Khao Manee Özellikleri ve Bakımı

Khao Manee Resimleri
Khao Plort olarak da bilinen Khao Manee herhangi bir insan müdahalesi olmadan tamamen doğal seçilim yoluyla gelişmiş bir kedi ırkıdır. Saf beyaz kürkü ve Türk Van Kedisi benzeri iki farklı göz rengi ile “elmas gözlü kedi” olarak anılır. Tayland kökenli olan Khao Manee son derece enerjik, zeki ve kalabalık ailelerle iyi uyum sağlayabilen bir kedidir. Gelin, bu sevimli kediciği daha yakından tanıyalım…
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Anavatanı Tayland’da “beyaz mücevher” anlamına gelen Khao Manee saf beyaz kürkü, iki farklı parlak göz rengi ile kedi ırkları arasında popüler ve bir o kadar da ilgi çekici bir kedidir. Bir diğer adı Khao Plort olan Khao Manee Tayland kökenlidir. İnsan müdahalesi olmadan tamamen doğal seçilim yoluyla gelişmiş bir ırktır. Zarif ve atletik bir vücuda sahip orta boy kedidir. Saf beyaz kürkü ve mücevher parlaklığında gözleri vardır. Öne çıkan bir hayli fazla fiziksel niteliklerini alt kısımlarda bulabileceksiniz. Gelin, önce bu harikulade güzellikteki kediciğin mizaç özelliklerine bir bakalım…

Khao Mane her ne kadar çarpıcı görünümüyle dikkat çekiyor olsa da oyuncu kişiliği, zekâsı ve ailesine olan bağlılığıyla da çok özel bir kedidir. İlk olarak belirtmemiz gereken onun inanılmaz derecede sosyal bir kedi olduğudur. Her aktivitenin bir parçası olmak ve bulunduğu ortamdaki insan dostlarının günlük yaşantısında “ben de buradayım” mesajını vermek için sürekli göz önünde bulunmak ister. Eve gelen yabancı kişilerden uzaklaşmaz, diğer evcil kediler, iyi huylu evcil köpekler ve çocuklarla çok çok iyi geçinebilir. Özellikle kendisiyle ilgilenen kişiye karşı ayrı bir yakınlık duyar. Ona kendini sevdirir, sevgisini çeşitli melodik sesler çıkararak belli eder.

Bu cins sosyal olmanın yanı sıra inanılmaz derecede zeki ve meraklı da bir canlıdır. Bu merakı bazen olur olmadık işler yaparak yaramaz tarafını ortaya çıkarabilmektedir. Gözüne ilişen dolap, çekmece ve açık kalmış bir kapıyı aralayıp neler olup bittiğine göz atmak ister. Evin her santimini incelemeyi sevse de, eşyalara zarar verip onları kıracak hamlelerde bulunmaz. Bir bakmışsınız pencere önüne uzanıp dışarıyı seyrediyor, bir bakmışsınız yuvasına çekilmiş dinleniyor. Aktif olduğu zamanlar onu meşgul edecek interaktif oyuncaklar, tırmalama direği ve kedi ağacı gibi gereçlerin olması iyi olacaktır. Bu enerjik kedi gün içerisinde çok fazla oyun oynar. Hem kendi başına hem de insan dostlarıyla ve varsa diğer evcil hayvanlarla uzun süreler vakit geçirebilir. Çocuklarla ve diğer evcil hayvanlarla da çok süre geçmeden bağ kurabilir ve uzun sürecek dostluğun o ilk adımını kendisi atabilir. Bu bakımdan onun aşırı sosyal bir kedi olduğunu söyleyebiliriz.

Khao Manee son derece konuşkan bir kedidir. Sahibiyle sık sık konuştuğu görülür. Oyun esnasında veya gün bitmek üzereyken TV karşısına geçip oturan sahibinin yanına kıvrılarak onunla konuşur, kendini sevdirir.

Özgüvenli, kendine güvenen sevimli Khao Manee, arkadaş canlısı ve ailesine inanılmaz derecede sadık bir kedidir. O, güzel bir evcil kediden daha fazlasıdır.

Tarih

Khao Manee, herhangi bir insan müdahalesi olmadan tamamen doğal seçilim yoluyla gelişmiş bir kedi ırkıdır. Aslen Tayland kökenli olan Khao Manee kedisinin tarihi çok eskilere dayanır. Zira hakkında yazılmış en eski yazılı referanslarından biri 14. yüzyıldan kalma bir şiir kitabıdır. Yazılı kayıtta “Tamra Maew” olarak geçen Khao Mane Siam’ın (bugün Tayland olarak bilinen) aristokratları tarafından kutsal kabul edilen ve yüzyıllar boyunca el üstünde tutulmuş özel bir kedidir. Çünkü iki farklı göz rengine sahipti ve bu da onu oldukça popüler kılıyordu. O dönemler, Khao Manee kedisine sahip olanlar kendilerini şanslı sayar hatta Khao Manee kedisinin şans getirdiğine inanılardı.

