Kediler hangi tadı alamaz? Yavru kedilerin tat alma duyusu

31 Mayıs 2021
2009
Kediler hangi tadı alamaz? Yavru kedilerin tat alma duyusu

Kediler hangi tadı alamaz? Kedilerin keskin duyulara sahip olduğu bilinen bir şeydir. Akut işitmeleri, hareket ve karanlığa bağlı görme yetenekleri ve son derece hassas koku alma duyuları vardır. Bununla birlikte, kedilerin tat alma duyusu, insanların, köpeklerin ve diğer bazı hayvanlarınkine göre daha karmaşıktır.

Kedilerin tatlı ve şekerli tatları algılama yeteneği çok azdır veya hiç yoktur. Ancak acı tatları algılama konusunda çok daha yeteneklidirler. Bunun nedeni kedilerin evrimsel değişim ve durumlarına bağlı olarak açıklanabilir.

Bu aynı zamanda kedilerin yemek konusunda neden bu kadar seçici olduklarını açıklamaya da yardımcı olabilir. Peki, kediler hangi tadı alamaz? Hazırsanız, hep birlikte görelim!

Bir kedinin tat algısı

Kedilerin tat algısı

Kediler zorunlu etoburdur, yani hayatta kalmak için hayvansal ürünler yemeleri gerekir. Tat alma duyuları da beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için evrimleşmiş olabilir. Kediler besin olarak karbonhidrata ihtiyaç duymazlar. Bu yüzden tatlı ve şekerli tatları algılamak için bir ihtiyaç hissetmezler.

Kedilerin dil yapıları pek çok memeliyle benzerlik gösterir. Fakat dil benzerliklerine rağmen, kedilerin birkaç önemli farklılığı vardır. Kediler, insanlardan ve hatta köpeklerden çok daha az tat tomurcuğuna sahiptir. İnsanların yaklaşık 9.000 tat tomurcuğu vardır. Bu oran köpeklerde yalnızca 1.700 civarındadır. Kedilerin ise yalnızca 470 civarında tat tomurcuğu vardır.

Kedilerin tat alma tomurcuklarının insanlarınkine benzer olduğuna inanılır. Tat tomurcukları tatlı, ekşi, acı ve tuzlu tatları algılayabilir. Ancak kedilerin tat alma tomurcukları, teknik olarak tatlı ve şekerli tatları çok hafif düzeyde algılayabilir veya hiç algılayamaz. Zira beyinlerinde, tatlı ve şekerli tatları tanımalarını sağlayan tatlılık reseptörü yoktur.

Acı tatlar söz konusu olduğunda, kedilerin bir avantajı var gibi görünüyor. İnsanlarla aynı sayıda acı tat alıcısına sahip olmalarına rağmen, bunlardan yedisi oldukça gelişmiştir. Bu ekstra acı tadı alma yeteneği, kedilerin çoğu acı bir tada sahip olan çevredeki toksinlerden uzak durmasına yardımcı olması açısından da önemlidir.

Diğer hayvanlardan daha az tat tomurcuğuna sahip olmalarına rağmen, kediler ekşi, acı ve tuzlu tatları yeterince iyi bir şekilde algılayabilirler. Bu muhtemelen kedilerin son derece keskin bir şekilde işleyen koku alma duyularından kaynaklanmaktadır.

Kedilerin algılayamayacağı tatlar

Kedilerin algılayamadığı tatlar

Kediler, beyinlerinde, tatlı ve şekerli tatları tanımayı sağlayan önemli bir tat reseptör genine sahip olmadıkları için insanlar ve köpekler gibi tatlı ve şekerli tatları hissedemedikleri bilimsel olarak kabul edilmektedir. Tat alıcıları, beynin belirli tatları tanımasını sağlayan tat tomurcuklarının hücrelerinde bulunan proteinlerdir.

2006 yılında yayınlanan bir çalışmada, araştırmacılar, DNA dizileri belirleyip, bilinen genlerin yapılarını incelemiş ve diğer memelilerde var olan tatlı tadı tanıyan reseptör heteromer T1R2 / T1R3 kodlarının kedilerde olmadığını belirlemiştir.

Peki, bu ne anlama geliyor? Esasen, kediler tatlılığı algılamayı sağlayan bilinen iki tat alıcısından yalnızca birine sahiptir. Buna bağlı olarak, kediler tatlı ve şekerli tatları tadamıyor veya tadını çıkaramıyor gibi görünmektedir.

İki tatlı tat alıcısından sadece birine sahip olmak, kedilerin çok yüksek konsantrasyonlarda bir miktar tatlılık algılayabildiği anlamına gelebilir. Ancak bunu insanlar ve diğer birçok memelinin yaptığı gibi tam olarak yapamaz ve deneyimleyemezler.

Sonuç olarak kedilerin tatlı ve şekerli tatları büyük oranda algılayamadığı bilinen bir gerçektir ve bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Kedilerin algılayabildiği ve sevdiği tatlar

Kedilerin sevdiği tatlar

Kediler, doğaları itibariyle et ve diğer hayvansal ürünlerle beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Buna karşın pek çok kedi, diğer yiyecek türlerini atıştırmaktan da keyif alabilir. Tatlılığı tam olarak algılayamasalar da tatlı atıştırmalıklarınızı yemeye çalışabilirler.

Bu durumlarda, kedi atıştırmalığın içinde bulunan yağa ihtiyaç duyuyor olabilir. Hatta bazı kediler belirli meyve türlerini yemekten de fazlasıyla hoşlanır. Kediniz bu tip yiyecekleri yemek istese de söz konusu besinlerin kediler için ne kadar sağlıklı olduğu tartışılır.

Az miktarda meyve veya toksik olmayan tatlılar (yani çikolatasız) kediler için zararlı olmayabilir, ancak az miktarda verilmelidir. Sağlıklı kedi atıştırmalıkları (ödül maması) veya et ve balık artıkları bile kedilere belirli oranda, dikkatle verilmelidir.

Uygun bir besin ve kalori dengesi sağlamak için ödüller kedinizin besin rutininin %10 ila %15’inden fazlasını oluşturmamalıdır. Dolayısıyla kediniz için mama seçerken, hayvansal proteinler açısından zengin ve karbonhidratlar açısından düşük bir kedi maması almaya çalışın.

Tüm kuru yiyecekler, kedilerin ihtiyaç duyduğundan daha fazla karbonhidrat içerir. Bu nedenle birçok veteriner, protein alımını artırmak ve karbonhidrat alımını azaltmak için kedilere ıslak mama verilmesini önerir.

Veterinerlerin pek çoğu kedilere zaman zaman ıslak mamanın, tamamının veya bir kısmının verilmesinin doğru olduğu görüşündedir.

Kediler ister yavru isterse de yetişkin olsun tat alma duyuları hemen hepsinde kalıtımsal olarak aynıdır. Dolayısıyla kediniz yavru olsa bile tatlı ve şekerli tatları algılayamayacaktır. Üstelik karbonhidrat ihtiyaçları da çok az olduğu için kedinizi bu tip yiyeceklerden uzak tutmanızda fayda var.

Zira tadını algılayamıyor olsa bile ne olduğunu öğrenmek için yiyebilir. Kediler hangi tadı algılayamaz, artık biliyoruz. Peki, kedilerin nasıl beslenmesi gerektiğini biliyor musunuz? Öğrenmek için mutlaka okuyun:

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.