Devon Rex Özellikleri ve Bakımı

Devon Rex Resimleri
Benzersiz bir görünüme sahip olan Devon Rex’ler iri gözleri, ufak ağızları, belirgin ve çıkık elmacık kemikleri ve görece büyük kulakları ile tıpkı bir elfi andırırlar. Bu karakteristik özellikleri onları diğer kedi türlerinden belirgin bir şekilde ayırır ve sıra dışı bir kedi cinsi yapar. Orta büyüklükte boya sahip olan Devon Rex’ler yumuşak ve dalgalı bir kürk desenine sahiptirler. Mutasyon sonucu meydana gelen kürk desenlerindeki bu dalgalanma başka hiçbir cinste görülmediğinden dolayı, yalnızca kendilerine özgüdür. Sırt ve boyun kısımları hafif dumanlı, kalça, ayaklar ve baş kısımları ise Tekirlerin kürklerini andırır.
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Minyon boyutları, diğer kedi ırklarından ayrışan sıra dışı kulakları, avına odaklanmış bir izlenim veren açık yuvarlak gözleri ve enerjik bir yüz ifadesi ile kimileri için bir periye, kimileri için bir elfe ve kimileri için de tıpkı bir uzaylıya benzetilirler. Devonları bu denli çarpıcı kılan onların benzersiz dış görünüşleridir. Dış görünüşlerinin farklılıklarıyla diğer kedi türlerinden keskin bir şekilde ayrışırlar. Bu farklılığı ilk olarak kocaman kulaklarından ve daha sonra yalnızca kendilerine özgü olan kürk yapılarından alırlar. Dış görünüşleri hakkında detaylı bilgileri yazımızın devamındaki fiziksel nitelikler kısmında bulabilirsiniz. Gelin birlikte Devonların kişilik özelliklerine bir bakalım…

Devon cinsi kediye ilgi duyanların hoşuna gideceği ilk bilgi; onların sahipleriyle çok iyi anlaşabildikleri ve sadık birer arkadaş olabilecekleri yönündedir. Devonlar, sahipleri tarafından ilgi görür ve kendilerine sevgiyle ve şefkatle yaklaşılırsa karşılığını fazlasıyla veren türde birer kedidirler. Gün olur kucağınızda uyuya kalır, gün olur geceleri sizinle birlikte uyur veya sabahları gözlerinizi ilk açtığınızda bir bakmışsınız ki karşınızda durmuş sizi izliyordur. Devonlar omuza çıkmaktan, sahiplerini öpücüğe boğmaktan ve sevgi mırıltılarıyla evin içerisinde dolaşmaktan son derece büyük keyif alırlar. Bu özellikleri, onların insan odaklı bir cins olduklarını göstermesinin yanı sıra özgüvenli ve girişken bir mizaç yapılarının da olduğunu ortaya koymaktadır. Söz konusu özgüvenleri oyun esnasında bariz bir şekilde ortaya çıkar.

Devonlar özgüvenlerinden aldığı girişken yapıları ile aktivite seviyesi yüksek birer oyuncu kedidirler. Sahipleriyle oyunlar oynamaktan keyif alır, onlarla yürüyüşe çıkmaya bayılırlar. Uzun yürüyüşler olmasa bile tasmalı bir şekilde bahçe içerisinde vakit geçirmek de onlar için vazgeçilmez tutkuları arasında yerini alır. Tut-getir oyunları oynamaktan keyif alırlar. Bu oynak yapıları onları eğitmeyi de kolaylaştırır. Devonların kişilik özelliklerine dair biraz daha detaya inip onları tanımaya devam edelim…

Devonlar kürk yapıları ile diğer tüm kedi ırklarından ayrışırlar. Bu ırk daha az tüy dökmesiyle bilinir. Bu da özellikle ilk defa kedi sahiplenecek olanların ilgisini Devonların üzerine kaymasına neden olur. Devonlara ilgi duyanlar, her gün halıdan veya elbiselerinden kedi kılı temizlemekten uğraşmazlar. Bu özelliklerinin yanında bir Devon cinsi kedi sahiplenmek için başka birçok neden daha vardır.

