Ragamuffin Özellikleri ve Bakımı

Ragamuffin Resimleri
İnsana en yakın kedi cinslerinden biri olan Ragamuffin, uysal doğası, cana yakınlığı ve sevimliliğiyle nam salmıştır. Sağlam kemik yapısına ve büyük bir gövdeye sahip olan Ragamuffin, kocaman etkileyici gözleri ile adeta bir tatlılık abidesidir. Her ne kadar yeni bir ırk olsa da kısa sürede tanınan ve sevilen bu cins, her geçen gün popülerliğini arttırmakta ve evlerimize gelmektedir.
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Sevimli, sevecen ve insan odaklı bir ırk olan Ragamuffin, insanlara karşı aşırı yakınlık gösterir. Her ne kadar çok hareketli olmasa da sevdiği insanlarla oynamaktan ve vakit geçirmekten çok hoşlanır. Eğer sizi benimserse tüm gün evde sizi bekleyecek ve akşam eve geldiğinizde sizi kapılarda karşılayacaktır. Kucağınıza almak istediğinizde çok memnun olacak ve size sokulacaktır. Bir kedide olması gereken tüm iyi özelliklere sahip olan Ragamuffin, şüphe, kötülük, zarar verme gibi eğilimlerden çok uzaktır. Bu özellikler iyi gibi görünse de tehlikelere karşı savunmasız kalmasına ve zarar görmesine neden olabilir.

Tam bir ilgi arsızı olan Ragamuffin, sevdikleriyle birlikte eğlenmekten çok hoşlanır. İlgi bağımlılığı onun için bir istek değil ihtiyaçtır. Eğer yeterince ilgi görmezse hastalanabilir, hatta depresyona bile girebilir. Bu nedenle de herkes için uygun bir kedi değildir. Yalnız yaşıyorsanız ve yoğun çalışıyorsanız başka bir kedi arayışına girmelisiniz. Eğer kedinizle birlikte eğlenceli vakit geçirmek, keyifli oyunlar oynamak istiyorsanız Ragamuffin tam size göre. Onunla eğlenmekten çok keyif alacaksınız…

Oyuncu kedilerin hareketli ve enerjik kediler olduğu herkes tarafından bilinir. Ancak Ragamuffin ne kadar oyun oynamayı sevse de çok hareketli değildir. Öyle sürekli sağa sola atlamayı, zıplamayı, koşturmayı hiç sevmezler. Onunla nasıl oynaması gerektiğini bilen kişiler doğru oyunlarla onun oyuncu kişiliğini ortaya çıkarabilir. Gereksiz hareketlerden kaçınan, gerektiği yerde gerektiği yere giden ve oyun oynayan Ragamuffin’in en sevdiği şey sahibini takip etmek ve yaptığı işlere dâhil olmaya çalışmaktır. Çok fazla konuşkan olmayan Ragamuffin, gerektiğinde nazikçe miyavlayacaktır. Sevgi gösterisi olarak zaman zaman miyavlayan bu sevimli kediler gürültü yapıp sizi rahatsız etmez.

Eğitilme konusunda da son derece başarılı olan bu uysal kediler, başkasının yardımı olmadan kendi kendini eğitebilecek zekâya sahiptir. Uysal kişiliği ve keskin zekâsıyla ev kurallarına kolayca adapte olabilirler. Bebekken koltukları, perdeleri, halıları tırmalayan kediler büyüdükçe kendi oyuncaklarını tırmalamayı öğrenirler. Ragamuffin’e verilecek eğitimlerden biri de tasma eğitimidir. Açık havada yürümeyi çok seven ve yeni yerler keşfetmek isteyen Ragamuffin’in tek başına dışarı çıkması onun için tehlikeli olabilir. Sizinle birlikte tasmayla gezintiye çıkmak ona çok iyi gelecektir.

Sevecen ve dost canlısı kişiliğini çocuklarla iletişiminde de kullanan Ragamuffin, çocuklarla en iyi anlaşan kedi cinslerinden biridir. Çocuklarla benzerlikler taşıyan karakter özellikleri onlarla iyi anlaşmasında oldukça etkilidir. Ancak karşısındaki çocuğun ona nasıl davrandığı da ilişki kurmasında etkilidir. Çocuklara ona nasıl davranması gerektiği anlatılmalı ve aralarındaki ilişkinin iyi olması sağlanmalıdır. Böylece ev daha eğlenceli hale gelebilir.

