Kedilerde vitamin eksikliği belirtileri

28 Aralık 2021
3098
Kedilerde vitamin eksikliği belirtileri

Kedi mamaları, kedinize doğru besin ve dengeli oran da kalori alımını sağlar. Üreticiler, mamaların üretiminde belirli standartları kullanırlar. Böylece kedilerde vitamin eksikliği az görülür. Ancak sokak kedileri için yiyecek bulma sıkıntısı oldukça büyüktür. Bu nedenle etobur canlılar olmalarına rağmen hayatta kalabilmek için sınırlı sayıda almaları gereken besinler ile doymaya çalışırlar. Hatta bazılarını hiç yememeleri gerekir. Bu nedenle kedi severler olarak sokaklara içi dolu olan mama kapları koyar ve onlara destek olmaya çalışırız. Kedilerde vitamin eksikliği belirtileri sadece sokak kedilerinde değil ev kedilerinde de görülür. Bu nedenle evimizde çok iyi şartlarda baktığımız tüylü dostumuzun aynı probleme sahip olabileceğini bilmeliyiz. Beslenme dışında sağlık sorunları nedeni ile de  oluşabilir.

Kedilerde vitamin eksikliği belirtileri, hangi vitaminin vücutta yeterli olmadığına bağlı olarak değişebilir. Kedilerde görülen A vitamini eksikliği gece körlüğüne neden olabilirken B vitamini eksikliği ise, büyüyen göz bebekleri ile ortaya çıkabilir. Kedinizin bir sağlık problemi yaşadığından şüpheleniyorsanız, yazımızın derinliklerine doğru ilerleyerek vitamin eksikliğinin belirtileri ve vitaminlerin nasıl verilmesi gerektiği konularında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Kedilerde en sık görülen vitamin eksiklikleri ve belirtileri

Kedi severler, tüylü dostlarına çok iyi bakmak isterler. Bu nedenle mamalar dışında ek besinler ve atıştırmalık sunmayı çok severler. Kedinize daha önce hiç vermediğiniz ve hakkında bilgi sahibi olmadığınız besinler için öncelikle araştırma yapmalısınız. Çünkü yiyeceklerin kediler için zararlı olup olmadığının yanı sıra, hangi ölçülerde verilmesi gerektiği de vitamin eksikliğine neden olmaması için çok önemlidir.

Vitamin eksikliğine sahip olan kedilerde sağlık sorunları görülmektedir. Vitamin eksikliğinin en temel nedeni beslenme ile alakalıdır. Bu nedenle evde bakılan kedilerin beslenmelerine önem verilmesi gerekir. Etobur canlılar olan kediler için kedi maması alırken içindekiler kısmı dikkatle okunmalı ve veterinerlerin önerdiği kaliteler mamalar seçilmelidir.

Üreticiler mama içeriklerini belirli standartlara göre hazırlar ve üretirler. Ayrıca üç çeşit kedi maması bulunmaktadır. Bunlar kuru, yarı nemli ve yaş kedi mamasıdır. Her mama içerisinde farklı sebzeler bulunabilir. Bu nedenle kedinizde hangi vitamin eksikliği varsa, tedavisi için veterinerin vereceği vitaminlerin yanı sıra meyve ve sebzelerden de destek alabilirsiniz. Aşağıda maddeler hâlinde sunmuş odluğumuz kedilerde en sık görülen vitamin eksiklikleri ve belirtilerine göz atmanızı tavsiye ederiz. Böylece vitaminlerin kediler için ne kadar önemli olduğunu anlayabilir ve kediniz için büyük bir yardımda bulunabilirsiniz.

Kedilerde vitamin eksikliği belirtileri arasında en sık görülenleri sizler için belirttik. Vitaminler vücudun işleyiş sisteminde büyük yararlar sağlar. Bu nedenle yeterli sayıda bulunmamalar kedilerin bağışıklık sistemlerinin zayıflamasına neden olur. Bu nedenle kedi bağışıklık güçlendirici olan her şeye önem vermenizi tavsiye ederiz.

