Yavru kediler biberonla nasıl beslenir?

5 Ekim 2021
2904
Yavru kediler biberonla nasıl beslenir?

Bir yavru kedi yetim kalırsa, annesinden ayrı kalırsa ya da annesi yavru kediye bakamayacak durumdaysa iş size düşüyor demektir. Yavru kedi bakımını üstleneceğiniz gibi onu adeta bir bebek gibi beslemeniz de gerekmektedir. Ve bunun için de yavru kediyi biberon ile beslemenin yanı sıra birinci sınıf beslenme, iyi eğitim ve sağlıklı duygusal gelişim sağlamaya da dikkat etmelisiniz. Yavru kediler 4 haftalık olana kadar yeni doğan olarak kabul edildiği için, özel beslenme ve çevre koşullarının çok iyi derecede olması gerekir. Bir yavru kedinin hayatta kalması için önceki durumu ve yaşı baz alınmalıdır. Yavru kedilerin yaygın ölüm nedenleri arasında hipotermi, dehidrasyon, hastalık ve doğum kusurları gibi etkenler yer alıyor. Bunun için edindiğiniz herhangi bir yaştaki yavru kedinin kusurunu ve hastalığını tespit etmek ve tedavi etmek için ilk olarak onu veterinere götürmelisiniz. Hem böylece sağlıklı bir yavru kediyi biberonla besleme şansınız daha yüksektir. Peki yavru kediler biberonla nasıl beslenir? İşte detaylar…

Yavru Kediler Biberonla Nasıl Beslenir?

Yavru kedinizi biberonla beslemek için yavru kedi sütü ikame formülü kullanmanız gerekmektedir. Anne sütüne benzeyen kedi sütü ikamesi, su, proteinler, karbonhidratlar, yağlar, mineraller ve vitaminlerden oluşur. Yavru kediler için özel olarak tasarlanmış biberon malzemeleri ile birlikte süt ikame mamalarını, evcil hayvan mağazalarından kolaylıkla temin edebilirsiniz. Biberon ve süt ikamesinin nasıl hazırlanması gerektiği konusunda yardım almak için, ambalajın üzerindeki talimatları okuyabilirsiniz. Süt ikame formülleri çoğunlukla toz ya da kullanıma hazır sıvı olarak satılır. Eğer toz olarak kullanacaksanız, sadece 48 saatlik beslenmeye yetecek kadar karıştırmalısınız. Bu şekilde gastrointestinal rahatsızlığı ve ölüme yol açabilecek bakteri ve kokuşmuş süt oluşumunu engellersiniz. Ekstra olarak hazır sıvı formülü küçük pozisyonlarda dondurabilir ve kullanacakken çözülmesini bekleyebilirsiniz.

Yedek sütü beslenmeden önce 100 dereceye kadar ısıtmalısınız. Bir et ya da pişirme termometresi kullanarak sütün sıcaklığını belirleyebilirsiniz. Eğer mikrodalgada ısıtacaksanız, sıcaklığı kontrol etmeden önce iyice karıştırdığınızdan emin olun. Aşırı ısıtmayın çünkü çok fazla ısı proteinleri parçalayıp yok edeceği gibi su içeriğini azaltır ve formülü de koyulaştırır. Bunun dışında bir önceki beslenmeden kalan ve kullanılmayan kısımları yeniden ısıtmanız tavsiye edilmez. Öte yandan biberon ve emzikleri kullanacağınız zaman temiz olmasına dikkat edin. Biberon ve emzikleri günlük olarak sabun ve su ile kapsamlı bir şekilde temizleyin. Hatta yağları, kokuları ve bakterileri uzaklaştırmak için haftada en az 3 kez seyreltilmiş beyaz sirke ile yıkayın. Bazı insanların sirke ile yıkama işlemini günlük olarak yapmayı tercih ettiğini de belirtelim.

Yavru Kedilerin Biberonla Beslenme Sıklığı Nedir?

