Korat Özellikleri ve Bakımı

Korat Resimleri
Tüm kedi ırkları arasında en nadide ırklardan biri olan Korat’lar, çarpıcı derecede güzel mavi-gri kürke sahip orta boy, sert gövdeli ve kaslı gümüş mavisi bir kedi türüdür. Siyam ile yakından ilişkili olan Korat’lar kuzenlerinin en hoşa giden kişilik özelliklerinden bazılarına sahiptir. Görünümleri Siyam kadar asil olan Korat’lar orta yapıda ve düşük vücut yağ kütlesin sahip türde birer kedilerdir. Kısa ama yoğun ve sık olmak üzere gümüş parlaklığında bir tüy yapısına sahiptirler. Bununla beraber etkileyici gözleri, her saniye açık ve dik kulakları ve güçlü bacakları ile pürüzsüz bir vücut kıvrımları olan Korat’lar, meraklısında kelimenin tam anlamıyla mükemmel denebilecek bir fiziksel kondisyon ve enerjik görünüm izlenimi uyandırırlar.
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Korat’lar, kuzenleri Siyam kedileri kadar pek de sesli değillerdir, ancak isteklerini iletmenin başka yolları da yok değildir. Onlar, sahiplerine, akşam yemeklerini hazırlarken eşlik eder, ayak bileklerine sarılır hatta omuzlarına kadar tırmanıp karınlarının acıktıklarını söyleyebilirler. Eğer bu davranışları karşısında onlara bir mama hazırlamakta acele edilmezse, belki de sahiplerini yumuşak bir ısırıkla uyarır ve isteklerini yineleyebilirler. İstekleri karşılandığı takdirde ise sahiplerinin kucağında kıvrılarak kendilerini sevdirirler.

Korat cinsi kediler sosyaldirler. Aktivite seviyesi yüksektir, eğlencelidir, hayat doludur ve hem kendi başlarına hem de sahipleriyle oyunlar oynamaktan keyif alırlar. Ancak öyle yüksek yerlere zıplayan, sahiplerini odadan odaya takip eden Hiperaktif kedilerden de değillerdir.

Yüksek bir zekâ seviyesine sahip olmaları onları evcil hayvan seçiminde bir adım öne çıkarmaktadır. Zira bu yüksek zekâları bir de sahiplerine karşı olan sevgileriyle birleşti mi ortaya kolayca eğitilebilir bir kedi türü çıkmaktadır. Evet, Korat’lar kolay eğitilebilir bir kedi türüdür. Başına buyruk ve saldırgan değillerdir. Çocuklarla ve diğer evcil hayvanlarla olan dostlukları, eğitilmiş bir Korat cinsi kediyi fevkalade cazip bir evcil kedi yapmaktadır.

Kendi başlarına veya sahipleriyle oyunlar oynamaktan keyif aldıklarından bahsetmiştik. Tıpkı Siyam kedileri gibi, Korat’lar da sahiplerinin fırlattığı oyuncakları bir avcı gibi yakalar, buruşturulmuş kâğıtları patileriyle yuvarlar ve lazer ışığının peşinden amansızca koşarlar. En sevdikleri an ve en değer verdikleri oyunlar, sahipleriyle aktif olarak içinde bulundukları aktivitelerdir.

Korat’lar sahiplerinden sevgi beklerler. Zekâlarını, sahiplerinin kucağında ve kollarında olmak için kullanırlar. Ancak bekledikleri bu sevgi sahipleri tarafından karşılanmazsa duruma üzülür ve evin bir köşesine gidip içe kapanırlar. Bu durum onlarda strese bağlı üzüntüye neden olmakla birlikte tüy dökmeye hatta hasta olmaya bile davetiye çıkarabilir. Bu nedenle, eğer kedinizle vakit geçirmek ve etkileşim kurmaktan keyif alıyorsanız o halde Korat cinsi kediler sizin için ideal bir tür olabilir. Aksi takdirde, özellikle yalnız yaşayan bir bekârsanız veya çocuksuz bir aile iseniz ve neredeyse her gün günün çoğu saatini dışarıda geçiriyorsanız Korat’lar pek de size uygun bir kedi türü olmayacaktır.

