Kedi Aknesi: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

23 Temmuz 2021
8284
Kedi Aknesi: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Sadece insanlarda değil, aynı zamanda kediler ve köpeklerde de görülebilen akne, yağ ve kir birikmesi sonucunda oluşan siyah noktalardır. Öte yandan kedi aknesinin, pire yumurtaları ile çok fazla karıştırıldığını belirtelim. Farkı anlamak için ise ıslak bir pamuk yardımı ile siyah nokta oluşan noktaları temizleyebileceğinizi ekleyelim. Eğer temizlediğiniz yerlerde kırmızı ve pembelik meydana geliyorsa, bu akne değil pire yumurtalarıdır. Akneler silindiklerinde temizlenir ve ortadan kaybolur ancak sadece görünen kısmı yok olduğu için tekrardan çıkacaktır. Ayrıca kedi aknesinin oldukça yaygın bir cilt hastalık olduğunu ve tek seferlik, ara sıra ya da kronik bir sorun olarak karşımıza çıktığını söyleyelim.

Kedi Aknesi Nedir?

Kedi aknesi, derideki bir protein olan keratinin aşırı üretimi nedeniyle kıl foliküllerinin tıkanması sonucu ortaya çıkar. Kedilerde sivilce ise daha çok çene bölgesinde meydana gelir ve bu nedenden dolayı kedi çenesi aknesi olarak da adlandırılır.

Kedi Aknesi Neye Benziyor?

İnsanlarda da olduğu gibi kedi aknesi, siyah noktaların ya da beyaz noktaların eşlik ettiği küçük şişliklerdir. Ancak bir kedinin cildinde genel olarak sivilceden ziyade daha çok kire benzeyen bir görünüme sahiptir. Bu nedenle çoğu kedi sahibi, bu cilt sorununu fark etmez bile. Kedi aknesinin şiddetli vakalarında, tüy dökülmesi, kızarıklık, kaşınma, ardından iltihaplanma ve kanama gibi belirtiler görülür.

Kedi Aknesinin Belirtileri

Kedi aknesi

Kedi çene aknesinin en yaygın belirtisi arasında, kirli bir çene görünümü yer alıyor. Özellikle açık renkli ve beyaz kedilerde daha net şekilde gözlemlenebilir. Aynı zamanda kedi aknesi, genellikle çene altında ortaya çıkmaktadır. Ancak çoğu zaman üst ve alt dudaklarda da ortaya çıkabilir. Eğer siyah noktalar enfekte olursa, patlayıp akabilen şişmiş ve iltihaplı yumrulara neden olur. Diğer belirtiler arasında ise aşağıda saydığımız semptomlar bulunuyor;

  • Çene altında siyah siyah küçük noktaların görünmesi
  • Kedinin sürekli olarak çenesini kaşıması
  • Çene altının kızarması
  • Çene altında çeşitli alerjik durumların oluşması

Kedi Aknesinin Nedenleri

Aknelerin oluşma sebepleri kediden kediye ve ortamdan ortama değişkenlik gösteren ve aynı zamanda kedilerin sağlıklı beslenmemesi ve doğru mama tüketmemesinden kaynaklı bir durumdur. Bunun dışında kedi aknesine neler sebep olur, bir sıralayalım..

  • Bağışıklık sistemindeki zayıflıklar
  • Yoğun stres ya da huzursuzluk
  • Sürekli mama değişikliği ve yanlış mama kullanımı
  • Kirli ortamda yaşama ve temizlenmeyen yuva
  • Mama koyduğunuz kabın düzenli şekilde temizlenmemesi ve mikroplara açık hale gelmesi
  • Hormonal bozukluklar
  • Ergenlik ve gençlik çağında olan kedilerin isteklerini tam karşılayamama
  • Alerjik durumlar
  • Hiperaktif yağ bezleri
  • Kötü bakım alışkanlıkları
  • Gıdalara veya kimyasallara karşı hassasiyet
  • Eşzamanlı enfeksiyon ya da hastalık

Kedi Aknesi Nasıl Teşhis Edilir?

Aknesi olan kedi

Kedinizin çenesinde siyah noktalar ya da yaralar oluştuysa, daha fazla ilerlemeyi önlemek için veteriner hekiminize gitmeniz gerekmektedir. Veteriner hekiminiz, uyuz akarları, pireler, mantar enfeksiyonları, alerjiler ve bakteriyel enfeksiyonlar gibi çeşitli olası sorunları yok etmeye çalışacaktır. Kapsamlı bir fiziki muayene yapıldıktan sonra, akarların kontrolü için cilt kazıma, bakteri varlığının kontrolü için deri sitolojisi, mantarların kontrolü için de dermatofit kültürü yapılacaktır. Yaralar ciddiyse ve tipik bir çene aknesi değilse, veteriner hekiminiz altta yatan sorunları teşhis etmek için biyopsi önerecektir.

