0-8 haftalık kediler nasıl beslenmeli?

8 Aralık 2021
3948
0-8 haftalık kediler nasıl beslenmeli?

Yavru kediler hızla büyüyüp geliştikleri için beslenmeleri son derece önemlidir. Yavru kedilerin fizyolojik ihtiyaçları da yetişkinlerden farklı olduğundan daha özel bir beslenme dengesine sahip olmaları gereklidir. Yavru kedilerin en ideal büyüme ve gelişmeyi sağlamaları için vitamin ve mineral dengesinin yanı sıra yüksek enerji ve protein içeren mamalara ihtiyaçları vardır. Siz de yeni doğmuş kediler nasıl beslenir? sorusunun yanıtını merak ediyorsanız, 15 günlük 0-8 haftalık kediler nasıl beslenmeli, hafta hafta dikkat edilmesi gerekenler, beslenme sıklıkları gibi önemli soruların yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz.

Yeni doğmuş 7-8 Haftalık kediler ne yer?

Yavru kedilerin annelerinden 8 – 12 haftalık oluncaya kadar ayrılmaları önerilmez. Günlük kilo alımı, uygulanan diyet programının yavru kedilerde beslenme ihtiyaçlarını karşıladığının bir göstergesidir. Sadece yeterli kilo alımını sağlamak için değil, aynı zamanda her beslenmede yemeleri gereken miktarı hesaplamak için yavru kedilerin her gün aynı saatte tartılması faydalı olacaktır.

Yavru kediler doğduklarında 80-100 gram arasında olurlar ve haftada yaklaşık 100-110 gram almaları gereklidir. Anne kediler ne kadar gençse, yavrular memelerinin ucuna tutunmaya ve periyodik olarak azar azar emmeye yatkındırlar. Sık ve az miktarda emzirme, yavru kedilerin sindirimi için çok önemlidir ve yavru kedilerin sindirim sisteminin küçük miktarlarda işleyerek gelişmesine olanak tanır. Yavru kediler sık sık yemek yemek zorundadır çünkü metabolizmaları çok hızlıdır. Sindirim sistemlerindeki flora ve enzim aktiviteleri tam olarak gelişmediğinden, yedikleri besinleri randımanlı bir şekilde sindiremezler ve bu yüzden sık sık tuvalete çıkarlar. Hem besinlerin tam olarak sindirilememesi hem de yüksek enerji ihtiyacı yüzünden yavru kediler sık sık beslenmelidir.

Kedinin hayattaki ilk haftalarında anne sütüne ve anne sıcaklığına çok ihtiyacı vardır. Bunlardan mahrum kalan kedilerin hayatta kalma mücadelesi daha da zor olacağı için kedi sahiplerinin yavru kedilerin beslenmesi ile ilgili detaylara hakim olması, yavru kedinin gelişim sürecinin olağan seyretmesi noktasında çok önemlidir. Annesinden ayrılan bir yavru kedinin beslenmesi ile ilgili hazırladığımız hafta hafta yol haritası bu konuda sizlere çok yardımcı olacaktır:

Anne kediyi Beslemeyi unutmayalım aynı şekilde Royal Canin Mother & Babycat Anne ve Yavru Kedi Maması 2 Kg alarak anne kediyi iyi beslerseniz yavru kedide daha sağlıklı olacaktir.

1 haftalık kediler ne yer?

Annesinden ayrılan 1 haftalık kedi öksüz kaldığında ihtiyacı olan besinleri alabilmesi için 2 saatte bir biberonla beslenmesi gerekecektir ve yeni doğmuş kedilerin bakımı için biberonla beslenme çok önemli bir noktadır. Biberonla beslenirken kediler için özel olarak hazırlanmış süt tozlarıyla mama hazırlanması ve kedilerin bununla beslenmesi gerekecektir. Kedi süt tozunun doğru kullanımı için yönergeleri takip etmek önemlidir.

