Kedilerde Demodektik Uyuz Tedavisi

15 Nisan 2023
654
Kedilerde Demodektik Uyuz Tedavisi

Kedilerde demodektik uyuz,  kaşıntıya, aşırı kulak birikintisine, kafa sallamaya, yaralara ve saç dökülmesine neden olabilen enflamatuar bir deri hastalığıdır.  Kedinizin cildini enfekte edebilen çeşitli mikroskobik Demodex akarlarından kaynaklanır.

Kedilerde Demodektik Uyuz Nedir?

Demodikoz, Demodex akarlarının neden olduğu paraziter bir cilt durumudur. Bu mikroskobik akarlar tüm hayvanların derisinde bulunabilir, ancak bazı durumlarda aşırı derecede çoğalarak klinik belirtilere neden olurlar. Bu artış, her zaman böyle olmasa da, genellikle bastırılmış bir bağışıklık sistemi ile ilişkilendirilir.

Demodikoz köpeklerde kedilere göre daha yaygın olmakla birlikte, kedileri etkileyebilen iki Demodex akar türü vardır: Demodex cati ve Demodex gatoi . D. cati tipik olarak kıl foliküllerinde bulunurken, D. gatoi’nin cilt yüzeyinde yaşama olasılığı daha yüksektir. Tüm cins ve yaştaki kediler Demodex akarlarından etkilenebilir. Demodex akarları evinizdeki diğer hayvanları da etkileyebilir, ancak akarlar türe özgüdür. Bu, köpeğinizi etkileyen Demodex akarlarının kedilere geçemeyeceği veya bunun tersi anlamına gelir.

Demodex akarları türe özgüdür. Her bir Demodex akar türü, üzerinde yaşayabileceği yalnızca bir konakçı türe sahiptir. Bu, enfekte bir köpeğin Demodex akarlarını bir kediye bulaştıramayacağı veya bunun tersi anlamına gelir. Ayrıca kedi ve köpeklerde bulunan Demodex akarları insanlara bulaşmaz.

Kedilerde Demodektik Uyuz Semptomları

Demodex akarları, lokalize veya genelleştirilmiş hastalık ile ilişkilendirilebilir. İşaretler, dahil olan akarın türüne bağlı olarak değişir.

Demodex Gatoi Belirtileri

Demodex gatoi’nin en yaygın semptomu , saç dökülmesine ve cilt pullanmasına yol açabilen kaşıntı/aşırı bakımdır. Ayrıca çok fazla yalama ve tırmalama sonucunda kedinizde kabuklanmalar ve yaralar görebilirsiniz. D. gatoi sıklıkla şiddetli kaşıntıya, deride iltihaplanmaya ve gövde ile uzuvlarda kabuklanmalara neden olur. Bazı durumlarda, kedilerde dudaklarda ülserler veya tüm vücutta küçük kabuklanmalar (askeri dermatit) gelişebilir. Çoğu durumda, D. gatoi ile ilişkili cilt sorunları klinik olarak alerjik cilt hastalığından ayırt edilemez. Bu nedenle, alerjik deri hastalığı olduğundan şüphelenilen herhangi bir kedide demodikoz olasılığı düşünülmelidir. D. gatoi ile enfekte olmuş bazı kediler, görünür deri lezyonları olmadan tamamen asemptomatik olabilir.

Demodex Cati Belirtileri

Demodex cati’den kaynaklanan cilt sorunları tek bir bölgeyle sınırlı olabilir veya kedinizin tüm vücuduna yayılmış olabilir. Yaygın cilt sorunları arasında kızarıklık, pullanma, kabuklanma ve saç dökülmesi bulunur. Kaşıntı hafif ila şiddetli olabilir. Bazı kedilerde, aşırı kulak birikintisi ve kulak tahrişi/kafa sallama tek belirtiler olabilir. D. cati sıklıkla tüy dökülmesi, cilt iltihabı ve kabuklanma ile ilişkilidir. Deri lezyonları kaşıntılı olabilir, ancak bu her zaman böyle değildir. Bazı durumlarda, kedilerde genellikle yüz, baş ve boyunda olmak üzere yalnızca lokalize cilt sorunları olabilir. Diğer durumlarda, lezyonlar tüm vücudu kapsayacak şekilde yayılabilir. D. cati ayrıca tekrarlayan kulak enfeksiyonlarına da neden olabilir.

