Calico Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Calico Resimleri
Patiska, doğrudan bir kedi cinsini ifade eden kelime olarak değil, kedilerin kürkünün rengini veya desenini tasvir eden bir kelime olarak kullanılır. Beyaz üzerine siyah ve turuncu renklerde desenlere sahip olan Patiska kediler zaman zaman beyaz, gri ve bej kombinasyonlarıyla da görülür ve Patiska görünümlerinin dışına çıkarlar. Patiska kedilerle ilgili çarpıcı bir diğer bilgi de çoğunluğunun dişi olması, 1/3000’inin ise sadece erkek olmasıdır.
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Sokaklarda en çok rastlanan Tekir kedilerden sonra Patiska kediler gelir. Beyaz üstüne tıpkı çamaşır suyu dökülmüş gibi sarı ve siyah yamaları olan kediler Patiska kediler olarak adlandırılır. Üç renkli olan her kedi Patiska olarak adlandırılsa da aslında üç renge sahip her kediye de Patiska demek doğru olmaz. Bir kedinin Patiska olarak adlandırılabilmesi için beyaz üstüne sarı ve siyah benekli olması gerekir. Kendine has görünümlerinin yanı sıra ilginç kişilik özelliklerine de sahip olan Patiska kediler dünyanın en popüler kedileri arasında yerini alır.

Amerika’nın Maryland eyaletinin resmi kedisi olarak kabul edilen Patiska kedisinin farklı kültürlerde de önemli yeri vardır. Dünyanın birçok yerinde bu kedilerin şans getirdiğine inanılır. Japon denizciler Patiska kedilerin kendilerini kazalardan koruyacaklarına inandıkları için yolculuğa çıkarken yanlarına Patiska kedi alır. Amerika’da ise nadir bulunan erkek Patiska kedinin parayı çektiğine inanılır.

Patiskanın bir kedi ırkı olduğu zannedilse de bir ırk değil yalnızca bir kedi türüdür. Farklı ırklardan kediler de patiska kedi sınıfına girebileceği için patiska kedi özellikleri çok da spesifik olamıyor. Dolayısıyla bir patiska kedi hangi cinse aitse onun özelliklerini gösteriyor. Ancak yapılan araştırmalar sonucunda patiska kedilerin cinsine bakılmaksızın belli bir kişilik tipine sahip olduğu kanıtlanmıştır.

Patiska kediler genellikle oyuncu, sevecen ve güçlü iradeye sahip olan kedi türlerindendir. Bulundukları ortama kolaylıkla adapte olan Patiska kediler, oldukça ilginç karaktere sahip olabilirler. Patiska kedilerin karakter özellikleri yavruluktan itibaren yetiştikleri ortam ve almış oldukları eğitime göre değişiklik gösterir. 2015 yılında California Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre Patiska kedilerin diğer renklere sahip kedilere oranla daha çok tısladığı ve saldırgan bir tavır takındığı ortaya çıkmıştır.

Kedilerin davranışları doğrudan gözlemlenmeden yapılan bu araştırmalar o dönemde çok fazla kabul görmemiştir. Çünkü kedinin kişiliğinde önemli etkenler olan; kedinin kısırlaştırılıp kısırlaştırılmadığı, kedinin cinsi ve ev ortamı gibi faktörler göz ardı edilmiştir. Patiska kediler çoğunlukla sakin olsa da bazı uyaranlar karşısında ve endişelendiğinde diğer tüm kedi cinsleri gibi saldırgan davranışlar sergileyebilir.

Hem keşfedilmesi hem de eğitilmesi oldukça eğlenceli olan Patiska kediler tuhaflıklarıyla sizleri şaşırtabilir. Nevrotik bir doğaya sahip olan Patiska kediler beklenmedik anda beklenmedik şeyler yaparak dikkatinizi çekmeye çalışabilir. Garip oyun alışkanlıklarıyla sizleri sürekli eğlendiren kediler asla oyun oynamaya ve ilgiye doymazlar.

