Colorpoint Shorthair Özellikleri ve Bakımı

Colorpoint Shorthair Resimleri
Colorpoint Shorthair, Siyam kökenli bir kedi türüdür. Ortaya çıktığı ilk seneler Amerikan Kedi Meraklıları Derneği (CFA) tarafından ayrı bir cins olarak değil de, Siyam ırkı içerisinde dört farklı rengi temsil eden bir kedi olarak kabul edilmekteydi. Diğer pek çok ülkedeki kedi kayıt kuruluşları tarafından ise kendine has kişilik özellikleri ile başlı başına bir cins olarak kabul edilmektedir. Zeki, oyuncu ve insanlarla iyi geçinebilen Colorpoint Shorthair kedisini yakından tanıyalım…
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

İlk defa bir Colorpoint Shorthair kedisi görenler onu Siyam kedisine benzetebilirler. Haklı da sayılmazlar. Bu cins, Siyam kökenli bir kedi türüdür. Ortaya çıktığı ilk seneler Amerikan Kedi Meraklıları Derneği (CFA) tarafından ayrı bir cins olarak kabul edilmiyordu. Nedeni, dört geleneksel Siyam rengi olan mühür, çikolata, azul ve leylak renklerine atıfta bulunmak için isimlendirilmiş bir kedi olarak sınıflandırıldığı için. Ancak, Amerika dışındaki pek çok ülke Colorpoint Shorthair’ı ayrı bir kedi cinsi olarak kabul etmektedir.

Colorpoint Shorthair, inanılmaz derecede zeki, oyuncu ve insanlarla geçinebilen bir kedi cinsidir. Tam anlamıyla sevecen ve dışa dönüktür. Sosyal yönü onu tembellik etmekten alıkoyar. İçi içine sığmaz, insanlarla oynamaktan oldukça keyif alır ve çevresindeki değişikliklere, yabancılara ve diğer cins kediler olmak üzere iyi huylu köpeklere de oldukça iyi uyum sağlar.

Tıpkı kuzeni Siyam gibi zayıf fakat atletik bir vücuda sahiptir. Zekâ küpü bir kedidir. Masmavi gözleri onu kusursuz parlak kürkü ile muhteşem bir kediye dönüştürür. Gevezelikleriyle ünlü olan bu cins aşırı vokaldir. Acıktığında, canı oyun veya ilgi istediğinde mutlaka miyavlayarak isteğini insan dostlarına belli eder. Bu gevezeliği de zaten onun dışa dönük karakter yapısından ileri gelmektedir. Hiçbir şeyden geri kalmaz, mutlaka her olaya dâhil olmak, etrafta olan biteni anlamak ister. Ve tüm bunları diğer ırklardan çok daha fazla, tam 100’den fazla sesle açıkça ifade edebilir. Evet, Colorpoint Shorthair kedisi neredeyse 100’den fazla vokal ses tınısına sahiptir.

Erkek Colorpoint Shorthair kedisi bazı zamanlar diğer hayvanlara karşı saldırgan olabilmektedir. Bunun nedeni, bölgesinde hâkimiyet kurmak isteyenlere karşı vermiş olduğu gözdağıdır. Her zaman olmasa da, bu hâkimiyet kurma çabalarını hissettiği an diğer hayvanlarla kavgaya tutuşabilmektedir. Ancak bir üst paragrafta da belirttiğimiz gibi, bu cinsin yeterince uyumlu olduğunu tekrar hatırlatmak isteriz.

İnsan dostlarıyla ise çok iyi geçinebilen bir cinstir. Hareketli yapısı, zekice tavırları ve oyuncu kimliği onu gün içerisinde bir hayli enerjik kılar. Başta sahibiyle olmak üzere evin diğer bireyleriyle bir arada olmaktan ve oyunlar oynamaktan keyif alır. Gün içerisinde neredeyse bir an olsun yorulmak nedir bilmez. Tembellik yapmaktan da pek hoşlanmıyor zaten. Özellikle sahibiyle oyunlar oynamaya bayılır. İşin içine bir de vokal yapısı girince, canı her oyun istediğinde miyavlamaya başlayarak bu isteğini açıkça belli eder. Oldu ki, kendisiyle vakit geçirecek biri olmadığı takdirde, kendi kendine oynamak için ilginç bir şeyler yapmak isteyebilir, çekmeceleri hatta orta bir yerde bırakılan çantayı dahi karıştırabilir. Günün sonunda ise siz kanepede dinlenirken o da ya kucağınıza gelir ya da eğer siz yattığınızda yatağınıza girmek ister. Eğer konuşkan ve çok hareketli bir kedi ile yaşamak sizi fazlasıyla yoracaksa o halde bu cinsin sizin için uygun olmadığını söylemek isteriz. Kedinizle vakit geçirmekten ve onunla etkileşim kurmaktan keyif alıyorsanız bir Colorpoint kedisi tercih edebilirsiniz.

