Kedilerin koku alma duyusu ile ilgili ilginç bilgiler

27 Ağustos 2021
2219
Kedilerin koku alma duyusu ile ilgili ilginç bilgiler

Kedilere zarif şekilde bahşedilmiş kalbe benzer küçük burunlarının ardında yatan beceriler oldukça şaşırtıcı. Kedilerin en önemli duyu organı burunları olup 200 milyon koku alıcısına sahiptirler. Pek çok köpek ırkı ile kıyaslandığı zaman bu sayının yakınından dahi geçemez. Gelin beraber bir kedinizin koku alma duyusu ile yapabileceği şeyleri inceleyelim:

Kedilerin burunları en önemli duyu organlarıdır!

  • Avlanmak için kullanırlar,
  • Yiyeceklerin zehirli olup olmadığını anlarlar,
  • Nerede olduklarını keşfederler,
  • Kayboldukları zaman evinin yolunu bulmasına yardımcı olur.

Kediler gelişmiş koku alma duyusu ile doğar!

Yeni doğmuş olan yavru kediler, gözleri henüz açılmadan annelerinin kokularını alabildikleri gibi nerede emrzireceklerini de bulabilirler.

Bir kedinin burnunun rengi, tüy rengiyle aynıdır!

Kara kediler siyah, beyaz kedilerin pembe, turuncu kedilerin turuncu ve gri kedilerin gri burunları olur. Eğer birden fazla renge sahip kediniz varsa, yine burunları birden fazla renkte olabilir. Kedilerin bazılarının burunlarında çiller bulunur.

Burun izleri tamamen eşsizdir!

Nasıl ki, her bir insanın parmak izi kendine özel ise kedilerinde burunları aynı şekildedir. Kedilerin burunları kendine has tümsek ve çıkıntılara sahiptir.

Bir kedi burnu tüm hayvanların kokularını alabilir!

Çevresinde yaşayan diğer hayvanların kokularnı alabilirler. Eğer kediniz dışarı çıkıyorsa, bölgesine giren yabancı bir kedinin olup olmadığını kolaylıkla anlayabilir.

Kedinizin iştahını açar! 

Kedilerin dillerinde oldukça az sayıda tat alıcısı bulunuyor. Dolayısıyla onlarda açlık hissini tat almaktan çok koku almak yaratır. Hatta öyle güçlüdür ki, solunum yolu enfeksiyonu ya da burun tıkanıklığı yaşayan kediler koku alamadıkları için yemek yemeyi bırakabilirler.

Kediler birbirlerini koklayarak selamlaşırlar! 

İki kedi birbirlerine yakşalarak ilk etapta birbirlerinin burnunu, yanlarını ve arka noktalarını koklarlar.

Kediler birtakım kokuları sevmezler! 

Kedilerin burunlarının hassas olması sebebiyle baskın kokular onlar için rahatsız edici olabilmektedir. Kokulu kedi kumları biz insanlar için iyi gelse de, kedinizin bunalmasına neden olabilir. Bunun yanı sıra narenciye, nane, okaliptüs, lavanta ve çay ağacı yağı kokuları kedileri rahatsız eder.

Bazı kediler burunlarını yalarlar!

Bazı uzmanlara göre kediler koku alma duyularını burunlarını yalayarak sıfırlarlar. Fakat bazıları ise bu durumun koku alma ile bir ilgisi olmadığını savunur.

Sıkça Sorulan Sorular

Kediler Ne Kadar Uzakta Koklayabilir?

Eğer kediniz dışarı çıktıysa, tuvalet kabını dışarı koyun. Kokusunu 1,61 km uzaklıkta alarak evlerinin yollarını bulabilirler.

Kedilerin köpeklerden daha iyi koku alma duyusu var mı?

Kedilerin insanlardan daha iyi koku aldığı doğru olsada, köpekler kadar gelişmiş olmadığı aşikardır. Ancak köpeklere kıyasla kedileri daha farklı koku ayırt edebildikleri biliniyor.

Kediler bir şeyler kokladıklarında ne algılar?

Kediler etrafta olup biten hakkında bilgi edinmek ve av ya da yiyecek olup olmadığını bulmak için koklarlarken, nuna ek olarak dost ve düşmanlarınıda ayırt etmek için diğer hayvanları koklarlar.

Kediler korkunun kokusunu alabilir mi?

Kimi insanlar, kedi ve köpeklerin korkunun kokularını alabildiğini düşünürler. Bunu destekleyen net bir bilgi olmasada, bazı hayvanlar beden dilini anlama ve insanların korkuğu sırada onları uyaran feromonları koklama yetilerine sahiptirler.

Bu Makale İlginizi Çekiyor Olabilir;

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.