Kedi Alerjisi Belirtileri Ve Tedavisi

7 Mart 2023
706
Kedi Alerjisi Belirtileri Ve Tedavisi

Kedi alerjisi, yaklaşık beş yetişkinden birini etkileyen en yaygın hayvan kaynaklı alerjidir. Ancak pek çok kişi bu alerjinin farkında değildir. Çünkü kedi alerjisi belirtileri farklı sağlık sorunları ile karıştırılmaktadır. Alerjiniz olduğundan şüpheleniyorsanız, en etkili çözümün kedilerden uzak durmak olduğunu elbette biliyorsunuz. Fakat kedi alerjisini yönetmenin pek çok yöntemi bulunmaktadır.

Kedi Alerjisi Nedir?

Alerjiniz olduğunda, bağışıklık sisteminiz zararsız bir maddeyi (polen veya toz gibi) zararlı bir şey sanır ve onunla savaşmak için antikorlar üretmeye başlar. Bir alerjenle temas ettiğinizde hapşırmanızın veya gözlerinizin, burnunuzun ve cildinizin kaşınmasının nedeni budur. Vücudunuzun bağışıklık sistemi sizi bakteri veya virüs gibi sağlığınıza zarar verebilecek şeylerden korumak için tasarlanmıştır. Ancak bağışıklık sisteminiz alerjiniz olmayan bir şeye tepki gösterdiğinde, bu durum nefes alıp vermenizde sorunlara, derinin kaşınmasına veya kızarmasına ya da kaşınıp yanabilen kurdeşenlere neden olabilir.

Alerjiler, gıda, kepek, pire ısırıkları, solunan kirleticiler ve bazı ilaçlar dahil olmak üzere birçok farklı maddeden kaynaklanabilir. Antibiyotikler veya bazı antihistaminikler gibi bazı ilaçlar da bunlara neden olabilir. Çoğu zaman, belirtilerinize neden olan alerjendeki bir proteindir. Kedi tüyü, kediler tarafından dökülen ve yüzeylere konduğunda mikroskobik parçacıklar halinde havada uçuşan minik proteinlerden yapılır. Bu alerjenler, iç ve dış mekanlar gibi çeşitli yerlerde bulunabilir. Ayrıca, evcil hayvanınızın kulaklarında veya kuyruğunun altında olduğu gibi kürklerinde de bulunabilirler.

Kedi alerjeninin çoğu, Fel d 1 adı verilen proteinlerden oluşur. Bu proteinler, kedilerin kendilerini temizlerken etrafa saçtıkları tükürük ve tüylerde bulunur. Fel d 1 alerjeni dişi kedilerde erkeklere göre daha yaygındır, ancak bu alerjilere neden olan tek alerjen değildir. Bir kişinin vücudundaki Fel d 1 miktarı cinsiyete ve cilt ve solunum yolu gibi anatomik bölgelere göre değişir. Bu protein, burun, akciğerler, sinüsler ve ağız astarındaki hücrelere bağlanma ve bunları tahriş etme yeteneğine sahiptir. Bu tahriş olmuş hücreler daha sonra alerji belirtilerinizin alevlenmesine neden olabilir.

Hamileyseniz veya alerjisi olan başka aile üyeleriniz varsa, alerjiniz olma olasılığı daha yüksek olabilir. Ayrıca astımınız varsa alerjiniz olma olasılığı daha yüksektir.

Kedi Alerjisi Belirtileri

kedi alerjisi belirtileri

Çoğu insan, evcil hayvan kepeği, kürkü ve tükürüğünde bulunan proteinlere (alerjenler) alerjisi vardır. Alerjenler ayrıca giysiler ve havadaki partiküller üzerinde de seyahat edebilir ve çevreden kurtulmaları zor olabilir. Bazı kedi ırkları diğerlerinden daha az protein alerjeni üretebilirken, hiçbir kedi tamamen hipoalerjenik değildir. Birden fazla kedisi olan evlerde, kedi alerjenleri, olmayanlara göre daha yüksektir.