Kedilerde A vitamini eksikliği ve belirtileri

kedilerde a vitamin eksikliği belirtileri

A vitamin kedilerin göz sağlığı ve bağışıklık sistemi için oldukça etkilidir. Bağışıklık sisteminin güçlü olması bizler için önemli olduğu gibi kediler için de önemlidir. Hasta olmalarını önler ve hasta olurlarsa da kolay atlatmalarına yardımcı olur. Bu nedenle kedi bağışıklık güçlendirici etkiye sahip olan her şeye önem vermemiz gerekir.  A vitamini yağda çözünür, kedilerin karaciğer ve diğer vücut organlarında büyük ölçüde depo edilirler. Ancak çok fazla olması da zararlıdır. Bu nedenle dengeli beslenmenin öneminin burada da altını çizmek isteriz. Kedinizde A vitamini eksikliği varsa, aşağıdaki belirtileri görmeniz mümkün.

  • Başlangıç olarak hareket etme konusunda isteksizlik ve hâlsizlik,
  • tüylerde dökülme gibi sorunlar ve cilt hastalıkları
  • kilo kaybı görülmektedir.

Vitamin eksikliği daha fazla ise ve sağlık problemleri ilerlediyse;

  • Gece körlüğü
  • kas sistemi sorunları görülmektedir.

Kedilerde D vitamini eksikliği ve belirtileri

Güneş ışıklarını gören kedilerin nasıl mutlu ve kıpır kıpır olduğunu görmek içi büyük bir şansa sahip olmak gerekmez. Çünkü yaz aylarında kediler daha fazla güneş ışığı almak için arabaların üzerine çıkar ve uyurlar. Onlar uyurken bir yandan vitamin alan vücutları daha enerjik olmalarını sağlar. Ancak evde bakılan kedilerde, dışarı çıkmıyorsa, güneş ışığı alamadığı için D vitamini eksikliği görülebilir.

  • Kemik yumuşaması (osteomalazi)
  • Raşitizm (kemik deformitesi)
  • Konjestif kalp yetmezliği
  • Kas ve sinir sistemi hastalıkları
  • Kanser riskinin artmasına neden olabilmektedir.

Kedilerde C vitamini eksikliği ve belirtileri

Kedilerde C vitamini eksikliği varsa belirtileri genellikle üriner ve bağışıklık sistemi ile alakalı hastalıklar ile anlaşılır. Ayrıca C vitamini eksikliği kanser riskini de arttırmaktadır.

Kedilerde B vitamini eksikliği ve belirtileri

Kediler için önemli olan pek çok sayıda B vitamini bulunmaktadır. Bu nedenle her birini maddeler hâlinde sıralayacağız. Kedinizde hangi belirtileri fark ettiyseniz, bir kenara not edip veterinerinize bildirebilirsiniz. Böylece sonuca daha çabuk ulaşır ve hangi vitamin takviyesini alması gerektiğini anlayabilirsiniz.

Kediler için önemli olan beş B vitamini bulunmaktadır. Bu yüzden herhangi birinin eksikliğinde ciddi sağlık problemleri ortaya çıkabilir. Problemi bir an önce çözmek için kedilerde sık görülen B vitamini eksikliği belirtilerine göz atabilirsiniz.