Kedilerde Demodektik Uyuz Bulaşması

D. cati bulaşıcı değildir ve kediler arasında yayılamaz. Lokalize enfeksiyon vakaları mutlaka altta yatan bir nedeni göstermez, ancak genelleştirilmiş enfeksiyon, akarın kontrolden çıkarak çoğalmasına izin veren altta yatan immün baskılamayı gösterebilir. Genelleştirilmiş D. cati istilası durumlarında , veteriner hekiminiz, kedi lösemi virüsü, kedi immün yetmezlik virüsü veya diğer immün baskılayıcı durumlar için test yapılmasını önerebilir. Ek olarak, D. cati, bağışıklık sistemini baskılayabilen ilaçlarla ilişkilendirilebilir; Veteriner hekiminiz, kedinizin bu duruma yol açabilecek herhangi bir ilaç almadığından emin olmak için kapsamlı bir öykü alacaktır.

D.gatoi diğer kedilere bulaşıcıdır. Bazı kediler enfekte olsa bile asemptomatik kalabileceğinden, birden fazla kedinin yaşadığı bir evde ve bir kedide D. gatoi sorunları varsa asemptomatik taşıyıcı olma olasılığını göz önünde bulundurmak önemlidir. Bu kediler, cilt hastalığı belirtileri göstermeseler bile Demodex akarlarını evdeki diğer kedilere yayabilir.

Kedilerde Demodektik Uyuz Nedenleri

Demodektik uyuza bu üç tip Demodex akarı neden olur :

  • Demodex gatoi . Bu tip genellikle sağlıklı kedilerde görülür. Derinin üst tabakasında yaşarlar ve diğer kedilere bulaşıcıdırlar.
  • Demodex cati . Bu akarlar genellikle, altta yatan bir hastalık veya durum nedeniyle baskılanmış bir bağışıklık sistemine sahip kedilerde görülür. Kıl köklerinde ve bazen etkilenen kedilerin kulak kanallarında bulunabilirler.
  • Nadir ve isimsiz bir Demodex türü. Bu Demodex türü çok nadirdir, ancak altta yatan hastalıkla ilişkilendirilmiştir. Bu akarlar ayrıca saç köklerinde de bulunabilir.

kedilerde demodektik uyuz

Kedilerde Demodektik Uyuz Teşhisi

Kedilerde demodektik uyuz teşhisi, tipik olarak deri kazıma olarak bilinen bir test gerektirir. Bu testte, veteriner hekiminiz deri hücrelerinin dış katmanlarından bazılarını sıyırmak için bir neşter bıçağı kullanacak ve cilt yüzeyinde veya kıl köklerinde yaşayabilen Demodex akarlarını ortadan kaldıracaktır. Deri kazıma yoluyla elde edilen numuneler, Demodex akarlarının varlığını değerlendirmek için mikroskop altında incelenecektir.

Demodex akarlarının varlığını değerlendirmek için kullanılabilecek diğer testler arasında, yüzeyde yaşayabilecek parazitleri uzaklaştırmak için kedinizin cildine bir parça şeffaf bandın uygulandığı bir bant hazırlığı yer alır. Bu bant parçası daha sonra Demodex akarlarının varlığı için mikroskop altında incelenir. Tüy yolma örnekleri, tüy folikülü içinde bulunabilecek Demodex akarlarını aramak için mikroskop altında da incelenebilir. Daha seyrek olarak, kıl folikülü içindeki Demodex akarlarını görselleştirmek için deri biyopsisi gibi daha invaziv testler gerekebilir. Demodex akarlarının neden olduğu kulak enfeksiyonlarında, akar kulak kanalından alınan kalıntıları incelemek için mikroskop kullanılırken keşfedilebilir.

Yukarıdaki testleri kullanarak Demodex’i bulmak zor olabileceğinden, veteriner hekiminiz paraziti öldürecek fluralaner türevleri gibi bir ilaç denemesi önerebilir.

Demodex Gatoi

Demodex gatoi, mikroskop altında incelenebilecek cilt ve döküntüleri toplamak için cilt kazımaları veya bant kullanılarak teşhis edilebilir. Akarları veya yumurtaları aramak için dışkı testi de yararlı olabilir. Ancak Demodex gatoi’yi bulmak son derece zor olabilir. Veteriner hekiminiz bir enfeksiyondan şüpheleniyorsa ancak gerçek akarları bulamıyorsa, tedaviye devam etmenizi önerebilir. Tedaviye olumlu yanıt tanıyı doğrular.

Demodex cati

Demodex cati’yi genellikle mikroskop kullanılarak incelenen derin deri kazımalarında bulmak kolaydır. Akarlar, mikroskop altında incelenen kulak çubuklarında da bulunabilir.

Demodex cati’li kediler genellikle bağışıklık sistemini baskılayan altta yatan hastalıklara sahiptir. Buna kedi viral hastalıkları ( FeLV , FIV ), kanser, diyabet veya toksoplazmoz dahildir. Bu durumlarda, veteriner hekiminiz altta yatan bir nedeni belirlemek için daha fazla teşhis yapmalıdır.