Yavru kediler doğumdan birkaç saat sonra emmeye başlar ve gece ve gündüz boyunca ara sıra buna devam eder. Doğal bir ortamdayken yavru kediler anne sütü ile beslenir ve 4 ila 5 haftalıkken katı gıdaları denemeye başlarlar. Bu nedenle yavru kedi bakıcısının, yavru kedi en az 3 ila 4 haftalık olana kadar onu biberonla beslemesi anlamına gelir. 2 – 3 haftalık olana kadar yeni doğan yavru kedilerin yeme sıklığı, günde 3 – 4 kez az olacağı için bir günde 6 – 8 kez beslenmesi gerekmektedir. 4 haftalıktan küçük sağlıklı kedi yavruları gecenin ortasında ya da sabahın çok erken saatlerinde acıkmaya meyillidir. Hatta bu 4 haftalıktan sonra da hala devam edebilir. Ancak o zamana kadar uyanmadan yaklaşık 4 – 5 saat önce açlığını gidermiş olabilir. 1 haftalıktan daha küçük ya da sağlık durumu kötü olan yavru kedilerin, günün hangi saatinde olursa olsun her üç saatte bir beslenmesi gerekmektedir.

Yavru Kedilere Geğirmesi ve İdrarını Yapması İçin Nasıl Yardım Edilir?

İdrarı temizlenen yavru kedi

Yavru kedileri biberonla besleme kısmında, bağırsak ve idrar üretimi için her beslenmeden sonra anal ve genital bölgelerin fiziksel uyarımı yapılması gerekir. Anne kedinin bu amaçla her yavruyu yalamasının doğal bir davranış olduğunu gösterir. Oldukça yumuşak bir bez ya da pamuklu ped kullanarak, anüs ve genital bölgeyi nazikçe ovalayın. Besleme sırasında ise, yavru kedileri sanki annesi emziriyormuş gibi hareket edin ve bunu doğal bir şekilde yapmaya çalışın. Nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız, internet üzerinden video ve fotoğraf kaynaklarına bakabilirsiniz.

Aynı zamanda idrar ve dışkı üretimine yardım ederken de bu düşünce ile yapmalısınız. Bu işlemleri ne kadar doğru şekilde yaparsanız, yavru kedinin o kadar çok rahatlamasına ve daha iyi emmesine yardımcı olursunuz. İyi emmeyen ya da sürekli ağlayan yavru kediler de bir şeylerin yanlış gittiğini bilmelisiniz. Hızlı, zorla nefes alma ve hoş olmayan koku, bir hastalık sürecine işarettir ve tıbbi müdahale gerektirir. Kediniz biberonla beslenirken hava yutabilir bu nedenle şişkinliği ve rahatsızlığı azaltmak için her beslenmeden sonra mutlaka gazını çıkartmalısınız. Yavru kediyi vücudunuza yakın tutun ve nazikçe sırtını okşayın. Küçük bir havlu ya da battaniyeye gevşek bir şekilde sardığınız kedinin, bu şekilde gazını çıkarın.

Yavru Kediler Sütten Nasıl Kesilir?

4 haftadan sonra yumuşak katı gıdalar tanıtılarak, yavru kedilerin sütten kesme süreci başlayabilir. Sütten kesme süreci ideal olarak 4 – 5 haftalıkken başlamalı. Bu süreçte biberon ile kedinizi hala besleyebilirsiniz ancak kaliteli, konserve yavru kedi maması ya da ticari yavru kedi sütten kesme formülünü yavaş yavaş kedinize tanıtabilirsiniz. Konserve gıdalar ya da sütten kesme formülleri ile beraber biberon ile besleme, yüksek su içeriği içerir bu nedenle kedinizi sütten kesene kadar ayrı bir su kaynağı vermenize gerek yok. Sütten kesme sürecinde, yavru kediler bağırsak hareketlerine ve kendi başlarına idrar yapmaya başlarlar.

