Sibirya Orman Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Sibirya Kedisi Resimleri
Sibirya Orman Kedisi olarak da bilinen Sibirya Kedisi, dikkat çeken görünümü, hoş ve sevecen kişiliğiyle tam bir evcil kedidir. En güzel kedi türleri arasında gösterilen Sibirya kedisi dünya çapında oldukça popülerdir. Sibirya’nın soğuğundan korunmak için diğer kedi türlerinden üç kat daha uzun ve gür tüylere sahip olan bu kedi cinsi, sağlam, kaslı, güçlü kemik yapısıyla zorlu ortamlara karşı son derece dayanıklıdır.
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Yaşadığı iklimin aksine sıcacık bir kişiliğe sahip olan Sibirya kedileri, sıcakkanlı ve sevecen yapısıyla dikkat çeker. Sadık ve korumacı bir yapıda olan Sibirya kedileri, sahibine gösterdiği ilginin karşılığını bekler. Çoğunlukla sakin bir yapısı olsa da oyun oynamakta ve sahibiyle vakit geçirmekten de çok hoşlanır. Sevgi dolu, dengeli ve eğlenceli bir kedi olan Sibirya kedileri, vahşi içgüdülerine rağmen tam bir ev kedisidir ve zamanla insanlarla mükemmel bir uyum yakalamıştır.

Her zaman sahibine yakın olmak, onunla ilgilenmek aynı zamanda ondan ilgi görmek isteyen Sibirya kedilerinin sevgisini göstermek için birçok yol vardır. Eğer sürekli peşinizden geliyor ve yaptığınız her işe dâhil olmak istiyorsa bu sizi çok sevdiği anlamına gelir. İşlerinize karışırken diğer kedi türleri gibi haylazlık peşinde değildir. Tek amacı size yardımcı olmaktır. Yemek yaparken size malzemeleri vermeye çalışır, sabahları gazetenizi getirir, oturup dinlenirken kitabınızı size verir ya da siz bilgisayarda çalışırken klavyenin tuşlarına basmaya bile çalışır. Onun bu davranışlarının nedeni yaramazlıktan değil, sıcakkanlılığından ileri gelir.

Sevgisini göstermesinin tek yolu size yardımcı olmaya çalışması değildir. Oldukça konuşkan bir kedi cinsi olan Sibirya kedileri, duygularını ifade etmek için adeta sizinle konuşur. Taleplerini aktarmak, size karşı olan duygularını ifade etmek için kendine has bir ses tonuyla miyavlayıp mırıltılar çıkarır. Bu ilgiyi ve sevgiyi sadece sahiplerine karşı değil, diğer insanlara hatta diğer evcil hayvanlara dahi gösterir. Eve geldiğinizde sizi yumuşak bir hoş geldin miyavlamasıyla karşılar. Eve gelen misafire de kısa sürede alışır ve tıpkı size karşı olduğu gibi ona da aynı sevecenlikle yaklaşır.

Oyuncu kediler sınıfında olan Sibirya kedilerinin sosyalliğiyle harmanlanmış bir eğlence anlayışı vardır. Sahibiyle oyun oynamaktan hoşlanabileceği gibi, herhangi bir şeyi oyun haline getirip kendi kendine de eğlenebilir. Son derece aktif ve zeki bir kedi olan bu cins, hareket ve zekâ gerektiren oyunlarda oldukça iyidir. Yakalama, bulup getirme, küçük yapbozlar en sevdiği oyunlar arasındadır. Hem zekâsını hem de hareketlilik özelliğini ön plana çıkaran oyunlar onun daha mutlu olmasını sağlar. Aktif avcı kökenlere sahip olan Sibirya kedileri, egzersiz ihtiyaçlarını karşılamak için hareket gerektiren oyunlarda oldukça iyidir. Her ne kadar sizinle vakit geçirmek istese de yorucu bir günün ardından eve gelip dinlenmek istediğinizde bunu anlayışla karşılar ve sizi rahatsız etmez.