Devonlar sadakatleri ve sahiplerine olan bağlılıklarıyla bilinirler. Evet, sahiplerinin omuzlarına çıkar, birlikte uyuyabilirler fakat rahatsız edecek boyutta yapış yapış olmazlar. Canı istemediği zaman onları ev içerisinde bir odadan diğerine de takip etmezler. Tabi eğer canları bir şeye sıkılmadıysa. Oyuncu bir kimliğe sahip olduklarından bahsetmiştik. Bu oyuncu kimliklerini cesaretleri ve yüksek zekâ seviyelerinden alırlar. Bu özellikleri de onları diğer kedilerden bir adım öne çıkarır, kolay eğitilebilir ve girişken kedi sınıfına dâhil eder. İlk defa kedi sahiplenecek olan ilgili, meraklı ve takıntılı kişiler için Devonların bu özellikleri onları tercih etmede iyi bir seçim haline getiren niteliklerden yalnızca birkaçıdır.

Devonlar, sahiplerinin omuzuna tüneyen cinste kedilerdir. Bununla birlikte kuyruklarını olur olmadık sallayanlar ve kedi oyuncaklarının iyi birer toplayıcılarıdırlar. Çok iyi gelişmiş bir merak duygusuna sahiptirler. İster akşam yemeği için mutfağa gidiyor olun, ister hızlıca bir duş almak isteyin, neredeyse yaptığınız her şeye dâhil olmak isterler. Fakat endişelenmeyin, sizi takip ederken ayağınıza da bağ olmazlar.

Devonlar hakkında yazılacak daha pek çok şey var. Bir kere, minyon boyutları, elf benzeri yüz hatları ve inanılmaz derecede girişken yapıları ile Devon Rex, kedi meraklılarının favori cins kedileridirler. Bu cinsi diğer ırklardan ayıran benzersiz bir özelliği de, tüy yapılarıdır. Bu tatlı yüz ifadesine sahip kediler, dalgalı yumuşak ve çok ince bir tüy yapısına sahiptirler. Bu tüy yapısı diğer başka hiçbir ırkta bulunmaz. Bu fiziksel özellikleri de onları, özellikle az tüy döken kedi sınıfına sokarak kedi sahiplenecek olanlara adeta göz kırpar. Devon Rex kedileri o kadar ince ve kısa tüylere sahiptirler ki, çok az tüy dökerler ve bu nedenle mobilya ve giysilerde de neredeyse hiç tüye rastlanılmaz.

Devon Rex kedilerinin bu benzersiz kürk yapılarına ek olarak, devasa geniş gözleri ve yarasa benzeri kulakları da eşlik eder. Kişilikleri bir elf olarak tanımlanabilir. Başarılı da birer tırmanıcıdırlar. Ev içerisinde bulabildikleri en yüksek yerlere çıkmaktan kendini alıkoyamazlar. Ayrıca kendine saklanmak için de köşe yerler bulabilirler. Sahipleri onları buzdolabının arkasında ve kanepenin altında sık sık bulabilir.

Sahiplerine olan bağlılıkları ve yüksek zekâ seviyeleri ile kolayca eğitilebilirler. Açık hava yürüyüşleri ve oyunlardan büyük keyif alırlar. Yürüyüş veya oyun sonrası sahiplerine teşekkür etmek maksadıyla omuzlarına çıkıp sevgi mırıldanmaları gösterebilirler. Devonlar sahipleriyle, evin diğer üyeleriyle iyi geçinmekle kalmaz aynı zamanda diğer evcil hayvanlarla da pek bir uyumlu geçinir giderler. Ancak hem insanda hem de hayvanda sevgilerinin çoğunu, kendilerine seçtikleri favori biriyle paylaşırlar.

Oyuncu ve çevik bir kedinin arkadaşlığından keyif alacaksanız, yüksek bir mobilyanın tepesinden size baktığını ve omzunuza çıkıp sizinle vakit geçirmeleri sizi telaşlandırmayacaksa bir Devon cinsi kedi sahiplenebilirsiniz.

