Kedilerde kepek sorunu: Kedilerde kepek neden oluşur?

23 Temmuz 2021
4682
Kedilerde kepek sorunu: Kedilerde kepek neden oluşur?

Kedilerde kepek sorunu kuru ve kaşıntılı bir cilt ile birlikte anılır ve gerekli önlemler alınmadığı takdirde istenmeyen sonuçlar yaratabilir. Kedilerin kepeklenmesi çok fazla önemsenmeyen bir durumdur ancak bazı hastalıkların belirtisi de olabilmektedir. Ciltte beyaz lekeler gibi görünen kepek, cildin kuru olduğunun belirtisidir. Omega 3 yağ asidi eksikliğinden, cilt neminin ve doğal yağların aşırı kaybından dolayı kedilerde kepek sorunu görülebilir. Kedi kepeklenmesinin, insanlardaki kepeklere benzediğini de belirtmeliyiz.

Cildin kuruması ile zamanla farklı nedenlerin de katılmasıyla cilt kurulaşır ve kedi sahibi için bu durum can sıkıcı bir hal alabilir. Ancak bu hastalık ciddi olmamakla birlikte kedi ile alakalı başka bir sorunun olduğuna da işarettir. Eğer kedinizin cildi çok fazla kaşınıyorsa, bu durumun cildine daha fazla zarar vereceğini ve enfekte olabilecek açık yaralara yol açabileceğini bilmelisiniz. .

Kedilerde Kepek Nedir?

Kepek, kedilerin derisindeki yağ üretiminden sorumlu sebasöz bezlerinin fazla yağ üretmeye başlamasından dolayı meydana gelir. Bu yağlar ise deriyi besler ve korur. Ancak çok fazla üretildiklerinde kedilerin derilerinin pullanmasına ve normalden daha fazla dökülmesine neden olur. Kedinizin tüylerinde beyaz lekeler görürseniz, bu kepek olduğuna işarettir. Ayrıca kepeği giysilerinize ya da yattıkları yerlere de dökebilirler. Aynı zamanda kedinizin derisi kuru görünür ve kaşıntılı olabilir. Kuruluğun kaşıntıya sebep olmasıyla normalden daha fazla yalanırlar bu yüzden de tüy dökebilir ve derilerine zarar vererek yara oluşturabilirler.

Kedilerde Kepek Nedenleri

Kedilerde kepek sorunu pek çok nedenden kaynaklı olabilir. Mantar enfeksiyonunun belirtilerinden biri düzensiz ya da dairesel tüy dökme, zayıf ya da kırılgan tüyler ve kırmızı deri lekelerine yol açar bununla beraber lezyonlarda kepek de görülebilir. Yüksek derecede bulaşıcı olan bu hastalığın tedavisi vardır ve herhangi bir belirti gördüğünüzde derhal veterinere gitmeniz oldukça önemlidir. Bunun dışında kedinizde uyguladığınız diyet, deri sağlığı açısından gereken besinleri içermiyorsa kepek ortaya çıkabilir. Deri hücrelerinin yenilenme süreci, kedinin günlük protein alımının %30’unu kapsadığı için yediği her mamanın kolayca emilebilmesi ve sindirimi kolay olması gerekiyor.

Omega 3 ve omega 6 yağ asitleri, derinin genel sağlığına katkı sağlar ve kedinin vücudu tarafından sentezlenemediği için diyetinin düzenli bir parçası olması gerekir. Hücre büyümesini ve yağ üretimini düzenleyen A vitamini gibi bazı vitaminlerin de, deri sağlığına katkıda bulunduğunu söylemeliyiz. Kedilerde kepek oluşmasına neden olabilecek bir diğer neden de yaşam tarzıdır. Eğer kedinizin bulunduğu ortam çok sıcaksa, kedinizin derisi kuruyabilir ve aşırı yağ üretimi tetiklenerek kepek ortaya çıkabilir. Bu durum deri sorunlarına neden olabilecek aşırı bakım ve iç mekan kedileri arasında yaygın nedenlerden biridir. Öte yandan kedinizi düzenli olarak kedi şampuanı dışında ürünler ile yıkadığınızda, kedinizin derisini tahriş edebilirsiniz. Kedilerin derisi insan derisinden daha asidik olduğu için insanların kullandığı temizlik ürünlerinin kullanılmaması gerekmektedir. Ayrıca kedi şampuanıyla dahi olsa kedilerin düzenli bir şekilde yıkanmasına gerek yoktur. Kedinizin koktuğunu düşünüyorsanız ve bu sebeple yıkama ihtiyacı duyuyorsanız, kedinizin ciddi bir problemi olduğunu bilmeli ve bir veteriner hekimine başvurmalısınız.