Kedilerde B1 vitamini eksikliği ve belirtileri

B1 vitamini kedilerin kalp, karaciğer ve böbrek gibi organları için temel besindir. Kedilerin vücudundaki enerjiyi metabolize etmelerine destek verir. Bu nedenle vücutlarında yeteri kadar B1 vitamini bulunmazsa, hâlsizliğe neden olur. Potansiyel olarak kedilerin günlük yaşamlarının tehlikeye girmesine neden olur.

kedilerde b vitamini eksikliği

  • Salya akması, erken nörolojik belirtilerdir. Eksiklik arttıkça beraberinde kusma gibi rahatsızlıklar ortaya çıkar.
  • Kusma, kediniz mamasını yeterli şekilde sindiremediği için beslenme sonrası kusma problemi sık görülmektedir.
  • Anoreksiya, kusma ve uyuşukluk arttıkça kedilerde iştahsızlık başlar. Yemek yemeyi de reddederler.
  • Uyuşukluk; B1 vitamini eksikliği nedeni ile enerjiyi vücuda işleyemediği için kedilerde uyuşukluk görülmesi büyük bir ihtimaldir.
  • Boyun fleksiyonu, başın göğse ya da yana doğru eğilmesi gibi problemler zamanla ortaya çıkabilmektedir.
  • Nöbetler; beynin yeterli derecede vitamin sahibi olmaması nedeni ile nörolojik problemler ortaya çıkar.
  • büyüyen göz bebekleri ve anormal yürüme de görülmektedir.

Kedilerde B2 vitamini eksikliği ve belirtileri

Yeşil sebzelerde, süt ve badem gibi besinlerde bulunan B12 vitamini, kediler için çok önemlidir. Kedinin vücudunda depolanamaz ve suda çözünebilir. Bu nedenle idrar yoluyla atılabilir.

  • Kilo kaybı
  • Anoreksiya
  • Karaciğer yağlanması
  • Periauriküler Alopesi ( Saçkıran)
  • Katarakt gibi belirtiler görülmektedir.

Kedilerde B3 vitamini eksikliği ve belirtileri

  • Ağız kenarları ya da içinde kızarıklık ve ülser
  • Yüksek ateş
  • Anoreksiya
  • Kilo kaybı
  • Birkaç hafta içerisinde ölüm gibi ciddi belirtiler yer almaktadır.

Kedilerde B6 vitamini eksikliği ve belirtileri

Kediler B6 vitamini eksikliği problemini çok sık yaşamazlar. Ancak bazı kediler nadiren de olsa bu probleme sahip olabilir.

  • Nöropatolojik ve nörofizyolojik davranış bozuklukları
  • kalsiyum oksalat birikmesinden kaynaklanmasından dolayı böbreklerde geri dönüşü olmayan lezyonlar ve böbrek hasarı
  • Anoreksiya
  • Kansızlık
  • Yetersiz büyüme
  • Beyinde nörolojik bozukluklar
  • Karaciğer ve böbrek problemleri
  • Kalsiyum oksalat kristalleri görülmektedir.

Kedilerde B12 vitamini eksikliği ve belirtileri

Kedilerde B12 eksikliği diğer vitaminlere göre daha sık görülmektedir. Belirtileri arasında kusma, kilo kaybı, ishal ve uyuşukluk yer alır. Bunların dışında bağırsak sorunları da görülmektedir. Eğer kediniz hem ishal hem de kusma problemi yaşıyorsa, kilo kaybettiyse ve hareketlerinde azalma varsa, büyük bir ihtimal olarak B12 eksikliği yaşıyor olabilir.

Veterinerler önce kandaki B12 vitaminin oranına bakar ve eğer eksiklik varsa, tedavi uygulamaya başlar. B12 vitaminin eksikliğinin en iyi şekilde giderilmesi için deri altına iğne yapılır. Oral olarak alınan vitaminler ve besinler çok fazla etkileyici rol oynamaz. Kedilerde B12 vitamini eksikliği belirtileri;

  • İshal
  • Kusma
  • Kilo kaybı
  • Uyuşukluktur.

Kedilerde görülen vitamin eksikliği nasıl teşhis edilir?

