Norveç Orman Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Norveç Orman Kedisi Resimleri
Norveç’in soğuk ikliminden dünyanın dört bir yanına ulaşan Norveç Orman Kedisi, tüy yumağı sevimli bir kedi ırkıdır. Kökleri binlerce yıl öncesine dayanan Norveç Orman Kedisi, ayırt edici vücut şekilleri ve çift katlı tüyleri ile ön plana çıkar. Birçok kedi ırkından farklı olarak yavaş olgunlaşan bu ırk, yaklaşık 5 yaşında tam olgunluğa ulaşır. Görünüm olarak vahşi bir izlenim bıraksa da binlerce yıldır insanlarla birlikte yaşayan Norveç Orman Kedisi sosyal, eğlenceli ve sessiz olarak tanımlanabilir.
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Sıra dışı görünümüyle gizemli bir havaya sahip olan Norveç Orman Kedisi yüzyıllardır yaşayan saf bir kedi ırkıdır. Her ne kadar orman kedisi olarak adlandırılsa da yüzyıllardan beri insanlarla birlikte yaşarlar ve ev ortamına ve aile bireylerine kolayca adapte olurlar. İlkel kökenlerinin göstergesi olan bazı davranışlar sergileseler de insanlarla birlikte olmaktan ve insanlarla iletişim kurmaktan çok hoşlanırlar. İlkel davranışlarını da insanlara zarar vermek için değil, eğlence amacıyla sergilerler. Oyunları sırasında da zekâlarını fazlasıyla kullanırlar.

İnsanların yanında olmaktan hoşlanmaları onların sevecen bir kedi cinsi olduğunu düşünmenize neden olabilir ancak Norveç Orman Kedisi sevgisini göstermeyi pek beceremez. Çok fazla hareketli olmayan sakin bir kedi olsa da kucakta olmaktan, okşanmaktan, sevilmekten pek hoşlanmaz. Köşesine çekilip sakince oturmayı tercih eder. Ancak bu durum ailesini sevmediği anlamına gelmez çünkü gerektiğinde iletişim kurmayı iyi bilir. Fazla temastan hoşlanmasa da zaman zaman tüylerinin okşanmasından çok hoşlanır. Gerektiğinde eğlenmeyi bilen ancak çok fazla hareketli olmayan Norveç Orman Kedisi sakin bir arkadaş arayanlar için oldukça idealdir.

Sert koşullarda yaşamaya uygun mükemmel dayanıklılıkta bir kedi olan Norveç Orman Kedisi, güçlü av becerilerine sahiptir. Her ne kadar yüzyıllardan beri evlerde yaşamaya alışmış olsalar da bu becerilerinden vazgeçebilmeleri mümkün değildir. Vahşi ormanda hayatta kalabilmek için sahip olduğu gizlenme, koşma, tırmanma ve sıçrama gibi becerileri oldukça iyidir. Bu özelliklerini günümüzde ormanlarda gösteremese de oyun oynarken fazlasıyla ortaya çıkar. Oyun oynarken hayali avları kovalayabilir, yüksek yerlere tırmanarak etrafı seyredebilir. Onun genetiğinde olan bu özelliklerini rahatça kullanabilmesi için evde uygun ortam hazırlamanız harika olacaktır.

Genetiğinde vahşilik ve av tutkusu olsa da aile ortamında son derece sevecen ve sıcakkanlıdır. İnsanların hislerini çok iyi analiz ettiği için siz ona nasıl davranırsanız o da size aynı şekilde karşılık verir. Ona zarar vermeyen, nazik davranan büyük küçük her yaştan insanla çok iyi anlaşır. Hatta sadece ev halkına değil, eve gelen misafire de kısa bir alışma sürecinden sonra sevecen bir şekilde yaklaşır. Sakin bir kedi olan Norveç Orman Kedisi gevezelikten çok hoşlanmasa da konuşmaktan da çekinmez. Temel duygularını belirtmek, ihtiyaçlarını anlatmaya çalışmak için gerektiği zaman sessiz ve güzel bir şekilde miyavlar. Zekâsını ve sosyal becerilerini insanlarla iletişim kurma konusunda ustaca kullanır.

Kedilerin sulardan hoşlanmadığı tezi bu kedi cinsi için doğru değildir. Atalarının mirası olan göllerde ve akarsularda balık avlama becerisi, günümüz Norveç Orman Kedilerinde de su tutkusu olarak kendini gösterir. Evde gördüğü her su birikintisi ya da açık kalan musluk onun için harika bir oyun alanıdır. Eğer imkânınız varsa zaman zaman onunla bir göl gezintisine çıkmak harika bir fikir olabilir.

