Kedim neden bana saldırıyor?

7 Eylül 2021
4639
Kedim neden bana saldırıyor?

Hiçbir ceza vermediğiniz ya da azarlamadığınız halde kediniz tarafından saldırıya uğradığınız oldu mu? Bir dakika öncesine kadar onunla oyun oynarken ya da sarılırken birden üzerinize atladı mı? Cevabınız evet ise, o zaman doğru adrestesiniz! Çoğu evcil hayvan sahibi bu durumla birkaç kez karşılaşmıştır. Bu endişe verici bir durum gibi görünebilir ancak altta yatan sorunu belirledikten sonra kolaylıkla çözülebilecek bir durumdur. Kedinizin size saldırmasının nedeni, sizden başka bir hayvanın kokusunu algılaması olabilir, dikkatinizi çekmeye çalışıyor olabilir ya da bölgesel davranıştan, gürültüden, acıdan veya cinsellik dürtüsünden kaynaklandığı için olabilir. Aynı zamanda onun en yakın arkadaşı olduğunuz için oldukça kolay bir hedefsiniz! Tüm bunların dışında kedinizin size saldırmasının ve başka kimseye saldırmamasının birkaç nedeni daha vardır. Kedim neden bana saldırıyor? diye daha fazla düşünmenize gerek kalmadan hemen detayları anlatmaya başlayalım!

Kedinizin Sahibine Saldırmanın Sebepleri

Üzerinizde Yabancı Kokular Algılayıp Korku ve Endişe Yaşadığında

Eli ısıran kedi

Kedilerin kokular konusunda çok hassas olduklarını bilmelisiniz. Bu nedenle sizin üzerinizde tanıdık olmayan bir kokunun esintisi endişe ve korkuyu tetikleyebilir ve kedinizi agresif hale getirebilir. Sonuç olarak agresif olan bir kedi ise, o kokunun kaynağına yani size saldırabilir. Özellikle kediniz yabancı bir kedinin kokusunu ya da dokunduğunuz veya temas ettiğiniz başka bir hayvanın kokusunu almışsa, çok daha fazla huysuzlanabilir. Kedileri delirtecek diğer güçlü kokular arasında ise, parfüm, belirli bir yiyecek, boya ve diğer yapı malzemeleri yer alıyor. Korku nedeniyle düşmanca davranışlar, bir kaçış planına sahip olmadıklarında ve gerçekte bir tehlikeden kaçmaya gerek olmadıklarında bile saldırı ile sonuçlanabilir. Korku kaynaklı saldırganlık tıslama, tükürme, tırmalama ve hırlama gibi davranışlara neden olabilir.

Bölgesel Kaynaklı Saldırganlık Nedeniyle

Kediler her ne kadar evcilleşse de, doğaları gereği avcı içgüdülerine sahiptirler. Bu nedenle bu içgüdülerin bir kısmını ve işaretli bölgelerini koruma eğilimlerini sürdürürler. Herhangi bir tehdit, bölgesel kaynaklı saldırganlığa neden olabilir ve kediniz sizi tek biri olarak gördüğü için size saldırabilir, kovalayabilir ve başka kimseyi görmeyebilir.

Sizinle Oynamak ve Dikkatini Çekmek İstediğinde

Bazen kediniz sizi oyun arkadaşı olarak şımartmak amacıyla saldırabilir. Böyle bir durumda sizi takip edebilir ve tıslamadan ve hırlamadan doğrudan hedefine sıçrayarak üzerinize atlayabilir. Bazı durumlarda kediniz mobilyaların arkasına saklanabilir ve size ayak bileklerinizden saldırabilir. Ayrıca agresif ve enerjik oyunlar kediler için normal bir davranış gibi görünebilir ancak aslında, sizin bakış açınıza göre, bu durum ciddi bir kedi saldırısı olabilir.