Tarih

Devon Rex ırkını 1960 yılına dek tek bir kediye kadar izleyebiliriz. Bu benzersiz görünümleri ile kedi meraklılarının ilgi odağı olan Devon cinsinin atası, Tom adında vahşi ve kıvırcık kürk kaplamalı bir kediydi. İngiltere’nin güneybatısında Devon bölgesindeki küçük bir kasaba olan Buckfastleigh yakınlarındaki terk edilmiş bir madenin çevresinde yaşıyordu. Kuzeni Cornish Rex’in doğum yeri olan Cornwall ile komşu bir yer. Bu vahşi ve kıvırcık tüylü Tom, düz tüylü bir Patiska dişisiyle çiftleşmiş ve bölgede yaşayan kedi yetiştiricisi Berly Cox’un bahçesinde bir sürü yavru dünyaya getirmişti. Doğan kedi yavrularının arasında Cox’un Kirlee adını verdiği kahverengimsi siyah bir erkek yavru kedi vardı. Babasıyla aynı görünümde ve kıvırcık bir kürke sahipti. Beryl Cox ilk başta, Cornish Rex’in doğum yeri Devon’dan çok uzakta olmadığı için Kirlee’nin bir Cornish cinsi kedi olduğunu düşünmüştü. İlerleyen aylarda Kirlee kızgınlık dönemine girip çiftleşmeye hazır hale geldiğine Cornish Rex yetiştiricisi Brian Stirling-Webb’in kedileri arasında çiftleşmişti. Bu çiftleşmeden sadece düz tüylü yavrular dünyaya gelmişti. Cox ve Webb, çiftleşen bu iki türün birbirinden ayrı olduğu sonucuna varmıştı. Kabul gören düşünce ise, Kirlee’nin Patiska annesinin ve babası olan kıvırcık tüy kaplamalı vahşi Tom’un, yeni doğan yavru kedide kıvırcık tüylü kürkü oluşturan Devon Rex geninin çekinik olduğundan ve söz konusu yavruda ortaya çıkmasında her iki kediden de miras alındığıydı. Bu sonuç itibariyle, Kirlee, ebeveynlerinin her birinden genin bir kopyasını almış olmalıydı.

Devon Rex cinsi kabul edilmiş ve takvimler 1968’i gösterdiğinde ilk Devon Amerika’ya ithal edilmişti. 1972 yılında ise Amerika Kedi Meraklıları Derneği (ACFA), kabul eden ilk ABD birliği olmuştu. Devon, 1979’da Uluslararası Kedi Derneği (TIKA) tarafından kabul edildi. Kedi Meraklıları Derneği (CFA) ise 1983 yılında Devon’u kabul ederek kayıtlarında yer verdi. Bugün ise tüm büyük kedi dernekleri tarafından tanınan Devonlar benzersiz görünümleri ile dünya genelinde pek çok kedi meraklısının ilgi duyduğu kediler arasında yer alıyor.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Orta uzunlukta kıvrak bir kedi cinsi olan Devonlar, sert ve kaslı vücut yapısına sahiptirler. Göğüsleri geniş ve bacakları son derece sağlamdır. Arka ayakları önden çok az daha uzun olacak şekilde yüksekliğe sahiptir. Bu da onları hafif ayakta tutan bir fiziksel özelliğidir. İyi bakıldığı sürece Devon erkekleri görece daha büyük bedenlere sahip olabilirler.

Kafa

Devonların kafa yapıları vücutlarına oranla nispeten küçüktür. Profilden bakıldığında hafif sivri bir yapısı vardır. Kulaklarının dış kenarı, elmacık kemikleri ve bıyık perdeleri hafif çıkıntılıdır. Başları geniş ve hafif uzundur. Belirgin elmacık kemikleri ve bıyık perdeleri Devonlara dolgun bir yüz ifadesi katar. Karşıdan bakıldığında burunları, iyi bir duruşa sahip kafalarına zariflik katar. Ağızları kısa, çeneleri gelişmiş ve güçlüdür.

Kulaklar

Devonları diğer kedi ırklarından ayıran en temel farklılık kulaklarıdır. Devon Rex’lerin kulakları çarpıcı biçimde büyük ve tabanda oldukça geniştir. Uçlara doğru hafif sivrilen kulakları ince tüylerle kaplıdır.

Gözler

Gözler büyük ve geniş, kulakların dış kenarlarına doğru hafif eğilimlidir. Herhangi bir göz renginde olabilirler ancak renk noktaları genellikle amber, mavi, bakır, yeşil, altın, ela, turuncu, deniz mavisi ve sarı renklerdir.

Bacaklar ve Ayaklar

Devon Rex’lerin bacakları uzun ve incedir. Pençeleri küçük ve ovaldir. Ön ayaklarda beş, arka ayaklarda ise dört parmakları vardır.

Kuyruk

Kuyruk, vücutlarına oranla uzun, ince ve uçlara doğru hafifçe sivrilen bir yapıdadır. Vücudun tamamı gibi kuyrukta da kısa tüy kaplaması görülür.