Avcı kedi sınıfında yer almayan Ragamuffin ona zarar verme ihtimali olmayan tüm hayvanlarla çok iyi anlaşır. Kuş, balık ve kaplumbağa gibi hayvanlarınızla Ragamuffin’in aynı yerde kalmasında bir sakınca yoktur. Ancak büyük ve saldırgan hayvanlar ona zarar verebileceği için aynı ortamda bulunmamalıdır. Kendini korumayı bilmeyen Ragamuffin’e köpeğiniz veya avcı kediniz zarar verebilir.

Tarih

Ragamuffin, uzun tüylü Cherubim ve Ragdoll cinsi kedinin çaprazlaması sonucu ortaya çıkmıştır. Bu nedenle de son derece karmaşık bir tarihe sahiptir. Ann Baker isimli Amerikalı bir kedi yetiştiricisi tarafından yetiştirilen Ragamuffin’in hayatımıza giriş tarihi çok eskilere dayanmıyor. Ragamuffin kedisinin tarihi en az Ragdoll ırkının tarihi kadar eskilere dayanıyor. Ragdoll cinsinin ilk kedisi Josephine, Kaliforniya’da yaşayan yarı vahşi, bir Türk Ankara tipi kediydi. Bu kedinin dünyaya getirdiği kedi yavrularından biri; beyaz kuyruk ucu olan, beyaz burunlu ve uzun tüylüydü. Sivri burunlu ve yatık ayaklı bu kediye Cherubim adı verildi ve türün erkeklerinden biri olarak kabul edildi.

Diğer kediler ise düz renk veya çeşitli desenler taşıyordu. Bu kedilere ise Ragdoll adı verildi. Yetiştiricisi Ann Baker tarafından 1971 yılında ticari bir marka haline getirildi ve adını taşıyan dernekler kuruldu. Yapılan yeni çalışmalar sonucunda ortaya çıkan yeni türe Ragamuffin adı verildi. Ragamuffin’in Ragdoll’un bir melezi değil yeni bir tür olarak kabul edilmesi için çeşitli girişimlerde bulunuldu. Kanada Kedi Derneği (CCA) dışındaki tüm dernekler tarafından yeni bir ırk olarak kabul edilen Ragamuffin, günümüzde de en sevilen kedi ırklarından biri haline gelmiştir.

Her ne kadar kabul edilen bir kedi ırkı olsa da hakkındaki bilgi kirliliği bazı kafa karışıklıklarına yol açmıştır. Cherubim, Ragdoll ve Ragamuffin cinslerinin arasında yadsınamaz bir akrabalık olsa da hangisinin en eski ırk olduğuna dair net bir bilgi elde edilemiyor. Hatta kedi otoriteleri bile bu konuda birbirlerinden farklı bilgiler paylaşıyor. Amerika Kedi Meraklıları Derneği (CFA) hem Ragamuffin cinsinin Cherubim’den geldiğini söylüyor hem de Cherubim’i bir kedi cinsi olarak kabul etmiyor. Kedi otoritelerinin bile kesin karar vermekte zorlandığı bu konu kedi severlerde de kafa karışıklıklarına yol açıyor.

CFA’nın yayımladığı bilgiler ışığında Ragamuffin’in Ragdoll kedisinden, Ragdoll kedisinin ise Cherubim’den geldiği kabul edilebilir. Cherubim kedisinin ise sokak kedilerinin çiftleşmelerinden ortaya çıktığı tahmin ediliyor. Bu nedenle de Ragamuffin kedilerinin atalarına tam olarak ulaşılamıyor. 1960’da başlayan Ann Baker’ın kedi yetiştirme serüveni, Ragamuffin’in ortaya çıktığı 1994 yılına kadar geliyor. İlk olarak 1994 yılında Amerika’nın Kaliforniya eyaletinde ortaya çıkan Ragamuffin günümüzde Amerika ve İngiltere’de popüler kediler arasında yer alıyor.

