Yavru Kedilerin İshal Olma Nedenleri

9 Ağustos 2023
394
Yavru Kedilerin İshal Olma Nedenleri

Tıpkı bebekler gibi, yavru kediler de ortamdaki veya beslenmedeki ani değişikliklere karşı duyarlı olabilirler. Yiyecek alerjilerinden dolayı bile minik bedenleri bu konuda hassas olabilir. Bu faktörler, yavru kedilerin sık sık sıvı dışkı yaptığı  bir durum olan ishale neden olabilir. Dışkının kıvamının daha gevşek veya sulu olduğunu fark ederseniz, durumun kronik olmadığından veya daha ciddi bir sorunun belirtisi olmadığından emin olmak için böyle bir durum ile karşılaşırsanız mutlaka bağırsak hareketlerini dikkatlice izlemelisiniz. Çünkü yavru kedi ishali söz konusu olduğunda, bu bazen sadece yeni yiyeceklere bir tepki olabilirken, bazen de daha ciddi bir hastalığın işareti de olabilir.

Yavru kedilerin dışkılarının kıvamlarının yetişkin bir kedininkine oranla daha yumuşak bir yapısı vardır. Bir yavru kedinin dışkısı yetişkin bir kedininki kadar kuru ve sert değildir. Ancak yavru kedinizin kakasının, sürekli olarak şekilsiz ve lapa gibi bir kıvamı varsa o zaman ishaldir. Yavru kedi ishali genellikle tedavi edilebilir bir durumdur. Bu noktada ishalin nedenini iyi gözlemlemek gerekmektedir.

Yavru Kedi İshalinin Yemeğe Bağlı Nedenleri

Yavru kediler, inek sütünü sindiremezler. Bu yüzden yavru kedi ishalinin ana nedeni inek sütünden kaynaklı olur. Herkes tarafından minik kediler için temel ihtiyacın bu olduğunu sanılıyor ancak bilenenin aksine  yavru kedilere inek sütü verilmemelidir.

  • Beslenme Düzeni

Bir yavru kedi sahiplenirken, onların mevcut yeme alışkanlıklarını gözlemlemek bu noktada iyi bir fikir olacaktır çünkü olası bağırsak sorunlarını önlemek için, yavru kedinizin olan beslenmesini aynı şekilde devam ettirmeniz gerekebilir. Eğer ki kedinizi yeni bir mamaya alıştırmak istiyorsanız, tercih ettiğiniz mamayı birkaç gün içinde kademeli olarak azar azar porsiyonlarda çoğaltarak veya eklemeli olarak verebilirsiniz. Ancak böyle bir hamle yapmadan yani kedi mamasını değiştirmeden önce, mutlaka veteriner hekiminize bu konuyu danışın ve değişikliği kademeli olarak yapın. Her seferinde yeni mamadan biraz daha eski mamaya karıştırın. Bu, yavru kedinizin hassas midesinin yeni mamaya yavaş yavaş alışmasını sağlayacaktır. Daha sonraki süreç için kedinizin kum kutusuna göz kulak olun ve önceden yaptıklarının aksine farklı kıvamda bir dışkı gözlemlerseniz, destek almak için veteriner hekiminiz ile iletişime geçin. Veteriner hekiminiz, size yavru kedinize yeni evinde harika bir başlangıç ​​yapması için sağlam bir beslenme tavsiyesi verecektir.

Yiyecek alerjileri, aşırı besleme veya yenmemesi gereken maddelerin yavru kediniz tarafından tüketilmesi ishal ile sonuçlanabilir. Örneğin; kemikler, kumaşlar veya kedi kumu gibi maddeler yutulduğu takdirde bağırsak kedinizde tıkanıklıklarına neden olabilir. Bu yüzdendir ki, kötü beslenme yavru kedilerin ishalden muzdarip olmasının en yaygın nedenlerin arasında yer alır.

Yukarıda belirtilen yeme odaklı olasılıkların yanı sıra,  ishal konusunun dikkate alınması gereken başka olası nedenleri de vardır.

Yavru Kedi İshalinin Diğer Nedenleri

  • İç Parazitler

Yuvarlak solucanlar ve tenyalar gibi parazitler, yavru kedinizin sindirimini bozabilir, büyümelerini engelleyebilirler. Böyle bir durumda; yavru kedinizin 12 haftaya ulaşana kadarki sürecinde, iki haftalık aralıklarla solucanlardan arındırmalısınız. Daha sonrasındaki süreçte ise veteriner hekiminiz tarafından reçete edilen aylık bir parazit önleyici ürün kullanmanız gerekecektir. Bu önleyici tedavi, tenyalara neden olan bağırsak parazitlerini ve pireleri kontrol etmeye yardımcı olacaktır.

  • Enfeksiyonlar

Yaygın bakteriyel enfeksiyonlar arasında salmonella ve kampilobakter öncelikli olarak yer alır. Yavru kediler, kedi immün yetmezlik virüsü, panleukopenia, kedi lösemi virüsü ve rotavirüs gibi virüslere yakalanabilirler.

  • Çevresel Stres

Yeni bir eve taşınmak, yeni ev arkadaşları edinmek (hayvan veya insan) ve diğer çevresel faktörler yavru kedilerde ishale neden olabilir.

Dikkat Edilmesi Gereken Belirtiler

İshal bir hastalıktan ziyade bir semptom olduğundan, evcil hayvanınızın durumunun ciddi mi yoksa geçici mi olduğunu belirlemek bu etapta zor olabilir. Bu yüzden ishal konusunda dikkatli olmanız gereken belirli durumlar vardır.