Sibirya kedileri oyun kurma ve eğlenme konusunda son derece beceriklidirler. Ancak eline geçen her şeyi oyuncak olarak kullanabileceği için oynamasının sakıncalı olduğu ve ona zarar verecek şeyler ortalıkta bırakılmamalıdır. Cam eşyaları, kesici aletler, sivri materyaller ve değerli eşyalarınızı onun ulaşamayacağı yerlerde tutmalısınız.

Sibirya kedilerini diğer kedi cinslerinden ayıran önemli bir oyun tutkusu da sudur. Atalarının akarsuda balık avlarken kazandığı alışkanlıkların devamı olarak suya karşı farklı bir tutkuları vardır. Evde buldukları küçücük sularda bile keyifli vakit geçirebilirler. Atalarından kalan bir diğer miras da atlayıp zıplamada oldukça başarılı olmalarıdır. Bu hiperaktif kedilerin enerjilerini atmalarını sağlamak için evde ona uygun ortam sağlamak gerekir. Üzerine çıkabileceği bir dolap ve bir kedi ağacı keyifli vakit geçirmeleri için önemlidir.

Uyumlu, insan canlısı ve sevecen bir kedi olan Sibirya kedileri, herkesle iyi geçinebilir ve harika bir dost olur. Yalnız yaşayanlar Sibirya kedileri ile yalnızlıklarından kurtulurken, çocuklu aileler ve yaşlılar onunla eğlenceli vakit geçirebilir.

Tarih

Dünyada yeni tanınıyor olsa da kökeni çok eskiye dayanan bir kedi türü olan Sibirya kedilerinin yaklaşık 1000 yıldır var olan bir kedi ırkından geldiği bilinmektedir. Uzun tüylü Rus kedilerinin bir cinsi olan Sibirya kedilerinin Sibirya’ya ne zaman ve nasıl geldiğiyle ilgili kesin bir bilgi yoktur. Bazı bilgilere göre Rusya’dan Sibirya’ya göç eden Ruslar yanlarında bu kedileri de getirmiştir ve zamanla Sibirya’da yaygınlaşmıştır. Bazı tezlere göre Rus uzun tüylü kedileri Türkiye’ye gelmiş ve Ankara Kedisi, Van Kedisi gibi kediler bu uzun tüylü Rus kedileri ile çiftleşerek türemişlerdir. Tüm bu bilgiler doğrultusunda tüm uzun tüylü kedilerinin gerçek atalarının Rus uzun tüylü kedileri olduğu iddia edilir. Tüm bunlar bir iddiadan ibaret olsa da gerçek olan bir şey var ki; Sibirya kedisi olarak adlandırılan Rus uzun tüylü kedilerinin birçok kedi ırkının atası olacak kadar uzun yıllardır var oldukları…

Anavatanı Sibirya’nın vahşi ormanları olan Sibirya kedilerinin kökeni yenidünyanın keşfinin yaklaşık 100 yıl öncesine kadar takip edilebiliyor. Ancak kökeni her ne kadar eski olsa da 1990’lı yıllara kadar Sibirya dışında çok fazla bilinmiyordu. 1871 yılında Londra’da yapılan bir kedi gösterisinde yer alan Sibirya kedilerinin tüm dünyada tam anlamıyla tanınması, iki büyük dünya savaşının sonuna doğru gerçekleşmiştir.

Uzun tüylü kedilerin atası kabul edilen Sibirya kedileri, insan müdahalesi olmadan doğal olarak ortaya çıkan bir cins olduğu için genetiğinde ve yetiştirme programında herhangi bir karmaşıklık yoktur. Bir dönem Sovyetler Birliğinde yaşanan kıtlık nedeniyle evcil hayvan yetiştirmek yasaklanmış ve kedi cinslerinin çoğalmasında da bir azalma meydana gelmiştir. Ancak Sibirya kedileri bu durumdan etkilenmemiştir. 1987 yılında alınan bir kararla evcil hayvan besleme yasağı kaldırılmış ve kedi cinsleri tekrar yetiştirilmeye başlanmıştır.

