Kedilerde antibiyotik kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?

10 Mart 2022
5604
Kedilerde antibiyotik kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?

Antibiyotikler, kedilerde genellikle bakteriyel enfeksiyöz hastalıkların tedavisi için kullanılır. Antibiyotik içeren bir tedaviye ihtiyaç duyan kedilerin vücudunda, enfeksiyona sebep olan organizmalar yer almaktadır. Kediler ve kedi yakınları tarafından antibiyotikler pek sevilmese de hastalıkların tedavisi için çok önemli olan ilaçlardır. Kedi antibiyotik ilaçları nelerdir ve kedilerde antibiyotik kullanımı hakkında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir gibi önemli soruların yanıtları ve uyarılar için yazımızın derinliklerine doğru ilerleyebilirsiniz.

Daha önce belirttiğimiz gibi antibiyotikler, bazı hastalıkların tedavi edilmesi için oldukça önemlidir. Ancak antibiyotiklerin yanlış ve gereksiz kullanımı kedimizi tedavi etmek yerine daha çok zarar vermektedir. Bu sebeple kedilerde antibiyotik kullanımında dikkat edilmesi gerekenler hafife alınmamalıdır.

Kedilerde Antibiyotik kullanımı nasıl olmalıdır?

Patili dostlarımızın ailemize katılması ile birlikte hayatımıza farklı bir renk gelir. Bizleri mutlu etmeleri için hiçbir şeye ihtiyaçları yoktur. Yanımızda olmaları kafidir. Hem kendimizin hem de onların mutlu ve sağlıklı bir hayat sürmesi için elimizden geleni yaparız. Ne de olsa mutluluk karşılıklıdır. Ancak bazen tatsızlıklar yaşanabilir. Minik dostlarımızın hasta olduğunu fark ederiz. Ne kadar çaba göstersek de olacakların önüne geçemeyiz. Neyse ki tıp çok ilerledi ve minik bir hap ile kısa sürede iyileşebiliyor ve neşemize kavuşabiliyoruz. Ki bu kediler için de geçerli bir durum. Bu ilaç gruplarından biri de antibiyotiklerdir ve kullanımına dikkat edilmelidir.

  • Antibiyotik alan kedilerin susuz kalmaması gerekmektedir. Kedinizin bol bol su içtiğinden emin olmalısınız.
  • Ağızdan alınan bazı antibiyotikler aç karnına, bazı antibiyotikler ise tok karnına kullanılmalıdır. Kullanım  şekli veteriner hekim tarafından belirlenmektedir.
  • Antibiyotik çeşitleri kusma ve bulantı gibi yan etkiler yapabilir. Gastrointestinal sistemde irritasyonu azaltmak amacıyla az miktarda yiyecek ile alınması gerekebilir. Bu gibi durumlarda veteriner hekime danışılmalıdır.
  • Tedavi süreci veteriner hekim tarafından belirtilir. Hangi dozda ve hangi miktarda ilaç alınması gerektiğine kendiniz karar vermemelisiniz. Çünkü tedavi birkaç gün içerisinde olumlu yanıt verdiğinde bazı kedi sahipleri antibiyotik alımını bıraktırabiliyor. Ancak bu kedinizin ve halk sağlığı için tehlike teşkil etmektedir. Hastalığın iyiye gitmesin ve görünürde herhangi bir problemin kalmamış olması etkenlerin tam olarak yok edildiği anlamına gelmemektedir. Tam olarak tedavi edilmeden ilaçlar bırakıldığında, enfeksiyon tekrarlayabilir ve kullanılan antibiyotiğe karşı alınan olumlu tepki azalabilir. Antibiyotik alımı sadece yan etkilerin şiddetli olması ya da veteriner hekimin önerisi ile bırakılmalıdır.
  • Antibiyotik alan kedilerin gözlem altında tutulması gerekmektedir. Patili dostunuzu özellikle ilk ilaç alımlarında yalnız bırakmamalısınız. Herhangi bir yan etki fark ettiğinizde veteriner hekiminize bildirmelisiniz.
  • Antibiyotik ilaçlarının alınması gereken süreçler belli olduğu için herhangi biri unutulduğunda fazladan bir tane daha alınmamalıdır. Bir diğer gün aynı saatte alınmaya devam edilmesi gerekir. Aşırı dozda antibiyotik alımı kedilerde alerjiye neden olabilir. Alerji sonucunda ciddi sorunlar ortaya çıkabilir.