Normal ve Anormal Yavru Kedi Büyümesi

  • Ortalama yeni doğan yavru kediler yaklaşık 100 gram / 10 gram ağırlığında olurlar ve günde yaklaşık 10 / 15 gram almaları gerekir. 6 haftalıkken yavru kediler, yaklaşık 500 gram ya da biraz üstünde olmaları gerekir.
  • Biberonla beslenen yavru kedilerde ishal ya da kabızlık gibi hastalıklar görülebilir. Bu gibi bir hastalık ile karşılaştığınızda, derhal veterinere gitmelisiniz. Aşırı besleme, süt kalitesi ve uygun genital stimülasyon eksikliği, gastrointestinal sorunlarına neden olabilir.
  • Yeni doğan dışkısı macunsu sarımsı ten renginde olmalıdır. Yeşil, sarı ya da beyaz sulu dışkı kesinlikle normal değildir. Bu gibi durumda karşılaşırsanız, yine veterinere gitmenizde fayda var. Yavru kedilerin 4 – 5 haftalıkken sütten kesilene kadar, dışkıları oluşmalı ve rengi koyulaşmalıdır.

Yavru Kedi Yuvası

Sepetteki yavru kediler

Yavru kedinin yuvası, bir kedi taşıyıcı ya da pasif havalandırmalı uygun başka bir yıkanabilir kap olabilir. Yuvanın boyutu ise, kaç tane yavru kedi olduğuna bağlıdır. Taşıyıcıda, etrafta gezinmek için biraz boşluk olmalı ve yavru kedilerin yanlarına tırmanmaması ya da dolanmaması için güvenli olmalıdır. Yavru kedilerin sık sık biberonla beslenmesi gerektiği için, çoğu kedi sahibi kolay taşınabilir bir taşıyıcı tercih eder. Öte yandan yavru kedilerin yatakları olmalı ve tırnaklara takılma ya da cephelere sıkışma gibi herhangi bi tehlike arz etmemeli. Beslendikten sonra idrara çıkılsa da, bazı durumlarda yataklar idrar ve dışkı ile kirlenebilir. Bu nedenle yatakların temiz ve kuru kalması adına sık sık değiştirilmesi gerekmektedir. Küçük ve yumuşak battaniyeler, idrar ve nemi emmek için, altına emici bir havlu ile yatağa konulabilir.

Yeni doğan yavru kedilerin odaları, yaşamlarının ilk haftasında 85 – 90 dereceye yakın olabilir. İkinci haftalarında ise ortam sıcaklıkları 80 dereceye düşürülebilir. 5 haftalık ve sütten kesilen yavru kediler, kendi vücut sıcaklıklarını daha iyi kontrol edebildiği için, ortam sıcaklıkları 70 dereceye düşürülebilir. Isıtma yastıkları ya da lambalar gibi herhangi bir ısıtma kaynağı kullanılırken çok dikkat etmeniz gerektiğini belirtelim. Ayrıca yavru kedilerin ısı kaynağından istediği zaman uzaklaşabilmesi ya da ısı kaynağına doğru hareket edebilmesi gerekmektedir. Birden fazla yavru kedinin, özellikle erkeklerde, bir arada barınması, bir takım problemleri beraberinde getirebilir. Bu nedenle erkek yavru kedilerin ayrılması gerekebilir. Ve bu gibi durumları azaltmak için yavru kedilerin açlık ihtiyaçlarını karşılayan düzenli bir programda beslendiğinden emin olmalısınız. Beslemeler arasında çok fazla zaman olursa, aç yavru kediler uyanır ve erkek kardeşin vücudunu emmeye çalışabilir.