Sahibine karşı çok sadık ve sevgi dolu bir kedidir. Kendisiyle ilgilenildiği takdirde, sevecenliğini sonuna kadar gösterecek ve sahibinin stresli geçen gününü bile o eve geldiğinde üzerinden atmasına fazlasıyla yardımcı olacaktır. Bu sevgi dolu mizaç yapısı onu evlerin adeta vazgeçilmez bir kedisi yapmaktadır. Sadakat değerleri yüksek olduğu için, kendisiyle ilgilenilmediği zamanlarda aşırı kırılgan olabilmektedir. Bu nedenle, özellikle de çocuklu kalabalık aileler için uygun bir kedi olduğu söylenebilir. Çocuklarla arası iyidir. Henüz emekleyen bir bebekle bile ona zarar vermeden vakit geçirebilir. Çocuklarla, etkileşimli oyuncaklarla birlikte oyunların bir parçası olmaya can atar. İyi huylu köpeklerin yaşadığı evler için de uygundur.

Bu cins, nevi şahsına münhasır kişilik özellikleriyle neredeyse renkleri ve desenleri kadar benzersizdir. Eğer ona ayıracak kadar çok vaktiniz varsa Colorpoint Shorthair cinsi sizin için ideal bir kedi türü olabilir. Sadakati yüksek bir kedi olan Colorpoint Shorthair uzun yıllar sizin için harika bir dost olacaktır.

Tarih

Colorpoint Shorthair kedisini ilk defa görenler onun bir Siyam cinsi kedi olduğunu düşünebilirler. Kedilerle pek haşır neşir olmayan fakat asil görünümleriyle neredeyse herkes tarafından bilinen Siyam kedisine aşırı benzerliğiyle tanınan Colorpoint Shorthair, 1940’lı ve 1950’li yıllarda Siyam kedisinin sahip olduğu renklerde yeni bir tür yaratmak için geliştirildi. İlk üreme, Siyam kedisi ile kırmızı renkte bir Amerikan Shorthair kedisi arasındaki çiftleşme ile gerçekleşmişti. Bu çiftleşmeden doğan yavru kedi, dikkat çekici bir kırmızı ve krem tonlarında renk dağılımına sahipti.

1960’lı yıllara gelindiğinde ise bu kırmızı ve krem rengi karışımı Colorpoint Shorthair kedisi, Amerikan Kedi Meraklıları Derneği (CFA) tarafından şampiyonluk statüsü ile taçlandırılmıştı. CFA, 1969 yılında bu cinste kaplumbağa kabuğu ve vaşak benzeri renkler dâhil olmak üzere birçok rengi kabul etmişti.

Bugün, dünya genelindeki birçok kedi kayıt kuruluşları, Colorpoint Shorthair kedisini, Siyam kedisinden farklı bir cins olarak tanımaktadır. Uluslararası Kedi Birliği (TICA) ise Colorpoint’i ayrı bir cins olarak değil, Siyam ırkının alt türü olarak kabul etmektedir.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Colorpoint Shorthair, renk çeşitliliği ve görünüşü itibariyle Siyam’a oldukça benzer bir kedi türüdür. Zayıf fakat ve zarif bir gövdeye sahiptir. İnce bacakları ve kama şeklinde bir kafa yapısı vardır. Geniş kulakları iki yana açılmış sivri uçlu bir yapıya sahiptir. Badem şeklindeki gözleri muhteşem bir maviliğe sahiptir. Orta büyüklükte bir kedi sınıfında yer alan Colorpoint Shorthair’ın kas yapısı ise son derece gelişmiştir.