İshalin aşağıda listelenen semptomlardan herhangi biriyle birleştiği durumlarda, derhal veteriner hekiminizden yardım almalısınız:

Yavru Kediler İçin Hangi Kaka Rengi Normaldir?

Bir yavru kedinin kakasının rengi beslenmesine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Açık kahverengiden koyu kahverengiye kadar olan her renkteki dışkı normaldir. Bununla birlikte, kırmızı, siyah veya yeşil olan kaka renkleri endişe etmeniz gereken bir konu olduğunun göstergesidir. Böyle bir durumda acil bir şekilde veteriner hekiminize ulaşmanız gerekmektedir. Eğer ki yavru kedinizin dışkısında kan görürseniz bu kesinlikle bir şeylerin ters gittiğinin tehlikeli bir işaretidir.

Ancak, yavru kedinizde ishal olmasına rağmen normal davranıyorsa, veterineriner hekiminize başvurmadan önce bir veya iki gün bekleyip gözlemleyebilirsiniz. Bu durumda ishali devam ederse, veterinerinizi ziyaret edin. Günlerce süren ishal, yavru kedilerde tehlikeli su kaybına neden olabilir. Bu yüzden bu durumun önüne geçmek hayati önem taşır.

yavru kedi ishal

Yavru Kedi İshal Tedavisi

Yavru kediniz ishal olduğu zamanlarda onu insanlara özgü (Haşlanmış patates, lapa pilav) gibi yöntemlerle tedavi etmek ilk etapta aklınızdan geçebilir, ancak bu durum yavru kedinizin hem normal besin ihtiyacını karşılamaz hem de uygun bir tedavi olmaz. İshal olan yavru kediniz için yararlı olan, öncelikli olarak veteriner hekiminize bilgi sağlamaktır. Yavru kedi ishalinin fotoğraflarını çekin, hatta eğer mümkünse dışkı örneği alın. Test için veteriner kliniğinize bırakabilirsiniz. Dışkı testleri , yavru kedi ishalinin yaygın bir nedeni olan bağırsak parazitlerini ve solucanlarını arar ve daha hızlı sonuca ulaşılmasını sağlar. Veteriner hekiminiz ile belirlenen teşhise bağlı olarak tedavi, parazitleri öldürmek veya bakteriyel enfeksiyonlarla savaşmak için ilaçları içerebilir.

Yavru Kedi İshali Nasıl Önlenir?

Parazitler,  yavru kedi ishalinin en yaygın nedenlerinden birisidir. Bu nedenle yavru kedilerin en az iki ila üç kez solucan giderme tedavisi görmesi gerekmektedir. Bu ilaçlar, yavru kedileri tenya, yuvarlak kurt ve kancalı kurt gibi bağırsak solucanlarından güvenli bir şekilde kurtarmak için rutin olarak kullanılır. Pireleri ve kalp kurtlarını önleyen parazit kontrol ilaçları da bağırsak parazitlerine karşı korunmaya yardımcı olabilir.

Yavru kedinizi sağlıklı tutmanın bir başka yolu da önerilen aşılama programını aksatmadan takip etmektir. Bazı aşılar, kedi hastalığı gibi ishale neden olan ve yaşamı tehdit eden virüslere karşı koruma sağlar. Düzenli olarak veteriner hekiminizi ziyaret ederek, evcil dostunuzu kontrollü bir şekilde bakıma almak ve tüylü bebeğinizi yakından takip etmek, kedinizin güvende kalmasını sağlamanın en iyi yöntemidir.

Ayrıca yavru kediniz için tutarlı, besleyici  ve değişmeyen bir beslenme programına sadık kalmanız ishali önlemek için çok önemlidir. Yeni yavru kedinizi eve getirdikten sonraki iki ila üç gün içinde aile veteriner hekiminize götürmek de bir diğer harika adımdır. Gerekirse dışkı muayenesi ve solucan gidermeyi içeren tam bir muayene, en yaygın beslenme dışı sorunlardan bazılarının önlenmesine yardımcı olabilir.

Yavru kedinizde ishal varsa teşhis koymak, ishalli bir yavru kediyi neyle besleyeceğinizi öğrenmek ve tüylü aile dostunuza bir tedavi planı başlatmak için vakit kaybetmeden veteriner hekiminiz ile iletişime geçmelisiniz.

Sık Sorulan Sorular

Kedi yavruları için aşırı kilolu olma veya yetersiz beslenme, ishalin yaygın bir nedenidir. Ancak bunun dışında kedilerde ishale neden olabilecek bir çok paraziter ve viral hastalık mevcuttur.

İshal süreci iki günden fazla sürerse, veya şiddetli sulu veya kanlı bir ishal mevcutsa yavru kedinizi derhal veteriner hekiminize göstermelisiniz.  Ayrıca eğer ishalin sebebi parazitler veya bir hastalıksa da veteriner hekiminizin yine acil müdahalesi gerecektir. Bu noktada veteriner hekiminiz ishal olan kedi yavruları için güvenli ishal önleyici ilaçlar reçete edilebilir veya yavru kedinizin diyetindeki lif miktarını artırmanızı önerebilir.

Kedilerde ishal hafif veya şiddetli şekilde olabilir. Hafif ishal genellikle bir veya iki gün içerisinde kendiliğinden düzelir. Bununla birlikte, şiddetli kedi ishali vakaları tipik olarak iki günden uzun sürer.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.