir. Türkiye’de de kendisine rastlamak pek olası değildir. Bazı profesyonel yetiştiriciler aracılığıyla bulunabilir veya İnternet üzerinden araştırma yapılarak iletişim kurulabilir. Safkan bir Rus Beyazı yavru kedisinin maliyeti 2.000 dolar civarıdır. Bu rakam kedinin cinsine, boyuna, kilosuna, yaşına ve soyağacına bağlı olarak değişiklik gösterir.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.