Eğer anne kedi yavru kedilerin yanındaysa, onları güçlü bir şekilde emzirmeli ve meme ucu için onların rekabet etmelerini sağlamalıdır. Yenidoğan bir kedi tek seferde 45 dakikaya kadar emzirilebilir ve eğer anne kedi buna izin veriyorsa günde en az bir kaç defa yavru kedileri emzirdiğinden emin olmalısınız. Bu süreçte her yavrunun mutlaka emzirildiğinden emin olmalısınız. Emzirme esnasında yoğun bir hareketlilik ve gürültü oluyorsa anne kedinin sütü ile ilgili bir problem olduğu anlamına gelebilir ve bu durumda yavru kedilerin biberonla beslenmesi daha önemli olacaktır. Böyle bir kararı almadan önce mutlaka veteriner hekiminize danışmalısınız. Çünkü süt tozları her ne kadar yavru kediler için besleyici içeriğe sahip olsa da anne sütünden yerini alabilecek ürünler değildir.

Gelişim: Anne kedi veya sahibi tarafından düzgün bir şekilde beslenen bir yavru kedinin 1 hafta içinde 110-120 gram ağırlığa ulaşması beklenir. Bu süreçte yavru kediler zamanının %90’ını uyuyarak, kalan %10’luk kısmı ise beslenerek geçirecektir.

2-3 haftalık kediler ne yer?

1 aylık kediler nasıl beslenmeli

2-3 haftalık yavru kedilerin beslenmesi Bu dönem de ilk hafta takip edilen beslenme düzenine uyularak geçirilir. Yavru kedilerin 2-3 saatte bir beslenmesi gelişim sürecinin olağan seyretmesi açısından çok önemlidir. Her beslenme periyodunda yaklaşık 1 yemek kaşığı özel süt tozu ile hazırlanmış mamanın içirilmesi gereklidir. Kedi Süt tozunu hazırladıktan sonra oda sıcaklığına gelmesi önemlidir.

Annesi ile birlikte yaşayan kediler için de beslenmeyi desteklemek amacıyla hazırlanmış mamalardan verilebilir. Bu genellikle, anne kedinin yavrularını yeterince emziremediği ya da emzirmek istemediği zamanlarda tercih edilen bir durumdur ve bu konuda veteriner hekiminize başvurarak nasıl bir yol izlemeniz gerektiği konusunda destek alabilirsiniz.

Gelişim: Yaklaşık 20 günlük olan kedinin düzenli bir beslenme ile 300 gramın üzerinde bir ağırlığa ulaşması beklenir. Sağlıklı yavru kedinin mukozaları pembe renkli olacaktır ve gözleriyle kulakları açılmaya başlayacaktır. Yavaş yavaş ayağa kalkmaya başlayan yavrular kardeşleriyle etkileşime girerek sosyalleşmeye başlayacaktır.

4-5 haftalık kediler ne yer?

“1 aylık kediler nasıl beslenir?” sorusunun cevabını arayanlar için bu haftalar çok önemlidir. Kütle olarak büyüyen kedi yavrusunun besin ihtiyacı bu dönemde daha da artacaktır. Bu süreçte kedinin beslenme aralığını 3-4 saatte bir biberonla olacak şekilde güncelleyin ve öğün miktarını arttırın. Bu da yavru kedinin günde 5-6 defa besleneceği anlamına gelmektedir. Böylelikle yavru kedinizin ihtiyacı olan yeterli besini aldığından emin olabilirsiniz. Bu haftalar anne sütüne de devam eden kediler için yavaş yavaş sütten kesilme zamanının yaklaştığı dönemlerdir çünkü artık dişler çıkmaya başlamıştır ve bu durum anne kedi için emzirirken memelerinin zarar görme ihtimali olduğu anlamına gelir. Bu durum anne kedinin meme başlarında enfeksiyonlara sebep olabilmektedir.

Yavru kediler 1 aylık olduğunda hafif bir şekilde mama geçişinin de yapılması gerekir. 5. haftanın sonuna doğru yavru kediler için üretilmiş yaş veya kuru mamalardan az miktarda verilmesi denenebilir.

Gelişim: 1 aylık yaşam mücadelesinin ardından sağlıklı bir yavru kedinin 400-500 gram arasında olması beklenir. Bu dönemde kedinin dişleri iyice belirginleşir. Gözlerinin rengi de netleşmeye başlar. Çok dengeli olmasa da yürüme denemeleri genellikle başarıyla sonuçlanır. Ciddi temizliğin önemli bir kısmını anneleri yapmaya devam etse de yavru kediler de kendi kendilerini temizlemeye başlayacaktır. Bu haftalar artık yavru kedilerde tuvalet eğitimi için de adım atılması gereken bir dönemdir.