Gerçek bir kâşif olan Norveç Orman Kedisi, evdeki her yeri kurcalamaktan çok hoşlanır. Evdeki yerleri keşfettikten sonra da dışarıya ilgi duymaya başlar. Dışarıya olan merakı onu dışarı çıkmak için yollar aramaya iter. Gizlice dışarı çıkmasını engellemek için ona tasma eğitimi vermeli ve zaman zaman dışarı çıkarıp etrafı keşfetmesine izin vermelisiniz.

Tarih

Skogkatt olarak adlandırılan Norveç Orman Kedisi, doğal bir kedi cinsidir ve vahşi görünümüne rağmen, herhangi bir kedi türünün soyundan gelmemektedir. Her ne kadar geçmişinde aydınlatılmamış bazı noktalar olsa da yüzyıllardır Norveç’te yaşadıkları kesin olarak bilinmektedir. Norveç Orman Kedisinin tarihi incelendiğinde Norveç Orman Kedilerinin kökenlerinin Norveç’e dayanmadığı; tüm uzun tüylü kedilerin atası olan Sibirya Kedisinin bu cinsin gerçek atası olduğu düşünülmektedir. Ancak her ne kadar tüm dünyada tanınması yakın bir geçmişe dayansa da bu kedi ırkının Norveç’in milli kedisi olduğu söylenebilir.

Başka bir görüşe göre ise Norveç Orman Kedisinin Romalılar tarafından Kuzey Avrupa’ya getirilen İran uzun tüylü evcil kedilerin torunları olduğu düşünülmektedir. Bu kedilere ait en eski bulgular ise İskandinav Mitolojisine ait olan çeşitli masallarda göze çarpar. Bu kedi masallarının ne zaman yazıldığı tam olarak bilinmese de M.S. 800 ve M.S. 1200 yılları arasında bir zamana denk geldiği düşünülür. Bu efsanelere konu olan kedilerin Norveç Orman Kedisi olduğu ise hala tartışma konusudur.

Her ne kadar hangi tezin doğru olduğu net olarak bilinmese de her iki görüş de bu cinsin bin yılı aşkın bir süre önce Norveç’e taşıdığını destekliyor. Tüm bu görüşler doğrultusunda Norveç Orman Kedilerinin aslında gerçek bir orman kedisi olamayacağı düşüncesi çıkıyor ortaya. Norveç Orman Kedisinin hiçbir vahşi kedi ırkından gelmediği ve safkan bir kedi olduğu da bu görüşü destekliyor. Günümüzde ev kedilerinin bile sahip olduğu vahşi dürtülerin bu kedilerin hayatta kalmak için zamanla kazandığı dürtüler olduğunu gösteriyor. Günümüz Norveç Orman Kedisinin ataları, insanlara çiftliklerde, evlerde, gemilerde fare yakalamak için yardımcı olan işçi kedilerdi.

Binlerce yıldır yeryüzünde var olsalar da dünya çapında bilinmeleri yakın tarihe dayanan Norveç Orman Kedisi, 1938 yılında yapılan bir kedi gösterisinde dikkatleri üzerine çekmiştir. Sonrasında cinsi korumaya yardımcı olmak için Norveç Orman Kedi Kulübü kuruldu. 2. Dünya Savaşı sırasında bu kedi cinsinin yükselişi kesintiye uğradı ve yapılan melezleme çalışmalarının sonucu olarak neredeyse yok oldu. 2. Dünya Savaşı bittikten sonra cinsi kurtarmak için çalışmalar devam etti. Bu çalışmalar olumlu sonuçlar verdi ve 1977 yılında Norveç Orman Kedisi Avrupa Federasyonu Internationale Felin’e tescil edildi. Avrupa’da kaydedilen Norveç Orman Kedisi cinsine mensup bir çift kedi 1980 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde kayıtlara geçti.

