Dişi kedilerde saldırgan davranış problemleri ve çözüm önerileri

9 Mayıs 2021
1467
Dişi kedilerde saldırgan davranış problemleri ve çözüm önerileri

Dişi kedi saldırganlığı, özellikle yavrularını diğer kedilerden veya insanlardan korumak için görülen bir davranış türüdür. Bununla birlikte anne kediler, yavrularını erkek kedilerden korumak için de koruma iç güdüsüyle agresif tavırlar sergileyebilirler. Erkek kedilerin, yeni doğmuş yavru kedileri yiyebildiği çoğunlukla bilinmektedir. Bu nedenden dolayı dişi kedilerin saldırgan olmaları için kendince haklı sebepleri olabilir. Bu saldırganlık hali onlarda doğal olarak bulunmaktadır. Yavrular büyüyüp gelişmeye başladıkça, dişi kedilerin de saldırganlığı azalacaktır. Bu dönemde, evde bulunan dişi kedinizin, diğer evcil hayvanlarınıza agresif tavırlar sergilemesini önlemek için bazı önlemler almanız gerekebilir. Bu önlemler, hem dişi kedinin hem de evde bulunan evcil hayvanlarınızın stresini azaltmaya yönelik olmalıdır. Bu durum geçici olduğundan dolayı içerisinde bulunduğunuz bu süreyi kedinizle birlikte en iyi şekilde atlatabilmeniz için daha fazla ilgi gösterebilirsiniz.

Örneğin dişi kedilerinizi bu konuda eğitebilirsiniz. Saldırgan kedilerinize, her ne kadar bu eğitimi vermeniz zor olsa da uygun yöntemlerle bunu başarabilmeniz mümkündür. Kedinize bu dönemde, kendisine ve yavrularını ait, uygun bir alan oluşturarak bu eğitime başlayabilirsiniz. Daha sonra bu alanda güvende olduklarını hissettikçe, kediniz stresini azalacak ve agresif tavırlarından eser kalmayacaktır. Kedinize istediğiniz şeyleri yaptırabilmeniz için, eğitiminde oldukça etkili olabilen ödül mamaları kullanabilirsiniz. Kedinizin doğru davranışlar sergilediği sırada ödül mamalarını vererek, bu davranışları ona aşılayabilirsiniz. Kediler çok zeki hayvanlardır. Mutlaka hangi hareketin, doğru bir hareket olduğunu anlayacaklardır. Bu şekilde saldırganlık gösteren kedinizi eğitebilir, diğer kedilerle iyi bir etkileşime sahip olmasını sağlayabilirsiniz.

Saldırgan Dişi Ev Kedileri Bu Süreçte Nasıl Davranır?

Dişi kediler, doğum yaptıktan sonra vücuduna annelik hormonları salgılanır. Bu hormonlardan dolayı, yavrularını koruma içgüdüsü onlarda doğal olarak oluşabilmektedir. Bu dönemdeki kedilerin nasıl davrandığı ve nasıl tepki verdiği kesinlikle bu hormonlara bağlıdır. Peki, bu süreçte saldırgan ev kedileri nasıl davranır sorusunun cevabına gelecek olursak, tamamen yavrularını korumaya yönelik davranışlar sergiledikleri bir gerçektir.

Saldırgan Ev Kedisi

Bir anne kedi, yavrusuna veya yavrularına karşı kendini oldukça koruyucu hissetmektedir. Herhangi bir tehlike durumunda, öfke ve tüylerini kabartabilir ve saldırıya geçer. Saldırgan ev kedileri, herkesçe tehlikeli olan bir şeyle veya hiç bilmedikleri yeni bir şeyle karşılaştıkları zaman, bunlarla teması halinde saldırganlık özelliği gösterebilmektedirler. Belli bir bölgede yaşam süren bir yerleşik kedi, bölgesine gelen her yeni kediyi bir tehdit olarak algılar ve savunmaya geçer. Birbirlerine alışmaları oldukça zor olabilmektedir. Bu aşamada birbirine alışabilmeleri için size önemli birer görev düşmektedir. Kedilerin birbirlerine alışma sürecine geçişin düzgün bir şekilde sağlanabilmesi için, kedilerin birbiriyle olan tanışma şeklini, başarılı bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Bu durum dişi kediler için de geçerlidir. Yavrularını korumalarının yanı sıra içinde bulunduğu bölgeyi de korumak isterler. Yavruları için güvenli bir alan oluşturup, bu alana giren herhangi bir kediyi, yavruları için tehdit olarak görebilirler.