Genellikle kediler, ana kedi alerjeni olan yüksek miktarda Fel d 1 üretir. Fel d 1, ciltte ve akciğerlerde iltihaplanmaya ve şişmeye neden olan, hapşırma, öksürme ve hırıltıya yol açabilen bir proteindir. Kepeğe ek olarak, kediler tükürüklerinden ve idrarlarından da protein alerjenleri salgılarlar. Tehlike ve tükürük, esinti ile yayılabilir ve giysilerinizde, mobilyalarınızda ve çarşaflarınızda kalabilir.

Bir kedinin ürettiği kepeğin miktarı eskisi kadar büyük olmasa da, yine de oldukça önemlidir. Kedilere alerjiniz varsa, alerji atağını önlemenin en iyi yolu onlardan mümkün olduğunca uzak durmaktır. Belirtileriniz şiddetliyse, çocuk doktorunuz zamanla tolerans oluşturmak için az miktarda kedi alerjeni veren immünoterapi veya alerji aşıları önerebilir. Bu tedaviler herkes için geçerli değildir, ancak yardımcı olabilirler.

Kediye alerji belirtileri;

  • deri kaşıntısı,
  • hapşırma,
  • burun ve boğazda kaşıntı ,
  • kızarıklık,
  • öksürük,
  • nefes darlığı,
  • hırıltı,
  • Diğer semptomlar arasında gastrointestinal problemler, solunum sıkıntısı ve göz veya burun akıntısı bulunur.

Kedi alerjisine neden olan alerjenler arasında kepek ve tükürük bulunur. Kepek, kediler tarafından derilerine ve saçlarına dökülen küçük bir proteindir. Bu protein, kedinizi tımar ettiğinizde veya ellerinizi kürküne sürdüğünüzde cildinize ve saçınıza aktarılır. Alerji belirtileri genellikle alerjene maruz kaldıktan 15 ila 30 dakika sonra ortaya çıkar. Bu semptomlar saman nezlesi ve soğuk algınlığına benzer.

Çocuğunuzun kedi alerjisi olduğundan şüpheleniyorsanız, alerji testi için bir doktora görünmeniz önemlidir. Bu testler, çocuğunuzun alerjisi olan proteinlerin tam olarak belirlenmesine yardımcı olabilir ve bu da en iyi tedaviyi almalarına yardımcı olabilir. Bir deri prick testi, cildinizin hemen altına az miktarda alerjen yerleştirmeyi ve ardından herhangi bir reaksiyonu izlemeyi içerir. Test olumlu bir yanıt verirse, size bir tedavi reçete edilebilir. Diğer bir seçenek de vücudunuzdaki belirli bağışıklık maddelerinin miktarını ölçen bir kan testidir. Bunlar ayrıca doktorunuza kedi alerjinizi tetikleyen alerjenler hakkında bilgi verebilir.

Kedi Alerjisine Ne Yol Açar?

Kedi alerjisi, başka alerjileri de olan kişilerin %25’ini etkileyen yaygın bir alerjidir. Bu insanlar, kedi kepeği veya tüyüne maruz kaldıklarında tipik olarak kaşıntılı gözler ve hapşırma gibi semptomlar yaşarlar.

Kedilere karşı alerji, kendi hassasiyetiniz, sahip olduğunuz kedinin türü, yılın zamanı ve alerjiye neden olabilecek başka alerjiniz veya sağlık durumunuz olup olmadığı gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Bazı durumlarda alerji, kedinin tükürüğü veya idrarı gibi başka şeylerle temasla tetiklenebilir.

Kısa tüylü kediler uzun tüylü kedilerden daha mı iyidir?

Kediye alerjinizin olması aslında tüylerinin uzunluğu ile alakalı bir konu değildir. Çünkü hiçbir kedi hipoalerjenik değildir. Ancak uzun tüylü kedilerin daha fazla tüy döktüğü bir gerçektir.  Yapılan araştırmalar sonucunda uzun tüylü kedilerin alerji konusunda daha fazla dezavantaj ürettiği ortaya çıkmıştır. Bunun nedenleri arasında tüy dökülmesi ve bakımı ilk sırada yer almaktadır. Uzun tüylü kedilerin tüy bakımı daha sık yapılmalıdır. Bu nedenle eğer mümkünse, kedinizin düzenli tıraş olmasını sağlamak alerji semptomlarını azaltabilir.

Kedi Alerjisine Ne İyi Gelir?