Zaman içinde popülerliği artan Norveç Orman Kedisi, 1984 yılında TICA, 1993 yılında ise CFA tarafından kabul edilerek şampiyonluk statüsüne ulaştı. Takip eden yıllarda efsaneleşen Norveç Orman Kedisi, tüm dünyada yaygınlaştı ve kedi severlerin en yakın dostu olmaya başladı.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Orta büyüklükteki kedi ırklarından biri olan Norveç Orman Kedisi, sağlam, kaslı ve dengeli bir vücut yapısına sahiptir. Atalarından kalan genetik mirasın bir özelliği olarak güçlü bir kemik yapısına sahiptirler. Geniş göğsünün ve çıkık karnının nedeni soğuk havalara karşı dayanıklı olabilmek için geliştirilen yağ tabakasının bir sonucudur. Sırt çizgisi eğimli bir şekilde ilerlerken, kalçası düz bir görünüme sahiptir. Sırtı hafif kambur, omuzlar ise sırt çizgisine göre derindedir.

Kafa

Büyük gövdesine kısa ve yoğun kaslı bir boyunla bağlı olan sevimli kafası Norveç Orman Kedisinin en ayırt edici özelliklerinden biridir. Alnı düz, elmacık kemikleri düzgün, kafatası hafif kavislidir. Çıkıntılı çenesi profilden bakıldığında burnun ön kısmıyla aynı hizadadır. Eğik badem gözleri yüzüne karakteristik bir görünüm kazandırır. Belirgin bıyık altları, orta boyuttaki çenesi ve tüm özellikleriyle benzersiz bir yüze sahiptir.

Kulaklar

Orta büyüklükteki kulakları kafasına sonradan yerleştirilmiş gibi görünse de ona sevimli bir görünüm kazandırır. Tabandan geniş, uca doğru incelen kulakları yanlara doğru hafif bir açıyla eğilir ve bu özellik kulaklara doğal ve uyanık bir görünüm kazandırır. Kulakların dış kısmı başın yanından çeneye kadar olan çizgileri takip ederek uzayan bir görünüme sahiptir.

Gözler

Norveç Orman Kedisinin yüzünün en belirgin özelliği, etkileyici büyük, badem gözleridir. Birbirinden yeterince ayrık olacak şekilde yerleştirilen gözler çekik ve yukarıya doğru belirgin bir şekilde açılıdır. Çekik ve açık gözlerinin ortasındaki burun kemeri, etkileyici gözlerinin ortasında nazikçe öne çıkar. Tipik badem şeklindeki gözleri yeşil, altın, yeşil-altın veya bakır renklerinde olabilir. Beyaz Norveç Orman Kedisinin gözleri ise genellikle mavidir.

Bacaklar ve Ayaklar

Bacakları gövdesine göre orta uzunluktadır. Arka bacakları ön bacaklarından daha uzundur. Bu iyi bir atlayıcının tipik özelliğidir. Arka bacakların uzun olması kalçayı omuzlardan daha yüksek hale getirir. Bacakları iri kemikli ve güçlü, uyluklar çok kaslıdır. Arkadan bakıldığında arka bacaklar düzdür. Önden bakıldığında ise patiler dışa dönük bir görünüm verir. Soğuk iklimin özelliği olarak patileri yüksek ve geniştir. Parmakları arasında ise yoğun püsküller vardır.

Kuyruk

Uzun tüylü kediler sınıfında gösterilen Norveç Orman Kedisinin kuyruğu da tıpkı gövdesi gibi uzun ve gür tüylerle kaplıdır. Uzun kuyruğu neredeyse gövde boyuna eşittir. Tabandan geniş kuyruğu diğer kedi türlerinden farklı olarak eşit bir şekilde uzar. Yoğun ve uzun tüyler, zaten kalın olan kuyruğu daha da kalın hale getirir.

Tüy

Yumuşacık görünümlü uzun tüyleri onu benzersiz yapan özelliklerden biridir. Uzun tüylü evcil kedi cinsinden biri olan Norveç Orman Kedisinin tüyleri soğuğa ve suya karşı dayanıklı, çift katlı ve su tutmaz bir yapıya sahiptir. Norveç ormanlarının en soğuk anlarında bile tüyleri onu sıcak tutar. Boynundaki kısa yelesi, aşağı sarkan sırt tüyleri ve göğüs tüylerinin uzunlukları birbirinden farklı olabilir.