Kökeni hakkında birçok söylenti olsa da günümüzde Ragamuffin ve Ragdoll cinsi kediler kedi otoriteleri tarafından tanınırken, Cheribum kedilerinin tanınmaması Ragamuffin cinsi kedilerin kökenini şaibeli hale getiriyor. Kökeni şaibeli olsa da kısa sürede benimsenen bu cins, 2003 yılında CFA tarafından kedi ırkı olarak resmen tanınmıştır. Hatta 2011 yılında bir yarışmada şampiyonluk kazanmıştır. Sonrasında ise Ragdoll cinsine benzerliği nedeniyle gösterilerde yer alması yasaklanmıştır. Tüm özellikleriyle Ragdoll kedi ırkına benzeyen Ragamuffin’in tek farkı kürkleri ve renk kombinasyonlarıdır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Dikdörtgen yapıda bir vücuda sahip olan Ragamuffin’in geniş bir göğsü, geniş omuzları vardır. Her ne kadar uzun tüyleri nedeniyle çok belli olmasa da omuz ve kalça genellikle aynı hizada ve aynı genişliktedir. Geniş ve açık göğsü onlara güçlü bir görünüm verir. Karın bölgesinde tıpkı bir göbek gibi sarkık deri kalıntısı onu şişman gibi gösterse de aslında bu sadece kendine has vücudunun bir özelliğidir.

Kafa

Yuvarlak bir görünüme sahip olan kafası geniş, alnı orta derecede yuvarlaktır. Diğer kedilerin aksine kafa ve gövde bir bütün gibi görünmez. Hafif kıvrımlı boynu ile birlikte vücudundan belirgin şekilde ayrılır. Burun çıkıntısı hariç neredeyse tam bir yuvarlak olan kafa birbirinden iyi derecede ayrılan iri ve anlamlı bakan gözlerle ön plana çıkar.

Kulaklar

Ragamuffin’in orta büyüklükteki kulakları kafasıyla orantılı olacak şekilde yerleştirilmiştir. Kulaklar birbirlerinden oldukça ayrıktır. Hem dışlara hem de öne doğru belirgin bir açıyla eğilen kulaklar her an düşecekmiş gibi bir görüntüye sahiptir. Yuvarlak kafalarına hoş bir görünüm veren kulakları karakteristik yüzlerine çok yakışır. Kulaklarının içinde belirgin şekilde tüyler vardır.

Gözler

Ragamuffin’in n etkileyici özelliği şüphesiz gözleridir. Büyük, etkileyici badem gözleri tam yuvarlak da olabilir. Birbirinden yeterince ayrık olan gözler, dıştan yukarıya doğru hafif bir eğime sahiptir. Göz renkleri genellikle sarı, turkuaz, altın, bakır ve yeşildir. Mavi gözlü olanları ise en kıymetli olanlarıdır. Çoğu kedi ırkı gibi göz renginin tüy rengi ile bir ilişkisi yoktur.

Bacaklar ve Ayaklar

Ragamuffin kedi cinsinin bacakları vücuduyla orantılıdır. Yoğun tüylü bacaklar olduğundan daha kalın görünür. Orta uzunluktaki bacakları yoğun kemikli ve düzgündür. Arka bacaklar ise ön bacaklardan daha uzundur. Geniş ve yuvarlak pençeleri iri cüsseli bu kediyi taşımak için oldukça uygundur. Kedinin ağırlığı geniş pençelerine yayılarak ona dengeli bir görünüm katar.

Kuyruk

Tamamen tüylü kuyruğu vücuduyla orantılı olacak şekilde uzundur. Tabandan itibaren kalın başlayan kuyruk uca doğru hafif bir şekilde sivrilir. Ancak kuyruk kalınlığı yoğun tüyler nedeniyle yanıltıcı görülebilir. Tüyleri ne kadar yoğun olursa olsun vücutla olan orantılı boyutun dışına çıkmaz. Yumuşacık, uzun ve kalın kuyruğu tıpkı bir şişe fırçasına benzer.

Tüy

Ragamuffin’in tüyleri ne çok uzun ne de çok kısadır. Tüyleri orta uzunlukta olarak nitelendirilir. Yumuşacık, yoğun ve ipeksi tüylerinin dokusu renklere göre değişiklik gösterir. Boyun ve yüzün dış kenarındaki tüyleri tıpkı bir yele gibi daha uzundur. Başın üstünden omuzları açıkta bırakacak şekilde aşağı doğru sarkar. Vücudun geri kalan kısmında ise tüyler orta uzunlukta ve kalın yapıdadır.

