Kedinizi tasma ile yürümek için nasıl eğitirsiniz?

5 Haziran 2021
1862
Kedinizi tasma ile yürümek için nasıl eğitirsiniz?

Yapılan araştırmalara göre ev kedileri, sokak kedilerine göre daha uzun yaşamaktadırlar. Bu sebepten ötürü kedinizi kapı önünde değil de, evde beslemek isteyebilirsiniz. Ancak bazı durumlarda evde beslediğiniz kediniz dışarı çıkıp, vakit geçirmek isteyebilir. Onun bu isteğini mümkün olduğunca yerine getirmeye çalışmalısınız. Eğer evdeki kediniz, evinizin penceresinden meraklı gözlerle dışarıyı izliyorsa ya da siz evinizin kapısını ya da penceresini açtığınızda dışarıya çıkmak için oraya yöneliyorsa, kedinizi tasmalı yürüyüşe çıkarmak için eğitmeniz gerekecektir.

Kedinizi Tasmalı Yürüyüşe Çıkarmak İçin Nasıl Eğitirsiniz?

Birçok kedi, tasmalı yürüyüşlerden zevk alabilir ancak kedinizi tasma ile yürüyüşe çıkarmak için öncesinde onu eğitmeniz gerekecektir. Çünkü kediniz, boynuna geçirilen bir tasma ile ne yapacağını bilemeyebilir. Evde yaşayan kedinizi rutin bir şekilde açık havada gezintiye çıkarmanız, onun sağlığı açısından faydalı olabilmektedir. Ayrıca kedinizde oluşabilecek can sıkıntısından ve stresten kaynaklı davranış bozuklukları da bir hayli azalma eğilimi gösterecektir.

Genelde birçok kedi, tasmalı yürüyüş için eğitilebilir. Bu durum zor gibi gözükse de uygulayacağınız doğru yöntemler sayesinde bunu başarabilirsiniz. Ancak yavru kediniz bu durumu koşum takımı sayesinde gerçekleştirebilir. Çünkü doğal olarak onu takmayı kabul etmektedir. Tasmalı yürüyüş eğitiminde yaşlı kedilerin eğitimi ise zor olabilmektedir. Ancak yaşlı kedinize düzgün bir eğitim verebilirseniz ve siz de gerekli sabrı gösterebilirseniz, tasma eğitiminde başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz. Bu konuda dikkat etmeniz gereken nokta, eğitim sırasında kedinizin elde ettiği başarılar sonucu ödül maması vererek onu ödüllendirmenizdir. Bu yöntem, onun yaptığı bu davranışları daha çok pekiştirmesine olanak sağlayacak, eğitime daha kolay adapte olmasına yardımcı olacaktır.

Kedileri Tasmaya Alıştırmak

Kedilerde Tasmalı Yürüyüş Eğitimi Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kedinizin tasmayla yürümeyi öğrenmesi, ona, dışarıda karşısına çıkabilecek sorunlara rağmen güvende olabileceği hissini verecektir. Eğer kedinizi, dışarıdaki dünyaya, tek başına, gözetimsiz bir şekilde alıştırmak istiyorsanız, eğitim vermeniz iyi bir fikir olacaktır. Kedinizi eğitirken unutmamanız gereken bir durum var ki o da minik dostunuzun dışarıyı korkutucu olarak görebilmesidir. Kedinize eğitim verdiğiniz ilk zamanlar paniğe kapılarak, endişeli tavırlar gösterebilir. Ona bu dönemde sabır göstermeli ve sevginizi kedisine hissettirmelisiniz. Kedinizin yürüyüşe çıktığı sırada üzerindeki koşum takımı, onu ilk başlarda rahatsız edebilir. Bu duruma alışması biraz zaman alacaktır ve siz de ona ihtiyacı olan zamanı vermelisiniz. Ayrıca kedinizi koşum takımı ile yürüyüşe çıkardığınız zaman yavaş hareketlerle ilerlemeli ve kedinizin bu duruma alışması için onu övmeli ve ödül mamaları sunmalısınız.

Kedinizi dışarıdaki dünyaya güvenli bir şekilde çıkarmak ve adapte olmasını sağlamak için dikkat etmeniz gereken bazı yöntemler vardır. Bunların ne olduğu hakkında fikir sahibi olmak için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Kedinizi tasmalı yürüyüşe çıkarırken emniyet kemerinin düzgün bir şekilde seçilmiş olması gerekir.

İlk olarak kedinizin emniyet kemerini seçerken onun ölçülerini almanız ve bu ölçülere göre emniyet kemeri seçmeniz gerekmektedir. Kedinizin sizinle yürüyüşe çıkması için, evcil hayvanınızın vücuduna tam olarak ayarlanmış bir koşum takımına ihtiyacı olacaktır. Bu konuda dikkat etmeniz gerekenler aşağıdaki gibidir.

