Kediler sahiplerini neden yalar?

16 Ağustos 2021
8541
Kediler sahiplerini neden yalar?

Kedilerin dilleri, vücutlarının en önemli parçalarından biridir. Dillerinin üzeri papilla kaplı olup kendilerini tımar ederken, bu dikenli dilleri büyük bir işlev görür. Hatta öyle ki günlerinin büyük bir çoğunluğunu kendilerini temizleyerek geçirirler. Kendisini bunca saat yalayan kediler neden sizi de yalıyor diye merak ediyorsanız, buyrun yazımızın devamına…

Kedinizin Sizi Yalamasının 6 Sebebi

Sevgi Göstermek

Yalamak sadeece onlar için bakım amacı gütmeyip, sevgilerini göstermek içinde bu davranışı sergilerler. Bunun esas sebebi, kedinizin yavruluktan gelen bir içgüdüsel bir davranışı olabilir. Annelerinin onları küçükken tımar ederek şefkat göstermesinden kaynaklanır. Pek çok kedi bu davranışı yetişkinlik dönemlerinede taşır ve bu duygusunu insanlar ile paylaşmak adına yalarlar.

Bölgelerini İşaretlemek

Kediler bölgelerini işaretlemek için kaşıma, idrar püskürtme gibi davranışlar gösterselerde bunun yanı sıra yalama eylemini gerçekleştirirler. Eğer kediniz sizi yalıyorsa, bu sizin diğer kedi ya da hayvanlara karşı kime ait olduğunu belirlemek için yapıyordur.

Sizi Tımar Etmesi

Kedilerin doğası gereği tımar etmek oldukça normaldir. Yukarıda bahsetmiş olduğum üzere yavru kediler küçükken anneleri tarafından öğretildiği için bu davranış biçimi bir sevgi göstergesidir.

İlginç Bir Şeyin Tadına Bakmak

Kediniz farklı bir tat almak istediği için sizi yalıyor olabilir. Cildinize dökülen bir şeyin tadını alabilir. Eğer sıcak bir havada terlediyseniz, terinizin tuzlu yapısını tatmak isteyebilir. Ancak belirtmeliyimki kedilerin dilleri insanlara oranla tat alma duyusu oldukça azdır.

Dikkat Çekmek

Kedinizin sizi yalamasının altındaki bir sebepte dikkatinizi çekmek istemesinden kaynaklanabilir. Beslemeniz, ilgi göstermeniz, oynamanız için ilginizi üzerlerinde hissetmek isterse, bu davranışı sergilerler. Bunun yanı sıra pati atmak, miyavlamak gibi bir diğer dikkat çekme davranışlarını sergilerler.

Kaygı veya Stresi Kontrol Altına Almak

Kendiniz endişeli ve stresli durumlarda sizi yalayabilir. Ancak aşırıya kaçılması durumunda tıbbi sorunlar olduğu düşünülmeli. Belki yeni bir eve taşınmak ya da başka bir kedinin eve gelmesi gibi kaygı duyacağı sorunlar karşısında kendini veya sizi yalarlar. Eğerki tüylerinde bir kelleşme neden olacak düzeyde yapıyorsa veteriner hekiminiz ile iletişime geçmelisiniz.

Kedimin Beni Yalamayı Durdurmasını Nasıl Sağlarım?

Yalama ya da tımar etme kedilerin doğasında olan bir eylem olduğu için endişe duyulacak bir durum değildir. Fakat can acıtan dikenli dilleri ile devamlı olarak sizi yalaması hoş olmayabilir. Önlemek için ilgilerini farklı bir yöne çekmektir. Eğer kediniz sarılmaktan hoşlanıyorsa, onu kucaklayın ve sarılarak sevin. Aynı şekilde oyun oynayarak dikkatlerini farklı bir noktaya çevirebilirsiniz. Son çare hala yalamaya devam ediyorsa onu uzaklaştırın ya da siz ondan uzaklaşın. Bunun için en mantıklı çözüm veteriner hekiminize danışmak olacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

Kedim Beni Yaladığı Zaman Neden Acıyor?

Kedilerin dillerinin üzerinde papilla adında dikenler bulunuyor olup insanların tırnak yapılarını oluşturan keratinden meydana gelmektedir. Bu sebeple bir kedi sizi yaladığı zaman acı hissetmeniz normaldir.

Kedimin beni yalamasına izin vermeli miyim?

Kediler kendilerini temizlerken bakterileri alırlar. Bu sebeple ağzınız, burnunuz ya da gözlerinizi yalamasını izin vermeyin!

Bir kedinin sizi yalaması sevgi belirtisi midir?

Kediler sevgilerini yalayarak gösterebilirler.

Kediler neden sebepsiz yere sizi yalar?

Yalama eylemini sosyal bir bağ oluşturmak amacı ile yaptıkları da bilinen bir gerçektir. Yavruyken anneleri tarafından yalnızca temizlemek için değil şefkat göstermek için yalarlardı. Bu nedenle onlarda bir sevgi göstermenin yolu olarak görüyorlar.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Ali Aras
Eki 23, 2022 / 21:54

Benim kedim üzerimizdeki penye kıyafetleri yalıyor ne yapmam lazım lütfen yardımcı olursanız sevinirim


Veteriner Hekim
Eki 24, 2022 / 13:56

Bazı kedi kovucu spreyleri penyelerinizin üzerine sıkabilirsiniz. Ya da bunu yaptığında burnuna kolonyalı bir pamuk koklatarak bu tecrübeyi onun için kötü hale getirebilirsiniz. Muhtemelen özellikle penye kıyafetlerini yalaması penye dokusundan hoşlanıyor olmasıdır. bu aktiviteyi onun hoşlanmayacağı hale bu şekilde getirebilirsiniz. Ama bu da ikili ilişkinize zarar verebilir ve kucağınıza daha az gelmesine sebep olabilir.


ebrar
May 15, 2023 / 09:18

kedim geceleri uyumak için galiba boynumun altına girmeye alışıyor girince de orayı yalıyor bu kötü bir şey mi?


Veteriner Hekim
May 20, 2023 / 11:44

Hayır, size sığınıyor orayı güvenli buluyor 🙂