Kedilerde Antibiyotikler Hangi Durumlarda Kullanılır?

kedilere antibiyotik hap verilir mi

Evimizi ne kadar temizlesek de bakteriler gelip kedimizi bulabilir. Onlar temizliklerini kendilerini yalayarak yaptıkları için de sık sık hastalanabilirler. Üstelik enfeksiyona neden olan çok sayıda mantar ve bakteri bulunmaktadır. Her enfeksiyonun üreme ve yayılma hızı farklı olduğu gibi bulundukları bölge ve şiddeti de farklı olabilmektedir. Bizler gibi kedilerde de bakteriler nedeni ile enfeksiyonlar meydana gelebilir. Enfeksiyöz bir hastalığa yakalanan kedilerin bir an önce tedavi altına alınması önemlidir. Enfeksiyonun yayılmaması ve erkenden yok edilmesi için antibiyotik kullanımı gerekebilir. Bu karar elbette veteriner hekimler tarafından verilmelidir.

Kedilerde sıklıkla, üst solunum yolu, deri, idrar yolu, kemik ve yumuşak dokuda enfeksiyonlar meydana gelmektedir. Bu gibi rahatsızlıklara sahip olan kediler çeşitli ağrılar ve sancılar çekebilir. Bu nedenle kedilerde antibiyotiklerin kullanılması gerekmektedir.

En sık kullanılan antibiyotikler

Kedilerde kullanılan antibiyotikler oldukça fazladır. Ancak çok sık kullanılan ve reçetelerde en fazla yer alanlar aşağıda belirtilmiştir. Bazıları geniş spektrumlu iken bazıları daha spesifik amaçlarla kullanılmaktadır. Bu nedenle kedilerin hastalıkları ve kediye özgü ihtiyaçlar doğrultusunda belirlenirler.

Amoksisilin: Geniş spektrumlu dediğimiz antibiyotik grubu ilaçlarından biri Amoksisilin’dir. En yaygın reçete edilme nedenleri deri, idrar yolları ve yumuşak doku enfeksiyonlarını tedavi etmek geniş spektrumlu bir etkiye sahip olduğu içindir. Tablet, sıvı süspansiyon ve kapsül şeklinde oral olarak verilir. Bunun yanında enjeksiyon yoluyla uygulanma yöntemleri de vardır.

Sefaleksin: Yan etki konusunda oldukça hafif etkilere sahip olan Sefaleksin, geniş spektrumlu antibiyotik ilaçları arasında yer almaktadır. Kedi ve köpeklere en sık reçete edilen ilaçlardan biridir. Oral yolla alınmaktadır. Deri, solunum, ortopedik ve genital sistem enfeksiyonlarında kullanılabilir.

Klindamisin: Kemik, deri ve bazı sistemik enfeksiyonlarının tedavisi için sıklıkla reçete edilen bu ilaç, kedilerin metabolizması tarafından tolere edilir. Hızlı etki gösteren fakat uzun süre kullanılması gerekebilen bir antibiyotiktir.

Enrofloksasin: Enrofloksasin dozu, kedinizin ağırlığına ve enfeksiyona neden olan spesifik organizmaya bağlı olarak değişebilmektedir. Ağızdan tablet formunda olarak kullanılacağı zaman aç karnına tüketilmesi önerilmektedir. Enjeksiyon formu da mevcuttur. Solunum yolları, prostat, üriner sistem, deri ve bazı sistemik enfeksiyonların tedavisi için kullanılmaktadır.

Metronidazol: Metronidazol, kedilerde görülen diş eti hastalıklarının tedavisi için reçete edilebilir. Bunun yanı sıra gastrointestinal enfeksiyonlara karşı da etkilidir.

Kedilere Antibiyotik Nasıl Verilir?

Kediler için uygun olan antibiyotik ilaçları farklı formlardadır. Kapsül, sıvı ya da hap şeklinde oldukları gibi merhem, jel, krem formunda da olabilirler. Bunun yanında deri altı, kas içi, damar içi uygulanması için ilaçların farklı formları da bulunabilmektedir. Her birinin kullanım sıklığı ve şekli farklı olabildiği gibi her kedide de farklı şekillerde kullanılması gerekebilir. Bu nedenle reçete edilirken ne sıklıkla alınacakları ve hangi miktar olacağı veteriner hekimler tarafından belirtilir. Böylece kedilere antibiyotik hap verilir mi sorusunun yanıtını vermiş olduk.

