Kedi mi köpek mi? Kedileri öne çıkaran 10 neden!

7 Mayıs 2021
2746
Kedi mi köpek mi? Kedileri öne çıkaran 10 neden!

Evcil hayvan sahiplenmek istiyorsunuz; fakat kedi mi köpek mi beslemeliyim diyor ve bir türlü karar veremiyorsunuz. O halde hoş geldiniz! Kedi mi yoksa köpek mi hangisini sahipleneceğiniz konusunda karar vermekte zorlanıyor olabilirsiniz. Kedi ve köpekler, hem tüylü hem de evde beslenebilen hayvanlar olmalarına rağmen; ikisi birbirinden oldukça farklıdır.

Köpeklere nazaran kedilerin bakım kolaylığı, temizliği ve sevimli halleri de dahil olmak üzere birçok olumlu özelliği vardır. Tüm bu özellikler de onları her aile için harika bir evcil hayvan yapmaktadır. O zaman kedi mi köpek mi ya da neden kedi, diye merak edenler için hemen cevaplamaya başlayalım!

Kediler fazla yer kaplamaz!

Kutunun içindeki kedi

Bir yatağı, golden retriever cinsi bir köpek ya da daha küçük bir köpekle paylaşmayı denediyseniz, tonlarca yer kapladıklarını bilirsiniz. Zira boyutları, kişisel alanı daraltabiliyor. Esasen köpeklerin mutlu ve sağlıklı yaşamak için sağlam bir odaya ihtiyacı olduğu söylenebilir.

Çünkü oynamak ve oyalanmak için duyduğu eşyalar (köpek yatağı veya köpek oyuncakları gibi) neredeyse bir odayı kaplayabilir. Bununla birlikte, oyuncakları da dahil olmak üzere kedilerin yaşamak için çok fazla alana ihtiyacı yoktur.

Kum kabı (bir kedi için iki kum kabı her zaman daha iyidir) ile mama ve su kapları gibi temel eşyalarına bir yer bulabildiğiniz sürece kediniz mutlu mesut bir şekilde hayatını sürdürebilecektir. Ayrıca gece yanınızda yatsa bile ufacık bir alana büzüşüp uyuyacaktır.

Kediler ekonomik açıdan daha hesaplı!

Ekonomik kediler

Evde beslenen kediler, köpeklere oranla daha ekonomiktir. Belirli bir cins kedi satın almak pahalı olabilir, ancak bir kedinin satılması ya da satın alınması etik olarak pek doğru bir şey değildir. Bunun yerine barınaklardan yavru veya yetişkin kedi sahiplenmek en doğrusu olacaktır. Hem de tamamen ücretsiz.

Kedi ya da köpek fark etmeksizin evcil bir hayvan sahiplendiğinizde, ihtiyacı olduğu malzemelerden, oyuncaklarına, aşılarından temizliklerine kadar pek çok alanda harcama yapmanız gerekecek. Mesela köpeklerin oyuncaklarını yok etme eğilimi kedilere göre oldukça fazladır. Dolayısıyla köpekler için çok daha kaliteli ve çok daha pahalı malzemelerden yapılan oyuncakların alınması ve sık sık değiştirilmesi gerekir.

Kedi oyuncakları, köpeklerin oyuncaklarına göre nispeten daha ucuzdur ve hatta evde bile kediler için birer oyuncak yapılabilir. Bunların yanı sıra bir köpeğin sağlığı için bol miktarda hareket etmesi gerekir ve bu hayati önem taşır. Dolayısıyla köpeğinizi gün içinde en az iki kez dışarı çıkarmanız gerekir.

Ancak tam zamanlı bir işiniz olduğunda günde iki veya üç kez yürüyüşe çıkmak zor ve hatta imkansız olabilir.  Örneğin yurt dışında, çalışan kişilerin köpeklerini gezdirmek bir meslek haline dönüşmüştür. Bir köpek gezdiricisinin 20 dakikalık bir yürüyüş için ortalama 15 ila 20 dolar arasında bir ücret aldığı düşünülürse, maliyetler hızla artabilir.

Bununla birlikte, kediler, sahipleri gün boyu çalışırken, evde tek başına, uyuyarak, uzanarak ve oyuncaklarıyla oynayarak vakit geçirebilirler. Hele ki evde iki kedi besliyorsanız, kedim sıkılıyor mu, diye endişelenmenize hiç ama hiç gerek kalmaz. Zira kediler birbirleri ile aşırı eğlenceli zaman geçirebilirler.