Yasak kalktıktan birkaç yıl sonra Moskova’da bir kedi gösterisi düzenlenmiş ve bu gösterinin en dikkat çeken kedisi Sibirya kedisi olmuştur. Yabancı kedi yetiştiricilerinin dikkatini çeken Sibirya kedisi, Amerikalı yetiştiriciler Elizabeth Terrell ve David Boehm tarafından Amerika’ya götürülerek orada yetiştirilmeye başlanmıştır. Bu sayede Sibirya kedileri Amerika’ya da taşınmış ve orada da tanınmaya başlanmıştır. 1990 yılında Amerika’ya taşınan Sibirya kedileri 1996 yılında TICA, 1999 yılında ACFA ve 2006 yılında CFA tarafından kabul edilmiş ve böylece Amerika’da üne kavuşmuştur. Amerika’ya hızlı bir giriş yapan ve kısa sürede tanınan Sibirya kedilerinin Avrupa’da tanınması ise 2002 yılını bulmuştur.

Mitlerde ve hikâyelerde adından sıkça söz ettiren Sibirya kedileri, tarihi yaklaşık 1000 yıl öncesine dayanıyor. Hikâyelerde Sibirya kedilerinin 45 kiloya kadar çıktığı insanları ve evleri koruduğu rivayet edilir. Yapılan araştırmalar sonucunda Rus Aborjin ırkından olduğu saptanan Sibirya kedileri, doğa koşullarına mükemmel bir şekilde adapte olmuştur ve kökenini sadece doğaya borçludur.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Orta veya büyük boy kedi cinsleri arasında yer alan Sibirya kedisi, ortalama olarak 30 cm yüksekliğe sahiptir. Ağırlıkları 3,5 kg ile 9 km arasında değişir. Erkek Sibirya kedileri, dişi Sibirya kedilerinden daha ağırdır. Sırtı omuzlardan daha yüksek ve kavislidir. Sağlam görünümlü karın bölgesi vücudun ağırlığının çoğunun o bölgede toplandığı hissini verir. Yaşadığı şartlara uyumlu olacak şekilde kaslı ve güçlü bir kemik yapısına sahiptir. Hem kemik yapısı hem de tüyleri sayesinde zorlu hava koşullarına karşı dayanıklıdır. Gövde büyüklüklerinin tam tersine oldukça atik hayvanlardır.

Kafa

Kafa yapıları ve vücudu son derece orantılı olan Sibirya kedilerinin yuvarlak, güçlü ve kalın boynunun taşıdığı kafası yatay bir elips şeklindedir. Alnı geniş ve yuvarlak, elmacık kemikleri orta derecede çıkıktır. Bu özellik Sibirya kedilerinin yüzüne karakteristik bir görünüm katar. Zaten alın olan boynu bir de upuzun tüylerle kaplandığı için kafa gövdeye doğrudan bağlıymış gibi görünür. Ağzı ve burnu hafif öne çıkık; yuvarlak ve küçük çene ise ağzın biraz gerisinde kalır ve neredeyse hiç yokmuş gibi görünür. Küçücük çeneleri zaten sevimli olan yüzlerini daha da sevimli hale getirir.

Kulaklar

Sibirya kedilerinin kulakları orta büyüklüktedir. Yuvarlak kulaklar tabandan geniş, uçları ovaldir. Alnın üzerinde birbirinden yeterince ayrık biçimde ayrılan kulaklar hafifçe öne eğiktir ve içleri tüylerle kaplıdır. Kulak içlerinin aksine kulakların arkasındaki tüyler kısa ve seyrektir. Kulağın içinden itibaren tüyler uzayarak kulak tabanını kaplar. Dik ve hafif öne eğik görünümüyle etraftan gelen uyaranlara karşı açık olduğunu gösteren Sibirya kedileri yaşadıkları ortama her koşulda uyum sağlayacak özelliklere sahiptir.

Gözler

Sibirya kedilerinin gözleri vücuduyla orantılı olacak şekilde iridir. Düzgün bir yuvarlak biçimdeki gözlerinin dış köşeleri kulağın tabanına doğru hafifçe açılıdır. Gözler bir göz genişliğinden daha fazla uzaklıkta birbirinden ayrıktır. Bu onlara uyanık bir görünüm kazandırır. Kusursuz göz yapısı onların gerçek bir kediden çok bir oyuncağa benzemesini sağlar. Beyaz Sibirya kedileri hariç kürk renkleri ile göz renkleri arasında bir bağlantı yoktur. Göz renkleri mavi, yeşil, altın ve bakır tonlarda olabilir. Beyaz Sibirya kedilerinin ise gözleri mavidir hatta Van kedisi gibi iki renkli olabilir.