Renk

Norveç Orman Kedisi her renk ve desende tüylere sahip olabilir. Çikolata, samur, lavanta, leylak, tarçın, açık kahverengi melezleme sonucu oluşan renkler olduğu için bu renkleri taşıyan kediler Norveç Orman Kedisi olmayabilir. Açık ve belirgin renk tonlarının görüldüğü Norveç Orman Kedisi çeşitli renk ve desenlerde olsa da karın ve göğüs bölgesi rengi diğer bölgelerden daha açıktır.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Norveç Orman Kedisinin eğitiminde belli başlı noktalar dışında pek bir şey yapmaya gerek yoktur. Oyun konusunda oldukça becerikli oldukları için verilen komutları da oyun gibi algılayarak kısa sürede öğrenir. Getir-götür oyunlarında, saklanma oyunlarında son derece beceriklidir. Bebeklik çağından itibaren verilen tuvalet eğitimini kısa sürede alsalar da eğer tuvaletleri temiz değilse istenmeyen kazalar meydana gelebilir. Dışarı çıkmak için son derece hevesli olan Norveç Orman Kedisine tasma takmazsanız kaybedebilirsiniz. Ancak tasmadan rahatsız olacağı için bunun için de kısa bir eğitime ihtiyaç duyabilir.

Norveç’in sert doğa koşullarında hayatta kalmayı başarmış sağlıklı ve dayanıklı bir kedi olan Norveç Orman Kedisi, uzun yıllar yaşayan kedi ırklarından biridir. Yaşam süresi ortalama 15 yıl olmakla birlikte 12 yıl ile 16 yıl arasında değişebilir. İyi bir beslenme ve bakımla 18 yıla kadar yaşayan Norveç Orman Kedisi de vardır. Kaliteli ve sağlıklı bir yaşam sürmesi, yaşam süresinin uzun olması için iyi bakılmalı, doğru mamalarla beslenmeli, dış ortamın olumsuz etkilerine karşı korunmalıdır. Özellikle de bakterilere karşı korunmasını sağlamak için tuvalet temizliğine özen gösterilmelidir.

Sağlıklı olarak bilinen bir kedi ırkı olan Norveç Orman Kedisinin bilinen bir kalıtsal hastalığı olmamakla birlikte yaşam koşulları ve beslenmelerine bağlı olarak bazı kedi hastalıklarına yakalanabilirler. Böbrek hastalıkları, kalp yetmezliği, kalça displazisi, piruvat kinaz enzim eksikliği bu hastalıklar arasındadır. Zaten büyük bir kedi olan Norveç Orman Kedisi uygun şekilde beslenilmediği takdirde ilerleyen yaşlarda obezite sorunu ile karşı karşıya kalabilir. Bu nedenle hareketini kısıtlamaktan kaçınmalı ve enerjisini atması için uygun ortamı sağlamalısınız.

Geç olgunlaşan bir kedi ırkı olan Norveç Orman Kedisinin yavruluktan yetişkinliğe geçiş süresi oldukça uzundur. 5 yaşına geldiklerinde gelişimlerini tam olarak tamamlayıp gerçek boyutlarına ulaşırlar. 1 yaşından itibaren ise çiftleşmeye hazır hale gelir. Ancak özel bir kedi ırkı olan Norveç Orman Kedisinin saflığını korumak için başka kedi cinsleriyle çiftleşmesi kedi otoriteleri tarafından yasaklanmıştır. Norveç Orman Kedisinin sadece kendi cinsi ile çiftleşmesi yavrularda oluşan bazı sağlık sorunlarının önüne geçebilmek için önemlidir.

Norveç Orman Kedisinin gebelikleri 63-65 gün sürer. Bu sürecin sonunda ortalama 4 yavru dünyaya getirirler. Doğar doğmaz anneleri tarafından temizlenen yavrular emzirilmeye hazır hale gelir. Sağlıklı gelişimleri için ilk üç ay anne sütüyle beslenmeleri önemlidir. Sonrasında ise katı mamalara geçilebilir. Sahiplenmeden önce yavrunun yeterli anne sütü alması için 3 aylık olması beklenmelidir. Doğumunu takip eden ilk üç aylık süreçte anneleri hem onları besler hem de sosyalleşmeleri için onlara yardımcı olur. Norveç Orman Kedisi alması gereken ilk eğitimleri de annesinden alır.

İri, sağlam, sıkı, kaslı ve kemikli bir vücut yapısına sahip olan Norveç Orman Kedisi, zor şartlara karşı dayanıklı bir bünyeye sahiptir. Düzenli beslenme ve uygun çevre koşullarına göre ağırlık ve boyutları değişebilir. Vücut boyutları 30-45 cm arası değişirken, erkek ve dişi kedilerin boyutları farklılık gösterir. En küçük Norveç Orman Kedisi ortalama 4,5 km ağırlığına sahiptir. Yaklaşık 5 yaşında yetişkinlik boyutlarına ulaşan Norveç Orman Kedisinin ağırlığı 10 kilograma kadar çıkabilir. Hatta beslenmesine ve egzersizlerine dikkat edilmezse obezite riski görülerek daha büyük boyutlara da ulaşabilir.