 

Kedilerde Demodektik Uyuz Tedavisi

Tüm Demodex akar türleri aynı tedavilere yanıt vermelidir. Kedilerde Demodex tedavisi için genellikle etkili olan ürünler, birkaç hafta boyunca haftalık banyolar veya en az iki Bravecto®  veya Revolution Plus® uygulaması içerir. Hiçbir ürün, kedilerde Demodex tedavisi için özel olarak lisanslanmamıştır, ancak bazı pire ilaçları da etkilidir.

Kedi demodikozunun tedavisi, hangi belirli Demodex türünün dahil olduğuna bağlıdır.

D.cati ile başarılı tedavi, immünsüpresyonun altında yatan nedeni belirlemeye bağlıdır. Tüm enfekte kedilerin baskılanmış bir bağışıklık sistemi olmasa da, birçok kedinin vardır. İmmün baskılama ele alındığında veya dışlandığında, ikincil bakteriyel deri enfeksiyonlarını ele almak için antibiyotikler verilir ve Demodex akarlarını öldürmek için ilaç verilir. D.cati tedavi seçenekleri; akarlar arasında topikal tedaviler (kireç kükürt daldırmaları), ivermektin veya milbemisin gibi oral ilaçlar ve ayrıca diğer daha yeni topikal ilaç seçenekleri bulunur. Her tedavinin kendine özgü faydaları ve yan etkileri vardır, bu nedenle veteriner hekiminiz, kediniz için en iyi tedaviyi belirlemek üzere sizinle birlikte çalışacaktır.

D.gatoi’li kedilerde başarılı tedavi, evdeki tüm kedilerin tedavi edilmesine bağlıdır. D. gatoi’yi tedavi etmek için kullanılan tedaviler, kireç kükürt daldırmaları, ivermektin, milbemisin veya diğer tedaviler dahil olmak üzere D. cati için kullanılanlara benzerdir. Ancak bu özel türün iyileşmesi D. cati’den daha zor olabilir.

Kedilerde Demodektik Uyuzun İyileştirilmesi ve Yönetimi

Tedaviler genellikle Demodex gatoi akarlarını ortadan kaldırmada başarılıdır, ancak kaşıntı, akarlar öldükten sonra birkaç hafta devam edebilir.  Kedinizin Demodex cati tedavisine yanıtı, kedinizin bağışıklık sistemini baskılayan altta yatan herhangi bir hastalığı tanımlayıp tedavi etmeye bağlıdır.
Demodex akarları çevrede yaşayamaz, bu nedenle çevresel arıtma gerekli değildir. Bu akarlar insanlara veya köpeklere bulaşıcı değildir.

Sık Sorulan Sorular

Çoğu durumda, kedilerde demodikoz başarıyla tedavi edilebilir. D. gatoi ile enfekte olmuş kediler için prognoz, temas halindeki tüm kediler yeniden enfeksiyonu önlemek için tedavi edilebilirse çok iyidir. D. cati ile enfekte olmuş kediler için prognoz, altta yatan herhangi bir immünosupresif durumu yönetme yeteneğine bağlıdır, ancak tedavi, tipik olarak, altta yatan immünsupresyon ekarte edildiğinde veya ortadan kaldırıldığında etkilidir.

Bağışıklık sistemi gelişmemiş genç kedilerde de sıklıkla görülür. Hem demodex cati hem de demodex gatoi türe özgüdür. Bu , kedilerden diğer hayvanlara veya insanlara geçemeyecekleri anlamına gelir.

Kulak akarları, kediler için yaygın ve oldukça bulaşıcı bir sorundur. Bu küçük parazitler, kedinizin kulaklarını ve derisini tahriş edebilir ve aşırı kaşıntıya, tırmalamaya ve sonunda sağlık sorunlarına yol açan enfeksiyonlara neden olabilir

Banyolar pire, akar ve diğer böceklerden kurtulmanıza yardımcı olabilir. Pire şampuanı veya banyosu kullanmadan önce, veteriner hekiminize bunun evcil hayvanınız için en iyi seçenek olup olmadığını sorun. Bazı pire ürünleri yavru kediler, yaşlı kediler veya sağlık sorunları olan kediler için güvenli olmayabilir. Topikal bir pire tedavisi, bazı durumlarda banyodan daha iyi bir seçenek olabilir.

Kedilerde demodektik uyuzun birincil nedeni, demodektik akarların neden olduğu enfeksiyondur . Demodektik uyuz için yaş veya cinsiyet yatkınlığı yoktur. Bununla birlikte, D. cati’nin neden olduğu demodektik uyuz, Siyam ve Burmese kedilerinde daha yaygındır.

 

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.