Kedi bakım masrafları: Sorumlu kedi sahipliğinin maliyetleri

27 Haziran 2021
2194
Kedi bakım masrafları: Sorumlu kedi sahipliğinin maliyetleri

Kedi bakım masrafları ne kadardır? Sorumlu kedi sahipliğinin maliyeti nedir? Bir kediye sahip olmak sorumluluk sahibi biri için bazı finansal yani maddi yükümlülükleri de beraberinde getirir. Bu masrafları karşılayacak durumda değilseniz veya bu masrafları karşılamaya istekli değilseniz, henüz kedi sahiplenmeye ve bakımını üstlenmeye hazır değilsiniz demektir.

Bütçenizin kısıtlı olmasına karşın yine de hayatınızda bir kedinin yer alması için bazı fedakarlıklar yapmaya hazırsanız, o halde bu hayalinizi gerçekleştirmeniz hiç de zor değil… Sizinle eve gelmek için yalvaran arkadaş canlısı sokak köpeğine ya da sevimli bir kedi yavrusuna direnmek oldukça zordur ve bu minik dostlar, çoğu zaman dayamayıp eve alınır.

Lakin onun temel ihtiyaçlarını karşılayamayacaksanız, yalnızca eve alarak, muhtemelen kediye ya da köpeğe iyilik yapmış olmayacaksınız. Neyse ki, kedilere olan sevginiz, onlara uygun şekilde bakma şartlarınıza oranla çok daha ağır basıyorsa, merak etmeyin birtakım kolaylıklarla üstesinden gelebilirsiniz. Peki, kedi bakım masrafları ve harcanacak miktarlar ne kadardır, hep birlikte görelim;

Kedilerin temel ihtiyaçları (Temel kedi ihtiyaçları)

kedilerin temel ihtiyaçları

Kedilerin, genellikle sokakta başıboş bir kedi ile sorumlu bir bakıcıya sahip bir evde yaşayan kedi arasındaki farkı ayıran belirli temel ihtiyaçları vardır. Bu ihtiyaçlar şunları içerir:

  • Satın alabileceğiniz en yüksek kalitede kedi maması
  • Birkaç istisna dışında yalnızca güvenli bir kapalı ortam
  • Bir veteriner tarafından gerçekleştirilen ve cerrahi bir uygulama olan kısırlaştırma işlemi
  • Bir veteriner tarafından sağlanan temel ve rutin aşılar
  • Bir yıllık veteriner muayenesi
  • Kedi ani bir şekilde hastalandığında acil veteriner bakımı

Yukarıda sıralanan her bir maddeyi finansal olarak karşılamaya hazır değilseniz, bir kediyi sahiplenmeniz için henüz çok erken…

Kedi bakım maliyetleri

Kedi bakım maliyetleri kedinizin boyutuna, yaşına ve sağlığına göre değişir ve yalnızca genel tahminlerden oluşmaktadır. Ancak aşağıda verilen bilgiler kedi bakımının size ne kadara mal olacağı hususunda aşağı yukarı bir fikir sahibi olmanızı sağlayacaktır.

Kaliteli kedi maması: Kaliteli kedi mamasının fiyatı ayda 50 ila 150 TL arasında değişir. Bu oran alacağınız mamanın besin değerine, miktarına ve kalitesine bağlı olarak artıp, azalabilir. Mesela kilosu 20 TL’ye bir kedi maması bulmak da mümkündür; fakat kediniz için ne denli sağlıklı olduğu tartışılır. Bu ücret esasen, bir restoranda akşam yemeği için harcayacağınız miktarla hemen hemen aynıdır.

Kum kabı ve kedi kumu: Kendi kendini temizleyen lüks bir kum kabı için 60 ile 300 TL arasında bir ücret ödeyebilirsiniz. Buna ek olarak fiyatı 20 TL olan bir kum kabı da satın alabilirsiniz. Kum kabının niteliklerine dikkat etmelisiniz. Bu konuda daha fazla bilgi almak için mutlaka okuyun: Kedi kumu ve kabı ile ilgili her şey | Önemli noktalar!