Kedi Aknesi Nasıl Tedavi Edilir?

Çoğu kedi akne tedavisi, durumu iyileştirmekten ziyade yönetmek için geliştirilmiş hijyen etrafında döner. Plastik kapları, gözeneksiz bir malzeme ile değiştirmenin ve her gün yıkamanın dışında kedinizin aknelerini gidermek için daha başka yöntemler de önerilecektir.

  • Kıl foliküllerini temizlemek için veteriner hekiminizin önerdiği şampuanla etkilenen bölgenin, veteriner hekiminizin önerdiği sıklıkta nazikçe yıkanması gerekmektedir.
  • Cilt sağlığını iyileştirmek adına omega-3 yağ asitleri içeren bir yağ asidi takviyesi yapabilirsiniz.
  • Kedinizin aknesi veteriner hekim müdahalesi gerektiriyorsa, bakteri dolu siyah noktalarla savaşmak için hekiminizin önereceği çeşitli ilaçları kullanabilirsiniz.
  • Kapsül, tablet, sıvı ya da uzun süreli enjeksiyon şeklinde sistemik antibiyotikler, etkilenen bölgeye uygulanacak topikal antibiyotikler ve yangıyı yatıştırmak için glukokortikoid içeren ilaçlar kullanmanız mümkün.
  • Ayrıca glukokortikoidli antibakteriyel ve antifungal (mantar önleyici) şampuan, mendil ya da temizleyici de kullanabilirsiniz.

Tabii ki bu saydığımız tedavi yöntemlerinin bir hekimin tavsiyesi ve kontrolü altında yapılması gerektiğini unutmamanız gerekmektedir.

Kedi Aknesi Nasıl Önlenir?

Kedi aknesini önlemenin en iyi yollarından biri plastik kaselerden seramik, cam ya da paslanmaz çeliğe geçmektir. Aynı zamanda kedinizin stresini en aza indirecek adımlar atmalı ve sağlıklı cilt ve tüylerin desteklenmesine yardımcı olmak için iyi bir tımar yapıldığından emin olmalısınız. Kedi çene aknesinin ortadan kalkması zor olsa da, iyi hijyen alışkanlıkları ve hızlı müdahale kedinizin bu siyah noktalardan kurtulmasına yardımcı olabilir. Son olarak evde kendiniz için kullandığınız ilaç, krem ya da herhangi bir malzemeyi kediniz üzerinde kullanmamaya özen göstermelisiniz. Bunun için veteriner hekiminize gidip tavsiye almak daha faydalı olacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

Kedi aknesi kendiliğinden geçer mi?

Akne tek bir noktada çıkabileceği gibi birden fazla da çıkabilir. Çıktığı zaman ise bir süre sonra kendiliğinden kaybolabilir. Ancak bir süre sonra yeniden çıkabilir ya da uzunca bir süre akne oluşmayabilir. Aknenin seviyesi önemlidir. Eğer yoğun bir akne görünümü varsa çene altındaki bu aknelerin veteriner hekiminizin önereceği şampuanla temizlenmesi, aknelerin ilerlemeden geçmesine sebep olacaktır.

Tek bir siyah nokta varsa, kızarık değilse kaşınmıyorsa ve irinli değilse çok endişelenecek bir durum yoktur

Kedi aknesi nerelerde çıkmaktadır?

Akneler, genel olarak çene altında çıkmaktadır. Bunun sebebi de yağ bezlerinin en çok orada birikerek kir oluşturmasıdır.

Kedi aknesi kanar mı?

Daha şiddetli vakalarda kanamalar görülebilir. Üstelik kanamalar ile birlikte kabuklanmalar, kabartılar, tüy kaybı, ciltte kızarıklar ve ağrı gibi belirtiler de görülebilir.

Kedi aknesini sıkarak patlatmalı mıyım?

Sivilceleri patlatmak yapabileceğiniz en kötü şeydir. Eğer kedinizdeki akneleri sıkarsanız, çok fazla acıya ve tahrişe sebep olursunuz. Ayrıca kıl folikülünün yapısını bozar ve enfeksiyonu çenenin diğer bölgelerine yayabilirsiniz. Öte yandan kedinizi sürekli olarak gözlemlemeniz gerekmektedir. Çünkü kediniz acı çekiyorsa aknesini ısırmaya ya da kaşımaya çalışabilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.