Kedilerde Antibiyotiklerin Yan Etkileri Nelerdir?

Her ilacın yan etkisi olabildiği gibi antibiyotiklerin de olabilir. Bu etkiler antibiyotiğin türü ve kediye göre değişebilir. Genellikle yan etkiler hafif olarak ortaya çıkar. Ayrıca her kedi yan etki göstermeyebilir. Sıklıkla görülen yan etkiler ise alerji, ishal, kusma, deride döküntü ve ishaldir. Daha az görülenler, böbrek ve karaciğer sorunlarıdır. İlaç kullanımı ile birlikte herhangi bir farklılık gözlenmesi durumunda veteriner hekimleri bilgilendirmek gereklidir. İlaç değişimi yapmaya ya da tedaviyi farklı şekilde devam ettirmeye karar verebilirler.

Yan etkiler nedeni ile kedi severler antibiyotik kullanımı konusunda endişelenebilir. Ancak belirttiğimiz gibi her kedi yan etki göstermez. Faydalarının büyük olması nedeni ile de hafif yan etkiler göze alınabilir. Elbette görülen değişiklikler veteriner hekime bildirilmelidir.

Kedilerde Antibiyotik Alerjisi

kedi antibiyotikleri zararlı mı

Ne yazık ki kedilerde antibiyotik alerjisi sık olmasa da görülmektedir. Ancak her reaksiyon farklı olabilir. Deride döküntü, kaşıntı, ishal, nefes alamama, kusma ve ateş gibi belirtiler ortaya çıktığında acilen veteriner hekime gidilmesi gerekir. Antibiyotik dışında ilaç kullanımı alerjiyi etkileşime geçirmektedir. Bunun yanı sıra dozajın fazla verilmesi ve aşırı reaktif bağışıklık sistemi antibiyotik alerjisine neden olmaktadır.

Evde baktığımız için hastalanmayacağını düşündüğümüz patili dostumuzu hâlsiz ve keyifsiz görmek oldukça üzücüdür. Onları mutsuz görünce bizim de keyfimiz kaçar ve enerjimiz tükenir adeta. Ancak güçlü olmalı ve yapılması gerekeni yapmalıyız. Ayrıca kedi aşılarının düzenli olarak yapılması da önemlidir. Veteriner hekim ziyareti ve birkaç ilaç ile sevimli dostlarımızı günlük keyifli rutinlerine kavuşturabiliriz.

Kedinizin herhangi bir enfeksiyona sahip olduğundan şüpheleniyorsanız, onu veteriner hekime götürüp muayene edilmesini sağlamalısınız. Bilinçsiz ve reçetesiz olarak satılan antibiyotikleri alarak ve kendi başınıza kullanarak tedavi konusunda başarılı olamayacağınız gibi kedinizin daha fazla zarar görmesine neden olabilirsiniz. Antibiyotikler belirli süreç içerisinde alınmalı ve hangi dozda ya da hangi ilacın alınacağı veteriner hekimler tarafından belirlenmelidir.

Kedilerde Antibiyotik Kullanımı Ne Zaman Olumlu Sonuç Göstermez?

  • Kediniz yara sahibi ise ve enfeksiyonlu bölgeye merhem formunda antibiyotikler sürülecekse, öncelikle yaranın temizlenmesi gerekmektedir. Yaraya temas etmeyen antibiyotik kullanımı elbette kedilerde olumlu sonuç göstermez. Tedavi hem uzar hem de başarısız olur.
  • Veteriner hekimler tarafından verilmeyen antibiyotikler başarılı bir tedavi oluşumunu engeller. Her bakteri ve kedi için farklı bir ilaç kullanımı gerekebilir. Antibiyotikler her ne kadar yaygın olarak kullanılıyor olsa da, çoğu hastalıkta antibiyotik kullanımının herhangi bir faydası olmamakla birlikte, zararı olmaktadır. Yanlış antibiyotik kullanımının ise çok ciddi sonuçları olabilmektedir. Özellikle insanlar için kullanılan antibiyotiklerin hayvanlar üzerinde çok ciddi yan etkileri olmaktadır. Antibiyotik kullanımının gerekliliğine ve kullanımına veteriner hekim karar vermelidir.
  • Antibiyotik alımı ihmal edilirse ya da aşırı dozda verilirse, tedavi fayda yerine zarar sağlayabilir. Bu nedenle doğru zaman ve dozajda kullanılması gereklidir.
  • Antibiyotik alımları ile mamalarının değişmesi gerekebilir. Ayrıca ek olarak vitamin de almaları gerekiyorsa, hekim tarafından belirtilir. Antibiyotiğin en etkili yanıtı vermesi için beslenmenin iyi olması ve veteriner hekimin önerilerinin yerine getirilmesi önemlidir.