Kedi kumu ise dikkatli olmanız gereken bir diğer husustur. Örneğin basit bir kedi kumunun 5 kilosu size yalnızca 15 TL’ye mal olabilir. Lakin sahip olduğu özellikler de bu fiyatla doğru orantılı olacaktır. Dolayısıyla dikkatli olmak da fayda var. Esasen kedi kumu çok da pahalı bir ürün değildir. Genel anlamda 5 litrelik veya kiloluk kedi kumunun ücreti 10 TL ila 400 TL arasında değişir. Ayrıca bakınız: Kedi kumu ve kabı ile ilgili her şey | Önemli noktalar!

Kısırlaştırma işlemi: Kedilerde kısırlaştırma fiyatı kedinin cinsiyetine göre değişiklik göstermektedir. Mesela erkek bir kedinin kısırlaştırılması, dişi bir kediye göre daha düşük maliyettedir. Zira yapılan cerrahi işlem, dişi kedilerde daha meşakkatlidir. Dişi kedileri kısırlaştırmak için talep edilen veteriner fiyatı ortalama 600 TL’dir. Erkek kediler için kısırlaştırma fiyatı ise 300 TL’den başlamaktadır.

Bu maliyet, kısırlaştırılmamış bir erkekte dövüşmekten kaynaklanan bir apseyi tedavi etme veya beklenmedik bir hamilelikten kaynaklanan anne kedi ve yeni doğan yavru kedileri düşürme veya tedavi etme maliyetiyle karşılaştırıldığında oldukça düşüktür.

Ayrıca kısırlaştırma işlemi bir kere yapılan cerrahi bir işlemdir ve kedinizin ömürlük sağlığını korumak adına fazlasıyla önemlidir. Daha fazlasını öğrenmek için kesinlikle okuyun: Kedilerin erken kısırlaştırılmasının önemi ve faydaları

Çekirdek aşılar: Kedilerin, rutin aşıları vardır. Bu aşılar onları çeşitli hastalıklardan korumak adına düzenli olarak 2 veya 3 ayda bir tekrar edilmelidir. Bazı aşılar ise -kuduz, lösemi ve karma aşısı- yıllık olarak yapılır ve her yıl tekrarlanmalıdır. 2021 aşı fiyatlarını görmek için mutlaka bir göz atın: 2021 Kedi aşı takvimi ve aşı fiyatları

Yıllık veteriner muayenesi: Diş ve kan profilini içeren kapsamlı bir veteriner muayenesi, 100 ila 400 TL bandında değişecektir. İhtiyaç duyulan test veya işlemlere göre bu ücret daha da aratabilir.

Acil veteriner bakımı: Kedinin yaşına, genel durumuna ve kazaya yatkınlığına göre değişiklik gösterdiğinden, bu maliyetleri tahmin etmek oldukça zordur. Veteriner sigortası bu maliyetleri biraz azaltabilir. Eğer böyle bir imkanınız yoksa kedinizin ani bir sorunla karşılaşma ihtimaline karşı her hafta kenara 10 TL atabilir, kötü gün parası biriktirebilirsiniz.

Kedi kumbarası

Zor zamanlar ve acil durumlar

Hayatınızda, hastalık, ölüm veya ani gelir kaybı gibi kedinize verebileceğiniz bakımı büyük ölçüde etkileyebilecek kötü şeyler meydana gelebilir. Yani bazı zor zamanlar sizleri bekliyor olabilir. Böyle zamanlarda kedi bakım maliyetlerinde taviz verebileceğiniz birkaç husus vardır:

Kedi maması harcamaları: Zor zamanlarınızda en ucuz Premium kedi maması ya da daha büyük torbalarda kuru mama satın alarak ve hatta mali durum düzelene kadar market markalarıyla Premium kedi mamasını destekleyerek mama seçimlerinden bir şekilde ödün verebilirsiniz.