Norveç ormanlarının doğal ortamından evlerimize gelen Norveç Orman Kedisi, her ne kadar yüzlerce yıldır evcil kedi olarak hayatlarını sürdürseler de beslenme alışkanlıkları çok fazla değişmemiştir. Avcı kedi ırkı sınıfında yer alan Norveç Orman Kedisi, doğal ortamında nasıl protein ağırlıklı besleniyorsa, günümüzde de protein ağırlıklı mamaları tercih eder. Yüksek proteinli hatta içinde et parçacıkları olan besinler onun oldukça hoşuna gidecektir. Karbonhidratlı besinler sindirim sorunlarına neden olacağı için beslenmesine eklenmemelidir. Karbonhidratsız, yüksek proteinli mamalar, yaşam kalitesi için son derece önemlidir.

Kas oranı yüksek, sağlam ve hareketli bir kedi olan Norveç Orman Kedisi, yüksek enerji içeren besinlere ihtiyaç duyar. Bu nedenle de Norveç Orman Kedisinin tükettiği mamalar yüksek protein içermelidir. Karbonhidrat içeren gıdaları sindiremezler ve sindirim problemleri yaşarlar. Bu nedenle de karbonhidrat içeren mamalar tercih edilmemelidir. İçerisinde küçük et parçacıkları olan kuru ve yaş mamalar ise çok hoşuna gider. Mama dışında evde proteinli gıdalar hazırlamanız mümkündür. Ancak kedinizin doğru şekilde beslenmesini sağlayabilmek için veterinerinizin önerisi doğrultusunda yemeğini hazırlamalısınız.

Uzun tüylü Norveç Orman Kedisinin tüy bakımı standart kedi bakımıyla aynıdır. Haftada bir kez tüylerinin taranması tüylerinin parlaklığı ve temizliği için yeterlidir. Tüylerinin uzun olması tuvalet temizliği konusunda sorun yaratabilir. Dışkılama sonrasında anüs çevresinde kalabilecek kalıntılar hem kedinizin sağlığı hem de sizin sağlığınız için temizlenmelidir. Bakterilere karşı korunabilmesi için kediler için üretilen ürünlerle ağız bakımı mümkünse her gün yapılmalıdır. Suyla ilgili bir problemi olmasa da banyo yapmaktan pek hoşlanmazlar ve tıpkı diğer kediler gibi temizliklerini kendileri yaparlar. Ancak göz ve kulak çevresine ulaşamadıkları için bu bölgeler düzenli aralıklarla nemli bir bezle silinmelidir.

Norveç Orman Kedisi uzun tüylere sahip olmasına rağmen tüy dökme mevsimi dışında çok fazla tüy dökmez. Yılda iki kez ilkbahar ve kış aylarında tüy dökme eğilimleri artacağı için haftada 5-6 kez tüyleri taranmalıdır. Taramak için kedilere özel olarak üretilen kaygan kedi tarakları kullanılmalıdır. Tüy dökme mevsimi dışında ise tüylerinin yumaklanmasını önlemek için haftada 1 kez taramak yeterlidir. Düzenli olarak tüy bakımı yapıldığında uzun ve etkileyici tüyleri daha çok dikkat çeker.

Norveç Orman Kedisi çok az sayıda bulunduğu için dünyanın en pahalı kedi ırklarından biridir. Bu ırka ait kedilerin ortalama fiyatları 1.700 ila 3.500 TL arasında değişiklik gösterir. Yavru Norveç Orman Kedisi fiyatları ise ortalama 2.500 TL civarındadır. Bu fiyatlar, sahiplenilecek kedinin yaşına, sağlık durumuna, cinsiyetine ve eğitimlerine göre değişiklik gösterir. Norveç Orman Kedisi sahiplenecek kişilerin sahiplenmeden önce bu fiyatları da göz önünde bulundurması gerekir. Fiyatlar piyasaya göre değişeceği için öncesinde kısa bir araştırma yapmanız iyi olacaktır.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Norveç orman kedileri iyi beslendiği ve hareket ettiği sürece 18 yıla kadar yaşar ve besleyebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Zeynep gün
Ağu 27, 2023 / 23:12

Çok uyusal , saldırgan ama çok tatlı bir cinss