Renk

Ragamuffin kedilerde siyah ve beyaz renkler hariç her renk ve desen görülebilir. Siyah Ragamuffin kedisine pek rastlanmasa da; patilerde, sırtta, göğüste veya göbekte belli bir miktar beyaz renk görülebilir. Kimi kedilerde beyaz renk madalyon şeklinde olabilir. Kimi kedilerde desenler her iki tarafta simetri oluştursa da kimi kedilerde bir leke şeklindedir.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Ragamuffin kedisi zeki bir kedi olarak bilinir. Dolayısıyla herhangi bir konuda eğitmek için özel bir çaba harcamaya gerek yoktur. Henüz bebekken annesini gözlemleyerek temel yaşam becerileriyle ilgili eğitimini almış olur. Bebekken sahiplendiğiniz Ragamuffin kedisi, gözlemci kişiliğini ev ortamına adapte olmak için ön plana çıkarır. Ev kurallarına sadece birkaç komutla adapte olmayı öğrenir ve koltuklarınızı, perdelerinizi rahat bırakarak kendi oyuncaklarıyla oynamayı meyilli hale gelir. Oyuncu kişiliği sayesinde onunla oynamak istediğiniz oyunları da hemen öğrenir. Kendi kendine oynayarak edindiği becerileri oyunlarda sergileyerek de sizleri oldukça şaşırtır.

Sağlıklı bir kedi ırkı olan Ragamuffin, iyi bir bakım ve uygun çevre koşullarıyla uzun bir yaşam sürebilir. Ragamuffin kedisinin ergenliğe geçiş süresi diğer kedi ırklarına göre daha uzundur. Vücut gelişimlerinin tamamlamaları ve ergenliğe ulaşmaları yaklaşık 4-5 yıl sürer. Vücut gelişimini bu kadar uzun sürede tamamlayan bir kedinin yaşamının da uzun olması beklenir. İyi bir bakımla ortalama 12-16 yıl yaşarlar. Hatta 18 yıl yaşayan Ragamuffin kedileri de vardır. Herhangi bir genetik hastalıklarının olmaması yaşam sürelerinin uzun olmasında önemli bir etkendir.

Ragamuffin kedisinde sık görülen belirli bir hastalık yoktur. Sağlıklı bir kedi cinsi olan, kolay kolay hastalanmayan ve uzun bir yaşam süren Ragamuffin, her kedide görülebilen basit kedi hastalıklarından mustariptir. Bu hastalıklara yakalanmalarını önlemek, hem daha kaliteli hem de daha uzun bir yaşam sürmelerini sağlamak için beslenmelerine; obeziteye yatkın oldukları için de egzersizlerine özen gösterilmelidir. Enfeksiyona bağlı hastalıklardan korunması için aşıları düzenli olarak yaptırılmalı, yine düzenli olarak veteriner kontrolünden geçirilmelidir. Tuvalet temizliği ve beden temizliğine de özen gösterilmelidir.

Vücut gelişimlerini tamamlamaları ve ergenliğe ulaşmaları uzun zaman alan Ragamuffin kedileri, diğer kedilerle kıyaslandığında çiftleşmek için de daha geç hazır olurlar. En az 1 yaşını tamamlayan dişi bir kedi herhangi bir sağlık sorunu olmadığı takdirde çiftleşmek için olgunluğa erişmiş demektir. Dişi kedinin sağlık durumunun yanı sıra çiftleştiği erkek kedinin sağlığı da yavruların sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmeleri için önemlidir. Yaklaşık 65 gün süren hamilelik boyunca dişi kedinin bakımına özen gösterilmesi de yavruların sağlığı ve sayısı üzerinde etkilidir.

Minimum 1 yaşını tamamlamış sağlıklı bir dişi Ragamuffin, ortalama 65 gün süren hamilelik süresinin ardından gerçekleşen her doğumda 5 yavru dünyaya getirir. Yavrular doğar doğmaz anneleri tarafından temizlenir ve emzirilir. Sağlıklı gelişmeleri için ilk 3 ay anne sütüyle beslenmesi gereken yavrular bu süreçte sahiplenilmemeli ve anneleriyle birlikte kalmalıdır. 3. ayın sonunda kademeli olarak katı mamaya geçilir ve yavaş yavaş anne sütünü bırakması sağlanır. İlk 3 aylık süreçte anneleri onları beslemenin yanı sıra ilk eğitimlerini de verir.

