Kedim Kumunda Uyuyor? Sebepleri ve önlenmesi

30 Ekim 2021
3338
Kedim Kumunda Uyuyor? Sebepleri ve önlenmesi

Bir kedinin neden tuvalette uyumak isteyeceğini hayal etmek zor olsa da bazı kediler yataklarından çok kum kaplarında uyurlar. Yavru kediler için bu durum kabul edilebilir olsa da, genel olarak kedilerin kum kaplarında uyuması altta endişelenilmesi gereken bir durumun olduğu anlamına gelebilir. Ona yardım edebilmeniz için kum kaplarında yatmasının nedenlerini bilmeniz çok önemlidir. İşte kedilerin kum kaplarında uyumasının en yaygın bazı nedenleri ve çözüm önerileri…

Kedilerin kedi kumunda yatmasının sebepleri

kedilerin kedi kumunda yatmasının nedenleri

Yavru kedi kumunda uyuyor ise endişelenmenize gerek yok çünkü kedilerin ilk zamanlar bu davranışı gerçekleştirmesi normaldir ancak kediniz büyümesine rağmen hala kumunda uyumaya devam ediyorsa altında başka nedenler aranmalıdır. Kedilerin kedi kumunda yatması için birçok farklı nedenin olabileceği bilinmelidir ve kesin sebebi bulmak için çok dikkatli olunmalıdır. Kediler neden kedi kumunda yatar sorusunun olası cevapları ise şu şekilde sıralanabilir:

Tıbbi nedenler

Evde yaşamını sürdüren yani bir barınakta ya da dışarıda yaşamayan kedilerin kedi kumunda uyuması çoğunlukla tıbbi bir sebepten kaynaklanmaktadır. Kedilerde kedi kumunda yatma durumunun davranışsal bir bir sebepten kaynaklandığını düşünmeden önce tıbbi nedenlerin incelenmesi ve bu nedenlerin ekarte edilmiş olması gerekmektedir. Nasıl bir insan midesi bulandığında ya da ishal durumlarında tuvaletten çıkmak istemiyorsa kediler de aynı durumlarda aynı belirtileri gösterebilmektedir. Örneğin;

  • İdrar yolu enfeksiyonları kedinizin idrar çıkış yolunun neredeyse tamamen tıkanmasına veya kedinizin en ufak bir idrar damlasında bile tuvalete gitme ihtiyacı hissetmesine neden olabilir. Bu da kediniz kedi kumunu çok fazla kullanması gerektiğini hissederek kumundan çıkmak istememesine sebep olabilir.
  • Böbrekte, mesanede veya üretrada bulunabilen struvit kristalleri özellikle kediniz erkekse, idrarını yapmasını zorlaştırabilir. Bu kristaller kimi zaman vücut tarafından atılabilse de bazı durumlarda birleşerek taşlaşıp ameliyatla alınması gerekecek durumlara kadar ilerleyebilir.
  • Kedilerde görülen böbrek yetmezliği başta olmak üzere çeşitli böbrek rahatsızlıkları da kedinizin daha sık idrar çıkmasına ve dolayısıyla da kedi kumunda durması gerektiğine dair düşünceye sahip olmasına neden olabilir.
  • Kedilerde diyabet özellikle yaşlı kedilerde yaygın olarak görülebilen, kedilerin daha fazla su içmesine ve daha fazla idrar yapmasına neden olabilecek hastalıklardan biridir ve kedinin kumuna yatması sonucunu doğurabilir. Bu durumda kedinizin glikoz seviyesini ölçmek için gerçekleştirilecek çeşitli kan testleri ve idrardan bakılan çeşitli parametreler üzerinden kedinizde diyabet olup olmadığı belirlenecektir.
  • Özellikle yaşlı kedileri etkileyen, eklemlerde ağrı ve iltihaplanma şeklinde ortaya çıkan artrit nedeniyle kedi normalden daha rahat bir yer olarak kedi kumunu tercih edebilir ve burada uyumaya başlayabilir.