Ancak buna rağmen, çoğu kedi ırkları kayıt kuruluşu tarafından da tanınmayan nadir bir ırktır. Khao Mane kedisinin Güneydoğu Asya’dan çıkıp ABD’ye gelişi 1999 yılına dayanıyor. 2010 yılından bu yana ise yalnızca GCCF gösterilerinde İngiltere’de tanınmıştır.

Bugün hala daha nadir bir ırk olan Khao Manee özellikle iki farklı göz rengine sahip olmasıyla beraber çok yüksek fiyatlara satışı yapılmaktadır. 2011 yılında Cat Fancy Yönetim Kurulu tarafından “ön üyelik statüsü” kazanmıştır. Bu kuruluş dışında ne Amerika’da ne de Avrupa’da hiçbir önemli kedi ırkları kayıt kuruluşu tarafından tanınmamaktadır. İngiltere merkezli Cat Fancy Yönetim Kurulu, Khao Manee cinsini ilk tanıyan kuruluştur. Avrupa ve Amerika’da çok nadir görülen Khao Manee, nüfusu azalmakta olsa da bugün anavatanı Tayland’da halen daha popülerliğini korumaktadır. Bu güzel saf beyaz kedinin soyu tükenmemesi için dünyanın dört bir yanındaki profesyonel kedi yetiştiricileri Khao Manee kedisinin gelişimini sürdürebilmesi için sayılarını arttırmaya yönelik çalışmalar yapmaktadır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Khao Manee, kaslı, atletik yapıya sahip uzun ve kıvrak bir vücuda sahiptir. Genellikle 3,5 ila 5 kg arasında olan Khao Manee kedisinin zarif vücudunu oval pençeleri olan uzun bacakları ve vücuduna orantılı kuyruğu ve hafif kama görünümlü başı tamamlar. Bu cinsin en belirgin özelliği şüphesiz kısa, pürüzsüz, saf beyaz tüyleri ve elbette çift renkli gözleridir. Badem şeklini andıran gözleri, hafif yukarıya eğimli, parlak ve son derece etkileyicidir.

Kafa

Khao Manee, kama şeklinde bir kafa yapısına sahiptir. Burun küt, yuvarlak uçlu ve son derece belirgindir. Burun deri rengi kürk rengi ile uyumlu olup açık pembe renklidir. Erkek Khao Manee kedilerinin elmacık kemikleri daha belirgin şekilde dışa çıkıktır. Çene yapısı da yeterince güçlüdür.

Kulaklar

Bu cinsin kama şeklindeki kafası üzerinde kulakları biraz büyüktür. Dik ve açık olan kulaklar tabanda geniş olup uçlara doğru hafif oval şekilde son bulmaktadır. İki kulak arası mesafe yarım kulak genişliği kadardır. Kulak içlerinde tüylenmeler görülür. Kulak iç rengi ile burun derisi rengi birbiriyle aynıdır. Khao Manee gibi tamamen beyaz olan kedilerde bazen tek bir kulakta veya her iki kulakta da sağırlık görülebilmektedir.

Gözler

Khao Manee kedisini diğer pek çok ırktan ayrıştıran şüphesiz çift renkli gözleridir. Bu cinsin mücevher rengi gözleri vardır. Genellikle mavi, altın veya yeşil gibi mücevher renginde gözlere sahip olan Khao Manee bu bakımdan çok popüler bir kedi ırkıdır. Göz yapısı badem şeklini andırır. Bir gözü her zaman mavi iken, diğer gözü parlak sarıdan yeşile çalan renge sahiptir.

Bacaklar ve Ayaklar

Kaslı, zarif vücuda orantılı oval pençeleri olan uzun bacaklara sahiptir. Bacaklar son derece güçlü ve vücuda orantılıdır. Hareketli yapısını şüphesiz bacakları sayesinde korumaktadır. Uzun bacakları sayesinde çok dik bir duruş sergiler ve bu da onu her halükarda zarif bir kedi olarak tanımlar. Oval pençelerinin altındaki pati ped rengi tıpkı burun derisi ve kulak içi rengi gibi pembemsidir.