Saldırganlık Yeniden Yönlendirildiğinde

Bu tür kedi düşmanlığı, ne zaman ne olacağı bilinmediği için, öngörülemeyen ve en tehlikeli olarak kabul edilir. Ancak çoğunlukla bunun sebebi genel olarak bir dış uyarandır. Kediniz ön bahçenizde dolanan kedileri görmüş ya da bir ağaçta sincapları fark etmiş olabilir. Dış uyaran olarak kabul edilen bu hayvanlar tarafından tedirgin olmaya başlar ve bir zaman sonra içeride olduğu için üzülür. Bu nedenle de öfkesini dışarı atmak ve ajitasyonunu yeniden yönlendirmek için bir birini ya da başka bir şey aramaya başlar. Çoğunlukla onun öfkesinin öznesi siz olduğunuz için size saldıracaktır.

Cinsellik Dürtüsünden Kaynaklandığında

Kedilerin cinsellik dürtüsünün çok fazla olduğu zamanları hepimiz biliyoruz. Bu dürtülerini de tıslayarak, kemirerek ya da elinizi ısırarak tekrarlayan davranışlar ile gösterirler. Eğer bu işaretleri fark ederseniz, daha şiddetli bir sonuca yol açmadan, onu hemen okşamayı ve sevmeyi bırakmanız en iyi yoldur.

Gürültüden Kaynaklandığında

Kedinizin aniden size saldırmasının bir diğer nedeni de etrafındaki gürültüdür. Kediler yüksek seslere saldırganlık ile tepki verirler ve bunlar genellikle ağlayan bir bebek veya kedi ya da yüksek frekanslı gıcırtı sesleri olabilir. Bu sesler yüzünden kediniz yırtıcı ve saldırgan davranışlarda bulunabilir. Aynı zamanda ani sesler nedeniyle şaşırmanız ya da hazırlıksız yakalanmanız da bir kedinin size saldırmasını tetikleyebilir.

Ağrı veya Acı Hissettiğinde

Bazen kediniz tamamen agresif olabilir çünkü derinlerde kendini iyi hissetmiyor olabilir. Artrit gibi kronik ağrı yaşayan pek çok kedinin sinirli ve agresif olma olasılığı çok yüksektir. Öte yandan ağrılı bir durumdan dolayı rahatsızlık yaşayabilir ve bu tür hafif rahatsızlıklar kedinizde saldırganlığı tetikleyebilir.

Dikkat Edilmesi Gereken Saldırganlık Belirtileri

  • Kediniz doğrudan bakar ve ileriye doğru bir adım atarsa
  • Kuyruğu aşağıya doğru yönlendirilmişse ve aşağıya doğru kıvrılmamışsa
  • Kedinizin duruşu aksi yöne doğru eğilmek yerine yüz yüze bakıyorsa
  • Kediniz hırlıyor ve tıslıyorsa
  • Kulakları dik bir şekilde işaret ediyor ve arkası hafifçe öne doğru dönüyorsa
  • Kedinizin omuzlarındaki, sırtındaki ve kuyruğundaki kabarık tüyler ayağa kalkarsa dikkatli olun ve güvenli bir mesafeyi korumaya çalışın.

Kediniz Size Saldırdığında Ne Yapmalısınız?

Bazı durumlarda kediniz size saldırabilir ya da ısırabilir ancak sözlü bir kınama ile onu kolayca sakinleştirebilirsiniz. Bunun dışında saldırı oldukça kasıtlıysa ve kedinizin sakinleşmesi uzun zaman aldıysa, bu daha ciddi bir şeyin işareti olabilir. Kedinizin size saldırması durumunda yapabileceğiniz birkaç şey şunlardır;

Veterinere Danışın

Kediniz size saldırdığında hemen veteriner hekiminize başvurmalısınız. Veteriner hekiminiz kedinizin saldırganlığının olası nedenlerini ve tetikleyicilerini belirleyecektir. Aynı zamanda kediniz üzerinde bazı laboratuvar testleri yaparak tıbbi bir sorunu olup olmadığını söyleyecektir. Bunların sonucunda veteriner hekiminiz bir kedi davranış uzmanı önerebilir, bazı ilaçlar reçete edebilir ya da gerekli ve uygulanabilir gördüğü her şey için kedinize bir diyet programı hazırlayabilir.