Tüy

Devon Rex cinsi kedileri diğer kedi ırklarından ayıran ikinci en temel farklılık ise kürk yapılarıdır. Devonların kürkleri kısa, ultra ince ve dalgalı bir yapıya sahiptir. Kısa tüylü oldukları için neredeyse hiç tüy dökmezler. Tüyleri, Devonların vücutlarının tamamını iyi biçimde kaplar. Sırtında, karınlarında, bacaklarında, kuyruğunda, yüzünde hatta kulaklarında dahi tüylenme görülür. Baş, boyun, göğüs ve karın bölgesinde daha az tüylenme vardır. Kürkleri elle düzleştirildiğinde dalgalı bir görünüm ortaya çıkar. Bu görünüm, tüylerin en uzun olduğu yerde, vücutta ve kuyrukta daha belirgindir.

Renk

Devon Rex kedileri herhangi bir renk veya desende görülebilir. Baş ve ayaklar genellikle tekir görünümündedir.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Devonlar yüksek bir zekâ seviyesi ve oyuncu kimlikleriyle bilinirler. Bu özellikleri onları hem daha girişken hem de verilen komutları algılamada kolay eğitilebilir yapmaktadır. Sahiplerine olan bağlılıklarıyla birlikte düzenli eğitici oyunlarla Devonları eğitmek sanıldığından da kolaydır. Tuvalet eğitimi başta olmak üzere periyodik bakımlarını içeren eğitimler de kolayca öğretilebilir. Çocuklu aileler ve kedi dostu köpekler için mükemmel bir seçim olacak Devonlar, herhangi bir av köpeğinin oynadığı tut-getir oyununu oynamaktan keyif alır, hileleri, taktikleri kolayca öğrenir ve birlikte iyi geçinmek için ellerinden gelenin en iyisini yaparlar.

Devon Rex cinsi kedilerin ortalama yaşam süreleri 10 ila 15 yıl arasıdır.

Devon cinsi kediler kısa tüylü bir kürk yapısına sahiptirler. Bu nedenle güneş ışınlarından ve soğuktan etkilenebilirler. Bu da onlarda deriye bağlı rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Bununla birlikte her kedi ırkının mustarip olduğu kalp kası hastalığı olan hipertrofik kardiyomiyopati yine Devonların karşı karşıya kaldığı hastalıklardan biridir. Cinsin kalp hastalığı dışında sahip olduğu en büyük risk çıkık eklemler ve kalıtsal kelliktir. Kulak, göz ve diş bakımlarının aksatılmasıyla birlikte iltihaplanmalar da başlayabilmektedir. Henüz yavru dönemlerinden yetişkinliklerine kadar düzenli taranmaları ve bakımları önemlidir. Devon cinsi kedinizin sağlığına öncelik verip, veteriner ziyaretlerini aksatmadan kontrollerini yapmayı unutmayınız.

Diğer tüm kedi ırklarında olduğu gibi Devon Rex dişisi de kızgınlık dönemi olan 8-12 ay arası bir dönemde çiftleşmeye hazır hale gelebilirler. Erkek Devon Rex kedisi ise bu aylardan sonra her zaman çiftleşmeye hazırdırlar. Kızgınlık döneminde, davranışlarında gözlemlenen değişimler çiftleşme isteğinin habercisidir. Eğer Devon dişi kedinizi çiftleştirmekten yana değilseniz kısırlaştırma işlemi hakkında bilgi sahibi olun.

Yetişkin ve sağlıklı bir Devon Rex dişisi ortalama 4 ila 6 arası yavru kedi doğurabilir. İlk doğumda genellikle bu sayının altında bir doğum gerçekleşir.

Devon Rex’ler minyon boyutludur ve diğer kedilere göre küçük olma eğilimindedir. Tamamen büyümüş yetişkin bir Devon Rex kedisi, 3 ila 4,5 kilo ve biraz daha fazla ağırlığa sahip olabilir. Boyları ise 30 ila 35 santime kadar uzayabilmektedir.

Devon Rex yetişkin kedileri genellikle kaliteli bir kedi maması yedikleri takdirde daha sağlıklı ve daha aktivite düzeyi yüksek kediler olacaklardır. Devon cinsi yavru kediler ise büyümeleri ve gelişmelerine katkı sağlayacak yaşamlarının ilk aylarında yavru kedi maması ile ölçülü beslenmesi gerekir. Vücut yapıları gereği obez olmaya ve ileriki yaşlarda eklem hastalıklarıyla karşı karşıya kalmaya eğilimleri olan Devonları düzenli bir programda dengeli beslemek önemlidir.

