Kedilerde osteoartrit nedir? Nedenleri ve belirtileri nelerdir?

6 Mayıs 2021
1078
Kedilerde osteoartrit nedir? Nedenleri ve belirtileri nelerdir?

Dejeneratif eklem hastalığı olarak da bilinen osteoartrit, genellikle yaşlı kediler arasında görülen bir eklem problemidir. Kedisinin sağlığı ile yakından sıkça ilgilenenler dahi bu hastalığın belirtilerini fark etmeyebilir çünkü bir kedi doğası gereği ağrılarını ve belirtilerini gizleme yatkınlığına sahiptir. 

Kedilerde gelişen osteoartritin nedenleri 

Osteortrit, primer ve sekonder olarak ikiye ayrılır. Primer osteoartrit idiyopatik (nedeni kesin olarak bilinmeyen) ve sekonder osteoartrit sinoviyal sıvı (eklem sıvısı) kaynaklıdır. Eklem içerisindeki kıkırdak yastığının hasar görmesi ile kendini belli eden dejeneratif, ilerleyici ve kalıcı bir hastalıktır. Eklemler kemiklerin birbirleriyle olan ilişkisini düzenlemektedir. Bu yüzden eklemler fonksiyonlarını tam olarak yerine getiremediğinde kemikler birbirine sürtünebilir, üzerlerine olması gerekenden fazla yük binebilir ve bunun sonucunda kemik hasarı, ağrı, hareket kısıtlılığı gibi durumlar meydana gelebilir.

Osteoartritin gelişmesinde rol oynayan risk faktörleri 

Yaş faktörüOsteoartrit orta ve yaşlı kediler arasında daha sık görülmektedir. 

Kilo faktörü: Aşırı kilolu kedilerin normal kedilere oranla osteoartrit geliştirmesi ve osteoartritten daha fazla etkilenmesi daha muhtemeldir.  

Hasta geçmişi: Geçmişte eklemlerinden veya kemiklerinden sorun yaşayan bir kedinin ilerleyen dönemlerde osteoartrite yakalanma olasılığı daha yüksektir. 

Doğuştan gelişen anormallikler: Kalça displazisi (çıkığı) gibi eklem anomalileriyle doğan kedilerin osteoartrite yakalanma riskini diğer kedilere göre daha yüksektir. 

Diğer: Şeker hastalığı ve uzun süreli kullanılan steroid içeren ilaçlar kıkırdak yapısını ve kollajenleri etkilediğinden dolayı osteoartrite yatkınlık meydana getirmektedir.

Kedilerde osteoartrit belirtileri 

Osteoartritli bir kedide birden çok belirtiye rastlamak mümkündür ancak bu hastalığın en kilit belirtisi ağrıdır. Artritten meydana gelen semptomlar bu ağrı sonucu gelişmektedir. Kedinizde gözlemleyeceğiniz herhangi bir değişiklik bu ağrının bir sonucu olabilir ve her kedinin ağrıya farklı bir şekilde tepki verebileceği unutulmamalıdır. Verilecek tepkilerin bazıları ise şu şekildedir:  

  • Bazı kediler daha hareketsiz olur ve normalden daha fazla uyuyabilirler. 
  • Bazılarında endişeli ve huzursuz davranışlar gözlemlenebilir. 
  • Dinlenmek için rahat bir yer uyumak için ise rahat bir pozisyon bulmakta zorlanabilirler. 
  • Sinirli olabilirler ve aile üyeleriyle temas halinden kaçınırlar.
  • Kucağınıza aldığınızda veya tuttuğunuzda ağrıya bağlı gergin olabilirler.
  • Kum kabına erişmekte zorlanabilir, tuvaletlerini kum kabının dışına yapabilirler.
  • Artrit olan kediler kendilerini tımar etmekte zorlanmaya başlarlar. Kendilerini yalamayı bırakabilecekleri için tüyleri dağınık ve bakımsız görünebilir.
  • Mobilyalarla eskisi gibi oynayamazlar
  • Merdiven inip çıkarken veya bir yere zıplarken-atlarken tutuk davranırlar
  • Artritten kaynaklanan ağrı, bazı kedilerde iştahsızlığa akabinde ise kilo kaybına neden olabilir.
  • Topallık meydana gelebilir ancak fark edilmesi oldukça zor hatta imkansızdır.
  • Bazı kediler ise ağrılarını gizlemekte oldukça ustadır. Bundan dolayı bu tür tepkileri gözlemlemek zor olabilir. 

Kedinizde meydana gelen osteoartrit belirtileri, kademeli ve sinsi bir şekilde gelişebilir. Kedinizin normal karakterini ve alışkanlıklarını iyi bilmek, olası bir davranış değişikliğinde mevcut ağrıyı fark etmenize olanak sağlar.

Kedinizin ağrılı olup olmadığından emin değilseniz, ağrının mevcut olduğunu düşünerek kontrol amaçlı bir veteriner hekime gitmeniz önerilir. Zira kedinizde ağrı mevcutsa ve bu ağrı osteoartrit kaynaklıysa ağrıların hafifletilmesine yönelik tedavi planı uygulanmalıdır. 

Kedinizde osteoartit olduğunu düşünüyorsanız ne yapmalısınız? 

Kedi dostunuza dair bir osteoartrit şüpheniz varsa vakit kaybetmeden veteriner hekiminizden randevu almalısınız. Fiziksel muayene ve röntgen sonucunda kedinizde artrit olup olmadığı ortaya çıkacaktır. Gerektiği durumlarda hekiminiz, kedinize ait eklem sıvısını da değerlendirmek isteyebilir. Kedinize osteoartrit teşhisi konulduğunda uygulanacak tedavi yöntemleri, dostunuzun rahat ve ağrısız bir yaşam sürdürebilmesi için oldukça önemlidir ve aksatılmamalıdır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.