Bacaklar ve Ayaklar

Büyük bir gövdeye sahip olan Sibirya kedilerinin bacakları ağır gövdelerini taşıyabilecek şekilde sağlam bir yapıya sahiptir. Orta uzunluktaki bacakları kemiklidir. Ancak uzun tüyleri nedeniyle bacaklarının kemik yapısı belli olmaz. Tipik bir atlayıcının özelliklerinden biri olarak arka bacaklar ön bacaklardan daha uzundur. Sibirya kedilerinin ayakları da tıpkı diğer fiziksel özellikleri gibi yaşadıkları ortama uyumlu şekildedir. Ayaklar karda rahat yürüyebilecekleri şekilde yuvarlak ve büyüktür. Çoğu Sibirya kedisinin patilerinde püskül şeklinde tüyler bulunur.

Kuyruk

Yoğun tüylü Sibirya kedilerinin kuyrukları da bu özellikten nasibini almıştır. Tabandan itibaren kuyruk hafifçe incelerek uzar. Kuyruk sokumundan uca doğru incelen kuyruğun tüyleri kalınlıkla ters orantılıdır. Yani kuyruk başlangıcındaki tüyler daha ince iken uca doğru ilerledikçe tüyler uzar ve bu özellik Sibirya kedisinin kuyruğunu aynı kalınlıktaymış gibi gösterir. Kuyruk uzunluğu gövde uzunluğundan daha kısadır ve bükülme olmaksızın düz bir şekilde uzanır. Tabandan uca aynı kalınlıktaymış gibi görünen kuyrukları bu kedi cinsinin en belirgin özelliklerinden biridir.

Tüy

Sibirya kedilerinin en ayırt edici özelliği üç katmanlı, kalın ve uzun tüyleridir. Omuzlarında ve göğsün alt kısmında tüyler daha sık ve daha kısadır. Genellikle orta uzunlukta veya uzun olan tüyleri düz olmakla birlikte bazı Sibirya kedilerinde kıvırcık tüyler de görülür. Sibirya’nın hava şartlarına uygun tüyleri su itici özellik kazanacak şekilde gelişmiştir. Üç katlı tüyleri sayesinde en soğuk günlerde bile üşümezler. Tüylerin yumuşaklığı renge göre değişiklik gösterir. Çok çeşitli renk ve desenlere sahip olan Sibirya kedileri bir kedide olabilecek neredeyse tüm desenleri taşıyabilir.

Renk

Sibirya kedileri çeşitli renk kombinasyonlarına sahip olabilirler. Tek renk Sibirya kedileri olabileceği gibi bir kedide olabilecek neredeyse tüm renkleri ve desenleri de taşıyabilirler. Kimi Sibirya kedilerinin çene, göğüs ve midelerinde leke şeklinde, düğme şeklinde beyazlıklar bulunur. Aynı zamanda boyunlarının altında madalyon şeklinde izler bulunur. Sibirya kedilerinde en sık görülen renkler; siyah, beyaz, gri, kırmızı, krem ve mavidir. Baskın renkleri ve net desenleriyle ön plana çıkan Sibirya kedileri geniş bir renk skalasına sahiptir.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Kolay eğitilebilir olmalarıyla ön plana çıkan Sibirya kedilerinin eğitimi için özel bir çabaya gerek yoktur. Herhangi bir eğitim gerekmeden kendi kendilerini eğitebilirler. Diğer kedilerin zorlandığı tuvalet eğitimi bile Sibirya kedileri için son derece kolaydır. Özellikle yavruluk çağından itibaren sahiplenilen Sibirya kedileri, söz dinleme konusunda son derece başarılıdır.

