Evcil hayvanlarla acil durum hazırlığı nasıl yapılır? 

23 Mayıs 2021
546
Evcil hayvanlarla acil durum hazırlığı nasıl yapılır? 

Acil durumlarla her zaman her yerde karşılaşabilir ve ne yapacağınızı bilemeyebilirsiniz. Özellikle evcil hayvanlarınız varsa, önceden hazırlıklı olmanızda ve plan yapmanızda fayda var. Kedinizin zehirlenmesi gibi acil durumlar dışında evinizi boşaltmanız gereken bir doğal afet ile karşı karşıya da kalabilirsiniz. Bu yüzden hem evcil hayvanınızın hem de sizin bu acil durumlara hazır olmanız gerekiyor. 

Evcil Hayvan İlk Yardım Çantası Hazırlayın! 

Kedi ve ilk yardım çantası

Bir yaralanma veya ufak tefek hastalık gibi durumlarda, evde kullanabileceğiniz evcil hayvan ilk yardım çantası her zaman elinizin altında olmalı. Ayrıca birlikte evden çıkmanız gereken bir durum söz konusu olduğunda ise, bu ilk yardım çantasını yanınıza almalısınız. Peki evcil hayvan ilk yardım çantasının içerisinde neler olmalı?

  • Gazlı bezler
  • Antibiyotik krem
  • Cımbız
  • Antiseptik alkollü mendiller
  • Kulak çöpleri ve pamuk
  • Buz torbası (paketi)

Evcil Hayvanınızı Mikroçipleyin!

Herhangi bir acil durumda evcil hayvanınız ile yan yana olamayabilirsiniz. Siz işteyken ya da evinize uzak başka bir yerdeyken, evcil hayvanınızın başına bir şey gelebilir ya da evle alakalı bir olay meydana gelebilir. Bu nedenle evcil hayvanınız ile yeniden bir araya gelebilmek için dostunuza mikroçip taktırmanız gerekmektedir. Mikroçip ile ilgili bir şey bilmiyor ve zararlı olup olmadığını merak ediyorsanız, ‘’Kedi & köpeklere mikroçip kimlik sistemi hakkında her şey’’ adlı yazımızı okuyabilirsiniz. 

Evcil Hayvanınızın Aşı Kayıtlarını Saklayın!

Acil durumlarda evcil hayvanınızı bir barınak, pansiyon ya da veterinere bırakmak zorunda kalırsanız, dostunuzun aşı kayıtlarına -özellikle ilk defa bırakıyorsanız- ihtiyacınız olabilir. Bu aşı kayıtlarını telefonunuzda ya da cüzdanınızda (not kağıdı ile) her zaman bulundurmalısınız. Bunun dışında aşı kayıtlarını e-mail ya da Google Drive’da saklıyorsanız, lazım olduğunda rahatlıkla erişim sağlamak adına bir ekran görüntüsü almalısınız.

Seyahat Çantası Satın Alın!

Seyahat çantası içinde köpek

Evcil hayvanınızın sizinle seyahat etmesine gerek kalmasa da, güvenli bir şekilde saklamak ve acil durumlarda onları yanınızda taşımak için bir seyahat çantasına ihtiyacınız olacak. Bu anlamda dostunuzu bir an önce bu çantaya ya da taşıyıcıya alıştırmaya başlamalı ve elinizden geleni yapmalısınız. Öncelikle taşıyıcıyı evcil hayvanınızın erişebileceği yere koyarak onu teşvik etmeye çalışın ve gerekirse içerisine oyuncaklar ve yemekler koyun. Böylece onu benimsemesine izin vermiş ve kendisine ait olduğuna inandırmış olacaksınız. Öte yandan bazı hayvanlar bu taşıyıcı çok severken, bazıları da nefret eder. Ancak her iki durumda da dostunuzun stresini azaltacağı ve aşina olacağı bir taşıyıcıyı yanınızda bulundurmanız gerekmektedir. 

Bir Plan Oluşturun!

Acil durumlarda panik yapmamak ve endişeye kapılmamak için bir plan yapmanız gerekmektedir. Bu planı hem evdeymiş hem de değilmiş gibi yapmalısınız ki her iki durumu da kapsasın. Evinize gidemediğiniz zamanlarda, evcil hayvanınıza bakabilecek ve ona sahip çıkabilecek kişilerin irtibat numaralarını bir liste haline getirin. Aynı zamanda barınakların ve veterinerizin de numarasını kaydettiğiniz bir liste, her zaman yanınızda bulunsun.

Kapınıza Kurtarma Etiketi Uyarısı Yapıştırın! 

Kediyi teslim eden kurtarma ekibi

Kurtarma etiketi uyarısı, acil durum ekiplerine evde evcil hayvan olduğunu bildiren ve ön kapıya konulan bir etikettir. Evde olmadığınız zamanlarda evinizde ya da çevrede yangın ve benzeri gibi olaylar meydana gelebilir. Bu etiket sayesinde, kurtarma ekipleri evinizde bir hayvan olduğunu ve kurtarılması gerektiğini bilecek. 

Tuvalet İhtiyaçları İçin Gerekeni Yapın!

Kediler ve köpekler, bilmedikleri ortamlarda tuvaletlerini yapmakta çekinebilir ve zorlanabilirler. Haliyle bu da ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Bu nedenle kedilere tuvalet konusunda yardımcı olmak için yanınıza alüminyum folyo ve kum kabı alabilirsiniz. Köpekler için de çiş pedleri ya da taşınabilir ve kapanabilir sahte çim lazımlık alabilirsiniz. 

Kaygılarınızdan Uzaklaşın! 

Acil durumlarda hem evcil hayvanların hem de insanların kaygıları ve endişeleri oldukça yüksektir. Ancak kendinizden ziyade ilk olarak dostunuzu düşünmeniz gerektiği için bu konuda ona pek çok avantaj sağlamalısınız. Dostunuzun üzerinde doğal spreyler, veteriner reçeli ilaçlar, stresini azaltacak başka herhangi şeyler ve anti anksiyete yardımcılarını kullanabilirsiniz. Bu yöntemler tamamen sakinleştirmese de, biraz olsun hissettikleri stresi azaltmaya yetecektir. 

Öte yandan doğal afetlere yatkın bir bölgede bulunuyorsanız, kesinlikle acil durum planınız hazır olmalı. Bir plan oluşturmak için son dakikaya kadar sakın beklemeyin! Herhangi bir acil durumla karşılaştığınızda planınız hazır olacağı için hemen harekete geçecek ve evcil hayvanınız ile birlikte kendinizi kurtaracaksınız. 

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.