Dişi kedilerde bu korumacı tavır, doğumdan sonra yaklaşık 1 ay devam edebilmektedir. Bu süre, yavru kedilerin en savunmasız olduğu dönemdir. Tanıdık olmayan her kedi bazen de insan, anne kediler tarafından tehlike arz edebilir. Bu dönemde dişi kediler, iyi ilişkiler içinde olduğu kedilerle bile, o kedilerin yavrularına yaklaşması durumunda, yine aynı korumacı tavrı gösterebilmektedir. Bu korumacı tavır, kedilerde hormonlarından dolayı içgüdüsel olarak ortaya çıkmaktadır. Saldırgan tavırlar gün geçtikçe, yavrular olgunlaştığında azalmaya başlayacaktır. Saldırgan ev kedilerinde genel olarak stresi azaltmayı sağlayabildiğinizde, saldırgan tutumlarını da azaltmış olursunuz.

Kedi Mama Kabı

Dişi Kedilerin Saldırganlığını Azaltmak İçin Evde Neler Yapabilirsiniz

Ev ortamınızda, dişi kedinizin saldırganlığını azaltmak için öncelikle, stresini azaltmaya çalışmalısınız. Bunun için yapabileceğiniz birkaç yol bulunmaktadır. Bunlar;

  • Dişi kedilerinizin, ayrı mama ve su kabı ve ayrı bir tuvalet yeri olması gerekir. Bu durum özellikle evde olan diğer kedilerin, dişi kedilerde ve yavrularla olan temasını engelleyebilmektedir. Beslenme konusunda bir paylaşım endişesi olmaması, dişi kedilerinizin stresinin azaltılmasına yardımcı olabilir. Böylelikle saldırgan tutumları da aynı şekilde azalma gösterebilir.
  • Ev ortamınızda, yavru kedilerin güvenle durabileceği bir yaşam alanı oluşturmalısınız. Bu şekilde dişi kedilerinize yardımcı olabilirsiniz. Anne kediler, yavrularını güvende olmadığı endişesinde olmadıkça, saldırganlıkları da azalabilmektedir.
  • Evinizde başka evcil hayvanlarınız varsa onların, yavrular için oluşturduğunuz alana girmesine izin vermemelisiniz. Bu duruma ancak yavrular olgunlaşmaya başladığı sırada izin verilebilir. Belli bir süre sonra yavruları ve anne kediyi bu alandan çıkartıp, başka kedilerle veya yavru kedilerle oyun oynayarak, zaman geçirmesini sağlayabilirsiniz.
  • Yavru kediler büyümeye başladığı sırada anne kediler, onların yaşamlarını daha rahat sürdürebilmeleri için bazı doğal davranışlar öğretmektedir. Anne kediler, yavrularını sesli bir şekilde kemirmeye başlar. Bu durumun sebebi ise, sesine alıştırmaktır. Yavruları çağırdığında veya bir şey söylemek istediği zaman, yavruların annelerinin sesini tanıyıp, dönebilmeleri için bunu yapmaktadır. Sizin bu noktada yapmanız gereken, anne kedinin, yavrularını eğitme şekline müdahale etmemenizdir. Eğer bir müdahale olduğunu düşünür ve hareketlerinin kısıtlandığını anlarsa, strese girerek saldırganlaşabilmektedir. Çünkü bu davranışlarınızı, yavrularına olan bir tehdit olarak algılayabilmektedirler. Ama bu aşamada iyi bir gözlem gerekmektedir. Özellikle anne kediler yavrularını eğittiği sırada, yüksek ses çıkarıyor ya da stresli bir halde gözüküyorsa, yavrularının durumunun iyi olduğundan emin olmalısınız. Bir yerlere sıkışıp kalabilirler veya annelerine ulaşamayacakları bir yerlerde olabilirler. Bu konuda dikkatli olmalısınız.

Dişi Kedilerin Saldırganlığı Ne Kadar Sürmektedir?

Dişi kedilerin saldırganlığı, yavrulaması ile birlikte başlamaktadır. Bu dönemde oldukça sinirli ve agresif davranabilmektedirler. Kediniz çok agresif tavırlar sergiliyor diye üzülmemeli, bu sürecin geçici olduğunun farkına varmalısınız. Dişi kedilerin bu durumu 3 veya 4 hafta içerisinde normale dönebilecektir. Yani yavruları yaklaşık 1 aylık olduğunda, kedinizin saldırganlığı farklılık gösterebilecektir. Bu durum yavrular olgunlaştıkça yavaş yavaş azalacaktır. Peki, bu sürecin sonunda daha sonrası için ne yapılmalıdır? Nihayet yavru kediler sütten kesildiğinde, dişi kedinin saldırganlığının bir daha tekrarlamasını istemiyorsanız, kısırlaştırma işlemi yapmanızda fayda vardır.