Kafa

Kama şeklinde bir kafa yapısına sahiptir. Kulakların başladığı noktada geniş, buruna doğru hafifçe sivrilen kafa yapısı göz, burun ve kulaklar ile simetrik bir görünümdedir. Boyun kısmı uzun ve incedir. Çene yeterince güçlüdür. Bıyıkları ise tek tük sayılacak kadar vardır.

Kulaklar

Bu cinsin kulakları tıpkı Siyam ırkı kedinin kulakları gibi büyüktür. Tabanda geniş olan kulaklar uçlara doğru sivrilerek son bulur. Kulak içleri geniş ve kısmen tüylüdür. İki kulak arası mesafe 1,5 kulak genişliği kadardır. Kulak içlerinde az da olsa kısa tüylenmeler görülebilir. Geniş sivri kulakları, kama şeklindeki kafanın devamı niteliğindedir.

Gözler

Bu cinsin muhteşem renkte gözleri vardır. Colorpoint Shorthair kedisinin gözleri her zaman mavidir. Fakat mavinin en şahane tonudur diyebiliriz. Badem şeklindeki göz yapısı orta büyüklükte olup, yüzde açıkça kendini belli eder. İki göz arası mesafe yaklaşık 1,5 göz büyüklüğü kadardır.

Bacaklar ve Ayaklar

Colorpoint Shorthair cinsi kedinin zarif vücudunu aynı zariflikte bacakları tamamlamaktadır. İnce, uzun bacakları kaslı ve yeterince güçlüdür. Bu cinsin hareketli yapısına en çok katkıyı sunan şüphesiz bacaklarıdır. Ancak ilerleyen yaşlarda bacaklar özellikle de aşırı kilolarla birlikte eklem rahatsızlığıyla karşı karşıya kalabilmektedir. Bacaklar vücuda orantılıdır. Arka bacaklar ön bacaklardan biraz daha uzundur. Pençeler ise oval bir şekle sahiptir.

Kuyruk

Kuyruk, vücuda orantılı bir uzunluktadır. Tabanda kalın başlayan kuyruk, sonunda ince bir noktaya doğru sivrilen uzun ve ince bir yapıya sahiptir. Vücudun tamamını kaplayan parlak tüylü kürkü kuyruğunda da aynı renk ve deseni taşır.

Tüy

Colorpoint Shorthair, ince bir deri tabakasına sahip olup, kürkü kısa ve ipeksi yumuşaklığında tüylerle kaplıdır. Bu sayede, uzun tüylü kedilerden bile daha az tüy dökme eğilimindedir. Kısa ve yumuşak tüyleri çok fazla tımara ihtiyaç duymaz. Haftada yalnızca 1 defa fırçalamak, bu cinsin tüylerinin sağlıklı kalması adına yeterli olacaktır.

Renk

Bu cins, özellikle dış görünüşü itibariyle size bir Siyam kedisini hatırlatabilir. Vücut yapıları birbirlerine benzer olsa da, renk olarak tamamen benzersiz kedilerdir. Siyam kedisi 4 farklı renkte olurken, Colorpoint Shorthair kedisi 20 farklı renge sahiptir. Siyam kedileri yalnızca çikolata, mühür, leylak ve mavi noktalara sahipken, Colorpoint Shorthair krem, tekir, kaplumbağa kabuğu ve vaşak benzeri noktalara sahip renkler dâhil olmak üzere 16 farklı renkte daha görülebilmektedir.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Bu cins, asil görünümü, muhteşem mavilikte gözleri, sevecenliği ve hareketli yapısının dışında sahip olduğu yüksek zekâ seviyesiyle de bilinen ve kedi severler tarafından ilgi duyulan bir kedidir. Colorpoint Shorthair kedisi, bitmek bilmeyen enerjisiyle günün her saati oyun oynamaya oldukça hevesli bir canlıdır. Gerek kendi kendine gerekse sahibiyle oynadığı her anın keyfini sonuna kadar çıkarır. Zekâsını, oyunlarda daha da fazla ortaya koyabilmektedir. Bu da aslında onu oyuncu bir kedi yapmasının dışında kolay da eğitilebilir kedi sınıfına sokmaktadır.