Kediler ev yaşantısı için daha uygundur

Ev kedileri

Köpeklerin sadece evde yaşaması neredeyse imkansızdır. Zira onların mutlu ve sağlıklı bir yaşam sürebilmeleri için çok fazla egzersize, bol yürüyüşe ve dışarıda geçirilecek bolca zamana ihtiyaçları vardır. Dolayısıyla bahçeniz veya parklara erişiminiz yoksa ya da sınırlı vaktiniz varsa, bu köpek beslemek açısından size büyük bir zorluk oluşturabilir.

Buna karşın kediler yalnızca evde yaşayarak, hem daha güvende olurlar hem de pencerenin yanına tüneyip veya kanepede güneş gören bir yere kıvrılıp vakit geçirmekten aşırı keyif alırlar. Kedinizin biraz temiz hava alması için pencerenizi açmanız yeterlidir.

Ancak kedinizin kaçabileceği açıklıkta olmadığından emin olmalısınız. Pencerelerin kediler için özel olmalarının bir diğer nedeni, gün boyu burada oturup, kuşları ve böcekleri seyretmekten keyif alması ve bununla mutlu olmasıdır. Kedilerin en sevdiği şeyleri öğrenmek ister misiniz? Okuyun: Kedilerin en sevdiği şeyler | Kedinizin bayıldığı 8 şey!

Kediler köpeklere oranla daha sessizdir

havlayan köpek

En fanatik köpek severler bile şunu kabul etmelidir ki bir köpek her şeye havlayabilir. Bu ister yoldan geçen bir kişi, ister başka bir hayvan isterse de sadece en sevdiği oyuncağı kanepenin altına sıkışmış olsun bir köpek pek çok durumda havlayabilir. Ve inan ki aralıksız havlamalar oldukça can sıkıcı olabilir.

Kedilerin en gürültülü halleri bile köpek havlamasının yanına yaklaşamaz. Kediler geceleri oldukça aktiftir ve geceleri kedilerin miyavlamaları ve mırıltıları oldukça sessiz olma eğilimindedir. Miyavlamak ve mırıldanmak sevimli gelebilir.

Bundan daha da önemlisi kedinizin miyavlamalarının ne anlama geldiğini zamanla anlayacak olmanız. Mesela “Açım” anlamına gelen miyav ile “Sarıl bana!” anlamına gelen miyavlamayı nasıl ayırt edebileceğinizi zamanla öğreneceksiniz. Kedi dilini öğrenmek için tıklayın: Kedileri nasıl anlarız? Kedilerin vücut dili çözüldü!

Yavru kedi bakımı daha kolaydır

Kedi ve köpek yavruları

Hem köpek yavruları hem de kedi yavruları inanılmaz miktarda zaman, enerji ve dikkat gerektirir. Onu yeni evinde rahat ettirmek, besleyebilmek ve bazı ön eğitimlere başlayabilmek adına ilk birkaç hafta yavru kedinizle birlikte biraz uykusuz kalabilirsiniz.

Bununla birlikte, yavruların sürekli eğitime ihtiyaçları vardır. Özellikle de tuvalet eğitimi için. Ancak yavru kediler, sütten kesildikten ve annelerinden kum kabını yani tuvaleti kullanmanın temellerini öğrendikten sonra, gün boyunca evde gözetimsiz bir şekilde bırakılabilirler.

Ekstra güvenlik için yavru kedinizi siz yokken yaramazlık yapamayacağı bir odaya koyabilirsiniz. Bu kedinizin tek bir güvenli alanda kalmasını sağlar ve daha küçük olduğu için içeride (tırmalama, ısırma vs.) çok fazla hasara neden olmaz.

Kediler evde haşerelere izin vermez

Kedi ve fare

Kediler doğuştan avcılardır, bu yüzden bir televizyon ekranında bile avlarını takip etmek, avlamak ve üzerine saldırmak onların DNA’larında vardır. Kediniz, evinizde bir sinek ya da böceğe denk geldiğinde onu asla rahat bırakmayacaktır. Fakat yakaladığı bir böcek veya fareyi yemesine asla izin vermemelisiniz.

Ancak haşere barındırmayan bir yuva, kediye sahip olmanın birçok faydasından sadece biridir. Dahası, kedinizin kokusu bile tek başına kemirgenleri evinizden uzak tutabilir. Zira fare gibi kemirgenler evde bir avcı tespit ederse, içeri girme olasılıkları çok daha düşüktür.

