Kedilerde atopik dermatit: Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? 

16 Ağustos 2021
2398
Kedilerde atopik dermatit: Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? 

Tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde de alerjik problemlere rastlamak mümkündür. Atopik dermatit de kedilerde görülen alerjik problemlerden biridir. Gelişiminde ise cinsiyet ve ırk ayrımı bulunmamaktadır. 

Kaşınma ve aşırı yalanma gibi semptomlara neden olan bu alerjik sorun, atopi olarak da adlandırılır. Peki nedir bu atopi? Kedi dostlarımızı nasıl etkiler? Tedavisi mümkün mü? Birlikte değinelim…

Kedilerde atopik dermatit nedir? Nedenleri nelerdir? 

Kedilerde atopik dermatit en basit tanımıyla cildin; çeşitli uyaranlara karşı alerjik reaksiyon geliştirdiği bir deri problemidir.  Genellikle çevresel alerjenlere karşı gelişen IgE (immünoglobulin E) antikorlarıyla ilgilidir. Atopi olarak da adlandırılan bu alerjik durum, köpekler arasında daha yaygın olsa da kedilerde de görülebilmektedir.  

Dostlarımızın hayat kalitesini ciddi anlamda etkileyen atopik dermatit, solunan veya temas edilen bir alerjen sonucunda kendini gösterebilir. Bundan dolayı mevsimsel alevlenmeler yaşanabilir ya da durum mevsimsel olmayabilir. 

Atopik dermatit genetik veya çevresel birden çok faktöre bağlı olabilir. Hastalık bölgesel (polenler, bitkiler) ve hormonal (endokrin hastalıklar vb.) faktörlere bağlı olabileceği gibi ev tozu, akarlar, küf sporları, pire vb. alerjenler de atopiyi tetikleyebilir. 

Kedilerde atopik dermatit belirtileri nelerdir? 

  • Baş ve/veya boyun bölgesinde kaşınma 
  • Ön uzuvlarda, aşırı yalanmadan ve ısırmaktan dolayı gelişen kelleşme, alopesi 
  • Yüzde, ön uzuvlarda ve / veya koltuk altı bölgelerinde kırmızı, kabuklu noktalar 
  • Cilt üzerinde kepekli bir görünüm, kabuklanmalar ve kanamalar 

Atopik dermatitli bir kedi, mevcut durumdan dolayı her yerini çiğneyebilir, ısırabilir, yalayabilir veya çizebilir. Etkilenen bölgeler genellikle bacakların ön kısmı, koltuk altı, kulaklar, patiler ve yüzdür. İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de alerji gelişimi pek çok şeye bağlı olabileceği için spesifik bir neden söylemek zor olacaktır. Fakat yine de reaksiyon alınan alerjen, belirlenebilir ve tedavi planlanmasına yardımcı olabilir.

kedilerde dermatit 

Kedilerde atopik dermatit nasıl teşhis edilir? 

Kedilerde atopatik dermatit teşhisini koymak biraz sancılı bir süreç olabilmektedir. Lezyonların alerjiye bağlı geliştiği kesindir fakat bu durumun sebebi tek bir alerjen mi, birçok alerjen mi, gıda alerjisi mi, yoksa vücudun kendi hücrelerine karşı geliştirdiği bir aşırı reaksiyon mu? Bunların ayrımı, eliminasyonu yapıldıktan sonra son olarak hiçbir seçenek kalmadığında kedinizin atopik olduğuna karar verilir ve teşhisi konulmuş olur.  

Kedilerde atopik dermatit nasıl tedavi edilir? 

Atopik dermatitli bir kediyi tedavi etmenin ilk aşaması; kaşıma ve ısırma nedeniyle gelişen ikincil cilt enfeksiyonlarını tedavi ettirmek olacaktır. Hekiminiz, cildin üzerinde yer alan kabuklu noktaların bakteri mi yoksa mantar mı olduğunu tespit etmek için lezyon üzerinden örnek alarak sitoloji numuneleri isteyecektir. Bakteriyel cilt enfeksiyonları için antibiyotik tedavisi uygulanırken mantar enfeksiyonlarında antifungaller devreye girecektir. Bunların yanı sıra antihistaminikler, Omega –3 yağ asidi desteği, topikal ilaçlar, medikal şampuanlar yer almaktadır

Bir tedavi seçeneği olarak immunoterapi ve immunosupresif terapi de tedavi seçenekleri arasında bulunmaktadır. 

Atopik dermatitin tedavisinde genellikle çok yönlü ilerlenmelidir ve birden çok kombinasyonun bulunduğu bir tedavi planı uygulanmalıdır. 

 Kedilerde atopik dermatit nasıl önlenir? 

Esasen kedilerde atopik dermatiti önlemenin spesifik bir yöntemi yoktur. Yukarıdaki tedavi yöntemleri genellikle, atopiyi uzun vadede kontrol altına almak için uygulanır. Atopik dermatitin tetiklenmesine engel olmanın en iyi yolu; semptomları tanımak ve sorun yaratan alerjenlerden kaçınmaktır.  Alerji alevlendiği takdirde semptomları tanıyıp ona göre hareket etmek kedinizin daha rahat etmesine olanak sağlayacaktır.

Atopik dermatiti olan bir kedinin cildi oldukça hassastır ve sekonder cilt enfeksiyonlarına, maya enfeksiyonlarına, kulak enfeksiyonlarına oldukça yatkındır. Oluşabilecek herhangi bir cilt enfeksiyonu, pire veya tahriş edici madde alerjinin alevlenmesine sebep olabilir. Bu noktada, düzenli pire kontrolleri ve dikkatli banyo, durulama işlemleri oldukça önem kazanmaktadır.

İlginizi çekebilir:

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.