Scottish Fold Hastalıkları – Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

3 Mart 2022
6584
Scottish Fold Hastalıkları – Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Scottish Fold, hastalıkları nedeni ile sahiplenme konusunda endişe duyulan bir kedi cinsidir. Sempatik ve oldukça tombik olan yüzleri, onları gören her kişinin etkilenmesine neden olur. Hatta pek çok kedi sever kulaklarının içe doğru kırık görünümünden dolayı sever onları. Oysaki o minik ve tatlı kulaklar hastalıklara sahip oldukları konusunda sinyaller veren ilk bulgudur. Çünkü kedilerin kulakları dik olmalıdır. Kırık kulaklar genetik bir bozukluğu belirtir. Üstelik hastalıkları ciddi sorunlara neden olabilir. Bunların yanı sıra eklem dışında pek çok sorun ile uğraşırlar. Yüzlerindeki her şeyi şaşırtan o ifade de acı çektikleri içindir.

Çok üzücü olduğunun farkındayız. Ne yazık ki bu üzücü durum devam etmekte. Çünkü pek çok kişi Scottish Fold kedilerinin üremelerine izin veriyor. Sorun yaşamayan ve güçlü bir bağışıklık sistemine sahip kedilerde eşleştiklerinde hastalıklardan kurtulduklarını düşünebiliyorlar. Uzmanlar ise kırık kulağa sahip olan kedilerin eklem hastalığı yaşadıklarını ayrıca bazılarının az bazılarının ağır bir şekilde geçirdikleri için sahiplerinin farkında olmayabileceğini belirtiyorlar.

Scottish fold eklem hastalığı

Scottish Fold 1961 yılında doğal bir mutasyon sonucunda ortaya çıkmıştır. İskoç kedisidir ancak dünyaca ünlüdür. Baykuşun kulaklarına benzetilen yapılan kıvrımlı kulaklara sahiptirler. Bu kalıtsal kıkırdak sorunu Osteokondrodisplazi yani eklem hastalığıdır. Vücutta kulak kıvrılması dışında birçok deformelere neden olur. Baskın bir hastalık olduğu için tüm yavru kedilerin bu hastalığa maruz kalacağı bilinmektedir.

Scottish Fold eklem rahatsızlığı anormal kemik gelişimi, hareket kısıtlayabilecek derecede ciddi ve acı çekmelerine neden olan bir hastalıktır. Yavru kedilerde yedinci hafta itibari ile çekilen röntgenlerde ortaya çıkmaktadır. Patili dostlarımızın eklemlerindeki ve kemik büyümesindeki ciddi anormallikler, artrite (ağrılı, şişmiş eklemler), kısa, anormal derecede kalın ve esnek olmayan kuyruklara, omurga anormalliklerine ve kısa, sert bacaklara neden olmaktadır. Patili dostlarımız olan Scottish Fold eklem rahatsız nedeni ile,

  • Topal kalabilir
  • Anormal bir yürüyüşle yürüyebilir,
  • Yürüme veya zıplama gibi normal hareketlere katılmaya isteksiz olabilir
  • Tamamen sakat kalabilir, refah etkileri ağrı ve doğal davranışları yerine getirememe açısından şiddetli bir hastalık olduğunu belirtmek isteriz.

Yavru iken herhangi bir problemi olmaması nedeni ile kedi severler mutlu olur. Ancak büyük bir ihtimalle ilerleyen yaşlarında lezyonların oluşumu başlar.

Scottish FOLD kedi sahipleri, tüylü dostlarında osteokondrodisplazik üremeler olduğunu öğrenebilirler. Bunu öğrenmek için kedilerde radyolojik muayene işleminin yapılması gerekir. Böylece üremelerin var olup olmadığı ortaya çıkacaktır.

scottish fold eklem rahatsızlığı

Eklem Hastalığı belirtileri

  • Yürümede zorluk
  • Kuyruk ya da ayakları hareket ettirmeme ve hareket ederken inleme tarzı ses çıkartma
  • Şişmiş ayak bileği
  • Anormal yürüyüş
  • Kıvrık kulaklar

Kıvrık yani katlı görünümlü kulaklar her Scottish kedisinde görülür. Bu da hasta olduklarının belirtisidir. Ki uzmanlar ilk bulguyu kulaklarının kıvrık olmasından şüphelenerek ortaya çıkarmışlardır.