Kedi kumu tasarrufu: Kedi kumunu, çok daha düşük maliyetlere indirebilirsiniz. Kaliteli kumlar yerine kedinizi idare edebilecek bir kedi kumu satın alabilirsiniz.

Veterinerinizden yardım isteyin: Bazı veteriner hekimler, haftalık veya aylık taksitler halinde bir acil durum faturası ödenmesini kabul edebilirler. Bu konuyu veterinerinizle konuşup, halledebilir, kedinizin muayene ücretlerini taksitli bir şekilde aydan aya ödeyebilirsiniz.

Borç: Mümkünse ailenizden, arkadaşlarınızdan veya bankadan kredi/borç alın. Kredi kartı limitinizde geçici bir artış talep edin, ancak bir sonraki ay en az asgari ödemeyi yaptığınızdan emin olun. Yurt dışında acil veteriner durumları için bir yıla kadar faizsiz krediler sunulduğu bilinmektedir. Lakin ülkemizde böyle bir uygulama olup olmadığı kesin olarak bilinmiyor.

Veteriner masrafları: Bazı kedi sahipleri, daha genç ve sağlıklı kediler için yıllık bakım muayeneleri arasındaki süreyi uzatmayı tercih etmektedir. Bazı temel aşılar, özellikle çok kedili bir evde, önemli tasarruflar için evde de yapılabilir -dış parazit damlası gibi-. Not: Tamamen aşina olmadığınız sürece evde aşı yapmayı denemeyin.

Acil veteriner tedavisinin üstesinden gelmek biraz daha zordur. Veteriner hekiminizle ekip olarak çalışma konusunda daha önce bir ilişki kurduysanız, acil bakım söz konusu olduğunda sizin için taviz verme olasılığı daha yüksek olacaktır. Bu, her yönden sorumlu bir kedi sahibi olmanın önemini vurgular.

bakımsız kedi

Sorumsuzluğun trajik bedeli

Amerika Birleşik Devletleri Humane Society (The Humane Society of the United States), Amerika’da her yıl 1,5 milyon kedi ve köpeğin barınaklarda hayatını kaybettiğini öne sürmektedir. Bu durum Türkiye’de de geçerlidir.

Kimi sorumsuz insanlar bir kedi veya köpek sahiplenip, bakamadığını fark ettiğinde bu çaresiz hayvanları sokağa atmaktadır. Ev ortamına alışmış olan bu hayvanlar için sokak hayatı elbette ki zordur ve kısa sürede uyum sağlamaları mümkün değildir.

Zira sokakta yaşayan kedilerin bile ortalama ömrü 3 yılı geçmemektedir. Dolayısıyla eğer kendinize güvenmiyorsanız, kedi veya köpek sahiplenmeniz doğru değildir. Ve bu gereksiz trajediler, iyi niyetli olsalar bile sorumsuzca davranan insanlara doğrudan bağlanabilir.

Sahiplenmeye hazır değilseniz, gönüllü olun!

Kedileri çok seviyor ancak sorumlu bakım sağlamayı göze alamıyorsanız,  bir kedi sahiplenmek yerine herhangi bir hayvan barınağında gönüllü olarak çalışabilirsiniz. Çoğu barınak gönüllüler olmadan çalışamaz ve gönüllüler, evcil hayvanların yaşadığı trajedileri ve sorumsuz evcil hayvan sahipliğinin sonuçlarını çabucak öğrenirler.

Bu sayede kedi bakımını herhangi bir sorumluluk yüklenmeden ve suçluluk duymadan üstlenebilir ve barınaktaki kedileri sevginizle iyileştirebilirsiniz. Aşağıdaki içeriklerimiz de kedi bakım masrafları hakkında sizlere ipucu verebilir:

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.