Tuhaf davranışlarıyla ve yaramazlıklarıyla sizleri bazen kızdırsalar da öylesine sevecen bir yapıya sahiptirler ki hemen gönlünüzü alırlar. Siz yine de değerli eşyalarınızı ondan uzak tutun çünkü yaramazlık yaparken bu eşyanız onun çok ilgisini çekecektir. Onu kendi eşyalarınızdan uzak tutup meşgul etmek için bolca kedi oyuncağı edinmelisiniz. Bu oyuncaklar onun oyalanmasını sağlarken eğitiminde de büyük katkı sağlayacaktır. Oyun oynarken hem keşfedecek, hem yeni şeyler öğrenecek hem de enerjilerini üzerinden atarak daha az yaramazlık yapacaktır.

Bir ırkı değil renk dağılımını ifade eden Patiska kedileri dünyanın farklı bölgelerinde birçok ırka mensup olabilir. Bu nedenle de kişilik özellikleri belli bir çerçeve dâhilinde olsa da çeşitli faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Genel olarak yumuşak huylu, sevecen ve akıllı olarak tanımlanan Patiska kediler zeki olmalarıyla da ön plana çıkarlar. Ancak özellikle sokakta yaşayan bazı Patiska kedilerde yaşadıkları travmalara bağlı olarak sert karakterler de görülebilir.

Tarih

Uzun zamandır hayatımızda olan Patiska kedilerin kökeni tam olarak bilinmese de, ayırt edici özelliği olan beyaz üzerine turuncu-siyah rengin Mısır’a kadar izlenen genetik bir mutasyon olduğu bilinmektedir. Mısır’da farklı kedi cinslerinin çiftleşmesi sonucu ortaya çıkan Patiska kedi, ticaretin gelişmesiyle birlikte tüm dünyaya yayılmıştır. Mısır’dan sonra genetik mutasyon İtalya, İspanya ve Fransa olmak üzere Akdeniz liman şehirlerine yayılmıştır. Ticaret yolları ile Avrupa’dan Kuzey Afrika’ya sonrasında ise Amerika’ya gitmiştir. Hatta Amerika’da öylesine değer görmüştür ki bir eyaletin resmi kedisi olarak bile kabul edilmiştir.

Biraz da Patiska kelimesinin nereden geldiğinden bahsedelim. Daha önce de belirttiğimiz gibi Patiska kelimesi doğrudan bir kedi cinsi değildir. Kedilerin kürkünü tasvir etmek için kullanılan bu kelime, Hindistan’ın Kalküta şehrinde dokunan parlak renk ve desenlerle bezenmiş el dokuması bir kumaştan gelir. Bu kedilerin kürk desenleri Patiska diye adlandırılan kumaşa benzediği için bu isimle anılır.

Sokakta gördüğünüz kedilere tereddüt etmeden “kızım” diye seslenebilirsiniz çünkü Patiska kedilerin neredeyse hepsi dişidir. Yapılan araştırmalar sonucunda her 3000 Patiska kedisinden sadece 1 tanesinin erkek olduğu görülmüştür. Patiska kedilerin neredeyse hepsinin dişi olması genetik kromozom özelliklerinden kaynaklanır.

Dişi kediler her ebeveynden bir X kromozomu alarak XX kromozomuna sahip olurlarken; erkek kediler annelerinden X, babalarından Y kromozomu alılar. Patiska kedilerin sahip olduğu renklere sahip olmak için XX kromozomu gerekeceği için Patiska kedilerin neredeyse tamamı dişi olarak doğar. Çeşitli genetik bozukluklar nedeniyle de nadir olarak erkek Patiskalar dünyaya gelebilir.

Maneki Neko adı verilen Patiska kedi, Japonya’da oldukça ünlüdür. Özellikle para konusunda iyi şans getirdiğine inanılır. Birçok Japon mağazasında Maneki Neko adlı kedinin seramik heykeline rastlanır. Patiska kedilerin kürk pigmentlerinden esinlenilerek tasarlanan bu heykeller günümüzde Japon kültürünün bir parçası haline gelmiştir.