Her birinin hastalığa yakalanacağı konusunda uzmanlar kesin bilgiler sunuyorlar. Ancak hepsi aynı şiddette geçirmiyorlar. Bazı çok hafif bazıları ise sakat kalacak şekilde problemler yaşayabilir. Ne yazık ki az ya da çok olsa da bu sevimli kedilerin yaşamlarında acı olduğu kesin.

Scottish fold eklem hastalığı tedavisi

Scottish fold eklem hastalığı tedavisi ne yazık ki yok. Eğer olsaydı bu kedi cinsi toplanır, tedavi edilir ve üremeleri sonucunda hastalığın önlenmesi sağlanabilirdi. Genetik bir hastalık olduğu için kesin bir tedavi yöntemi bulunmuyor. Ancak ağrılarının azalması ve yok edilmesi ve diğer problemlerinin küçük çapta tedavileri yapılmaktadır. Belirtmek isteriz ki hastalığın tedavisi için kullanılan ilaçlar (ağrı kesici) uzun süre kullanıldığında yan etki yapabiliyor. Ağrılar hafiflese de başka problemler ortaya çıkabilir.

Yaşamlarının daha kaliteli ve çekilebilir bir hâl alması için uzmanlar ellerinden geleni yapıyorlar. Fakat en büyük çözüm üremelerini engellemektir. Ömür boyunca acı içinde yaşayacak olan yavru kedilerin hayata gelmesine izin vermemek için kısırlaştırılma işlemi yapılmalıdır.

Melez Scottish Fold ırkı kedilerde osteokondrodisplazi (eklem hastalığı)

Scottish fold kedilerinin çok sevimli olduğunu daha önce de belirtmiştik. Bu nedenle sahipleri onları hastalık konusunda dayanıklı olan, bakımları bir o kadar kolay ve karakterleri oldukça iyi olan British shorthair cinsleri ile çiftleşmelerini destekliyor ve bunun için ellerinden geleni yapıyorlar. Ancak eklem hastalıkları daha az şiddetli olduğu için hiçbir problem yaşamadıklarını düşünebiliyorlar.

Yavru iken normal olarak görünen ve yaşamlarını mutlu bir şekilde devam ettiren melez Scottish fold ırkı büyüdükçe hastalıkları ortaya çıkabiliyor. Çünkü anneleri ya da babalarından pek çok özellik alıyorlar. Baba ya da anne olan Scottish fold ebeveynlikte iyi olsa da hastalığını yavrularına pay etmiş olabiliyor. Ki bu oldukça yüksektir. Hastalığın var olup olmadığını anlamak için yavruların muayene edilmeleri gerekir.

Scottish Fold göz akıntısı

Scottish fold hastalıkları arasında eklem dışında sık görülen bir sorun göz akıntısıdır. Patili dostunuzda bu problemin var olup olmadığını anlamak istiyorsanız belirtilerine göz atabilirsiniz. Ancak öncelikle nedenleri üzerinde duralım.

Scottish Fold göz akıntısı sorununun nedenleri:

Pembe göz (konjonktivit): Kedilerin gözlerinin etrafında açık pembe renkli astar denilen kısmın iltihaplanması göz akıntısına neden olabilir. Bu sorun tek gözde var olabileceği gibi iki gözde de görülebilir. Şişik ve kırmızı gözler, ışıklı ortamda duramama, gözyaşları ve iltihaplı göz akıntısına neden olmaktadır. Hastalık ileri dereceyse ateş, ishal ve nefes darlığı da oluşabilir.

Üst solunum Yolu Enfeksiyonları: Scottish Fold kedileri bakteri ya da virüslere maruz kaldıklarında göz akıntısı sorunu yaşayabiliyorlar. Bu hastalığın belirtileri ise bazen ciddi olabiliyor. Üst solunum yolu enfeksiyonu yaşayan kedilerde göz akıntısı rengi genellikle beyaz oluyor.

Kornea problemleri: Patili dostlarımızın korneası iltihaplanabilir. Bunun yanı sıra yaralanabilir ya da ülserleşebilir. Bu sorunlarda bulanık görmelerine, gözlerini aşırı kırpmalarına, iltihap sorunu yaşamalarına ve göz yaşlarının daha fazla üretilmesine yol açmaktadır.

Tıkalı Göz Yaşı Kanalları: Tıkalı denilince akla göz yaşının hiç akmaması gelse de bu sorun daha fazla göz yaşına neden oluyor.