Sosyal ortama kolayca ayak uyduran ve cana yakın bir kişiliğe sahip olan Sibirya kedileri, insan ilişkileri açısından son derece başarılıdır. Bu sayede öğretilen her şeyi kolayca anlayabilir. Eğitim için herhangi bir çaba gerektirmemesi ve son derece sadık olması Sibirya kedilerini harika bir evcil hayvan yapar.

Sağlıklı, güçlü ve dayanıklı kedi cinsleri arasında gösterilen Sibirya kedileri, 11 ila 20 yıl arasında bir yaşam sürebilir. En uzun sürede olgunlaşan kedi ırklarından biri olan Sibirya kedilerinin olgunluğa ulaşma süreleri 5 yıl sürer. Her ne kadar dayanıklı olsa da yaygın kedi rahatsızlıklarına yakalanabilir veya bazı genetik hastalıklara yatkın olabilirler. Düzenli beslenme programı ve çeşitli egzersizlerle daha sağlıklı bir yaşam sürmesi desteklenebilir ve yaşam süresi de buna bağlı olarak artar.

Son derece sağlıklı bir kedi türü olan Sibirya kedilerinin de yatkın olduğu bazı hastalıklar vardır. Genetik olarak yatkın oldukları hastalıkların yanı sıra az su içmeye bağlı olarak böbrek rahatsızlıkları aynı zamanda kanser ve diş eti hastalıkları görülebilir. Sibirya kedilerinin yatkın olduğu genetik hastalıklar ise kalp kasının anormal kalınlaşması sonucu ortaya çıkan hipertrofik kardiyomiyopati ve kansızlığa neden olan piruvat kinaz eksikliğidir. Beslenmelerine dikkat ederek, gerekli egzersizleri düzenli yapmasını sağlayarak ve temizliğine dikkat ederek yaşam sürelerini uzatmak ve daha kaliteli bir yaşam sürmelerini sağlamak mümkündür.

Sibirya kedilerinin tam olgunluğa ulaşma süreleri ortalama 3 yıldır. Çoğu Sibirya kedileri 3 yaş sonunda çiftleşmeye hazır hale gelse de kimi Sibirya kedileri gelişimlerini 5 yaşa kadar sürdürebilir. En az 3 yıllık bir yaşam süresinin sonunda kızışma dönemine girer ve çiftleşmeye hazır hale gelir. Ortalama 62-65 günlük bir hamilelik süresinin ardından yavrular doğar.

Sibirya kedileri her doğumda 3 ila 4 yavru dünyaya getirirler. Minik Sibirya kedi yavruları doğdukları anda görmezler ve duymazlar. Yaklaşık 10-12 gün gibi bir sürenin sonunda duyma ve görme yetilerini kazanmaya başlarlar. Yaşamlarının ilk 2 ayında sadece anne sütüyle beslenirken sonrasında yavaş yavaş katı besinlere geçiş yaparlar. Sibirya kedilerini sahiplenmek için katı gıdaya geçeceği zaman beklenmelidir. Sahiplenmek için en uygun zaman 3-4 aylık oldukları zamanlardır.

Sibirya kedileri büyük kedi cinsleri sınıfında yer alır. Erkek Sibirya kedileri ve dişi Sibirya kedilerinin ağırlıkları ile boyutları arasında belirgin farklılıklar vardır. Dişi Sibirya kedilerinin ağırlığı 3,5 – 6 kg arasında değişirken, erkek Sibirya kedilerinin ağırlığı 5,5 – 9 kg arasındadır. Boyları ise 30 cm’den 60 cm’e kadar çıkabilir. Zaten büyük bir gövdeye sahip olan Sibirya kedilerinin bir de obeziteye yatkınlıkları olduğu düşünüldüğünde bu boyutların üzerine çıkabilmeleri de mümkündür.