Yavru Kedi Duygusal Sağlığı

Anne ya da taşıyıcı bir kediye erişimi olmayan yavru kedilerin gelişme şanslarını artırmak ve stresini azaltmak adına, özel duygusal bir desteğe ihtiyaçları vardır. Bir anne kedinin yavrularını emzirip temizlemesi durumunda, hem annede hem de yavru kedilerde bir sakinleştirici salınır ve mutlu hormonlar ortaya çıkar. Bu nedenle kedi sahipleri sadece bu davranışları denemeye ve taklit etmeye çalışmamalı, aynı zamanda beslemenin dışında yavru kediler ile nazikçe etkileşime girmeli. Örneğin, yavru kedilerin göz kapakları 10 – 14 gün civarında açılmaya başlar ve sonraki ilk 3 hafta görmeleri zayıf olur. Dolayısıyla yavru kedilerin bu süre boyunca, kendilerine dokunulmasına ve kokuya karşı hassas olduklarını bilmelisiniz.

Yeni doğan kediler öğünler arasında çok fazla uykuya ihtiyaç duyarlar. Ancak büyüdükçe daha etkileşimli bir hale gelerek çevrelerini keşfetmeye başlarlar. Yavru kedileri besledikten sonra az da olsa sessizce konuşmalı ve onlarla ilgilenmelisiniz. Bu sayede size bağlanmalarına ve beyin gelişimini teşvik etmeye yardımcı olursunuz. Bunların dışında oyun esnasında ellerinizi ve parmaklarınızı ısırma alışkanlığı kazanmamasına dikkat etmelisiniz. Kardeşleri olmadan kendi başlarına büyüyen yavru kediler, kardeşleri ile güreşmenin doğal bir davranışını tatmin etmek adına aynı büyüklükteki bir oyuncağa da iyi tepki verebilirler. 2 – 8 haftalıkken oyun ve sosyalleşme, istenmeyen saldırganlık ya da sert oyun davranışlarını azaltmada birebirdir.

Sonuç;

Yetim yavru kedileri biberonla beslemek ve bir yaşa kadar büyütmek zor olabilir ancak çok ödüllendirici bir iştir. Yavru kedinin tüm fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarını karşıladığınızda, yavru kedinin aynı zamanda tüm yaşamını da etkilersiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Yavru kedi rahat bir şekilde uzanmalı ya da karnı yere bakacak şekilde oturmalıdır. Yavru kediyi kucağınıza veya bir masaya oturtun. Baskın olmayan eliniz ile başını sabit tutun ve baskın eliniz ile biberonun ucunu ağzına sokun. Sıvının yavru kedinin ağzına yavaşça akabilmesi için biberonu ters çevirin. Yavru kedi diliyle bir U şekli yapacak ve mamayı emmek için biberona yapışacaktır. Bir kedinin ağzına zorla biberon yerleştirmeyin ya da emmesi için zorlamayın! Yavru kedinin kendi hızında emmesine izin verin.

Yavru kedi biberonun ucunu almayı reddediyorsa ya da emmiyorsa, alnını iyice ovmayı ya da sırtını okşamayı deneyin. Bu işlem anne kedinin bebeği temizleme şekli olduğu için, yavru kediyi emzirmeye teşvik edebilir.

Yeni doğmuş bir kedi yavrusu, anne sütü olmadan yalnızca 12 saat yaşayabilir. Küçük bir yetişkin kedi yavrusu ise yemek yemeden 4 güne kadar dayanabilir.

Bir yavru kedi günde vücut ağırlığının gram başına yaklaşık 8 ml mama yemelidir. Örnek verecek olursak; 4 gram ağırlığındaki bir yavru kedi, günde yaklaşık 32 ml mama yemelidir.

2 ila 3 haftalık bir yavru kedi her 2 – 3 saatte bir beslenmeli ve her öğünde en az 1/2 yemek kaşığı formül ya da süt tüketmelidir.

Yeni doğan yavru kediye, yavru kedi sütü ikame adı verilen bir besin ile beslemeniz mümkün. Ancak insanların tükettiği süt ile beslemekten kaçınmalısınız. İnek sütü kedileri oldukça rahatsız ve hasta edebilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.