Bu cins, sahibine karşı oldukça sadıktır. Onu dinler, verdiği her komutu büyük bir hevesle yerine getirmeye çalışır. Özellikle tut-getir tarzı oyunları ona öğretmek çok kolaydır. Ayrıca tasmalı yürüyüş eğitimi de bu cinse kolaylıkla öğretilebilir.

Fakat ilerleyen yaşlarında Colorpoint Shorthair kedisinin bu hareketli yapısı ne yazık ki yerini yavaşlamaya bırakıyor. Dolayısıyla, ilerleyen yaşlarda onu aktiviteye teşvik etmek için tırmalama direkleri ve kedi ağaçları gibi eşyaların temin edilmesi yararlı olacaktır. Pekiştirme yoluyla tırmalama direği ve kedi ağacı kendisine tanıtılabilir. Tuvalet kabı da çok uzun sürmeden kendisine öğretilebilir.

Colorpoint Shorthair, kuzeni Siyam kedisinin muzdarip olduğu bazı sağlık sorunlarının dışında genellikle sağlıklı bir cinstir. Bununla birlikte, hareketli yapısı onu özellikle yetişkinlik öncesi yaşlarında son derece diri ve sağlıklı kılmaktadır. Bu cinsin ortalama ömrü 12 ila 16 yıl arasıdır. Bu sürelerin, onun hangi koşullarda bakıldığı, besin kalitesi, gördüğü ilgi ve sağlık kontrolleri gibi değişkenlere bağlı olduğu unutulmamalıdır.

Genellikle sağlıklı bir cins olarak kabul edilen Colorpoint Shorthair uzun ve tatmin edici bir hayat yaşamaktadır. Ancak, Siyam ırkı kedilerin etkilendiği bazı sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabileceği gerçeği unutulmamalıdır. Colorpoint Shorthair kedisinin sık karşılaştığı hastalıklar arasında göz hastalığı, şaşılık, astım/bronş, doğuştan ortaya çıkabilen bir takım kalp kusurları, diş problemleri, amiloidoz adı verilen karaciğer hastalığı, hiperestezi sendromu ve lenfoma yer almaktadır. Bu tür sağlık sorunlarının erken teşhisi için mutlaka düzenli olarak veteriner ziyaretleri yapılmalıdır.

Colorpoint Shorthair tıpkı Patiska kedileri gibi çoğunlukla dişi olma eğilimindedir. Bu oranın 6/10 şeklinde olduğunu söyleyebiliriz. Bu cins de diğer tüm evcil kedi ırkları gibi yaklaşık 10. ayından sonra yavaş yavaş kızgınlık dönemine girdiğine dair bir takım belirtiler göstermektedir. Kızgınlık döneminin herhangi bir gününde çiftleşme yapabilmektedir. Kedisini çiftleştirmeyi düşünmeyen sahipler kısırlaştırma işlemi hakkında bilgi alabilirler.

Colorpoint Shorthair kedisi ilk çiftleşmesinden 3, ikinci ve sonraki çiftleşmelerinden yaklaşık 6 yavruya kadar kedi doğurabilmektedir. Özellikle ilk çiftleşmenin 1 yaşını doldurduktan sonra yapılması veteriner hekimlerce önerilmektedir. Doğum sonrası anne ve yavru kediler mutlaka dikkatli bir şekilde kontrol edilmeli, olası sağlık sorunlarına karşı dikkatli olunmalıdır.

Zayıf ama uzun ve atletik bir vücut yapısına sahip olan Colorpoint Shorthair kedisi orta boy kedi sınıfında yer alan bir cinstir. Zarif bir vücut yapısına sahip olan bu cins tamamen yetişkinlikte 3 ila 5,5 kilo veya biraz daha fazla bir ağırlığa kadar erişebilirken, vücut uzunluğu da 28 ila 36 santime kadar uzayabilmektedir.