İnsanlar toz, polen veya yiyecek gibi bir dizi şeye karşı alerji geliştirebilse de, bunlarla birlikte kedilere olan alerjiler daha sık görülmektedir. Kedinizin kürkünden çıkan tüyler, ürettikleri tükürük ve idrar, hapşırma, öksürme, boğazda kaşıntı ve burun akıntısına yol açan reaksiyonları tetikleyebilir. İyi haber şu ki, kedi alerjileri yönetilebilir. Yaşam kalitenizi arttırmak ve semptomları hafifletmek için en etkili yöntem doktora gitmektir. Bunun dışında basit olan pek çok yöntem bulunmaktadır.

İlaç Tedavisi

Doktorunuz reçeteli ya da reçetesiz olarak ilaç kullanmanızı tavsiye edebilir. Bu durum genellikle semptomları ağır olarak görülen kişilere uygulanan tedavidir.

Evi havalandırma

Evi her gün havalandırma pek çok konuda fayda getirir. Bu faydalardan biri de alerjenleri azaltmaktır. Alerjisi olan kişilerin rahatlamasını ve daha sağlıklı nefes almasını sağlar.

Süpürme Yerine Buharlı Temizlik

kedi alerjisine ne iyi gelir

Kedilerden kaçınmak, alerjileri önlemenin en iyi yoludur, ancak bu her zaman mümkün değildir. Bununla birlikte, halıları, mobilyaları ve yerleri düzenli olarak süpürerek ve süpürerek evinizdeki alerjen miktarını azaltabilirsiniz. Bir kedi sahibiyseniz, alerjenlerin havaya geri dönmesini en aza indirmek için mikro filtreli bir elektrikli süpürge kullanın.

Ancak süpürge tozun havada uçmasına ve daha fazla alerjen üretimine neden olabilir. Bu nedenle en etkili çözüm için halıları buhar ile temizlemek çok daha etkilidir. Evinizi düzenli olarak temizleyerek ve hava temizleyici kullanarak havadaki kedi alerjeni miktarını da azaltabilirsiniz. Ayrıca hayvan kürkü ve tozuyla kaplı halı ve doldurulmuş hayvanları kaldırmak, ortamınızdaki alerjen miktarını azaltabilir.

Halı Kullanmama

Halısız ve temizliği kolay olan parke gibi döşemelere sahip ev ortamı kedi alerjisi gibi pek çok alerjinin hafiflemesine ve alerji sahibi kişilerin daha huzurlu yaşamalarını desteklemektedir. Bu nedenle halıları kaldırarak işe başlayabilirsiniz.

Alan kısıtlama

Kedinizi ne kadar sevdiğinizi biliyoruz. Ancak onu çarşaf, yatak, yastık ve bu gibi yumuşak alanlardan uzak tutmanız gerekiyor. Özellikle beraber uyuyorsanız, bunu yapmamalısınız. Yumuşak alanlar alerjenlerin daha hızlı yayılmasını sağlar ve adeta kendilerine doğru mıknatıs gibi onları çeker.

Düzenli Kedi Banyosu

Evcil hayvan alerjiniz varsa, semptomlarınızı hafifletmek için çok şey yapabilirsiniz. Kaçınma, alerjik reaksiyonun gelişmesini önlemek için en iyi yaklaşımdır. Örneğin, evcil hayvanı yatak odanızdan uzak tutmalı ve ona dokunduktan sonra ellerinizi yıkamalısınız. Yüzey alerjenlerini gidermek için kedinizi birkaç haftada bir şampuanlamalısınız. Kedinizi tehlikeyi engelleyebilecek ve potansiyel olarak tahriş ediciyi nötralize edebilecek bir şampuanla yıkamaktır. Uzun tüylü bir kediniz varsa bu özellikle etkili bir yaklaşımdır.

Tüy Bakımı

Alerjik olmayan aile üyelerinden kedinizi haftada birkaç kez fırçalamalarını istemek de yararlıdır. Bu, kedinizin saçtığı tüy miktarını ve ayrıca tükürükte bulunan ve alerji semptomlarına neden olan Fel d 1 proteinini azaltacaktır.