Sakin ve Sabırlı Olun

Belli bir noktada kedinizin öngörülemez ve saldırgan olma eğiliminde olabileceği gerçeğini kabul etmelisiniz. Sevecen ve sevimli bir kediye sahip olmaya alışıksanız, bu durum sizi hayal kırıklığına uğratabilir ve kendinizi yalnız hissetmenize neden olabilir. Ancak sakin ve sabırlı olmak yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir. Tüm bu davranış biçimine rağmen kedinize karşı kötü duygular beslemeyin ve onu cezalandırmayın. Bunlar ilişkinizi daha da zorlaştıracaktır. Her zaman kontrolde kalın ve sabırlı olun. Kedinizin saldırgan davranmasının nedenleri ve tetikleyicileri doğru bir şekilde tanımlanıp düzeltildikten sonra kediniz bir zaman sonra normale dönecektir.

Ekstra Dikkat Edin ve İşaretlere Odaklanın

Kedinizin anormal davranışlarının nedenlerini net bir şekilde anlamak ve farkına varmak, sorunu kısa bir sürede çözmenize yardımcı olacaktır. Bu yüzden dikkatli olmalısınız ve kedinizin gelecekte tekrar uyarı işaretler göstermesi durumunda kendinizi korumalısınız. Saldırganlığın olası işaretlerine ve ipuçlarına dikkat etmeye devam edin. Kedinizin vücut dilini iyi gözlemleyin ve davranışlarını tanıyın. Kedinizin doğuştan gelen davranışlarını net bir şekilde anlarsanız, herhangi bir ruh değişikliği olup olmadığını da kolayca test edebilirsiniz.

Saldırıları Önlemek İçin Alabileceğiniz Diğer Tedbirler

Ayak ısıran kedi

Veteriner hekiminizden profesyonel yardım almanın ve kedinizin saldırganlığının nedenleri ve tetikleyicileri konusunda net bir bilgi edinmenizin yanı sıra kedinizin size saldırmasını önlemek için yapabileceğiniz başka tedbirler de vardır.

Etkileşimli ve Düzenli Oyun Seansları Yapın

Her gün en az 10 dakikanızı kediniz ile oyun oynamak ve ilgilenmek için ayırın. Her gün 10 dakikanızı ayıracağınız bu etkileşimli oyun süresinin en az iki seansını planlayın. Kediniz ile ne kadar çok oyun oynarsanız, varlığınıza giderek daha fazla alışacağı için size saldırması ve ısırması daha az kaçınılmaz olacaktır. Kediniz ile doldurulmuş hayvan oyuncakları, direk tipi oyuncaklar ya da çubuklardan sarkan oyuncaklar ile oynayabilirsiniz.

Çok Fazla Çevresel Uyarı Verin

Kediniz meşgul olduğu sürece, saldırıları başlatmak için yeterli enerjiye sahip olmayacaktır. Bu anlamda kedinizi meşgul ve zihinsel olarak zor durumda tutmak için ona çevresel bir uyarım sağlayın. Bunun için kedi tünekleri, tırmanma direkleri ve boş karton kutularını kullanabilirsiniz. Özellikle bulmaca besleyiciler kedinizin ilgisini çeker ve zihinsel olarak uyarılmasını sağlar. Eğer kediniz dışarıda olmayı seviyorsa, dışarıda ona güvenli bir alan yaratabilir ve dışarıyı keşfetmesini sağlayabilirsiniz.