Kuru göz: Göz yaşı akamaması ve eksikliği nedeni ile kornea iltihaplanır. Gözler kırmızıya döner. Bu hastalık ihmal edilirse kedilerde körlüğe neden olabilir. Sarı bir akıntı hastalığın belirtisidir.

Scottish fold burun tıkanıklığı

scottish fold burun akıntısı

Scottish fold burun tıkanıklığı ne yazık ki sık yaşanan hastalıklardan biridir ve kedi riniti olarak da bilinir. Bu problemin başlıca belirtileri ise şunlardır:

  • Hapşırma
  • Burun akıntısı
  • Ağızdan nefes almaya çalışma
  • Nefes almada zorluk
  • Yüzde pençe izleri
  • İştah kaybı

Üst solunum yolu enfeksiyonu yasayan kedilerde burun tıkanıklığı görülür. Problemin en sık görülen nedeni budur. Diğer nedenler ise;

  • Alerji
  • Diş problemleri ve enfeksiyonları
  • Mantar problemleri
  • Kanser
  • Bakteriyel enfeksiyonlar)
  • İltihaplanmış polipler
  • Burundaki yabancı cisimler
  • Dudak yarıklığı gibi anatomik deformasyonlar
  • Yaşlı kedilerde burun kanseridir.

Bu sorunun nedeni veteriner hekimlerinin yaptığı muayeneler ile ortaya çıkabilir. Sizler de belirtilerini ve kedinizde oluşan farklılıkları anlatarak soruna daha çabuk ulaşılmasını sağlayabilirsiniz. Tedavi için burun içini yıkama ya da rinoskopi gibi işlemler gerekebilir. Veteriner sonrası evde tedaviye devam etmek ve patili dostlarımızı rahat ettirmek için pek çok şey yapabiliriz.

burun tıkanıklığı tedavisi

Burun tıkanıklığına neden olan Scottish fold hastalıkları için diğer tedaviler ise şöyledir;

  1. Veteriner tarafından verilen antibiyotik ya da ilaçların alınmasını sağlamak. Eğer enfeksiyon varsa temizlenmesi için antibiyotik gerekebilir. Bu nedenle veterinerler antibiyotik yazabilirler. Tedavi uygun şekilde yapıldığında olumlu sonuçlar alınacaktır. En etkili tedavi burun içi temizliği ve antibiyotik olduğu bilinmektedir.
  2. Nefes almada güçlük çeken kediler yemek yemek ya da su içmek istemezler. Bu da dirençlerinin azalmasına neden olur. İyileşme hızları da yavaşlar. Bu nedenle patili dostlarımıza destek olmak için sıvı almalarını sağlamalı ve sevdikleri besinler sunarak enerji toplamalarına destek olmalıyız.
  3. Burun temizliği yapmak kedinin rahatlamasını sağlayacaktır. Veterinerler tarafından verilen burun açma ekipmanları ya da ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır. Böylece solunum yolundaki kalıntılar da ortadan kalkacaktır.
  4. Scottish fold hastalıkları arasında burun tıkanıklığı çok küçük bir problem gibi görülebilir. Ancak astım ve bronşit gibi ciddi sorunlara neden olabilir. Bu nedenle acilen müdahale edilmeli ve kedinin günlük rutinini en kaliteli şekilde devam ettirmesi sağlanmalıdır. Nedeni bilinmeyen burun tıkanıkları için kortikosteroidler kullanılabilir. Veterinerler tarafından reçeteye yazılan bu ilaçlar oral yolla alınarak deneme yapılır.
  5. Mantar sebebi ile ortaya çıkan burun tıkanıklığı tedavisi için mantar önleyici ilaçların düzenli olarak alınması sağlanmalıdır.
  6. Burun deliklerinde meydana gelen kanserli büyüme ya da anatomik sorunlar nedeni ile cerrahi müdahale gerekebilir.

burun tıkanıklığı tedavisi için evde yapılabilecekler

Evde kedinize uygun bir ortam hazırlayarak rahat bir nefes almasına yardımcı olabilirsiniz. Bunun için:

  • Özellikle kış aylarında kullanılan ısıtıcılar nedeni ile havadaki nem yok olur. Bu nedenle burun delikleri tahriş olabilir. Kuruyan mukusun burnun iç kısmına yapışması, boğazın kuruması ve pek çok sorun ortaya çıkartır. Burun tıkanıklığı yaşarken nemli bir ortamda bulunmak bizleri rahatlattığı gibi Scottish fold cinsi kedileri de rahatlatır. Siz duş alırken kedinizin banyoda durması ya da mutfakta yemeğin pişmesi ile oluşan buhar nedeni ile mutfakta bulunması gibi yapılacak birçok şey bulunmaktadır.
  • Patili dostlarımızın yüzlerini ılık bir bezle silmek de onu rahatlatacaktır.
  • Kedi mamasının ısıtılması ile iştahlarını kabartabilirsiniz. Keskin kokular acıkmalarını sağlayabilir. Yemek yerken zorlanacakları için öncelikle nemlendirici yanında vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz.
  • Uyku problemi yaşayanlar için kucakta uyumalarına izin verebilirsiniz. Kolunuza başını koyarak daha rahat nefes almalarını sağlayabilirsiniz.