Eğer, kedime çokça zaman ayırabilirim diyorsanız, o halde Korat’lar hakkında sizi biraz daha bilgilendirmek isteriz…

Bir kere, Korat’lar tıpkı Siyam kedileri gibi asil bir görünüme sahiptirler. Bu asilliklerini mavi-gri renk gümüş parlaklığında tüylerinden ve muhteşem gözlerinden alırlar. Onlar mükemmel birer evcil hayvan olabilirler. Tüm kedi ırkları arasında en nadide olanlardan biridir. İlgiyi severler, sahiplerinin her anına eşlik etmekten geri kalmazlar. Siyam cinsi kediler kadar vokal değildirler ancak beslenme gibi ihtiyaçları olduğunda veya sahiplerinin kucağında kendilerini sevdirdiklerinde mutlaka mırıldanmaya başlarlar.

Oyuncu ve arkadaş canlısıdırlar. Çocuklarla ve iyi bir şekilde tanıştırıldıkları takdirde köpekler dâhil diğer evcil hayvanlarla da uyumlu bir şekilde anlaşırlar.

Tarih

Korat’ların tarihi çok eskilere kadar uzanmaktadır. M.S. 1350 yıllarında Siam’ın (bugünkü Tayland) Ayutthaya şehrinde yazılmış en eski metinler ve çizilmiş resimlerden oluşan el yazması “The Cat-Book Poems” de Korat’lara rastlanılmaktadır. Kitabın ne zaman yazıldığı tam olarak doğru tespit edilemese de, kediler hakkında var olan en eski belgedir. El yazmasında, Korat’lar dışında Siyam, Birman ve Havana Brown dâhil olmak üzere tam 17 kedi hakkında bilgiler yer almaktadır.

Korat’lar önceleri Tayland kraliyet ailesine ait olan Siyam kedilerinin aksine, normal vatandaşların besledikleri kedilerdiler. Onları, kendilerine şans getirecek iyi birer tılsım gibi görüyorlardı. Asla satılmazlardı, aksine özel saygı duyup, onur ve itibarlarını korurlardı. Bununla birlikte, yeni evlenen çiftlere, evliliklerinin mutlu bir şekilde sürmesi için de bir Korat kedisi verilirdi.

“The Cat-Book Poems” un 14. yüzyıl ortalarında mı yoksa 18. yüzyıl ortalarında mı yazıldığı tam olarak bilinmiyor. Ancak, her iki durumda da, Korat’lar el yazmasında da geçen Siyam, Birman ve Havana Brown kedileri ile birlikte en eski yerli kedi ırkları arasında sayılmaktadır.

Korat’lar İngiltere’ye gelmiş ve burada B. Spearman adlı bir kedi yetiştiricisi tarafından ülke geneline yayılması sağlanmıştır. Amerika’ya ilk gelişleri 1959 yılında oldu ve burada çiftleştirmeleri sağlanarak sayıları arttı.

Takvimler 1966 senesini gösterdiğinde ise Amerika’da kendilerini ilk tanıyan Amerikan Kedi Derneği (ACA) olmuştu. Ardından aynı yıl Kedi Meraklıları Derneği (CFA) tanıyarak Korat’ların bilinirliği günden güne artmıştır. Bugüne gelindiğinde ise Korat’lar, başta tüm Kuzey Amerika’daki kedi dernekleri olmak üzere Avrupa ve diğer kıtalardaki kedi meraklıları tarafından tanınmaktadır. Hala daha çok nadir bir cins olmakla birlikte, köklü tarihi, güzelliği ve zarafetiyle pek çok kedi severin ilgisini çeken kedilerden biridir.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Korat’lar ne kompakt ne de ince bir vücuda sahiptirler. Onlar için tam olarak yarı Coby demek daha doğru olur. Küçük ila orta büyüklüktedirler. Ancak gövdeleri belirgin bir şekilde ayırt edicidir. Göğüsleri yeterince geniş, ön ayakları arasında iyi birer boşluk vardır. Vücut yapıları son derece esnek ve kaslıdır. Görünümleri onların zayıf olduğu izlenimini verse de kucağa alındıklarında ağırlıkları hissedilir.

Kafa

Korat’ların kendine özgü tıpkı bir kalbi andıran kafa yapıları vardır. Önden veya başın hemen arkasından bakıldığında kafaları kalp şeklindedir. Gözlerinin üst eğilimleri kalbin iki üst kenarını oluştururken, yüzünün yanları ise çenesine doğru kıvrılarak kalp şeklini tamamlar. Bu görünümün tam merkezinde burun ve alın arasındaki hafif bir çıkıntı da kafa yapısının tümünü tamamlar. Ne aşırı kare, ne de keskin bir sivri görünümündedir. Vücuduyla orantılı bir kafa yapıları olan Korat’ların çeneleri ise çok iyi gelişmiştir.