Kedilerde Kepek Tedavisi

Kedinizde kepek sorunu olduğunu düşünüyorsanız, mantar ya da başka bir parazitik hastalık yönünden muayene edilmesi için veteriner hekiminize gitmeniz en mantıklısı olacaktır. Eğer kedinizde mantar varsa, veteriner hekiminiz enfekte olmuş tüylerin tedavisi, kalan sporların giderilmesi ve kedinizin bulunduğu ortamın dezenfekte edilmesi gibi üç aşamadan oluşan bir tedavi uygulayacaktır. Eğer başka bir parazit türünden kaynaklı kepek oluşmuşsa, veteriner hekiminiz size en iyi tedavi yöntemini önerecektir.

Kedinizi tam ve besin açısından dengeli bir mama ile beslemeniz ve cilt sağlığını optimize edebilmeniz kepeği önlemenizin en iyi yollarındandır. Eğer kedinizin cilt sorunları varsa, cilt sağlığını destelemek ve korumak için özel tasarlanan mamaları da kullanabilirsiniz. Aynı zamanda kedinizin dinlenmesi adına, bulunduğu ortama ve yaşam tarzına çok dikkat etmelisiniz. Kedilerde kepek sorununun genel olarak kolayca tedavi edilebildiğini söyleyerek tavsiye almak için veteriner hekiminiz ile iletişime geçmeniz gerektiğini ekleyelim.

Kedilerde Kepek Nasıl Önlenir?

Kepekli kedi

Yeterli Sıvı Tüketimi

Kedilerde kepek sorunu için en temel önlemin yeterli sıvı tüketimi olduğunu belirtmeliyiz. Kedinizin yeterli miktarda su tükettiğinden emin olarak işe başlamalısınız. Özellikle sadece kuru mama yiyen kedilerde su tüketimi oldukça önemlidir. Kedilerde günlük su ihtiyacının yaklaşık 1 büyük su bardağı olduğunu ve kedinizin her zaman su kabında temiz ve taze su ile dolu olması gerektiğini hatırlatalım. Yeterli miktarda su tüketimi, cilt kuruluğunu ve kepek oluşumunu engeller.

Dengeli ve Sağlıklı Diyet

Kepek veya diğer sağlık sorunlarının en önemli nedenlerinin başında beslenme geldiği için, kedinizin neyi ne kadar yediğini sürekli olarak takip etmelisiniz. Dengeli ve sağlıklı bir beslenme konusunda oldukça dikkatli olmalısınız. Ayrıca bu esnada kedinizin kilosu da büyük rol oynuyor. Çünkü kilolu bir kedinin kendi kendini temizlemesi zordur ve ulaşamadığı bölgelerde zaman içerisinde toz ve kire bağlı olarak cilt sorunları oluşabilir. İyi ve dengeli bir beslenme ise, kedinizi aşırı kilolardan kurtarır ve böylece cilt sorunları da ortadan kalkar.

Aynı zamanda kedinizin dengeli bir şekilde beslenmesi sonucunda, omega 3 yağ asitleri içeren yeterli gıda tüketilmiş olacak ve cildin kuruması ve kepek oluşumu önlenecek. Öte yandan mama değiştirir ya da ara sıra kendi hazırladığınız yemeklerden kedinize verirseniz, mutlaka gözlem yapmalısınız. Kedinizin yeni mamaya veya verdiğiniz yiyeceğe alerjisi olabilir ve bu durum cilt kuruluğuna neden olabilir.

Zeytinyağı Kullanımı

Zeytinyağının kediler için son derece faydalı olduğunu ve özellikle kepekten kurtulmak için en iyi alternatiflerden biri olduğunu belirtmeliyiz. Mamasının içine 1 çay kaşığı zeytinyağı koymanız yeterli olacaktır aynı zamanda mide bağırsak kanalında biriken tüy yumağı nedeniyle sık sık sorun yaşıyorsa bu duruma da iyi gelecektir.

Aktivite

Şişman, aktivite yapmayan kedilerde, kendilerini temizleyemedikleri için ve fazla kilodan dolayı metabolizmalarının değişmesi sebebiyle derisinde kepeklenmenin görülmesi çok muhtemeldir. Kepek, vücut için oldukça rahatsızlık veren bir durumdur dolayısıyla kedinizin hem genel sağlığı hem de kilo almaması için aktivite yapması oldukça faydalıdır. Bu nedenle kedinizin gün içerisinde hareketli olmasını sağlayın ve onunla bol bol oyunlar oynayın.

Kendi Kendini Temizlemesi

Kedinizin kendi kendini düzenli olarak temizlemesi de büyük önem taşıyor. Titiz hayvanlar olmalarına rağmen, bazı durumlarda kediniz kendini temizlemeyebilir. Böyle zamanlarda bir fırça yardımı ile kedinizin tüylerini düzenli olarak taramanız gerekmektedir. Kedinizi düzenli olarak taradığınızda, hem kediniz rahatlayacak hem de varsa cildindeki tahriş olmuş bölgeleri ya da yaraları veya pireleri erkenden fark etmenize yarayacak.