  • Emniyet kemeri kullanımında, kedinizin doğru bir şekilde ölçüsünü alabilmeniz için, kedinizin göğsünün çevresini ve ön taraftaki bacaklarının arka kısmını ölçmeli ve aldığınız ölçüleri not etmelisiniz. Emniyet kemerini satın almak için bir mağazaya gittiğinizde, kedinizin ölçülerini unutma veya yanlış hatırlama ihtimaline karşılık, kedinizin ölçülerinin yazılı olduğu notu yanınızda bulundurun.
  • Daha sonra yapacağınız şey, doğru bir koşum takımı seçmek olacaktır. Genelde koşum takımları, yavru kedi ve yaşlı kedi için ayarlanabilir kayışlar ile yapılır ve naylon veya neopren ile üretilir. Bu koşum takımları kedinizin ölçümlerine bakılarak, küçük boyutlarda da satın alınabilmektedir.
  • Kedinize koşum takımı seçerken, onun vücuduna göre uygun boyutlarda olmasına özen göstermelisiniz. Onun vücudunda kemerin rahat olması gerekir yani kemerin vücudunu sıkmaması gerekir. Bu işlemi doğru bir şekilde gerçekleştirdiğinizi anlayabilmeniz için, kedinizin vücuduna kemeri yerleştirdikten sonra kemerin altına iki parmağınızın rahat bir şekilde sığması gerekir.
  • Kedinize aldığınız emniyet kemerini arabanızda bir aksesuar olarak kullanmamalısınız. Emniyet kemeri onun olası tehlikelerden korunması için üretilmiştir.
  • Kediniz için yumuşak ve elastik olan bir kemer tercih etmelisiniz çünkü bu özelliklerde bir emniyet kemeri, kedinizin yürüyüş sırasında daha rahat ve konforlu olmasını sağlayacaktır.
  • Kedinizin sağlığı için tehlike arz edebilecek ve kullanışlı olmayan kemerlerden uzak durmalısınız ve asla satın almamalısınız.
  • Kedinizi tasmalı yürüyüşe çıkarırken emniyet kemerine alışmasına izin vermeniz gerekir.

Tasmalı Kedi

Kedinizle dışarıda yürüyüşler yapmadan önce onu bir süre koşum takımı üzerine yerleştirmeniz gerekmektedir. Bunu yapmanızın sebebi onu emniyet kemerine alıştırmaktır. Peki, bunu hangi yolla gerçekleştirebilirsiniz? Detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.

  • İlk olarak kedinizin koşum takımına alışması için, onu 1-2 gün boyunca, kısa bir süre koşum takımına yerleştirmekle işe başlamalısınız. Bu durumu ilk başlarda birkaç dakikada gerçekleştirmelisiniz ancak daha sonra kedinizin koşum takımında kalma süresini arttırmanız gerekir.
  • Daha sonra, kedinize koşum takımını taktığınız esnada ve kullandığınız esnada ödül mamaları vermeniz ve ilgi göstermeniz koşum takımına alışmasını sağlayacaktır.
  • Kediniz koşum takımını taktığında üzerinde yokmuş gibi rahat olması gerekmektedir. Buna dikkat etmelisiniz. Böylece kedinizle rahat bir yürüyüş gerçekleştirebilirsiniz. Koşum takımı taktıktan sonra ve kedinizin de rahat olduğundan da emin olduktan sonra tasma takma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Kedinize tasmayı takarak, onun arkasına geçmesine izin vermelisiniz. Bu aşamada kedinize ödül mamaları vererek onu cesaretlendirmeniz gerekir.
  • Kedinizle emniyet kemeri ve tasma ile yürüme denemeleri yapmalısınız. Eğer kediniz tasmasından rahatsız olursa, onu kaldırıp kucağınıza alarak sevebilirsiniz. Kediniz sakinleştikten sonra, tekrar yürüyüş denemelerine devam etmelisiniz. Kedinizin bu denemeler sırasında rahatsız olduğunu görürseniz, onu bu duruma teşvik etmek için ilgi göstermeniz gerekir.
  • Kedinize tasmayla yürüyüş yaptırmak için alıştırmaya çalıştığınız her aşamada ödül mamalarını mutlaka vermelisiniz. Bu olumlu pekiştirmeyi kedinizle yürüyüş yapmaya başladığınızda da kullanmalısınız. Ayrıca yürüyüş esnasında onu sürüklememeye ve çekmemeye özen göstermeli ve istediği davranışları sergilemesine de izin vermelisiniz.
  • Kedinizi tasmalı yürüyüşe çıkarırken ona alışması için yardımcı olmalısınız.

Tasmayla Kedi Gezdirmek

Kedinizi yürüyüşe çıkaracağınız zaman fazla aceleci olmamalısınız. Kedinizi bu duruma yavaş yavaş alıştırmalısınız. Çünkü eve alışmış olan kediniz dışarıya çıktığı zaman, dışarısı onun için korkutucu olabilir. Bu aşamada kedinizin dışarıya adım atmasını beklemelisiniz. Sizin kedinize karşı zorlayıcı bir tavır sergilememeniz gerekmektedir. Sonuç olarak, kediniz dışarıda yürüyüşe çıkmak istemezse, ısrar etmemelisiniz. Peki, kedinize yardımcı olabilmek için neler yapabilirsiniz?