Sibirya kedilerinin de tıpkı diğer kedi cinsleri gibi sağlıklı bir yaşam sürebilmeleri için dikkat edilmesi gereken en önemli şey beslenmeleridir. Sağlıklı bir yaşam sürmelerini sağlamak ve obezite de dâhil çeşitli sağlık sorunlarından korumak için kediler için üretilen özel mamalarla beslenmelidir. Özellikle de içerisinde özel vitaminler bulunan mamalar tercih edilmelidir. En doğru mamayı seçebilmek için varsa kedinizin sağlık durumunu, yaşını, kilosunu veterinerinize bildirerek onun size önerdiği mamayı kullanmalısınız. Konserve yiyecekler daha az karbonhidrat içerdiği için tercih edilmelidir ancak kaliteli kuru mamalar da kullanılabilir. Obezitenin önüne geçebilmek için yemek öğünlerine ve miktarına özen gösterilmelidir.

İnsanların tükettiği gıdaların çoğu kediler için faydalı değildir. Hatta dikkatli tüketilmediğinde bazı gıdalar kediler için zararlı bile olabilir. Özellikle de yüksek karbonhidratlı ve şekerli besinler kedilere asla verilmemelidir. Beslenmesi özen isteyen kedi cinslerinden biri olan Sibirya kedilerinin beslenmesinde kaliteli kuru mamalar veya konserve mamalar kullanılmalıdır. Mama dışında ise sıklıkla su içmeye teşvik etmeli, su içmeye istekli olmaları için ise suları hep taze olmalıdır.

Sibirya kedilerinin bakımı tüylerinden dolayı diğer kedi cinslerinden biraz daha zordur. Özel olan tüylerinin korunması ve sağlıklı görünmesini sağlamak için iyi bir bakım gerekir. Ancak Sibirya kedilerinin bakımı sadece tüylerini taramaktan ibaret değildir. Tüylerle kaplı olan kulakları kolay kirlenebileceği için kulak temizliği düzenli olarak nemli bir bezle yapılmalıdır. Tırnakları 15 günde bir kesilmeli, keserken sinirlere zarar vermemek için dikkatli olunmalıdır. Diş eti hastalıklarından korumak ve sağlıklı bir yaşam sürmelerini sağlamak için dişleri düzenli olarak fırçalanmalıdır. Çoğu kedi cinsinin aksine Sibirya kedileri suyu seven hayvanlardır. Belirli periyotlarla banyo yaptırmak onlara iyi gelecektir.

Yoğun ve uzun tüylere sahip olan Sibirya kedilerinin tüy dökme eğilimleri de oldukça fazladır. Tüy sağlığının korumak ve tüy dökümünü en aza indirmek için haftada en az 2-3 kez tüyleri bir fırça ile fırçalanmalı ve kediler için özel üretilen bir tarakla taranmalıdır. İlkbahar ve sonbahar mevsiminde ise daha çok tüy döktükleri için bu dönemlerde tarama sıklığı arttırılmalıdır. Bu rutinler hem tüylerinin daha sağlıklı olmasını sağlar ve parlaklığının korunmasına yardımcı olur, hem de tüy dökme eğilimleri en aza indirilir. Kedilerin tüylerinin taranması hoşuna gideceği için düzenli olarak yapılan bu rutinler aranızdaki bağı güçlendirir.

Sosyal ve cana yakın bir kedi cinsi olan Sibirya kedileri hem ev halkıyla hem de diğer evcil hayvanlarla çok iyi anlaşırlar. Bu özellikleriyle evde beslemek için oldukça idealdirler. Aynı zamanda kedi alerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyon göstermedikleri için de aranılan bir kedi türüdür. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yoğun ilgi gören Sibirya kedilerinin fiyatları yoğun talebe bağlı olarak yüksek olabilmektedir. Yavru Sibirya kedilerinin fiyatları 2.000 ila 3.500 TL arasında değişiklik gösterebilir.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Ünal, Tursun
Mar 13, 2022 / 22:34

Sibirya kedimin bazı yiyeceklere alerjisi var. Bu yüzden her yiyeceği veremiyorum, bana küsüyor verdiklerimi yemiyor Çok zayıf düştü hasta olacak diye korkuyorum Lütfen yardım edin teşekkürler.


sedat pekmez
Mar 14, 2022 / 01:01

bir turlu bulamadigim kedi turu. alerjim var ama kedileri de cok seviyorum. nasil bulabilirim bir bilen varsa yardim bekliyorum.