Mama Değişimi

Başka bir seçenek de Fel d 1 proteinini nötralize eden özel bir kedi maması kullanmaktır. Bu, kedinin tükürüğündeki ve kepeğindeki aktif Fel d 1 yükünü azaltacaktır. Kedinizin mama değişimini veteriner önerisi ile kolayca tamamlayabilirsiniz. Pek çok kedi sever için bu durum endişe verici olsa da doğru seçimler ile hem siz hem de kediniz daha huzurlu bir yaşama sahip olabilirsiniz.

Sıkça sorulan sorular

Kedi alerjisi için kesin yanıt doktor muayenesi ile mümkündür. Deri ya da kan testi yaptırabilirsiniz. Bunların yanı sıra alerji belirtileri hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Kedi alerjisinin en yaygın belirtileri burun ve boğazda kaşıntı, ciltte kızarıklıklar ve solunum problemleridir. Semptomlar genellikle kedi kepeği (ölü deri), tükürük veya idrarla temas ettikten kısa bir süre sonra ortaya çıkar.

Kedi alerjisi öykünüz varsa, kedilerin yanındayken alerji belirtileri göstermeniz alışılmadık bir durum değildir. Bazen bu alerjiler zamanla azalabilir.

Genetik: Ailenizde kedilere alerji öyküsü varsa, bunları kendiniz geliştirme olasılığınız daha yüksek olabilir. Ayrıca, astımı olan kişilerin bağışıklık sistemlerinin kedi alerjenlerine tepki verme şekli nedeniyle kedilere alerjik reaksiyon gösterme olasılığı daha yüksektir.

Kedilerin yakınında olma: Kedilerin yanında ne kadar çok zaman geçirirseniz, alerji olma olasılığınız o kadar artar. Halihazırda bir alerjiniz varsa evcil hayvan almak belirtilerinizi daha da kötüleştirebilir, bu nedenle bir kedinin sizin için uygun olup olmadığı konusunda doktorunuzla konuşmalısınız.

Mümkün olduğu sürece kedilerden uzak durmalıdır. Yatağında kedi yatırmamalı ve düzenli olarak evi havalandırmalıdır. Etrafta tüy oluşumunu önleme, diye özel diyet verme ve ilaç kullanımı gerekebilir. En sağlıklı yolu çizmek için doktor önerisi almalı ve test yaptırmalıdır. Bazı alerjiler genetik bazıları kedilere olan yakınlık ile alakalıdır.

İmmünoterapi, alerjik reaksiyona girmenize neden olan spesifik proteinlere karşı bağışıklığınızı artırabilir. Bu terapi türü, altı aya kadar haftada bir veya iki kez alerji aşısı yaptırmayı, ardından üç ila beş yıl boyunca aylık takviyeleri içerir.

Alerjiler, bağışıklık sisteminiz normalde zararsız olan bir maddeye aşırı tepki verdiğinde gelişir. Alerjik reaksiyon durumunda, bağışıklık sisteminiz, kaşıntı, kızarıklık, burun akıntısı, sulu gözler ve öksürük gibi belirtilere sahip olmanıza neden olan belirli bir maddeyle savaşmak için antikorlar üretmeye başlar.

Alerji belirtileri genellikle azalır ve çoğalır, ancak alerjileriniz kötüyse ve bunları kontrol edemiyorsanız, testler ve tedaviler için bir alerji uzmanına gitmelisiniz. Alerji testleri, alerjik reaksiyona girmenize neden olan proteinleri belirleyebilir.

Kedi alerjisi ne yazık ki geçmez. Ancak semptomları azaltabilir veya yok edilebilir. En net yanıtı almak için doktora başvurmak gereklidir. Herkesin tedavisi farklı olabilir. Bir kedi alerjisini yönetmenin en iyi yolu, ona neyin sebep olduğunu bilmektir. Fel d 1 gibi belirli bir proteine ​​​​alerjiniz varsa, doktorunuz alerjinizin kaynağını ortadan kaldıran ilaçlar veya doğal ilaçlar yazabilir.

Belirtilerinizi en aza indirmenin en iyi yollarından biri, evinizi temiz ve kuru tutmaktır. Kedinizin güneşte çok fazla zaman geçirmesine izin vermeyin ve mobilyalarda, perdelerde veya zeminlerde kedi tüyü olmadığından emin olun. En önemlilerinden biri de kedinize özel bir diyet uygulayın.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.