Kulaklar

Kulaklar tabanda geniş ve uçlara doğru hafif sivridir. Dik ve açık kulaklar Korat’lara her zaman uyanık bir görünüm kazandırır. Kulak içlerinde tüylenme görülmez ancak kulakların dışında çok az da olsa tüylenme mevcuttur.

Gözler

Korat’ların gözleri, yüzlerinde hemen kendini belli eder. Olağanüstü bir derinlik ve parlaklık ile ön plandadırlar. Gözleri yeterince büyük, yuvarlak ve tamamen açıktır. Bu da onlara her zaman uyanık bir görünüm kazandırır. Gözlerini kapattığında veya kısmen kıstığında hafif Asyalı olduğunu belli eder. Göz renkleri çoğunlukla parlak yeşildir. Ancak kehribar rengi de görülebilmektedir. Özellikle yavru ve 1 yaşına yeni girmiş Korat kedilerin sarı veya kehribardan amber yeşile kayan bir göz renkleri vardır. Genellikle 2 ila 4 yaş aralığında tam göz renklerini almaya başlarlar.

Bacaklar ve Ayaklar

Korat’ların bacakları vücutlarına iyi orantılıdır. Ne çok ince ne de çok kalındırlar. Kaslı bacakları onları atletik bir kedi yapar. Ön bacaklar arka bacaklarından hafif biraz daha kısadır. Patileri ovaldir ve önde beş, arkada ise dört parmakları bulunur.

Kuyruk

Korat’ların kuyruğu orta uzunlukta, tabanda geniş ve uçlara doğru hafif sivrilerek devam eder ve bitiş noktasında konik görünümü kazanır.

Tüy

Korat cinsi kedilerin tüyleri kısa, parlak ve incedir. Sık tüyleri ipeksi yumuşaklığındadır.

Renk

Korat kedileri mavi-gri renginde parlak gümüş renginde bir izlenim verir. Yavru Korat kedilerde Tekir benzeri desenlere rastlanabilir ancak olgunlaştıkça bu desenler kaybolur. Burun derisi ve dudakları koyu lacivertten koyu maviye çalan bir renk aralığındadır. Patileri pembemsi bir renk tonu ile koyu mavi karışımıdır. Tüylerin kısa olduğu yerde gümüş parlaklığı daha da yoğunlaşır.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Sosyal, girişken ve oyuncu bir kişilik özelliğine sahip olan Korat’lar, eğitilmesi kolay kedilerden biridir. Sahiplerine karşı olan bağlılıkları onlardan gelecek her komutu büyük bir hevesle yerine getirmesine imkân tanır. Korat’lar koşullandırma ile kolayca eğitilebilir. Bununla beraber ödül mamaları ile tüy bakımı, tırnak kesimi ve diş fırçalama gibi rutin bakımlar kendisine alıştırılabilir. Zekâ seviyesi yüksek kediler oldukları için eğitim esnasındaki her eşleştirmeyi ve komutları kolayca anlarlar ve sonuca gitmenin yollarını çabucak bulurlar.

Korat cinsi kedilerin ortalama ömrü 12 ila 15 yıl arasıdır. Kaliteli mamalar ile düzenli bir beslenme, yemekten sonra obeziteye karşı düzenli egzersiz ve aksatılmayan sağlık kontrolleri ile bu süre aralığında Korat kedileri ciddi bir sağlık sorunu yaşamadan yaşayabilirler.

Korat’lar, merkezi sinir sistemine zarar veren gangliosidoz adı verilen genetik bir sağlık sorunuyla dünyaya gelirler. GM1 gangliosidozlu Korat’lar, henüz üç aylıkken görme bozukluğu ve nöbetler de dâhil olmak üzere bazı nörolojik belirtiler gösterebilir ve kontrol altına alınmazsa ne yazık ki ilk yıllarını göremeden ölebilirler. GM2 gangliosidozlu Korat kedileri ise henüz dört haftalıkken nörolojik belirtiler gösterebilir ve kontrol altına alınmazsa sekizinci aylarını göremeden yaşamlarına veda edebilirler. Burada önemli olan Korat’ları henüz ilk aylarında düzenli olarak veterinere götürüp kontrollerini tam olarak yaptırmaktır. Söz konusu sağlık sorunları test edildiği sürece yavruların etkilenme olasılığı büyük ölçüde ortadan kalkacaktır.