Kuyruk

Bu cinsin vücuduna orantılı orta uzunlukta bir kuyruğu vardır. Kuyruk, tabanda kalın başlayıp uçlara doğru hafif sivrilerek son bulur. Kuyruk da tıpkı vücudun geri kalanı gibi saf beyazdır ve sık yoğun tüylüdür.

Tüy

Khao Manee kedisini gözlerinin iki farklı rengi dışında pek çok kediden ayrıştıran bir diğer ayırt edici özelliği de saf beyaz tüylerden oluşan kürk yapısıdır. Bu cinsin sık fakat kısa uzunlukta tüyleri vardır. Bakımı nispeten kolaydır. Haftada bir veya iki defa tüylerini fırçalamak yeterli olacaktır. Tüylerinin parlaklığı korunması için özellikle beyaz renkli kediler için üretilmiş olan parlatıcı şampuan kullanılabilir.

Renk

Khao Manee saf, parlak beyazlık bir kürk rengine sahiptir. Bu, Khao Manee ırkının en belirgin özelliklerinden biridir. Bazı yavru Khao Manee kedilerin kafasında zamanla kaybolan koyu renkli bir leke görülebilmektedir. Çoğunlukla kedi ilk 1 yaşını doldurduktan sonra bu leke kendiliğinden kaybolmaktadır.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Khao Manee son derece çevik, akıllı ve zeki bir kedidir. Kulakları her zaman açık, her ortama kolayca adapte olabilen, insan dostlarıyla ve diğer cins evcil hayvanlarla iyi anlaşabilen bir canlıdır. Sahibine olan sadakati, çocuklarla iyi geçinebiliyor olması onu tam bir evcil kedi yapmaktadır. Bununla beraber, kolay eğitilebilen bir ırk olması da onu bir adım öne çıkarmaktadır. Kedi ırkları arasında en narin, en zarif ve renkli gözleri ile en sıra dışı kedilerden biri olan Khao Manee geniş alana ihtiyaç duyar. Koşmayı, zıplamayı ve tırmanmayı çok sever. Onun olduğu evde mutlaka kedi ağacı ve tırmalama direği gibi gereçlerin olması iyi olacaktır. Bununla birlikte, onu zihinsel olarak uyarıcı interaktif oyuncakların olması da günlük aktivitesi için şarttır. Sahibiyle geçirdiği her süre kendisi için çok kıymetlidir. Dolayısıyla, onu eğitmek açıkçası pek de zor değildir. Yalnızca iyi planlanmış bir eğitim programı, ilgi ve ikram mamaları ile ona tuvalet eğitiminden tasmalı yürüyüş eğitimine kadar arzu edilen bir takım eğitimler kolayca öğretilebilir.

Khao Manee ortalama 12 yıla kadar yaşayabilmektedir. Bu süre, kedinin hangi koşullarda bakılıp bakılmadığıyla ilgilidir. İyi koşullarda bakılmış, yüksek kaliteli mamalarla beslenmiş, aşıları tam ve ilgi gören bir Khao Manee cinsi kedi 12 yıldan biraz daha fazla bir süre yaşayabilmektedir.

Bu cins genel olarak sağlıklıdır. Kayıtlara geçmiş herhangi bir sağlık problemi bulunmamaktadır. Ancak nadir bir kedi türü olması nedeniyle de hakkında pek fazla bir bilgi bulunmamaktadır. Yalnızca, her beyaz kedi ırkında olduğu gibi bu ırkta da sağırlık görülebilmektedir. Bununla beraber, bazı yaygın kedi hastalıklarına karşı da mutlaka dikkatli olmalı, düzenli veteriner ziyaretleri planlanmalıdır. Son olarak, çoğu kedi ırkında olduğu gibi Khao Manee kedilerinde de yaşlılıkta aşırı kilolara bağlı diyabet, kalp ve artrit sağlık sorunları yaşanabilmektedir. Yaşlılıkta kedinizi ölçülü beslemek için veteriner hekimden yardım alabilir, egzersize teşvik etmek için interaktif oyuncaklarla onu harekete geçirebilirsiniz.

Kediler östrus olarak da bilinen kızgınlık dönemine 8 ila 12 ay arasında girmektedir. Cinsel olgunluğa erişen kediler kızgınlık dönemine girdiğine dair idrar püskürtme ve saldırgan bir takım davranışsal farklılıklar sergiler. Yaklaşık 2 hafta kadar süren kızgınlık döneminin herhangi bir gününde kediler çiftleşebilmektedir. Erkek kediler ise cinsel olgunluğa eriştikten sonra her zaman çiftleşebilmektedir.