Takip Noktalarına Caydırıcı Bir Cihaz Yerleştirin

Belirli bir takip noktasından ani bir şekilde size saldırdığını fark ederseniz, o bölgeye caydırıcı bir cihaz yerleştirmelisiniz. Ters çevrilmiş bir fare kapanı ya da basınçlı hava püskürten hareketle etkinleştirilen bir cihazı fark ettiğiniz o bölgeye koyabilirsiniz. Kediniz bu cihazlardan korkabilir ancak ona zarar vermez. Bu fikir gözetleme noktalarında onları pusuya düşürmekten caydırır ve durdurur.

Ayak Bileklerinize Saldırmasını Engelleyin

Kediniz ayak bileklerinize saldırma eğilimindeyse, ayaklarınızı çekmeye ve kaçmaya çalışmayın. Bu tepki kedinizi daha sert ısırmaya teşvik eder. Bunun yerine yerinizden kıpırdamayın ve ayağınızı nazikçe ona doğru itin. Bu tepki av gibi davranmadığınızı fark etmesini sağlayacak ve muhtemelen sizi rahat bırakacaktır. Eğer ayağınızı bırakırsa, birkaç dakika daha hareketsiz kalın ve ne kedinize ne ayağınıza dikkat edin. Bir zaman sonra kediniz bunu yapmayı bırakacaktır. Çünkü siz yakalamanın heyecanını kesmiş olacaksınız.

Sizinle Oynuyorsa Ona Bir Mola Verin

Kedinizle oynadığınız zaman bir anda sert bir şekilde oynamaya başlarsa ve sizi ısırmaya ya da tırmalamaya başlarsa, ona bir mola verin ve dikkati üzerine çekmeden odadan ayrılın. Kediler olumsuz sonuçlar doğurabilecek şeyler yapmaktan kaçındıkları için, oyun zamanından uzaklaşarak ondan eğlenceyi almak kedinizin sert oynamasını engelleyecektir. Kediniz fiziksel teması bir ödül olarak algılayabileceği için, onu alıp evinizin başka bir yerine götürmemelisiniz. Bunun yerine odadan çıkıp ayrılmalısınız. Çünkü sert oyun hiçbir zaman ödüllendirilmemelidir.

İyi Davranış Sergilerse Onu Ödüllendirin

Akıllı ve meraklı evcil hayvan olan kediler, olumlu sonuçları olan davranışları tekrar ederler. Sizi ısırmak ve tırmalamak gibi agresif davranışlar sergilemesi dışında nazikçe oynadığı ve iyi davrandığı her seferinde ona yiyecek ikramları gibi ödüller verin. İyi davranışı için ona olumlu bir şekilde gitmek, onun davranışı ve ödülü arasında iyi bir ilişki kurmasına yardımcı olur.

Saldırılarının Kaydını Tutun

Saldırgan davranış sergilediği her anın kaydını tutmak, bu saldırıların en olası olduğu durumları ve zamanları net bir şekilde anlamanıza yardımcı olacaktır. Genel olarak sabahları mı yoksa gün ortasında mı ayak bileklerinize saldırıyor? Oyun oynadığınız zaman sizi ısırmaya ya da tırmalamaya meyilli mi? Bunları belirlemek ve öngörmek, önceden planlama yapmanıza yardımcı olacağı gibi, oyuncaklar ile dikkatini dağıtarak ve yeniden yönlendirerek bir sonraki saldırgan davranışları önlemenize yardımcı olacak.

Çözüm;

En yakın arkadaşı olduğunuz için saldırganlık gösterdiği zaman kediniz için en kolay hedef sizsiniz. Ona kolaylıkla erişiyor olduğunuz ve garip davranmaya başlandığında endişelendiğiniz için, sizi saldırıya uğramaya daha yatkın hale getiriyor. Eğer kediniz size saldırırsa, özellikle birden fazla kez saldırırsa, veteriner hekiminize danışmak çok daha faydalı olabilir. Kedinizin tüm bu davranışları için genellikle sakin olun ve onu asla cezalandırmayın. Ayrıca kedinizin vücut dilini ve davranışlarını iyice gözlemleyin.