Her kedi ırkında olduğu gibi Korat’larda da 8 ila 12 ay arası dişi kedilerde kızgınlık dönemi görülür ve gebelik için tüm şartlar oluşmaya başlar. Sağlıklı bir gebelik için Korat cinsi dişi kedinin 12. aydan sonra çiftleştirilmesi daha doğru olacaktır. Korat erkekleri ise 12. aydan sonra her zaman çiftleşmeye hazırdırlar. Eğer Korat cinsi kedinizi çiftleştirmekten yana değilseniz o halde kısırlaştırma işlemi hakkında bilgi sahibi olabilir ve kedinizi kısırlaştırabilirsiniz.

Sağlıklı bir Korat dişi kedisi ilk hamileliğinde çoğunlukla 3 yavru kedi dünyaya getirir. 2-3 yaşından sonraki hamileliğinde ise 6 yavru kediye kadar doğurabilmektedir. Sağlıklı bir gebelik ve doğum öncesi anne kedinin çiftleşme ve doğumu için gerekli ortam hazırlanmalı, tüm şartlar sağlanmalıdır.

Korat’lar orta boy bir kedi türüdürler. Tamamen büyümüş yetişkin bir Korat kedisi ortalama 3 ila 4,5 kilo veya biraz daha fazla bir ağırlıkta olabilir. Bununla berabere yaklaşık 25 ila 35 santimetre bir boya erişmektedirler.

Korat kedileri yüksek protein içeren mamalar ile beslenildiği takdirde kendilerini hiç olmadığı kadar iyi hisseder ve en iyi şekilde sahiplerinin karşılarına çıkarlar. Balık ve et içerikli mamalardan tercih ederek onları besleyebilirsiniz. Royal Canin, N&D, Whiskas, Pro Plan gibi bilindik markaların yüksek kaliteli mamalarından tercih edebilir ve Korat kedinizi besleyebilirsiniz. Mümkün olduğunca kedinize taze bir diyet sunmaya özen gösteriniz. Ayrıca mama kabının yanına bir de temiz su içeren su kabı koymayı ihmal etmeyiniz.

Korat’lar ıslak ve kuru mama dışında taze sebze, meyve ve et-balık türü yiyecekleri de afiyetle tüketebilirler. Etobur oldukları için hafif pişmiş kemiksiz kırmızı et beyaz tavuk eti ve kılçığından arındırılmış balık içeren bir diyet ile besleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra kediler için harika bir protein kaynağı olan yumurtayı da pişmiş olarak verebilir, vitamin açısından zengin havuç, kabak, ıspanak ve bezelye gibi taze sebzelerden paylaşabilirsiniz.

Korat kedileri, fazla dikkat gerektirmeyen, bakımı kolay bir tüy yapısına sahiptirler. Kısa ama sık olan yumuşacık tüyleri elle dahi temizlenmesi kolay yapıdadır. Yalnızca haftada bir defa onları tımarlamak yeterli olacaktır.

Kulak ve göz temizliği, ağız bakımı ve diş fırçalama ile birlikte tırnak kesimi gibi düzenli bakım gerektiren işleri ise henüz yavruyken Korat’lara alıştırmak ileriki yaşlarında sahiplerinin işlerini kolaylaştıracaktır. Korat’lar genel itibariyle bakımı kolay yapılabilen türde birer kedilerdir.

Her kedi gibi Korat’larda da tüy dökülmesi yaşanır. Bu dönem çoğunlukla mevsim geçişlerinde, ilgisiz kaldıklarında ve sağlıksız beslendiklerinde yaşanır. Haftada yalnızca bir defa düzenli olarak tüylerinin fırçalanması tüy dökülmesini büyük oranda azaltacaktır.

Korat cinsi kediler diğer kedi ırkları arasında en nadide olan türlerden biridir. Bu nedenle onlara sahip olmak biraz zor ve bu nedenle fiyatları da pahalı olabilmektedir. Üstelik Avrupa ve Amerika’da çoğunlukla bulunan Korat cinsi kedileri, ülkemize getirme masraflarını da düşünürsek bu maliyet biraz daha fazla olacaktır. Korat cinsi yavru kedinin ortalama maliyeti 1.000 ila 2.000 Dolar arasında değişmektedir. Bu rakamlar, kedinin yaşı, boyu ve kilosu gibi etkenlere bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.