6 haftalık kediler ne yer?

Kediler 6 haftalık olduklarında hala daha annelerini emmeye devam edebilirler. Eğer annenin genel durumunda bir rahatsızlık yoksa yavruları emzirmesinde herhangi bir sorun bulunmamaktadır. Eğer yavrular annenin canını acıtmaya başladıysa dışarıdan verilecek mamaların miktarı arttırılabilir. Bu dönemde süt tozu ile hazırlanan biberonla beslenme günde bir defaya düşürülmeli ve diğer beslenme saatlerinde daha çok geçiş yavru kedi maması tercih edilmelidir. Bu dönemde yavru kediler günde 4-5 defa beslenerek günlük besin ve enerji ihtiyacını karşılayabilmektedir. Bu süreçte yumuşatılmış ve sulandırılmış kuru gıdanın miktarını da azaltmalısınız. Yavru kedinin yeterli miktarda su tükettiğinden emin olmalısınız çünkü su, yaşamsal fonksiyonların gelişimi için çok önemlidir.

Gelişim: 6 aylık bir kedinin 600-700 gram arası bir ağırlıkta olması beklenir. Erkeklerin testisleri belirginleşmeye başlar. Koşmak, oynamak, kendini tımar etmek, tuvaletini kedi kumuna yapmak gibi davranışlar bu dönemdeki kediler için artık beklenen olağan davranışlardır. Kediler artık yuvadan ayrılıp etrafı yavaş yavaş keşfetmeye başlar. Mama kabından yemek yemeye başlayacakları için birden fazla yavrunun olduğu evlerde ona göre mama kabı sayısını arttırmak kediler arasındaki rekabetin ve agresifliğin azalmasına yardımcı olacaktır.

7-8 haftalık kediler ne yer?

8 haftalık kediler ne yer?

Bu dönemde artık yavru kediler günde en az 3 defa beslenmelidir. 7-8 haftalık olan bir kedi yavrusuna artık yumuşatılmış ve sulandırılmış kedi maması yerine yavru konserve yaş mama veya yavru kuru kedi mamaları verilmelidir. Bu yaştaki bir kedinin midesi kabaca bir meşe palamudu büyüklüğünde olduğundan tek seferde çok fazla mama yiyemezler ve gün boyunca sık aralıklarla yemek yemeyi severler. Kedilerin istedikleri kadar yiyebilmeleri için bir miktar kuru mamayı ve suyu ulaşabilecekleri bir yere bırakın. İhtiyaç halinde günde bir defa süt tozu ile hazırlanmış mama ile yavru kedinin beslenmesi desteklenebilir ancak bunun için veteriner hekiminizin görüşünü almanızda fayda var.

Gelişim: 8. haftanın sonunda artık her bir yavru kedinin 1 kilo civarında bir ağırlığa sahip olması ve minyatür bir kedi görünümüne ulaşmaları gerekmektedir. 2 aylık kedilerin beslenmesi de artık kediler olgunluğa eriştiği için sahipleri için daha kolay olacaktır. Bu dönem aynı zamanda yavru kedilerde kısırlaştırma için en ideal zamanlardır.

“Yeni doğmuş kediler ne ile beslenir?” sorusu yavru bir kedi sahiplenen kişiler için çok önemli olmaktadır. Bu noktada eğer annesiz bir kedi sahipleniyorsanız dikkat edilmesi gereken nokta yavru kedilere normal sütlerden verilmemesidir. Bunun yerine yavru kedilere anne sütünden alabilecekleri besin değerlerini sağlayacak olan süt tozuyla hazırlanmış mamalarla beslemeye özen gösterilmelidir.

Yavru kedi bakımı için uygun malzemelerini sitemizden tedarik edebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Yavru kedilerin 4 ile 8 hafta arasında artık sütten kesilmesi gerekmektedir.

Kedilerde normal süt çok geleneksel bir davranış olmasına rağmen kediye pek faydası yoktur. Bazı kediler, sütün içindeki laktoz nedeniyle sindirim sorunları bile yaşayabilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.