İri cüsseli kedi ırklarından biri olan Ragamuffin, ortalama 4-9 kg ağırlığında; uzunlukları ise 25-45 cm boyutlarındadır. Sağlam kemikli ve uzun tüylü bu kediler olduğundan daha ağır görünür. Dişi Ragamuffin kedisi erkek Ragamuffin kedisinden her zaman daha küçüktür. Büyük bir erkek Ragamuffin kedisinin ağırlığı 10 kilograma kadar ulaşabilir. Ancak bu kadar yüksek ağırlık obezite gibi problemlere neden olacağı için beslenmesine ve bakımına dikkat edilmelidir.

Ragamuffin kedisinin beslenmesi için özel bir menüye gerek yoktur. Ancak büyük cüsseli bir kedi olduğu için yüksek proteinli mamalarla beslenmelidir. Tüm cins kediler için geçerli olan yüksek protein düşük karbonhidrat kuralına uyulmalıdır. Obeziteye yatkınlıkları olduğu için ve yemek yemeyi çok sevdikleri için öğünlerine dikkat edilmeli, hep aynı düzeyde ve aynı yiyeceklerle beslenmelidir. Eğer bir değişiklik yapılacaksa kademeli olarak yapılmalı, mutlaka zamana yayılmalıdır. Tüylerinin sağlığını korumak için de vitamin ve mineral bakımından zengin gıdalarla beslenmelidir. Royal Canin, N&D, Whiskas ve Pro Plan gibi markaların yüksek kaliteli mamalarını tercih edebilirsiniz.

Güçlü kemik yapısına sahip iri cüsseli bir kedi olan Ragamuffin, her ne kadar özel bir beslenme programına ihtiyaç duymasa da beslenmesinde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Karın bölgesinde yağlanma eğilimi olan ve obeziteye yatkınlığı bulunan bu kediler yüksek protein düşük karbonhidrat ağırlıklı beslenmelidir. Kediler için özel olarak üretilen vitamin ve mineral bakımından zengin mamalarla beslenmesi sağlığı açısından son derece yararlıdır. Ragamuffin kedisine eğer mama dışında bir yiyecek verilecekse evdeki bireyler için pişirilen yemekler verilmemeli, onun için özel yemekler hazırlanmalıdır.

Anlaşılması çok kolay olan iyi huylu Ragamuffin kedisinin bakımı da son derece kolaydır. Bakımındaki en önemli husus büyüleyici güzellikteki tüylerini korumaktır. Çok fazla tüy dökmeyen bir kedi olan Ragamuffin’in tüylerini haftada bir kez taramak yeterli olacaktır. Bu düzen rutin olarak devam ettirildiğinde tüylerinin temizliği için ekstra bir şey yapmaya gerek yoktur. Ragamuffin kendi kendini çok güzel bir şekilde temizler ancak kulak ve göz gibi yerlere ulaşamayacağı için temizlik konusunda ona yardımcı olmak gerekir. Kulak ve göz gibi organlarda meydana gelebilecek akıntılar ve enfeksiyonları önlemek adına kulakları kuru bir bezle düzenli aralıklarla silinmelidir. İstenmeyen kazalara sebebiyet vermemek için gerektiğinde tırnakları kısaltılmalıdır. Aynı zamanda günlük ağız bakımları düzenli olarak yapılmalı, tuvalet ve mama kabı gibi kullandığı eşyaların temizliğine özen gösterilmelidir.

Uzun ve yoğun tüylere sahip olan Ragamuffin ilk bakıldığında çok tüy döküyormuş gibi görülebilir. Aslında durum hiç de öyle değildir. Ragamuffin’in en az tüy döken kedi cinslerinden biri olduğu bile söylenebilir. Tüy dökme mevsimi dışında tüylerini haftada bir kez taramak ölü tüyleri arındırmak ve tüylerinin parlaklığını korumak için yeterli olacaktır. Mevsimsel sebeplerin yanı sıra psikolojik nedenler ve besin eksiklikleri de normalden fazla tüy dökmelerine neden olabilir.

Henüz yeni bir ırk olan Ragamuffin kedisi Amerika ve Avrupa’da oldukça popüler bir kedi ırkıdır. Türkiye’de de zamanla popüler hale gelen ve meraklısı artan Ragamuffin, çok fazla bulunmadığı için fiyat olarak da biraz yüksektir. Ragamuffin kedi yavrusunun fiyatı ortalama 2500 ila 3000 TL arasındadır. Bu fiyatlar kedinin yaşına, cinsiyetine, sağlık durumuna ve eğitim durumuna göre değişiklik gösterir. Fiyatlar piyasaya göre değişeceği için kedi sahiplenmeden önce iyi bir araştırma yapmalısınız.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.