Veterineriniz kedinizin kontrolünü gerçekleştirerek, idrarını, kanını ve görüntüleme yöntemleri ile iç organlarını incelemişse ve her şey normal görünüyorsa, artık kedinin kumunda uyuması davranışının altında davranışsal bazı nedenler aramaya başlayabilirsiniz.

Stres

Kendini aşırı stresli hisseden kediler, saklanmak için güvenli ve gizli bir yer bulmak ister. Kendilerini daha rahat hissettikleri ve kendi kokusunu duyduğu için kedi kumunun daha güvenli olduğunu düşünürler ve burada uyuma eğilimi gösterirler. Yeni bir eve taşınma, eve gelen yabancı bir misafir, eve yeni bir evcil hayvanın gelmesi, evde aşırı gürültülü müzik, seyahate çıkma gibi durumlar kedinizin kendini stres altında hissetmesine ve kedi kumunu tıpkı doğadaki bir ağaç kovuğu ya da in gibi saklanabilecek bir yer olarak görmesine neden olur. Bu durumda kedi tehlikeli durumun ortadan kalktığına ikna olana kadar orada kalabilir.

Hamilelik

Kısırlaştırılmamış dişi bir kediniz varsa ve yavru bekliyorsa, güvenli ve özel bir yer olması nedeniyle kedi kumunda yatmayı tercih edebilir.

Okumanızı tavsiye ediyoruz: Hamile kedilerin bakımı

Kediler, Kedi tuvaletini güvenli ve rahat bir yer olarak görür

Kediler, tuvaletlerini çok sevdiklerinde, onları sadece bir tuvalet olarak görmez, aynı zamanda bir dinlenme ve yatma yeri olarak da görürler. Kumun yumuşak gelmesi, tuvalet kutusunun şeklinin güven vermesi, tuvaletin temiz olması gibi nedenler kedilerin kedi kumunda yatmayı sevmesinin başlıca nedenleridir.

Kediler arası bölgesel çatışmalar

Birden fazla kedinin olduğu evlerde genellikler kediler arasında güç savaşları görülebilir. Kediler bölgelerinin tehlikede olduğunu hissettiğinde saldırganlaşır ve bölgesini korumak için kedi kumunda uyuma davranışı gösterebilir. Böylece tuvalete hem kokusunu sürmüş olur hem de fiziksel olarak orada bulunarak bölgesini korumuş olur.

Yavru kediler

kedi kumunda uyuyan yavru kedi

Yavru kediler henüz tuvalet eğitimi konusunda tam olarak istenen noktaya gelemedikleri için tuvalet kabında uyumaları beklenen bir davranıştır. Bazı yavru kediler ise kedi kumunda oynarken uykuya dalabilmektedir. Bu tür istenmeyen davranışlar öğrenme sürecinde birçok yavru kedide normal karşılanmalıdır. Tuvalet alışkanlığı kazandıktan sonra yavru kedilerin kedi kumunda uyuması da ortadan kalkacaktır.

Okumanız gereken bir makale: Yavru kedilerde tuvalet ve kum eğitimi nasıl verilir?

Sıcak havalar

Özellikle sıcak havalarda kedinin kumunda uyuması davranışı ortaya çıkabilir. Bunun nedeni ise kedilerin sadece serinlemek istemesidir. Kedi kumunun serinletici etkisinden dolayı kediler tuvaletin içinde uyuyabilir.

Uyum süreci

Kedinizi yeni sahiplendiyseniz ya da onu barınaktan kurtardıysanız, özellikle küçük bir alanda yaşamak zorunda kalmış olan kediler, tuvalet kabının içinde uyumaya alışmış olabilir. Tuvalet kabının küçük ve dar olması, onu rahat ve güvende hissettirdiği için, geniş bir alana gelince tuvalet kabına sığınıyor olabilir. Kediniz bu alışkanlığına bir süre daha devam ettikten sonra, zaman içinde kendini dışarıda da güvende hissedecek ve kedi kumunda uyumayı bırakacaktır.

Kedilerin kedi kumunda yatması nasıl önlenir?

kedilerin kedi kumunda yatması nasıl önlenir?