Kedi kumu temizlemek, uzun yürüyüşlerden daha kolaydır

Köpek tuvaleti

Kedilerin, evde yaşayabilmeleri için en temel ihtiyaçlarından biri kedi kumu ve kabıdır. Kum kabı, kedinizin gün içinde, idrar ve dışkısını bırakabilmesi için gerekli bir şeydir. Bu biraz tuhaf olsa da bir kum kabını temizlemek, gece geç saatlerde veya kavurucu yaz günlerinde ya da dondurucu karda yürüyüşe çıkmaktan çok daha kolay ve zahmetsizdir.

Üstelik elinizin üzerine plastik bir torba koyarak köpek kakası toplamak zorunda da değilsiniz. Kedilere gelince, onlar doğal olarak çok temiz yaratıklardır ve içgüdülerinden biri dışkı ve idrarlarını toprağa gömmektir. Bunu, genelde, bölgelerini, diğer kediler gibi avlarını bulmak için koku alma duyularını kullanan avcılardan gizlemek için yaparlar.

Ev kedileri için de durum çoğu zaman aynıdır. Zira kediniz dışkısını ve idrarını kedi kumunun içine gömecektir. Bu da hem koku hem de temizleme açısından oldukça işe yarayacaktır. Kedi kumundaki atıkları temizlemek için kum küreği işinizi görecektir.

Kediler kendilerini temizler

Kedileri fırçalamak

Köpeklerin kötü kokan şeylere hassasiyeti vardır ve kötü kokan şeylerin içinde yuvarlanmayı gerçekten severler. Sonuç olarak, köpeklerin rutin banyo ve tımar işlemine ihtiyacı vardır. Eğer kendiniz yapabiliyorsanız biraz yorucu olabilir. Bunun yanı sıra köpeğinizi temizlenmesi için bir kuaföre götürürseniz bu da size çok pahalıya mal olabilir.

Kedilerde ise durum oldukça farklıdır. Zira kediler kendi kendini temizleyen canlılardır. Üstelik temizlik konusunda fazlasıyla titiz olan kediler, günün neredeyse yarısını kendilerini temizleyerek geçirirler. Dolayısıyla onları yıkamanıza gerek kalmaz. Sadece arada bir tarakla tarayıp tımar etmek ve tırnaklarını kesmek kedinizin sağlığı için gereklidir.

Kişisel alana saygı!

Bazen iş yerinde uzun ve stresli bir gün geçirebilirsiniz. Lakin eve döndüğünüzde sizi enerjisini atamamış bir köpek bekliyorsa işiniz zor demektir! Zira onunla oynamanız için elinden gelen her şeyi yapacak ve sizi asla kendi halinize bırakmayacaktır.

Kediler soğuk veya mesafeli oldukları için kötü bir şöhrete sahip olsalar da kişisel alan kavramını gerçekten anlarlar ve takdir ederler. Ayrıca sürekli dikkatinize veya enerjinize ihtiyaç duymazlar, bu da size uzun bir çalışma haftasından sonra oturup dinlenmeniz için bolca fırsat verir.

kediler ve insanlar

Kedilerin insan sağlığına faydaları

Bir evcil hayvan sahibi olmanın stresi azaltabileceği ve daha uzun yaşamanızı sağlayabileceği genel olarak kabul gören bir düşüncedir. Bu hayvan kedi olunca sağlık açısından getirdiği faydalar daha da artıyor. Örneğin, bir üniversitenin yaptığı araştırmaya göre kedi sahibi olmayanların, evlerinde kedi besleyenlere kıyasla kalp ve damar hastalıklarından ölmeye %30 ila %40 oranında daha fazla meyilli olduğu ortaya çıkmıştır.

Ayrıca bir kediyle yaşamak; sosyal iletişimin artmasına, depresyonun azalmasına ve bağışıklık sisteminizin daha iyi çalışmasına vesile oluyor. Bunların yanı sıra etraflarında kedi ya da köpekle büyüyen çocukların, alerjenlere karşı bağışıklıkları çok daha fazla gelişiyor.

Kedi mırlaması insan kası ve kemikleri üzerinde iyileştirici bir etkiye sahiptir. Bir kedi, 20 ila 140 hz arasında mırıldar ve bu mırıltının titreşim sıklığı arttıkça eklem, kemik ve kas ağrılarını, tendon ve bağ doku gibi daha yumuşak dokuları, iltihap ve şişlikleri iyileştirir. Daha ne olsun!

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.