Sıkça Sorulan Sorular

Kedim neden birdenbire bana saldırıyor?

Kedilerin yanlış yönlendirilmiş oyun, baskınlık, korku ya da tıbbi bir sorun gibi aniden sahiplerine saldırmasının pek çok nedeni vardır. Ancak zaman ve sabırla genellikle bu durum düzeltilir.

Kedim neden bana saldırıyor da başka kimseye saldırmıyor?

  • Korku ve endişe, davranışsal problemler, nörolojik ya da diğer sağlık sorunları veya sizinle onun arasındaki iletişim tarzları uymuyorsa
  • Kediyle en çok vakit geçiren kişi sizseniz
  • Dikkatinizi çekmek istiyorsa
  • Sizden belirli bir koku alırsa
  • Tedaviniz evin diğer kalanından farklıysa
  • Çok fazla yanlış uyarı veriyorsanız
  • Kişisel alanını işgal etmişseniz
  • Onu korkutacak ya da üzecek bir şey yapmış ve güvenini yeniden kazanmamışsanız size saldırabilir.

Kedim neden rastgele zıplıyor ve bana saldırıyor?

Kediler bastırılmış enerjiyi serbest bırakma ihtiyacı duyar ve avlanma ihtiyacı hisseder. Çoğunlukla bu kediler insanları takip eder, üzerine atlar ve saldırdıktan sonra kaçarlar.

Bir kedi sizi ısırırsa ne yapmalısınız?

İlk olarak bakteriyi temizlemeye çalışmak için yarayı su ile yıkayın. Ardından yumuşak bir sabun ve su ile yıkamaya devam edin. Kanamayı temiz bir bez yardımı ile yavaşlatın ve reçetesiz antibiyotik krem uygulayın. Daha sonra yarayı steril bir bandaj ile sarın ve doktora gidene kadar bandajlı bir şekilde tutun.

Kediler neden ısırdıktan sonra yalar?

Kediler doğaları gereği sık sık kendilerini yalar. Hatta bazen öylesine güçlü bir şekilde yalarlar ki kendilerini bile acıtabilirler. Eğer sizin elinizi ya da başka bir yerinizi normalden daha fazla ısırıyorsa endişeli ya da stresli olabilir. Böyle zamanlarda da endişeyi ve stresi azaltmak için ya kendilerini ya da sizi yalarlar.

Bu Makale Sizi İlgilendiriyor Olabilir!

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Gül Dedeoğlu
Haz 10, 2022 / 08:09

Erkek kedimi ameliyat ettirdim bana saldırdı veteriner dedi ameliyat olalı 4ay oldu camdan bakarken sokak kedisi görsün çok sinirleniyor saldıracak diye endişeliyim


Veteriner Hekim
Haz 11, 2022 / 15:00

Geçmiş olsun. Veteriner hekiminizin de dediği gibi bu tür sorunlarda ilk adım ksıırlaştırmaktır. Opreasyonun üzerinden 4 ay geçse de kanındaki hormonlar 6 aya kadar kanda kalmaya devam eder. Bu süreyi de tamamladıktan sonra şikayetler devam ediyorsa bir davranış uzmanı veteriner hekimden destek almanızı tavsiye ederim.


Melike
Ağu 26, 2022 / 03:12

Kedimi 9 aylıkken 2020 yılında kısırlastırdım buna takiben 2021-22 yıllarında Şubat Mart Nisan ayı genelde aşırı agresif bir şekilde bize saldırıyor spesifik bir şeye de değil aniden oyun oynarken bile agresifleşebiliyor bu sene Ağustos ayında tekrar başladı o da bizde çok yorulduk bir öneriniz var mıdır


Veteriner Hekim
Ağu 28, 2022 / 10:48

Davranış uzmanı bir veteriner hekimden yardım almanız iyi olur. Bazen bazı viral veya paraziter hastalıklar da kedilerde bu tarz davranış değişikliklerine neden olabilir.