Eğer kediniz kendi temizliğini yapabiliyorsa ve kediniz kısa tüylüyse bu durumda çok sık müdahale etmenize gerek yok. Kedinizi 7 – 10 günde bir taramanız yeterli olacaktır. Fakat uzun tüylü bir kediniz varsa her gün düzenli olarak taramanız gerekmektedir. Bunun dışında kedinizi nadiren ve gerektiğinde yıkayabilmeniz de mümkün. Eğer kediniz kepek ve pire gibi bir hastalığa kapılmadıysa, şampuana, kreme ya da başka herhangi bir şeye ihtiyacı yoktur. Çünkü şampuan kullanmak ve yeterince durulayamamak, kedinizin cildini kurutur ve kaşıntı yapar.

İdeal Ortam

Deride meydana gelebilecek ekstra kuruluğu önlemek adına evin havasının ideal olması gerekmektedir. Kediniz ile birlikte yaşadığınız yerin nemi ve sıcaklığı ideal koşullarda olmasına dikkat etmelisiniz. Kışın kaloriferler evin havasını çok kuruttuğu için hava nemlendirici cihazı ya da yazın evinize çok polen girdiği için hava temizleme cihazı kullanabilirsiniz.

Kedi Psikolojisi

Tüm bu söylediklerimizin dışında kedinizin psikolojik durumuna da dikkat etmeniz gerekmektedir. Kepek ya da diğer cilt problemleri stres ve gerginlikten kaynaklı da meydana gelebilir. Bu yüzden büyük değişikliklerden kaçınmalı ve kedinizin stres altında olup olmadığından her zaman emin olmalısınız. Yeni bir eve taşınmak, kedinizi sürekli olarak evde tek başına bırakmak ya da başka bir evcil hayvanın varlığı gibi pek çok şey strese yol açabilir.

Kedilerde Kepek İçin Kullanabileceğiniz Ürünler Nelerdir?

Temizlenen kedi

Omega 3 Takviyeleri

Kediniz tükettiği besinlerden yeteri miktarda omega 3 almıyorsa, cilt kuruluğuna maruz kalabilir. Bunun için ara sıra veteriner hekiminizin önereceği şekilde ve dozda balık yağı veya kuru maması ile birlikte 1 çay kaşığı zeytinyağı yemesi kedinize oldukça fayda sağlayacaktır. Eğer kepek ciddi boyutlardaysa ve daha etkili ve hızlı bir tedavi istiyorsanız, veteriner hekiminize danışabilirsiniz.

Nemlendirici Kremler

İnsanlar için nasıl nemlendirici kremler varsa, kediler için de vardır. Nemlendirici kremi kullanmakta hemfikirseniz, ilk etapta kediyi sabit tutmanız gerektiğini belirtelim. Normal şartlarda kediniz kucağınızda saatlerce oturabilir ancak kremi görünce ya da kokusunu aldığında huylanıp kaçabilir. 🙂 Eğer taranmayı seven bir kediniz varsa, fırçasına nemlendiri kremi sürebilir ve böylece cildine yayabilirsiniz. Nemlendirici krem kullanmak, cilt kuruluğunu önlemenin ve kepekleri tedavi etmenin en iyi yollarından biridir. Nemlendirici kremlerin yanı sıra çeşitli kepek şampuanları, fırçalar ve spreyleri de kullanabilmeniz mümkün. Fakat tüm bu saydığımız ürünleri veteriner hekiminizin önerisiyle kullanmanız önerilmektedir.

Kepek Şampuanları

Kullanabileceğiniz bir diğer ürün de kedi-köpeklere uygun kepek şampuanlarıdır. Ancak uygun bir şekilde durulamaz ya da iyi bir şekilde uygulamazsanız, tüylerdeki kalıntılar kedinizin daha da fazla irrite olmasına ve kaşınmasına, yalanmasına sebep olabilir.

Hava Nemlendirici Cihazlar

Kediniz kuru havaya karşı hassas ve bu yüzden cilt sorunları yaşıyorsa, evinizdeki nemi kontrol edebilirsiniz. Bu yüzden de hava nemlendirici cihazları evinize yerleştirebilir ve böylece cildin kuruluğunu azaltarak daha iyi nefes almasını sağlayabilirsiniz.

Parazitleri Önleme

Kepeklenmeye sebep olabilecek pire, akar ve bitleri önlemek ve ortadan kaldırmak için, iç ve dış parazit ilaç uygulamalarının düzenli olarak yaptırılması gerekmektedir. Eğer kepeklenmenin sebebini bulamıyor ya da yukarıdaki yöntemler ile sorunu halledemiyorsanız, veteriner hekiminize danışmanızda fayda var.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.