Patiska kedinin şans getirdiğine inanılan bir rivayet de şöyledir; 2006 yılında Japonya’da Wakayama Elektrikli Demiryolu Şirketi, giderleri azaltmak için Kishigawa isimli demiryolu hattında bulunan tüm istasyonları personelsiz hale getirdi. İstasyonun işleyebilmesi için de istasyon çevresindeki esnaflardan şefler seçilir. Kishi İstasyonu için seçilen şef yakınlardaki bir marketin sahibi olan Toshika Koyama, bir kedi severdi ve sokak kedilerini istasyonda beslemeye başlamıştı. 2007 yılına gelindiğinde bu sokak kedileri arasında yer alan Tama isimli bir kedi demiryolu yetkilileri tarafından resmi bir şekilde istasyon şefi yapılmıştı.

Son derece ilginç olan bu olayı duyan turistler istasyon şefi Tama’yı görmek için dünyanın dört bir yanından bölgeye gelmeye başladı ve Tama isimli Patiska kedi ülke ekonomisine büyük katkı sağladı. Dünyanın en ünlü kedilerinden biri olan Patiska kedi Tama, 2015 yılında tam 16 yaşında kalp yetmezliğinden hayatını kaybetti.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Kendine has kürk renkleriyle bilinen Patiska kediler, belli bir kedi cinsine ait değildir. Dünyanın birçok yerine ait olan kedi cinsleri patiska kedi sınıfına girebilir. Ancak her ne kadar farklı cinslere ait olsalar da hem kişilik hem de fiziksel olarak belli başlı özellikleri bulunur. Patiska kediler genellikle kaslı ve güçlü bir vücut yapısına sahip olsalar da sık ve genellikle uzun olan tüyleri nedeniyle kaba bir görünüme sahiptir. Ancak ne kadar kaba görünseler de büyüleyici renk ve desenleriyle her zaman sevimli bir görüntü verir.

Kafa

Patiska kedilerin kafa yapıları genellikle yuvarlak hatlardan oluşur. Kalın ve sağlam boyunlarının üzerine yerleşen kafaları dolgun yanaklarıyla ön plana çıkar. Kafa yapısı ve vücut şekli genellikle vücutlarıyla orantılıdır. Kısa tüylü olan Patiska kediler daha sert bir görünüme sahipken, uzun tüylü Patiska kediler peluş bir oyuncağa benzer ve sevimli görüntüleriyle özellikle çocukların ilgisini çeker.

Kulaklar

Ait olduğu kedi cinsine göre kimi patiska kedilerin kulakları birbirine yakınken kimilerinin kulakları birbirinden ayrık olabilir. Dışarıya doğru açılan kulaklar tabanda genişken uca doğru incelir. Genellikle sivrilmeden yuvarlak bir hatla biterken, kimi patiska kedilerin kulakları sivrilerek bitebilir. Kulak kısmında tüy yapısı daha seyrek olsa da kulak içleri de tüylü olabilir.

Gözler

Patiska kedilerin gözleri genellikle iridir. Kulak dışlarına doğru hafifçe eğilmiş açık ve dikkatli gözleri onlara uyanık bir görüntü verir. Çoğunlukla yoğun olan tüylerinin ardındaki gözleri onların bir oyuncağa benzemesine neden olur. Göz rengi kürk rengiyle ilişkili olarak yeşil, altın, bakır ve ela tonlarında olabilir.

Bacaklar ve Ayaklar

Bacak kemikleri iri, sağlam ve güçlüdür. Bacaklar genellikle orta uzunlukta olsa da bazı cins Patiska kedilerin ön bacakları arka bacaklarından daha kısadır. Ön bacakları düzken arka bacakları iyi bir atlayıcının tipik özelliği olan dizden biraz bükük şekildedir. Arka bacaklar her zaman ön bacaklardan daha kaslıdır. Bu özellikler genel özellikler olmakla birlikte patiska kedinin ait olduğu kedi cinsine göre farklılık gösterir.

Kuyruk

Patiska kedilerin kuyruk uzunlukları ait olduğu kedi cinsine göre değişir. Kimi patiska kediler uzun kuyruğa sahipken kimi patiska kedilerin hiç kuyruğu olmayabilir. Kuyruk sokumundan itibaren incelerek uzana kuyruklarının sivriliği yoğun tüyleri nedeniyle hep aynı kalınlıkta gibi görünür.