  • Kediniz dışarıya çıkmak için karar veremiyorsa bu noktada sizin yapmanız gereken, evin kapısını açarak beklemenizdir. Bu şekilde kediniz, kendini yönlendirebilir ve aynı zamanda kendi hızında hareket ederek daha emin adımlarla dışarıya doğru yönelebilir. Eğer evcil dostunuz dışarıya çıkmak istemiyorsa, o an için kedinizi zorlamamalı ve bu durumun zaman alabileceği bilincinde olmalısınız. Kedinizle tasmalı yürüyüş yapmayı ilk başlarda başaramamış olabilirsiniz ancak hemen pes etmemeli ve başka bir gün tekrar denemelisiniz. Bu aşamada her zaman evcil dostunuzun yanında olmalı ve ona her konuda yardım etmelisiniz. Kedinizin hazır olduğunu hissettiğiniz an, onu dışarıya doğru yönlendirmeli ve siz de arkasından takip etmelisiniz. Dışarıya çıkmayı başardığında ise onu överek ödül mamaları verebilirsiniz.
  • Kediniz ile ilk yürüyüş deneyiminizi kısa tutmalısınız. Bu süre yaklaşık 5 dakika olabilir. 5 dakikadan daha fazla yürüyüş yapmanız, kedinizi rahatsız hissettirebilir ve diğer yürüyüşlerinizde dışarıya çıkmayı daha az isteyebilir.
  • Kedinizle dışarıda yürüyüş yapmanız için, havanın güneşli olduğu ve yerlerin ıslak olmadığı bir günü tercih etmelisiniz. Eğer yürüyüşe karar verdiğiniz gün yağmur yağdıysa ya da yakın bir tarihte yağmur yağdıysa, kedinizin kendini yönlendirilmesi için gerekli olan kokuları alması zorlaşabilmektedir. Evcil hayvanınız böyle bir günde yürüyüş yaparken oldukça zorlanabilir.
  • Kedinizle yürüyüş denemeleriniz başarıyla gerçekleşmeye başladıysa, bunu onunla rutin bir hale getirmelisiniz. Ayrıca yürüyüşte geçirdiğiniz süreyi günden güne arttırabilirsiniz. Bu aktiviteyi kedinle düzeni hale getirmeniz, minik dostunuzun sağlığı açısından da önemlidir.
  • Eğer kediniz dış dünyaya adapte olursa ve rahat davranışlar sergilemeye başlarsa, onun sizden uzaklaşmasına müsaade edebilirsiniz. Ancak tasmanın izin verdiği ölçüde takip etmeniz önerilmektedir.

Kediyle Tasmalı Yürüyüş Eğitimi

Kedinizle Tasmalı Yürüyüşlerde Yapmanız Gerekenler

  • Kedinize tasmalı yürüyüşler öncesinde aşı yaptırmanız gerekebilir. Aşı yaptırmanız zorunlu olmayıp, uzmanlar tarafından şiddetle tavsiye edilmektedir. Bu durumun nedeni kedi panlökopeni gibi hastalıkların olmasıdır. Bu tür hastalıklar, haftalar boyunca çevrelerde uykuda kalabilen virüsler içerir ve bu virüsler oldukça bulaşıcıdır. Kedinizin bu tür hastalıklara, başka bir kedi ile fiziksel temasına gerek kalmadan, çevrede bulunan virüslerden dolayı yakalanması an meselesidir. Bu konuda dikkatli olmalı ve veterinerinizin önerdiği aşıları uygulamalısınız.
  • Kediniz dış dünyaya zor adapte olabilmektedir. Çünkü alışmadığı uyaranlara karşı kaçma eğilimi gösterebilirler ve bu duruma temkinli yaklaşırlar. Onu dışarıya yürüyüşe çıkardığınız zaman koşup kaçma eğilimi gösterebileceğini önceden tahmin edebilirsiniz. Böyle bir durumda kedinizin tasmasını sıkıca tutmalı ve ona yakın durmalısınız. Ayrıca onu dışarıya teşvik etmek için sevdiği yiyecekleri sunmalı ve yumuşak bir ses tonuyla da övgüler sunmalısınız.
  • Kediniz, köpeklerde olduğu gibi bu aktiviteyi kolay ve rahat bir şekilde gerçekleştiremeyebilir. Çünkü kediler ve köpekler farklı davranırlar. Kedinizin yürüyüş esnasında hemen mutlu olmasını beklememelisiniz. Çünkü bu durum gerçekleşmeyecektir. Kedinize tasmalı yürüyüş eğitimi vermenizin en temel amacı, onu yürüyüşe çıkmaya eğitmek değil, bu aktiviteyi güvenli ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirilmesine yardım etmektir. Kedi sahibi olarak yapmanız gereken öncelikli amacınız bu olmalıdır.

Tasma eğitimi almış bir kediye sahip misiniz? Peki, kedinize bu eğitimi nasıl verdiniz? Tecrübelerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.