Khao Manee cinsi dişi bir kedi 3 ila 5 yavru arasında doğum yapabilmektedir. Diğer saf beyaz kedi ırklarında olduğu gibi bu ırkın da bazı yavru kedileri bir kulağı veya her iki kulağı sağır doğabilmektedir. Ancak bu kesin bir durum değildir. Gelişebilecek sağlık sorunlarına karşı doğum sonrası anne kedi ve yavrular bir süre kadar gözetim altında tutulması iyi olacaktır.

Khao Manee orta boy bir kedi cinsidir ve tam yetişkinlikte 3,5 ila 5 kilo veya biraz daha fazla kilo ağırlığında olurken, 25 ila 30 santim arası da büyüme göstermektedir.

Khao Manee kedisi oldukça hareketli bir yapıya sahiptir. Aktif bir kedi ırkı olan Khano Manee tırmanmayı ve zıplamayı sever, hem kendi kendine hem de insan dostlarıyla yorulmak bilmeden dakikalarca oyunlar oynayabilir. Bu da onun gün içerisinde çok fazla enerji sarf ettiğini göstermektedir. Kaybettiği bu enerjiyi tekrar yerine koyabilmesi için de yüksek kaliteli besinlere ihtiyaç duyar. Etobur bir canlı olduğu için diyetini hayvansal gıdalar oluşturmaktadır. İçeriğinde hayvansal gıdalar olan hazır ticari yaş ve kuru mamalar ile düzenli periyotlarda beslenmesi yapılabilir. Örneğin Royal Canin, N&D, Whiskas, Pro Plan, La Vital gibi bilindik markaların her yaşa uygun yüksek kaliteli mamaları satılmaktadır. Bunlardan tercih ederek Khao Manee cinsi kedinizi besleyebilir, sağlıklı gelişimini yüksek kaliteli mamalarla destekleyebilirsiniz.

Kediler hazır mamalar dışında ev yapımı bir takım yiyecekler de yiyebilmektedir. Khao Manee kedisi pişmiş tavuk ve jambona bayılmaktadır. Bununla beraber, pişmiş sığır eti, hindi eti ve taze sebze ve meyvelerden de tüketebilmektedir. Kedilerin mama dışında yediği besinler hakkında çok detaylı bilgiler verdiğimiz içeriklere bloğumuzdan ulaşabilirsiniz.

Khao Mane kısa uzunlukta parlak saf beyaz tüylerden oluşan bir kürk yapısına sahiptir. Bakımı kolay ve zahmetsiz olan Khao Manee kedisini haftada yalnızca bir defa kaliteli bir fırça ile tımar etmek tüylerinin bakımı için yeterli olacaktır. Dileyen, beyaz kediler için özel olarak üretilen şampuanlardan alarak kedilerinin tüylerinin parlaklığını korumasını sağlayabilir.

Bununla birlikte, periyodik bakımları içeren göz ve kulak temizliği, ağız bakımı ve tırnak kesimi de yine zahmetsiz bir şekilde Khao Manee kedisine uygulanabilir.

Khao Manee çok az bakım gerektiren bir kedi cinsidir. Kısa tüyleri neredeyse hiç dökülmez. Bu da onu hipoalerjenik bir kedi ve dolayısıyla alerjisi olanlar için de ideal bir evcil kedi yapar. Ancak buna rağmen, mutlaka düzenli olarak tüylerinin bakımı yapılmalıdır.

Saf beyaz kürkü, rengârenk mücevher renginde gözleri ve şahane kişilik özellikleri ile bir evcil kedide aranılan neredeyse tüm özellikler Khao Manee kedisinde toplanmış sanki. Zarif bir görünüme sahip olan Khao Manee Tayland kökenli bir ırk olup Güneydoğu Asya dışında pek de kendisine rastlanması kolay değildir. Hatta sayıları bile çok az olduğu tahmin edilen Khao Manee kedilerinin gelişimi için dünyanın dört bir yanından profesyonel kedi yetiştiricileri bu ırkın sayılarının artması için uğraş vermektedir. Anlayacağınız, bu sevimli kediye erişmek biraz zor. Ülkemizde de kendisine rastlamak pek olası değil. Belki Asya veya Avrupa’daki profesyonel kedi yetiştiricilerine ulaşabilir ve bu cinsin olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Fiyatı hakkında net bir bilgi ne yazık ki yoktur. Ancak nadir bir ırk oluşu, saf beyaz vücuda ve renkli gözlere sahip oluşu onu biraz değerli kılmaktadır. Bu nedenle, ona sahip olmak için döviz cinsinden yüksek rakamlar ödemek gerekebilir.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.