Tüy

Patiska kürk rengi uzun tüylü kedi ırklarında görülebildiği gibi kısa tüylü kedi ırklarında da görülebilir. Tüylerin uzunluğuna göre tüy yapısı ve dokusu değişiklik gösterir. Patiska kediler temsil ettiği ırka göre dayanıklı bir yapıya sahiptir. Hatta sokak kedilerinin büyük çoğunluğunda patiska tüy rengi görülebilir. Bu nedenle de patiska kürke sahip olan kediler ekstra bir bakıma ihtiyaç duymazlar. Evde beslenen patiska kedilerin çok fazla tüy dökmesinin önüne geçebilmek için belirli zamanlarda tüylerini kedi tarağıyla taramanız yeterli olacaktır.

Renk

3 renge sahip olan kediler patiska kedi olarak adlandırılır. Ancak bu üç renkli olan her kedinin patiska kedi olduğu anlamına gelmez. Genellikle tüy renkleri beyaz üzerine siyah ve turuncu desenlerden oluşur. Beyaz kısmı vücudun genellikle %25 ile %75’ini kaplayabilir. Melez ırklarda farklı patiska kedi tüy renkleri de görülebilir. Dünya genelinde bilinen 50’ye yakın kedi türünde patiska tüy rengi görüldüğü bilinmektedir.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Patiska kediler genellikle uysal ve dost canlısı kedilerdir. Bulundukları ortama kolay uyum sağlayan kediler olduğu gibi, dediğim dedik kediler de çok fazladır. Bu kedileri eğitebilmek için yavruluğundan itibaren düzenli bir program uygulanmalıdır. Onlarla oyunlar oynayarak, kedi oyuncaklarıyla oynamasını sağlayarak ve düzenli komutlar vererek kısa sürede istediğiniz düzeye getirebilir, iyi birer dost olmalarını sağlayabilirsiniz.

Tüm kedi ırklarının belli bir yaşam süreleri vardır. Bu yaşam süresi beslenme durumuna, kalıtsal hastalıklara, yaşanılan ortama ve daha birçok faktöre göre uzayıp kısalabilir. 50’ye yakın kedi ırkında patiska tüy rengi görüldüğünü düşünürsek, patiska tüy rengini temsil eden kedilerin yaşam süresinin de oldukça geniş bir aralığa sahip olduğunu görebiliriz. Kimi patiska kediler 8-12 yıl arası bir yaşam süresine sahipken, kimisi de 20 yıldan fazla yaşayabilir.

Patiska kediler genetik bir hastalık sonucu bu kürk rengine sahip olurlar ve beraberinde birçok genetik bozukluğu üzerlerinde taşırlar. Bu genetik bozukluğun sonucunda patiska kedilerin neredeyse tamamı dişi ve kısırdır. Kısır olmalarının yanı sıra patiska kedilerde genital bölgede deformasyon, beyin hasarı ve organ yetmezliği gibi birçok sağlık sorunları gözlenebilir. Patiska kedilerde bu sağlık sorunlarının gözlenmesindeki en büyük neden klinefelter sendromudur. Patiska kediler genellikle uzun yaşamazlar, yaşasalar bile çok iyi bir bakıma ihtiyaç duyarlar.

Patiska kedilerin çiftleşme dönemi ait olduğu kedi ırkına göre değişiklik gösterirken genellikle 6. ayın sonunda başlar. Bu dönemden sonra gelen her ilkbahar ve sonbaharda kızgınlık dönemine girer. Yaklaşık 60-62 gün süren bir hamilelik sürecinin sonunda yavrular dünyaya gelir. Patiska kedilerin çiftleşmesinde sadece dişi patiskalardan bahsedebiliriz. Çünkü genetik bir anormallik sonucu dünyaya gelen erkek patiska kedilerin tamamı kısırdır.

Patiska diye adlandırılan renk pigmentlerinin birçok kedi ırkında görüldüğü düşünüldüğünde kedilerin bir hamilelikte ne kadar yavru dünyaya getirdiği de değişiklik gösterir. Hamile bir dişi tek seferde 4 yavru dünyaya getirebildiği gibi 10 yavru dünyaya getiren dişi patiskalar da vardır.