Scottish Fold kedileri ünlülerin paylaşımlarından sonra çok sevildi ve popüler oldu. Ancak acılarını dindirmek için kimse bir şey yapamadı. Ağrı kesiciler ile acıları dinse de kısa süreli çözümler hayatlarını güzelleştirmeye yetmiyor.

Sıkça Sorulan Sorular

Scottish Fold gerçekten acı çekiyor. Hastalığının etkileri başlayan ya da artan kediler için durum vahim olabiliyor. Ağrılarının azalması için verilen ilaçları uzun süre almaları sonrasında yan etkilere maruz kalabiliyorlar. Her biri farklı bir dönemde ve farklı şekilde acıya maruz kalabiliyor. Bazıları hafif bazıları ağır sorunlar yaşıyorlar.

Scottish Fold diğer kedi ırklarına göre daha fazla hastalanır. Çünkü dirençli bir vücuda sahip değiller. Bu nedenle sık sık veteriner ziyareti yapabilirsiniz. Eğer melez bir tanesine sahipseniz, kedinizin hastalanma durumu farklı olabilir. Diğer kediden aldığı hücreler sayesinde daha güçlü bir sisteme sahip olabilir. Ancak ne olursa olsun hayatlarının bir döneminde eklem rahatsızlığı gibi sorunlar yaşayabilirler

Scottish Fold bir mutasyon sonucu ortaya çıkan bir kedi ırkıdır. Ne yazık ki genetik özellikleri nedeni ile çok fazla hasta olurlar. Vücutlarında kemik ve kıkırdak gelişimini bozan bir sorun bulunmaktadır. Bu nedenle diğer kedilerden daha fazla hastalık sorunu ile karşı karşıya kalırlar.

Her kedinin farklı bir dereceye kadar dayanma gücü bulunmaktadır. Çünkü bazılarının kürkleri soğuğa daha dayanıklıdır. Scottish Fold kedileri bazı durumlarda üşüyebilir. Soğuk havalarda bahçede ya da balkonda bulunmaları sağlıkları açısından iyi değildir. Özellikle yaşlı ve yavru kediler soğuktan daha fazla etkilenirler.

Scottish Fold kedilerinin sağlık durumları ebeveynleri ile doğrudan bağlantılıdır. Ebeveynlerinde var olan sorunlardan pay alma şansları %50 olduğu için her biri sağlıklı ya da değil diyemeyiz. Ancak uzmanlar her Scottish Fold kedisinin yaşamlarında hafif ya da ağır bir şekilde geçirecekleri hastalıklar olabileceğini belirtmektedir. İşitme problemleri, eklem rahatsızlığı ve daha pek çok problem olabilir.

Fold eşleşmeleri tüm dünyada yasaktır. Çünkü hastalıklı genlere sahipler. Bir Scottish fold kedisinin sağlıklı olup olmadığı ancak veteriner hekimlerin yapacağı muayeneler sonucunda ortaya çıkabilir.

Scottish Fold kedilerinde görülen topallama nedeni genellikle artrittir. Kedinizin neden topalladığını net bir şekilde öğrenebilmeniz için veterinere gitmeniz gerekmektedir.

Yapılan araştırmalar sonucunda Scottish Foldların hepsi hasta olduğu belirtiliyor. Hatta %100 kesin olduklarını bildiriyorlar. Yavru iken sağlıklı görünenler ileri ki dönemlerde hasta olabiliyor. Kısa kuyruk, eklemlerde yumrular gibi belirtiler hastalıklarını ortaya çıkarabiliyor

Scottish Fold hastalık adı değil, bir kedi ırkıdır. Mutasyon sonucunda ortaya çıkmıştır. Ne yazık ki kedilerin hastalıklı olmaları nedeni ile kulakları kıvrık ve yüz ifadeleri acı doludur.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.