Protein bakımından içeriği zengin kedi mamalarını tercih etmek doğru olacaktır. Piyasada Devonların hoşuna gidecek Royal Canin, Whiskas, N&D gibi markaların kaliteli mamaları satılmaktadır. Bununla birlikte Devon Rex yavru kedileri için besleyici yavru kedi mamalarından tercih edebilirsiniz.

Devon Rex kedileri genellikle iştahlı bir cins oldukları için önüne koyduğunuz her şeyi yeme eğilimindedirler. Ancak, bu her şeyi yemeleri gerektiği anlamına gelmez. Yetişkin Devonlar genellikle konserve ve ara sıra çiğ kuru yiyeceklerle beslenirler. Fakat hızlı kilo alma eğiliminde oldukları için bu tür yiyeceklerle beslemek pek doğru olmaz. Jambon ve salam, sosis gibi yiyecekleri de afiyetle yiyebilirler. Devon cinsi kedileri beslerken her zaman mama kaplarının yanında bol miktarda su bulundurduğunuzdan emin olun.

Devon cinsi kediler az bakım gerektiren bir ırktır. Diğer kedi türlerinden onları ayıran en belirgin özellikleri tüylerinin yok denecek kadar az olmasıdır. Hatta fırçalanacak tüyleri bile neredeyse yoktur. Bu nedenle tüy bakımı için sahiplerine çok da fazla zorluk çıkarmazlar. Fakat tüylerinin az oluşu vücutlarını görece yağlı kılabilir. Bu durumdan rahatsız olursanız minik dostunuza ılık suda kısa süreli bir banyo keyfi yaptırabilirsiniz.

Devonların açık kulakları kulak kiri ve parazitlerin oluşmasına neden olur. Bu nedenle kulaklarını temiz tuttuğunuzdan emin olun ve diş iltihaplarının önüne geçmek için düzenli olarak diş bakımını ihmal etmeyiniz.

Devonlar iyi bir atlayıcıdırlar ve yüksek yerlere çıkıp pineklemekten keyif alırlar. Zıplama ve tırmanma konusunda oldukça becerili olmaları nedeniyle tırnaklarının kesimi de oldukça önem arz eder. Haftada bir defa düzenli olarak Devonların pençelerini törpülemeniz mobilyaların çizilmesinin önüne geçecektir.

Devonlar kısa tüylü kedilerdir. Yoğun ancak kısa ve ultra ince bir tüy yapısına sahip olan Devon Rex cinsi kediler hem fırçalama konusunda sahiplerine zorluk çıkarmazlar hem de az tüy dökmeleri nedeniyle evde, giysilerde aşırı tüy bırakmazlar. Tüylerinin kısa ve az oluşu tüy dökümünün de neredeyse yok denecek kadar az yaşanmasına imkân tanır. Dolayısıyla Devon Rex cinsi kediler az tüy dökerler ve bu özellikleriyle pek çok kedi sever tarafından da tercih edilirler. Fakat unutulmaması gereken önemli bir detay; Devonlar kısa ve ince tüy yapıları nedeniyle güneş yanıklarına ve soğuklara karşı aşırı hassastırlar. Bu nedenle onları fazla güneşte tutmadan ve soğuktan koruyarak beslemek doğru olacaktır.

Sahiplerine karşı oldukça sadık olan Devonlar yüksek zekâ seviyeleri ve oyuncu kimlikleriyle de pek çok kedi severin ilgisini çekmektedir. Bununla birlikte kısa ve ince tüyleri, kafa ve kulak yapıları ile benzersiz bir görünüme sahip olan Devonlar evcil cins kediler arasında sahip olunmak istenen en popüler kediler arasında yer almaktadır. Bu benzersiz özellikleri onları diğer kedi türlerinden bir adım öne çıkarmaktadır. Bu nedenle gerek Avrupa’da gerekse Türkiye’de Devon Rex cinsi kediler sıklıkla araştırılmaktadır. Devon Rex yavru kedi fiyatı ortalama 600 ila 2.000 Dolar arasında bir maliyete sahiptir. Fiyatlar Türkiye’de günlük döviz kurlarına, pet shop ve İnternet üzerinde kedi satışı yapan yerlere göre değişiklik gösterir. Ayrıca kedinin rengi, yaşı, kilosu ve boyu da fiyatı etkileyen faktörler arasındadır.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.