Kimi zaman kaslı ve atletik kimi zamanda kilo almaya eğilimli bir vücut yapısına sahip olan patiska kediler 3 kilo olabileceği gibi 10 kiloya kadar da çıkabilir. Dişi kedilerin ağırlıkları genellikle erkek kedilerden daha azdır. Patiska kedilerin neredeyse tamamının dişi kediler olduğu düşünüldüğünde çok büyük boyutlar ve yüksek kilolar görülmez.

Kediler genellikle yüksek protein ve düşük karbonhidratlı diyete ihtiyaç duyarlar. Özelikle de obeziteye yatkın olan kedileri karbonhidrat ve tahıllı besinlerden uzak tutmak gerekir. Beslediğiniz patiska kedinin ait olduğu ırkın özelliklerine ve ihtiyaçlarına göre veteriner kontrolünde düzenli bir beslenme programı oluşturulmalıdır. Böylece hem kedinizin yaşam kalitesi artar hem de yaşam süresi uzamış olur. Kaliteli kuru mamalar, yaş mamalar ve evde yapılan protein ağırlıklı yemekler kedinizin beslenmesinde kullanılabilir.

Tüm kedi türlerinde olduğu gibi Patiska kediler de kaliteli mamalarla beslenmelidir. Kaliteli mamalar beslenmesi olası sağlık problemlerinin önlenmesi açısından önemlidir. Genel anlamda patiska kediler beslenme açısından çok problem çıkarmasa da protein ağırlıklı besinler beslenmesinde önemlidir. Kuru veya yaş mama dışında Patiska kedinize evde protein ağırlıklı yemekler yapabilirsiniz. Ancak yemek yaparken nişastalı ve tahıllı ürünlerden uzak durmaya özen göstermelisiniz.

Patiska kediler yumuşak ve sık tüylü kedilerdir. Kimisinin tüyleri uzunken kimi patiska kedilerin tüyleri kısa olabilir. Çok fazla bakıma ihtiyaç duymayan patiska kedilerin tüylerinin yumuşaklığını koruyabilmesi için kısa tüylüleri haftada 2 kez, uzun tüylüleri ise haftada 3 kez özel kedi tarağıyla ya da yumuşak bir fırçayla taramak yeterli olacaktır. Tarama sırasında dökülen ölü tüyleri alarak kedinizin tüylerinin etrafa saçılmasını önlemiş olursunuz. Eğer ihtiyaç duyarsa daha sık aralıklarla da tarayabilirsiniz. Taramaya ek olarak kediler için özel üretilmiş diş fırçaları ve diş macunuyla ağız bakımlarını yapmalısınız. Göz ve kulak çevresini enfeksiyonlardan korumak için nemli bir bezle temizlemelisiniz. Aynı şekilde mikropları uzak tutmak için mama kabını, su kabını, tuvalet kabını ve oyuncaklarını da düzenli olarak temizlemelisiniz.

Patiska kediler görüntü itibariyle tüy dökme eğilimleri fazla olan kediler olarak sınıflandırılabilir. Ancak düzenli bakımlarının yapılması, tüylerinin düzenli olarak taranması ve temizlenmesi halinde tüy dökme eğilimleri azalabilir. Farklı renk pigmenti ve yumuşacık dokusuyla evde beslemek için harika bir tür olan Patiska kediler cana yakın ve sevecen kişilikleriyle kedi severler için harika bir dost olur.

Yumuşacık değişik renk kombinasyonlarındaki tüyleriyle ön plana çıkan Patiska kediler sosyal, oyuncu ve cana yakın ve uysal kişilik özelliklerine sahiptir.  Evde yaşamak için son derece uygun olan kediler ev halkıyla ve diğer evcil hayvanlarla çok iyi anlaşırlar. Zekâlarıyla ön plana çıkan ve bu zekâlarını oyunlarda kullanan kediler kendileri gibi oyun oynamayı seven çocuklarla vakit geçirmekten çok hoşlanırlar. Bebeklikten itibaren eğitildiğinde sadık ve eğlenceli birer dost olan Patiska kediler tüm dünyada ve Türkiye’de evde beslemek için sıklıkla tercih edilir. Patiska renkli kedilerle ilgili net bir fiyat bilgisi vermek doğru olmaz. Çünkü patiska kedi yavrusu fiyatları kedinin ait olduğu ırka göre değişiklik gösterir.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.