Kedilerde görülen vitamin eksikliği belirtileri konusunu ele aldık. Ancak bu durumdan emin olmak için vitamin eksikliği teşhisi oldukça önemlidir. Kan testi olmadan net bir şekilde anlaşılmaz. Bu nedenle bir veterinere danışmak gerekir. Belirtilerin birkaçı kedinizde yer alıyorsa, en azından büyük bir ihtimal olarak hangi probleme sahip olduğunu anlayabilirsiniz. Kendi başınıza karar verip kedinize, veteriner kararı olmadan vitamin takviyesi vermenizi tavsiye etmeyiz. Çünkü hangi derecede eksiklik olduğunu bilemezsiniz. Belki de vitamin eksikliği bile yoktur ve başka bir hastalığa sahiptir.

Bunun gibi birçok şey sıralayabiliriz. Kedinizin sahip olduğu vitamin eksikliğinden eminseniz, veteriner bir tedaviye başladıysa ve bunun yanı sıra kediniz için sağlıklı sebzeler gibi besinler vermeniz gerektiğini de belirttiyse, belirli ölçülerde asla doyurucu olmadan kedinizin vitamin alımına destek sağlayabilirsiniz. Besinleri verdikten sonra kedinizdeki değişimleri gözlemlemeyi ihmal etmemelisiniz.

Kedilerde vitamin kullanımı nasıl olmalıdır?

Hayvanların vitamin takviyesi alımı bizlerden farklıdır ve farklı oranlarda farklı ilaçlar kullanılır. Bu nedenle öncelik olarak belirtmek isteriz ki kendinize ait olan ilaçları kedinize vermemelisiniz. Yüksek dozda alınmaları, kediler için toksik olmaları ve bunun gibi nedenlerden dolayı kedinizin sağlığını iyi yönde değil kötü yönde etkilemiş olursunuz.

Kedi Vitaminleri & Besinleri Alışveriş

Kediye vitamin nasıl verilir?

kediye vitamin nasıl verilir?

Kedi sahiplerinin şikayet ettiği konulardan biri de kedilerine mama seçimi yaparken zorlandıklarını belirtmeleridir. Çünkü kediler yiyeceklerde seçici davranabilirler. Bir yiyeceği en sevdiği menü de olsa farklı bir kaba koyarsanız, yemekten vazgeçebilirler. Çünkü kedileri anlamak oldukça zordur. Peki, kediler bizleri ve konuşulanları anlar mı? Bu vitamin senin sağlığın için oldukça faydalı, hadi ye! dediğimizde yerler ya da içerler mi? Hiç sanmıyoruz. Bu nedenle kediye vitamin vermek için aşağıda belirttiğimiz püf noktalarına dikkat etmenizi tavsiye ederiz.

İşte kediye vitamin nasıl verilir sorusunun yanıtları…

  1. Öncelikle doğrudan tüketmesi için ona olanak sağlayın. Suda çözünmesi gerekenleri suyuna katın ve içmesini bekleyin.
  2. Bazı tablet vitaminler kediler için oldukça lezzetlidir. Bu nedenle direk olarak verebilirsiniz. Yemek istemezse, mamasına katabilirsiniz.
  3. Kedi mamasına vitamin eklemeden önce yiyecek ile alınabileceği hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Ardından kedinizin aç olduğu bir saatte mamanın yarısına tableti ezin ve ekleyin. Eğer yaş mamaysa, ezmeye gerek kalmaz. Ardından vitamini yuttuğunu görünce diğer yarıyı kaba dökebilirsiniz.
  4. B12 gibi vitaminlerin deri altına enjekte edilmesi daha sağlıklı bir sonuca ulaşılmasını sağlayacaktır. Bu nedenle veterinere danışmalı ve düzenli olarak yaptırmalısınız.
  5. Macun kıvamında olan vitaminleri kedinizin patisine sürerek yalamasını bekleyebilirsiniz. Patisini yalamak isteyecek ve vitamini de alacaktır.
  6. suda çözünmesi gereken vitaminleri temiz bir kapta karışım olarak hazırlayıp şırınga içerisine çekebilirsiniz. Ardından kedinizi tutup şırınganın içerisindeki suyu yavaşça ağzına dökebilirsiniz.