Colorpoint Shorthair kedisi özel bir diyete gereksinim duymaz. Ancak hareketli yapısı ve sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için de protein değeri yüksek kaliteli mamalarla beslenmesi gerekir. Bu nedenle, içeriğinde hayvansal gıdaların olduğu yüksek kaliteli hazır konserve ve paket kuru ve yaş ticari mamalardan tercih edilebilir. Pro Plan, Royal Canin, N&D, Whiskas, LaVital, Hill’s gibi markaların yavru ve yetişkin mamaları bulunmaktadır.

Colorpoint Shorthair kedisi ilerleyen yaşlarda aktiviteden düşebilmektedir. Dolayısıyla obezite sorunuyla da ister istemez karşı karşıya kalabilmektedir. Bu nedenle, özellikle ilerleyen yaşlarında ideal beslenme programı için bir veteriner hekimden yardım alınması doğru olacaktır.

Diğer tüm kedi ırkları gibi Colorpoint Shorthair kedisi de hayvansal ağırlıklı beslenir. Ana besin kaynağı olan proteini sığır eti, ciğer, tavuk eti, balık eti, hindi eti gibi besinlerden temin eder. Ek vitamin olması açısından da taze sebze ve meyvelerden tüketebilmektedir. Kedilerin mama dışında yiyebildiği sebze ve meyveleri bloğumuzdaki ilgili içeriklerden detaylıca okuyabilirsiniz. Yalnız, sebze ve meyveler veteriner tarafından formüle edilerek belirlenmesi gerektiğini unutmayınız. Hangi meyve ve sebzelerin hangi ölçüde kediye verileceğini en doğru veteriner hekim karar verecektir.

Bakımı son derece kolay olan Colorpoint Shorthair kedisinin kısa fakat gevşek olan tüylerini kaliteli bir fırça yardımıyla haftada yalnızca iki defa fırçalamak ve ara sıra da banyo yaptırmak bu cinsin tüm ihtiyaçlarını büyük ölçüde karşılayacaktır.

Bununla birlikte, tırnak kesimi, ağız bakımı, göz ve kulak temizliği de Colorpoint Shorthair kedisine kolay bir şekilde uygulanabilir. Yalnızca, tırnak kesiminde sakin kalabilmesini sağlamak için ikramlık mama vermeyi düşünebilirsiniz.

Son olarak, yeterince egzersiz yapabilmesi için kedi ağacı ve tırmalama direği gibi eşyaların olması onun fiziksel aktivite ihtiyacını karşılaması adına yararlı olacaktır. Tüm bunların dışında onun sağlığı ve bakımı için ekstra bir şeye ihtiyaç yoktur.

Colorpoint Shorthair kedisi kısa uzunlukta parlak bir tüy yapısına sahiptir. Dolayısıyla, uzun tüylü kedi ırklarına kıyasla daha az tüy dökmektedir. Yalnızca mevsim geçişlerinde, düzensiz beslendiği dönemler ve ilgisiz kaldığında tüy dökülmesinde artış yaşanabilir. Dolayısıyla, yüksek kaliteli mamalarla beslenmesine, ilgi ve sevgi göstermeye özen gösterilmeli, haftalık düzenli tüylerinin fırçalanması da ihmal edilmemelidir.

Colorpoint Shorthair kedisi asil görünümü, muhteşem kişilik özellikleri ve yüksek sadakati ile bilinen şahane bir evcil kedi türüdür. Tıpkı kuzeni Siyam kedisi gibi sosyal ve dışa dönük bir kedi olan Colorpoint Shorthair, çocuklu aileler ve diğer evcil hayvanların olduğu bir ortama kolayca uyum sağlayabilmektedir. Üstelik enerjik yapısıyla oyuncu ve bir o kadarda vokal bir kedi olan Colorpoint Shorthair kedisi her evin neşe kaynağı olabilecek bir kedi cinsidir. Bu cinsin ortalama maliyeti 500 ila 800 dolar arasında değişmektedir. Türkiye’de safkan Colorpoint Shorthair kedisine rastlamak pek olası değildir. Ancak Avrupa ülkelerinde kendisine sıkça rastlanabilir. Onu profesyonel bir kedi yetiştiricisinden temin etmek doğru olacaktır. Belki sosyal medya aracılığıyla da bulabilirsiniz. Fakat safkan olmasına dikkat ediniz. Zira safkan olmayan kedilerde bir takım hastalıklar ortaya çıkabilmektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.