  • Öncelikle kedinizin tıbbi bir sorundan dolayı bu davranışı sergileme ihtimalini ortadan kaldırmak için veteriner hekiminize başvurmanız ve kedinizin muayene olmasını sağlamanız faydalı olacaktır. Eğer müdahale edilmesi gereken tıbbi bir durum varsa veteriner hekiminizin önereceği tedavi sürecini tamamlamanızı tavsiye ediyoruz.
  • Kedi kumuna yakın bir noktaya, battaniyelerle ve minderlerle çok daha rahat bir hale getirilmiş bir uyku alanı hazırlamak kedilerde kumda uyuma davranışının sönmesi için oldukça etkili bir yöntemdir.
  • Her kedinin yatak zevki farklı olabileceği için kedinize farklı alternatifler sunarak hangisinde rahat edeceğini ve benimseyeceğini görmek için ona fırsat tanıyın.
  • Hamile kedinizin kedi kumunda uyumaya başladığını gözlemlediyseniz, ona kendini ve çocuklarını güvende hissedebileceği, sakin ve konforlu bir doğum alanı ayarlamanız faydalı olacaktır.
  • Fazladan bir kum kabı alarak onu kedinizin seveceği şekilde yumuşak yapılı bir nesneyle kaplayarak kedinizin, onu kedi kumunun yerine koymasını ve orayı yatak olarak kullanmasını sağlayabilirsiniz.
  • Kedinizi tuvalette uyurken görürseniz onu uyarın ve yatağına gitmesini isteyin. Yatağına gittiğinde ve yatağında kaldığında onu ödüllendirerek bu davranışın devamı için onu teşvik edin.
  • Birden fazla kediniz varsa her kedi için bir kum kabı alın ve eğer mümkünse her birbirini ayrı odalara koyun. Böylece her kediniz içi ayrı bir bölgeye sahip olma imkanı sunmuş olursunuz.
  • Birden fazla kedinin olduğu evlerde kedi devamlı kendi kum kabında yatıyorsa, bu onun diğer kediler tarafından zorbalığa maruz kaldığı ve kendini sadece kedi kumunda güvende hissettiği anlamına gelebilir. Bu gibi durumlarda zorbalığa uğrayan kedinizin bölgesini genişletmek için onu cesaretlendirmeli ve diğer kedileri ise bu konuda ciddi bir şekilde uyarmalısınız.
  • Evdeki aşırı gürültüyü ortadan kaldırın, ve kediniz için mümkün olduğunca sessiz bir ortam oluşturmaya çalışın. Böylelikle kediniz üzerindeki stresi azaltarak kedinizin tuvalette uyuması davranışının ortadan kalkmasını sağlayabilirsiniz.
  • Kedinizin sıcak havalarda serinlemek için kedi kumunun içinde uyuduğunu gözlemlediyseniz evde en çok vakit geçirdiği noktalara soğutma jeli, metal tavalar koyabilirsiniz. Evin zemini parke ise fayansa çevirebilir ya da halı varsa halıyı kaldırabilirsiniz. Böylece kedinizin serinleyebileceği alanlar yaratmış olursunuz.

Kedilerin kedi kumunda uyuması için birçok farklı neden vardır. Bu nedenlerin bir kısmı çok masum iken bazı nedenle ise çok ciddi sonuçlar doğurabilir. Eğer siz de “kedim neden kedi kumunda uyuyor?” diye kaygılanıyorsanız bunu çözmenize yardımcı olması için mutlaka veteriner hekiminize başvurmalı ve onun çözüm önerilerini dikkate almalısınız.

Editörün önerileri:

Sıkça Sorulan Sorular

Yavru kediler için bu durum kabul edilebilir olsa da yetişkin kedilerin kedi kumunda uyuması davranışsal ya da tıbbi bir sorun olduğu anlamına gelmektedir.

Kediniz kedi kumunda yatıyorsa, bu onların tıbbi ya da bir davranış problemine sahip olduğuna işarettir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.