Kediye vitamin vermek istiyorsanız, sevdiği yiyecekleri de kullanabilirsiniz. Vitamin alımı sağlayan kediler hızlı bir şekilde sağlıklarına kavuşurlar. Bir daha aynı problemlerle karşılaşmamak için kedinizi sağlıklı besinler ve mamalar ile beslemenizi tavsiye ederiz.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Kedilerde vitamin eksikliği var olup olmadığını anlamak için belirtileri gözden geçirilmelidir. Her vitamin eksikliğinin farklı bir belirtisi vardır. Ayrıca veterinerlerin yapacağı kan tahlilleri ile net bilgilere ulaşılır.

Kedilere vitamin vermek için veterinerlere danışmak gerekir. Vitamin yetersizliğinin yanı sıra fazlalığı da sağlık sorunlarına yol açabilir. Eğer kedinizde vitamin eksikliği yoksa, ona besin değeri yüksek ve sağlı olan yiyecekleri verebilirsiniz.

Yavru kediye vitamin vermek için veterinere danışmak gerekir. Eğer yavru kedi anne sütü almamışsa, birçok vitamine ihtiyaç duyabilir.

Kedinize vitamin takviyesi yapmak istiyorsanız, öncelikle veteriner hekime danışmalısınız. Ardından kan testinin sonucuna göre yetersiz olan vitaminleri almasını sağlayabilirsiniz. Birçok çeşit kedi vitamini bulunur ve kedinin kilosu, boyu, türü, yaşı ve bunun gibi özelliklere bakılarak verilmelidir.

B-12 vitamini eksikliği sindirim sistemini de etkileyebilir. Mide bulantısı gibi sindirim problemleri sonucunda B12 vitamini eksikliği olan kişiler iştahlarını kaybedebilirler.
  • Kas ve sinir sisteminde sorunlar,
  • Konjestif kalp yetmezliği.
  • Kemik yumuşaması (osteomalazi)
  • Kemik deformitesi (raşitizm) ile karakterizedir.

İnflamatuar bağırsak hastalığı (IBD) gibi besinlerin emilimini engelleyen bozukluklar kedilerde B12 eksikliğine yol açabilir.

İnsanlarda olduğu gibi bazı hayvan türlerinde güneş ışığına (UV ışığı) maruz kalmak D vitamini üretimi için önemlidir.

D vitamini önemli bir vitamindir ve çok sayıda sağlık sorunu D vitamini eksikliği ile ilişkilendirilmiştir.

İnsanlar gibi, kediler güneş ışığına tepki olarak derilerinde D vitamini depolamazlar. Bu nedenle, kediler D vitamini elde etmek için kuru kedi mamasın’dan bu vitamini alabilir ve bu besin genellikle evcil hayvan mamalarında desteklenir. Gıdalardaki D vitamini, kolekalsiferol ve ergokalsiferol şeklinde bulunabilir.

Kullanabileceğiniz Kaliteli Mamalar

  • ND
  • Royal Canin
  • Acana
  • Pro Plan

insan sınıfı vitamin evcil hayvanın sağlığı için bir tehdit oluşturabilir.

Başlangıçta çoğu kedi anoreksiya ve oldukça hızlı bir şekilde görme bozukluğu, genişlemiş gözbebekleri, ataksi, vestibüler belirtiler, titreme ve nöbetler gibi nörolojik belirtilerden önce bir dereceye kadar kusma gösterecektir . Bu veteriner nöroloji yoluyla tespit edilebilir.

Kediler teknik olarak hayatta kalmak için güneş ışığına ihtiyaç duymazlar

Kesinlikle hayır! Kedinizin beslenme tablosu veya yaşam tarzındaki herhangi bir değişiklikte olduğu gibi, kedinize multivitamin vermeden önce bir veterinere danışmak çok önemlidir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.