Saldırgan Kedilere Yaklaşma Yolları

Saldırgan Kedilere Yaklaşma Yolları

Kediler bazı dönemlerde, tıpkı insanlar gibi duygu değişimleri yaşayabilmektedir. En başta da öfke gelmektedir. Kedilerin öfkelerinin altında genelde travmatik olaylar, sosyalleşememe, endişe duyma ve korku yatmaktadır. Kedinizin bu öfkeli davranışlarını anlamak, hem sizin güvenliğiniz hem de çevrenizdekilerin güvenliği açısından son derece önemlidir. Peki, saldırgan kedilere yaklaşma yolları neler olabilir?

  • Öncelikle kedinize yaklaşabilmeniz için, kedinizin öfkesinin neden olduğunu anlamanız gerekmektedir. Öfkelenmenin birçok sebebi olabilir. Bu saldırgan tavırlarının sebebini anlayabildiğiniz takdirde, kedinize doğru bir şekilde yaklaşma yolunu bulabilirsiniz.
  • Kediniz bazen saldırı davranışına ve savunma davranışına geçebilmektedir. Bu saldırgan tavırlarını anlayabilmeniz için, kedinizin beden dilini iyi analiz etmeniz gerekmektedir. Bu sayede kendinizden aldığınız sinyallere daha doğru tepkiler vermeyi başarabilirsiniz.
  • İçinde bulunduğunuz ortamda kedinizin saldırgan tavırlarını tetikleyebilecek herhangi bir şeyin varlığı söz konusu ise, kedinizi oradan uzaklaştırmalı ve saldırganlığına sebep olan şeyin ne olduğunu anlamaya çalışmalısınız. Tetikleyici diyebileceğimiz bu sebebi ortadan kaldırdığınız zaman, kedinizle iyi bir etkileşim kurabilmeniz mümkün olacaktır.
  • Saldırgan kediler, genellikle insanlarla sosyalleşmeyi sevmemektedir. Onların kendilerini rahat ve huzurlu hissedeceği, stresten uzak bir alan oluşturmanız gerekmektedir. Saldırgan kedilerinizi oyun oynamak için zorlamamalısınız. Bundan keyif almayacaklardır. Saldırgan kedinize yaklaşmak istiyorsanız onunla göz temasından kaçınmalı ve onun size gelmesini beklemelisiniz.
  • Saldırgan kedinizin stresini azaltmak için, bulunduğu ortamda çeşitli birçok yeni ve değişik oyuncaklar bulundurmalısınız. Bu oyuncakların içinde avlanma ihtiyacını karşılayacak oyuncakların bulunması, içgüdüsel avlanma ihtiyacını tatmin etmeye yardımcı olacaktır. Bunun sonucunda kedinizin saldırgan özelliklerini azaltabilir ve siz de kedinizle eğlenceli oyunlar oynayabilirsiniz.
  • Saldırgan kedilerinizle günde yaklaşık bir saat birlikte zaman geçirmeniz önerilmektedir. Ödül mamalarını kedinizin bulunduğu ortama koyarak, kaliteli zamanlar geçirebilmeniz mümkündür. Bu durum kedinizin, sizi tehdit olarak algılamasını engelleyecektir. Ayrıca kediniz saldırganlaştığında ondan kaçmamalısınız. Bu hareketiniz, kedinizin saldırganlığını daha da arttırabilmektedir.
  • Kedinizin saldırganlığının azalması için bir koruma alanı oluşturabilirsiniz. Bu bazen bir cam kenarı olabilir. Hem dışarıyı izleyebileceği bir alan olmuş olur hem de diğer kedilerden uzak durmasını sağlamış olursunuz. Bu sayede kedilerinizin saldırganlığını bir nebze azaltabilirsiniz.
  • Kediniz sakin ve doğru davranışlar sergilediğinde, bu davranışları ona aşılamak için, mama ve ödüllendirmeyi unutmamalısınız. Bu sayede, doğru bir davranışta bulunduğu hissine kapılabilirler. Ayrıca kedileriniz mama yerken, ortamda bulunan kedinizin stresini arttıracak unsurların olmamasına dikkat etmelisiniz. Ortamı sakin tutarak, saldırgan kedinizle iyi bir iletişim kurabilmeniz mümkündür.

Saldırganlık kedilerde bir davranış bozukluğu olup hastalık olarak değerlendirilemez. Hem öğrendiğiniz yöntemlerle kedinize vereceğiniz eğitimler hem de dilerseniz bir kedi davranış uzmanından alacağınız yardımla bunun üstesinden kolayca gelebilirsiniz.

Ayrıca Bunları Okuyabilirsiniz:

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.