Sıkça Sorulan Sorular

Kedilere şurup formunda antibiyotik verilecekse, şırınga içerisine belirtilen doz yüklenir ve bir kişiden yardım alarak kediyi tutması istenir. Başı hafifçe yukarı kaldırılarak şırıngayı yavaşça ağız içerisine boşaltılır. Birden ilacı sıkmak ilacın ciğerlerine kaçırmasına neden olabilir. Hap formunda olanlar ise ağız içerisine konulmalı. Ardından kedinin boğazı masaj yapar gibi okşanmalıdır. Hapı yutan kediler dudaklarını yalayacaktır. Veteriner hekimlerden alınacak öneriler ile ilaç kullanımları kolaylaşacaktır. Bazıları az miktar besin ile alınabilir.

Kediye enfeksiyon hastalıklarının tedavisi için antibiyotik ilaç verilir. Bakterilerin üreme ve yayılma hızı oldukça hızlı olduğu ve hastalığın ağrılı olması gibi nedenler ile etkisi yüksek olan ilaçların alınması gereklidir.

Kediye antibiyotik şurup kutu içerisinden çıkan şırınga yardımı ile verilir. Şırınga belirtilen miktarda şurup doldurulur. Ardından başı hafifçe yukarı kaldırılan kediye yavaşça ve nazik bir şekilde ilaç verilir. Bir kişiden yardım almak, şurubun uygun şekilde alınmasına destek olur. Kediyi tutarken diğer kişinin şırıngayı yavaşça boşaltması gerekir.

Kedilere enfeksiyon hastalıkları tedavisi için antibiyotik ilaç verilir. Enfeksiyon kapmış yaralar ya da vücudun belirli bölgelerinde enfekte olmuş olan organizmaların yok edilmesi için antibiyotik gereklidir. Bazı hastalıklar çabuk yayılabilir. Çünkü bakterilerin birçoğu çok hızlı bir şekilde üreyebilir. Antibiyotikler üremelerini durdurur ve tedaviyi hızlandırır.

İnsanların kullandığı ilaçlar, kediler üzerinde kullanılamaz. Zehirlenmelerine neden olabilir. Bizler için üretilen ilaçlar, fiziksel özelliklerimiz ve hastalıklarımıza bağlı olarak araştırmalar sonucunda üretilir. Kedilerin vücut yapıları ve hastalık çeşitleri farklı olduğu gibi küçük bir doz alımı ile ciddi zararlar görebilirler.

Kediler için antibiyotik ilaçlar veteriner hekimler tarafından reçete edilir. Kedi sahipleri kendi kendilerine ilaç seçimi yapamazlar. Ayrıca reçete edilmeyen antibiyotik kullanımı oldukça sakıncalıdır.

Kediye hangi dozda antibiyotik verileceği veteriner hekim tarafından yazılan reçetede belirtilir. Eczane çalışanları da ilaç üzerine yazarak bildirirler. Hiç kimse ilaç dozu kendi ayarlayamaz. Çünkü her kedi yapısı bir olmadığı gibi hastalıklarının evreleri de farklı olabilir.

Antibiyotik alan kedilerin susuz kalmaması için sıvı tüketimi arttırılmalıdır. Su tüketimine dikkat edilmezse dehidrasyon ve kabız gibi sorunlar görülebilir. Ancak ishal daha sık görülmektedir. Antibiyotik kullanan kedilerin beslenme şekli veterinerlere danışılmalıdır. Bu durumun net olarak anlaşılması için veterinere belirtmek gerekir.

Kedilerde antibiyotik uyku yapabilir. İlacın prospektüsü okunmalıdır. Ayrıca antibiyotik kullanımında görülen yan etkilerin veterinerlere bildirilmesi gereklidir.

Kedilerde antibiyotik tedavisi süreci, enfeksiyonun büyüklüğü ve ilacın uygun şekilde alımına bağlı olarak değişir. Kedilerin bağışıklık sistemlerinin güçlü olması da bu konuda etkilidir. Bu nedenle her kedi için farklı olan tedavi sürecini belli bir süre olarak belirtmek doğru değildir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.